Dodaj do ulubionych

Bernina expess

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.07.11, 06:15
Witam - chcemy odwiedzić w tym roku Szwajcarię. Bardzo zależy nam, by przejechać się ekspresem Bernina. Niestety nie mogę zarezerwować biletów przez internet, bo strona mówi, że nie można tego zrobić. Czy nie wiecie, czy można bez problemu kupić bilet na miejscu? Tj. My tylko wpadniemy na pół dnia w ten rejon Szwajcarii, specjalnie nadłożymy drogi i chcielibyśmy mieć pewność, że damy radę kupić pilety.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ted2221 Re: Bernina expess IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.11, 23:21
      Może lepiej sprawdź bo na tej stronie doszedłem do kasy
      www.rhb.ch/Bernina-Express.33.0.html?&L=4#splash100
    • beskidnik Re: Bernina expess 01.08.11, 17:36
      Jechałem tym pociągiem w ostatni czwartek (28.07.2011r) ale w odwrotnym kierunku tzn. z Tirano do St. Moritz i z powrotem. Pociągi jeżdżą praktycznie co godzinę, ale te z wagonami panoramicznymi tylko kilka razy dziennie. Na pewno w panoramicznych wagonach jest lepszy komfort oglądania niesamowitych widoków, bo okna są o wiele większe. Poza tym panoramiczne pociągi zatrzymują się tylko 4 czy 5 razy i pokonują trasę szybciej od normalnych o kilkanaście minut. Innych różnic nie ma, no może poza tą, że do panoramicznego trzeba wykupić miejscówkę w cenie 12 CHF od osoby. Możliwe, że z tego powodu w innych pociągach widziałem trochę więcej ludzi.
      Bilety kupowałem na dworcu w Tirano tuż przed odjazdem, na 6 wagonów trzy były zupełnie puste (ani jednego pasażera!), a w naszym jechało 10 osób (pojemność wagonu to około 50 osób). Jechaliśmy 2 klasą, wagon 1 klasy był pusty. Wynika z tego, że problemu z biletami i miejscami po prostu nie ma. Podobnie było w pociągu powrotnym na który miejscówkę kupiłem w St. Moritz. Oczywiście mogłem ją kupić od razu w Tirano ale nie wiedziałem o której będziemy wracać.
      Ceny biletów: 58 CHF dorośli (w obydwie strony, bilet kupiony od razu w Tirano), 29CHF (dziecko 7 lat), do tego miejscówka 12 CHF. Łącznie za 2 osoby dorosłe + dziecko w obydwie strony wyszło 217 CHF. Czas jazdy to około 2,5 godziny
      Posiadam folder i rozkład jazdy więc ewentualnie mogę uzupełnić tę informacje.
      • Gość: Monika Re: Bernina expess IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.08.11, 21:44
        Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi :-) No to ruszamy bez obaw, że się nie uda :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka