Dodaj do ulubionych

wszystko o Berlinie

IP: 212.160.172.* 24.08.04, 14:37
Witam,
Chciałabym pozwiedzać troszke Berlin, mam w związku z tym klika pytań.

1. czy do muzeów można kupić jakąś zbiorową wejściówkę?
2. Czy komunikacja miejska jest droga, i czy sa jakieś bilety np tygodniowe
na wszyskie linie (merto, tramwaj , autobus.)
3. Co koniecznie trzeba zobaczyć
4. Co koniecznie trzeba ominąć w zwiedzaniu.

Bardzo dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Re: wszystko o Berlinie IP: *.chello.pl 24.08.04, 19:33
      Byłam zimą 4 dni w Berlinie z mężem i synem-nastolatkiem w ramach naszego
      programu POZNAJEMY EUROPEJSKIE STOLICE. Zatem witamy Cię w klubie podróżników.
      Przede wszystkim kup w Centrum Europa ( niedaleko dworca ZOO) Kartę Berlińską.
      To załatwia Ci komunikację i wstępy do części muzeów ( załatwia czyli jest
      wliczone w cenę karty). W pozostałych ( wazniejszych) płacisz mniej. Dzieci do
      15 roku życia podróżują( i wchodzą) na kartę z dorosłymi.
      Cena 3 dniowej karty ok. 18euro ( dla porównania w Kopenhadze kosztuje 53euro
      za podobne zniżki).
      Zobacz koniecznie: OKOLICE UNTER DEN LINDEN ( Reichstag, Bramę Brandenburską,
      Pomnik Fryderyka Wielkiego, Katedrę Św. Jadwigi, Neue Wache, Bebelplatz, Adlon
      Hotel, Pergamon i Kolumnę Zwycięstwa. Może piszę troche nieskładnie, ale
      właśnie w tej kolejności sami zwiedzaliśmy.
      Następnie ponowny rzut oka na Bramę, bunkier Hitlera ( niewiele tam jest),
      Kancelarię Rzeszy ( jest tam mało ciekawe muzeum, wiec warto tylko rzucić okiem
      z zewnątrz), wystawę Topografia Terroru - tuż obok-, oraz Checkpoint Charlie i
      Muzeum Muru Berlińskiego.
      Następniego dnia wokół Aleksanderplatz, Wieżę Telewizyjną z widokiem na miasto,
      Kościół Św. Mikołaja, Rózowy Ratusz, Fontannę Neptuna, i przyległe do niej
      pomniki - czyje- niespodzianka, Kościół Mariacki.
      Po przerwie w okolicy dworca ZOO Kościół Pamięci Cesarza Wilhelma (tzw.
      dziurawy ząb), resztki synagogi, i spacer po Kudamie.
      Można zobaczyć więcej muzeów na Wyspie Muzealnej lub to co my uczyniliśmy -
      zrobić sobie dzień zoologiczny - przejść przez Bramę Słoni do słynnego - i
      zadbanego- ogrodu zoologicznego oraz wybrać się do Muzeum Historii Naturalnej (
      archeopterix). No i koniecznie przejechać piętrową 100 lub 200, żeby obejrzeć
      panoramę miasta.
      Nasz program robiony był trochę pod naszego syna, ale sądzę, że nie znudzi i
      dorosłego.
      Życzę miłych wrażeń. Odezwij się, bo jestem ciekawa czy podobał Ci się Berlin.
      Z turystycznym pozdrowieniem - Ewa.
      • eirinn Re: wszystko o Berlinie 24.08.04, 20:49
        Dla mnie osobiście berlińskie Muzeum Historii Naturalnej nie jest zbyt ciekawe,
        zwłaszcza w porównaniu z londyńskim, za to szczerze polecam Muzeum Techniki, no
        i Muzeum Egipskie w Charlottenburgu (z popiersiem Nefretete), jak i spacer po
        ogrodach pałacu Charlottenburg (dosłownie vis a vis muzeum). Można też wejść na
        kopułę Reichstagu (niedaleko Pergamonu).
        • Gość: Ewa Re: wszystko o Berlinie IP: *.chello.pl 25.08.04, 07:50
          Będę broniła Muzeum Historii Naturalnej- choć znam również to w Londynie-.
          Każdego interesuje troszeczke coś innego. Ja podzieliłam sie z Kasią tym co
          sama widziałam w czasie 4 dni.
          Miłych wakacji- Ewa
      • Gość: kasia Re: wszystko o Berlinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 21:23
        Badzo dziękuję, to się nazywa wyczerpująca informacja. :)
    • basia553 Re: wszystko o Berlinie 24.08.04, 22:18
      Szalenie ciekawe jest tez muzeum zydowskie! Warto naprawde zobaczyc.
      • Gość: Gonia Re: wszystko o Berlinie IP: 213.241.45.* 25.08.04, 12:34
        A ja bym jeszcze dodała, że na Plac Poczdamski warto się wybrać wieczorem, gdy
        wszystko jest podświetlone i robi niesamowite wrażanie. Wejście do Richstagu
        jest bezpłatne, a kolejka mimo że często jest długa, szybko się posuwa.
        Zobaczyć warto. Ostatnio w nowym hotelu przy Alexander Platz otworzyli nowy
        hotel a w nim akwarium. Podobno robi wrażenie, ale to wiem tylko od
        znajomych.
    • Gość: Andrzej Re: wszystko o Berlinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.04, 12:03
      Na obrzeżach, w dzielnicy Zehlendorf, przypominającej spokojną wioskę, jest
      jeden z najlepszych na świecie kompleksów muzealnych (Muzeum Dalhen). Warto
      odwiedzić Muzeum Etnograficzne. Niemcy zorganizowali tam całe instalacje -
      łodzie polinezyjskie, sakralne rzeźby bożków, totemy. Wszystko w teatralnej
      scenografii.
    • Gość: Kasia L. Re: wszystko o Berlinie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 27.08.04, 09:22
      Jeżeli zostanie Ci jeszcze jeden wolny dzień, to polecam ogrody cesarskie Sans
      Souci (chyba tak się to pisze) w Poczdamie.
      • Gość: Gonia Re: wszystko o Berlinie IP: 213.241.45.* 27.08.04, 11:55
        jak już będziesz w Poczdamie to warto zobaczyć Cecylienhof (albo jakoś tak)
        drewniany dwór położony w bardzo ładnym parku, oraz w samym mieście kwartał
        domków holenderskich i osadę rosyjską.
        • Gość: k.k. Re: wszystko o Berlinie IP: 212.160.172.* 27.08.04, 11:59
          hejjj, hejjj. bedę miała czas tylko na Berlin :(
      • pia.ed Re: wszystko o Berlinie 27.08.04, 16:25
        Czy do ogrodow trzeba placic wstep?
        A moze wiesz jak jest z parkowaniem samochodu w Poczdamie, w poblizu miejsc
        wartych zwiedzania?
    • basia553 Re: wszystko o Berlinie 27.08.04, 13:00
      Bylam w Berlinie w czerwcu - pare dni i zobaczylam baaardzo duzo. Po
      przeczytaniu Waszych postöw widze, ze slusznie postanowilam tam jeszcze raz
      jechac, bo jest jeszcze duuuuzo wiecej do zobaczenia. Tak, to nie jest miasto
      na jeden raz. Cudowne miasto.
      • pia.ed bahn.prv.pl 28.08.04, 15:42
        Wspaniala stronka na temat komunikacji w Niemczech i duzych miastach Niemiec.
        Oto stronka o trzydniowej karcie w Berlinie za 19 euro.
        www.berlin-tourist-information.de/polski/pl_welcomecard.html
        • pia.ed Re: bahn.prv.pl 08.09.04, 02:12
          Bylo prywatne forum BERLIN. Teraz go nie moge znalezc!
          • pia.ed Re: bahn.prv.pl 20.09.04, 12:56
            Dalej szukam prywatnego forum BERLIN
            • Gość: Gonia Re: bahn.prv.pl IP: 213.241.45.* 18.10.04, 10:45
              Wstęp do parków w Poczdamie jest na pewno bezpłatny. Jeśli chodzi o parkowanie
              to nie pamiętam. Wydaje mi się, że jeśli trzeba płacić to są parkometry. Ale
              wcale bym się nie zdziwiła gdyby ich nie było. Może można zaparkować troszkę
              dalej i się przejść. Pozdrawiam wszystkich podróżników :)
            • loiterer Forum BERLIN 18.10.04, 10:53
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12488
              • pia.ed Re: Forum BERLIN 18.10.04, 13:38
                Dziekuje za odpowiedzi. Do Berlina sie jeszcze nie wybralam z roznych
                powodow, ale pojade jak nie wczesniej to pozniej!
                Najbardziej martwi mnie to, ze odswiezanie mego szkolnego (ale badzo kiedys
                dobrego) niemieckiego idzie mi "pod gorke" i caly czas sie obawiam, ze sobie
                nie poradze...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka