IP: *.visp.energis.pl 10.08.04, 16:03
czy ktos moglby mi powiedziec cos o malcie? np jaka jest tam pogoda, badz
jakie sa przykladowe ceny, co warto zobaczyc?
Obserwuj wątek
    • Gość: aga nie jedz na malte!!!!!! IP: *.byd.elnet.pl 10.08.04, 17:31
      dobrze radze! malta jest okropna - bylam tam jeden dzien i wystarczy! moja
      kolezanka 2 tygodnie i zaluje. ja bylam na sycylii i pojechalam na malte na
      jeden dzien (dobre polaczenie - wodolotem). ceny koszmar!- ja bylam 3 lata temu
      ale watpie zeby od tego czasu potanialo. funt maltanski (o ile dobrze pamietam)
      cos ok.9 zl., do zobaczenia sa dwie stolice: stara- Mdina i nowa- Valletta.
      zwiedzasz, robisz zdjecie z zoltym autobusem, kupujesz maltanskiego rycerza i
      mozna wracac! taka wycieczke polecam, ale pchac sie tam na dluzej to przesada
      (malta jest przereklamowana) zeby sie nie zanudzic moja kolezanka wynajela
      samochod i jezdzila po malcie na rozne plaze, bo np. te w sliemie do ciekawych
      nie naleza.
      moje podsumowanie: malta w 1 dzien - tak, malta 2 tygodnie - nie

ps. co do pogody to normalnie - klimat srodziemnomorski, wrzesien jeszcze
      bardzo cieply
      • Gość: Belika Re: nie jedz na malte!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 11:56
        Na Malcie spędziłam łącznie miesiąc. Dla mnie to jedno z najpiękniejszych
        miejsc świata.
    • Gość: mon Re: malta!!1 IP: 5.2.* / *.chello.pl 11.08.04, 10:56
      Byłam na Malcie na kursie językowym zajęcia miałam do południa ok 4 godzin
      dzinnie a potem czas wolny(pojechalam sama)plaże rzczywiście nie ciekawe
      większości kaministe, ciężko znależć ładną plaże piaszczytą no chyba że na
      lagunie lub na Gozo
      (polecam Gozo piękan mała wyspa naprawde warto zobaczyć jeśli chodzi o
      wycieczki na blue lagune to też warto woda poprostu cudowna rejs statkiem też
      niczego sobie)
      warto na samej Malcie zobaczyć dzilnicę w której znajdują się same kluby
      dyskoteki itp. st.juan
      jeżeli chodzi o la valette to nic specjalnego, na Malcie jest bardzo drogo ale
      to bardzo drogo 1 lir maltanski to 11pln a woda przeciętnie kosztujęok 2 lirów
      maltańskich. piwo heineken 0.33 w knajpie ok 5lirów malt. w sklepe ok 3lir
      malt. cocoa cola 2lit ok 3lir malt.
      można poruszczać się komunikacja mijsko jest stosunkow tania nie cały lir za
      przejazd ale nalezy liczyć się z tym że zostaniesz wysadzona nie atm gdzie
      chcesz i że nie zatrzyma sie autobus jak bedziesz chcciała wsiaść lub będą
      sobie robić z ciebie poprostu "jaja" maltanczcy tacy są.mam nadzje ze
      informację ci troszkę pomoga pozdrawiam
      • Gość: vile Re: malta!!1 IP: *.lrs.lt 08.09.04, 10:49
        Malta owszem jest droga, ale sprawie podanych przez Ciebie cen - to jakies
        calkowite nie porozumienie. Owszem 1 maltanski lir to okolo 10-11 PLN, jednak
        ceny w knajpach, ze juz nie wspomne o supermarketach w ktorych ceny sa bardzo
        okay, sa o wiele nizsze. Piwo w knajpie (pinta lokalnego lub importowanego)
        kosztuje od 45 centow do 1, 20 lira. Drozszych cen nie spotkalem, a bylem w
        naprawde wielu knajpach: i tych, drozszych, i tych tanszych. Obiad w
        renomowanej knajpie - salatka, danie miesne, rybne lub kurczak, frytki,
        warzywa, pol litra wina plus herbata i ciastko kosztuja okolo 7 lirow. Podobny
        obiad w zwyczajnej knajpie - okolo 5 lirow. Hamburger w kiosku na plazy z
        piwem - 1 lir. Komunikacja publiczna (autobusowa) jest tania - od 15 centow do
        50 centow w zaleznosci od odleglosci. kierowcy czasami oszukuja przy wydawaniu
        reszty, ale generalnie sa zyczliwi. nikt ze mnie jaj nie robil. Autobus
        zatrzymywal sie zawsze tam gdzie poprosilem, na przystanku czasami trza dac
        znac przejzdzajacemu autobusowi, ze sie chce wsiasc...

Generalnie Malte polecam jedynie tym ktorzy chca zwiedzac, bo opalania sie na
        kamienistych plazach (a innych prawie nie ma) oraz plywanie w wodzie w ktorej
        nie da sie dokladnie obliczyc glebokosci - do przyjemnosci nie naleza. Zwiedzic
        warto Valette, Mdine, Gozo (bardzo sympatyczna wysepka), prehistoryczne
        swiatynie
        • Gość: ron5 Re: malta!!1 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.04, 19:15
          A jak oceniacie poziom kursów językowych i ich organizację??
          • Gość: Anna Re: malta!!1 IP: *.k.mcnet.pl 03.03.05, 17:58
            Wlasnie ja tez mysle o kursie jezykowym na Malcie. Macie jakies informacje?
            Chce jechac na miesiac i zupelnie nie wiem ile zabrac kasy....:( Pomocy!!!
            • Gość: ada Re: malta!!1 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.05, 22:49
              ja planuję kurs i pobyt trzymiesieczny na Malcie od wrzesnia , szukam kogos kto
              był na kursie ang i moze podzielic sie wrazeniami
              • jerry111 Re: malta!!1 10.05.05, 17:41
                Malta jest cudowna można mieszkać tam kilka miesięcy i się nie nudzić.Wszystko
                zależy czego się szuka.Roślinność jest trochę bardziej uboga niż np.na Majorce
                i oczywiście nie ma tam tylu rozrywek ,jednak dla mnie jest to miejsce magiczne
                i niepowtarzalne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka