Dodaj do ulubionych

Słowacja. Co nowego?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 16:31
Witam wszystkich. Słyszałem, że zieniły się niedawno( wczoraj?) zasady
przekraczania granicy ze Słowacją. Czy wie ktoś o co chodzi dokładniej. Jadę
w niedzielę większą grupą, w której kilka osób ma tylko dowody osobiste, w
tym niektórzy stare ( książeczkowe) Czy to wystarczy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Travel Re: Słowacja. Co nowego? IP: *.acn.waw.pl 20.08.04, 19:26
      Oczywiście, że wystarczy. Dokumentem potwierdzającym obywatelstwo polskie i
      tożsamość - dwa i jedyne niezbędne warunki swobodnego poruszania się po UE, a
      więc i Słowacji - są: dowód osobisty nowy bądź stary, albo paszport.
    • pawelpp Re: Słowacja. Co nowego? 21.08.04, 15:35
      Na niektórych przejściach granicznych (np. Łysa Polana) strażnicy-służbiści nie
      przepuszczą kogoś, kto dowód osobisty z luźnymi, bądź doklejonymi kartkami.
      Byłem świadkiem takich sytuacji na tym przejściu kilkakrotnie.
      • travel_wawa Re: Słowacja. Co nowego? 22.08.04, 03:12
        Na Łysej Polanie przeważnie czepiają się byle czego. Nie mają prawa nie
        wypuścić ani nie wpuścić, jeśli jest się obywatelem UE. Zniszczony dowód może
        utrudniac identyfikację, ale jej nie uniemożliwia.
    • Gość: zyziu Re: Słowacja. Co nowego? IP: *.one.pl / *.one.pl 21.08.04, 17:03
      Wracałem wczoraj z Węgier przez Łysą Polanę - wszystko wparjadkie (tzn. bez
      zmian).
      • Gość: Gruszka Re: Słowacja. Co nowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 18:41
        Ja uważam,że to zależy od celnika.Byłam niedawno na Słowacji,a mój chłopak miał
        dowód osobisty w fatalnym stanie!Przechodziliśmy granicę w Mniszku nad Popradem
        i tam celnicy okazali się wyjątkowo wyrozumiali.Oczywiście nie spodobał im sie
        dowód,ale w końcu nas przepuścili.Do Polski wracalismy przez Łysą Polanę,tam
        celnik jak zobaczył ten dowód to w ogóle nie chciał go oglądać!!!Więc na tym
        przejściu mogą być problemy z takimi dowodami!Najlepiej jest miec już nowy,
        wtedy już nic nam nie grozi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka