IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 28.12.07, 14:28
Jednym z postanowien noworocznych (moim i meza) na rok 2008 jest zaczac
odkladac na emeryturke:). Mam jakis tam pension w pracy, ale chcialabym zaczac
tez cos niezaleznego, oddzielnie. Na razie chcemy sprobowac odkladac 100
funtow od osoby i zobaczyc jak pojdzie.

Stad pytanko: czy tez odkladacie na stare lata?;) Czy 100 funtow/m-c to ok,
czy lepiej zaczac np. od 200, bo to nie ma sensu? Mozecie polecic jakies
fudusze albo powiedziec gdzie szukac? Maja to byc oszczednosci na kiedys tam,
oszczedzamy tez na ISA itp., ale mysle ze nad funduszem emerytalnym tez trzeba
pomyslec - mam racje? Czy nie?
Obserwuj wątek
    • xiv Re: Emerytura 28.12.07, 17:16

masz rację, ale zapytaj się swojego pracodawcę czy nie ma jakiegoś funduszu
      emerytalnego... tak naprawdę to chcesz pieniądze odkładać przed podatkiem dochodowym
    • Gość: b Re: Emerytura IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 29.12.07, 11:08
    • Gość: barbakana Re: Emerytura IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 29.12.07, 11:23
      właśnie zrobiłem researcha na ten temat. problem w anglii polega na tym, że mają
      zbyt duzy wybór :) stakeholder, annuities, drawdown opcji jest więcej. ale chyba
      najrozsądniej jest działać na kilku frontach. company pension jeśli masz w pracy
      to naprawdę nieźle, obiecywane strajki na lotniskach w styczniu to także z
      powodu ukrócenia tychże emerytur. z mojej analizy wynika, że część wpłacać w
      gotwce, żeby zarabiało te parę procent rocznie i poprzeć to jeszcze sipp, które
      w długiej perspektywie czasu mogą zarobić więcej niż 5% tylko trzeba albo samemu
      poinwestować w fundusze albo zdać sie na mamagerów wszelakich, no i trzeba
      pamiętać, ze do każdych wpłaconych 78gbp otrzymasz od rżadu 22gbp, czyli stówę
      łącznie przyszłej emerytury. fajna jest też opcja z możliwością wyciągnięcia 25%
      po ukończeniu 55 roku życia. tu jest rozbudowany kalkulator jak to może wyglądac
      w przyśzłości www.h-l.co.uk/pensions_and_retirement/pension_calculator.hl
      - najbardziej czytelny jaki udało mi się znaleźć. generalnie z tego co czytam na
      forach dość mocno psioczą na politykę emerytalną rządu, ale i tak wygląda to o
      niebo lepiej niż w polsce. ja tam zaczynam od stycznia :) mnóstwo przydatnch
      info znajdziesz na forach moneysavingexpert.com pozdrawiam przyszłych emerytów/tki
      • Gość: Violet Re: Emerytura IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr 29.12.07, 22:50
        Wow, dzieki za odpowiedz!
        Wlasnie tez mam wrazanie, ze jest tego sporo, wybor duzy a moze za
        duzy, ale trzeba bedzie sie wczytac i cos zdecydowac;).
        Pension u pracodawcy juz mam, musze tez pomyslec nad ewentualnym
        doinwestowaniem tu wlasnie.
        No wymyslilam sobie robotke na Nowy Rok;).
        Pozdrawiam rowniez.
        • jibik Re: Emerytura 29.01.08, 00:15
          Pamiętajcie też o czymś takim jak III filar w Polsce. Nieopodatkowane 1,5
          średniej pensji rocznie, wpłacane dowolnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka