Dodaj do ulubionych

Słowacja - Sztyrbskie Pleso

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 08:48
witam,
Czy rzeczywiście na Słowacji jest tak tragicznie jak się tu ostatnio pisze?
Jadę w sobotę i po lektórze poprzednich postów zaczynam wpadać w panikę. jak
jest w rzeczywistości. Czy ktoś był ostatnio w Sztyrbskim Plesu? Jakie są
ceny? Bardzo prosze o obiektywne informacje. Wszelkie porady mile widziane.

Pozdrawiam, Piotr
<<Niech moc będzie z Wami>>
Obserwuj wątek
    • mayyyka Re: Słowacja - Sztyrbskie Pleso 09.09.04, 09:32
      Eeeeee...nie przejmuj się głupim gadaniem, Słowacja jest bardzo fajna. Strbskie
      Pleso takie troche skomercjalizowane, ale to zapewnia dobra baze wypoczynkowa.
      Okolica jest piekna, mozna przejechac sie kolejka gorska...mysle ze atrakcji
      jest sporo. Moze nie jest to Paryz, ale przeciez chyba to nie o to chodzi...
      milego wypoczynku:)
      • dnexter Re: Słowacja - Sztyrbskie Pleso 18.02.14, 09:48
        Kolejka super a widok po prostu nieziemski, zobaczcie sami na fotkę jaką tam zrobiłem:
        egofiles.com/BLjxO3suglObWg9B/Kolejka na Łomnicę w Tatrach Słowackich.jpg
    • Gość: Lekito Re: Słowacja - Sztyrbskie Pleso IP: 62.181.160.* 09.09.04, 09:41
      Chłopie nie czytaj tych tekstów tego dezertera-polonusa z kanady. Chłopina jest
      zagubiony i nie wie co pisze.

Strbskie Pleso to mega kurort:) Fajne miejsce na wypady w górki,a do tego
      wszędzie możesz pokojnie dojechać elektriczką.

Pozdrawiam.

Ps. Ceny są porównywalne z naszymi, piwo znacznie tańsze i smaczniejsze.
      • Gość: alan TORONTO Re: Słowacja - Sztyrbskie Pleso IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 10.09.04, 00:24
        DOBRE MEGA KURORT PLESO WIDAC JAK FACET MALO WIDZIAL SKORO PISZE , ZE TO KURORT
        TERAZ WSZYSTKO JEST ZROZUMIALE PROPONUJE POJEDZ ZOBACZ SAM I OCEN CZY NIE JEST
        TO MALA KOMUNA MEGA KURORT TO JEST CALGARY LUB VANCOUVER A NIE TO COS!!!!!
      • Gość: wojnaipokoj Re: Słowacja - Sztyrbskie Pleso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 22:00
        Właśnie wróciłam ze słowackich Tatr,gdzie dotarłam 2 tygodnie po przejsciu
        huraganu.Śmiem twierdzić,że po przejSciu trąby powietrznej.
        Kolejka elektryczna ze Smokovca czy Tatranskiej Lomnicy do Strebskiego Plesa
        nie jeździ i nie wiem czy ruszy do maja.
        W zeszły piatek uruchomiono dopiero/po 3 tygodniach/ odcinek z Tatrzańskiej do
        Starego Smokovca.Do tego czasu jeździły autobusy zastępcze.Jeździ już pociag na
        trasie Stary Smokowiec-Poprad,ale droga przwz Dolny Smokowiec i Nową Leśną
        przypomina drogę przez inną planetę.Wszędzie połamane drzewa,piły pracują od
        rana do nocy,palą się ogniska,pracuje wojsko i nawet Cyganie.
        Najgorzej jest miedzy T.Łomnicą a Starym Smokowcem,gdzie na mój gust "poszło"
        ok. 90% lasów.
        W Tatrzańskiej Łomnicy i Starym Smokovcu nue kursują żadne lanovki/wyciągi/
        i nie szykuje sie,że zaczną jeździć.
        W Strebskim Pleso mało ludzi i śniegu,ale szkody mniejsze.Już kursuje "zębatka"
        do Strby.Do reszty świata tylko autobus.
        W razie potrzeby-służę informacjami.
    • sliwka1977 Re: Słowacja - Sztyrbskie Pleso 09.09.04, 09:54
      Tak, tak polecam, byłam w tym roku, swietni, przede wszystkim góry!Kultura
      ludzi jest o niebo lepsza niż w Polsce, no a oprócz tego pyszne, tanie piwko!
      • Gość: Zjak Re: Słowacja - Sztyrbskie Pleso IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 10:11
        Ja od 6 lat jeżdzę na Słowację, głównie w Tatry Zachodnie do m.Zuberec bo mam
        tam zaprzyjażnione lokum. 2 lata temu byłem w Sztyrbskim Pleso, jest to kurort
        coś w rodzaju naszego Zakopca ale bez Krupówek. Aktualnie ceny są porównywalne
        do naszych, wcześniej były dużo korzystniejsze bo mam porównanie. Ważna sprawa
        to taka, że nie pobierają opłat wstępu do TPN /TANAP/.
        Nie masz nigdzie tłoku i jesteś traktowany jak gość.

A tym co tu było pisane niżej i wyżej to się nie przejmuj, bo to pisze zwykła
        nawiedzona hołota, zresztą ja im puściłem parę jobów za wielką wodę.

Życzę udanego pobytu.
        Pozdr.
        • Gość: Lekito Re: Słowacja - Sztyrbskie Pleso IP: 62.181.160.* 09.09.04, 10:19
          No nie porownywałbym Strbskiego do Zakopca, bo to jakby porownac Warszawę z
          Mexico City :)

Strbskie Pleso to baaaaardzo mała turystyczna mieścina. Pare hoteli, troche
          sklepow. Wyciag krzesełkowy. Stacja kolejki elektrycznej. Ogolnie wszystko co
          turystom potrzeba. Nawet kwater jest tam jak na lekarstwo. Miejscowosc ta jest
          polozona dosc wysoko n.p.m. Stbskie pleso to taki łącznik miedzy T.Wysokimi, a
          Zachodnimi. Chociaż poczatkiem T.Wysokich jest Krywań, ktory ladnie widac z
          Chaty pod Soliskiem, gdzie mozna wjechac wyciagiem krzeselkowym ze Strbskiego
          Plesa.

Jak mi sie jeszcze cos przypomni to nie omieszkam dopisac.

Pozdrawiam.
    • Gość: krzy Re: Słowacja - Sztyrbskie Pleso IP: *.bannet.com.pl 09.09.04, 22:22
      Byłem w tym roku, ładnie ale ja wolę Smokowiec - może kilka fotek?
      • Gość: Ela Re: Słowacja - Sztyrbskie Pleso IP: *.compower.pl 12.09.04, 21:36
        Cudowne miejsce .
        W zeszlym roku to byla moja baza do wyjscia na Krywan i Rysy .Tylko tam nie ma
        kwater,za to hoteli do wyboru-tanszych i drozszych .
        Warto zobaczyc .
    • travel_wawa Re: Słowacja - Sztyrbskie Pleso 12.09.04, 23:12
      Właśnie wczoraj wieczorem dodreptałem do Strbskiego Plesa z...Polany Palenicy
      przez Rysy. Piękna całodzienna wyprawa w ostrym słońcu przy widoczności, jakiej
      dawno w Tatrach nie zaznałem.

Co do narzekania na Słowacje...

Czy obiad w Chacie pod Rysmi (wys.2250 m. npm), gdzie wszysko jest donoszone na
      plecach, składający się z kapusniaka, glaszu z knedlami, ciasta jagodowego i
      piwa za 200Sk (22,40 Zł) do dużo?

W samym Strbskim Plesie już po zachodzie słońca przy szlaku w drodze na stację
      kolejki natrafiłem na sklep spożywczy ( napis po słowacku i po polsku!), gdzie
      ceny specjalnie nie różniły się od naszych.

Po drodze kilka otwartych barów z jadłem i napitkiem.

Ze stacji w Strbskim Plesie do Warszawy podróż trwała od 19:26 z przesiadką w
      Strbie (z kolejki zębatej na rychlik Cassovia) i w Zilinie (posp. Batory) do
      6.17 za wszystkiego 300 Sk (33,60 zł, bo od Zwardonia działał mi już bilet
      turystyczny z piątku).

Nadal uważam, że Słowacja jest miła i przyjazna turystom, zwłaszcza rodzinom z
      dziećmi.(dzieci do 6 lat u Słowaków praktycznie za nic nie płacą, a potem do 15
      lat płacą połowę).
      • Gość: ciemnosc Re: Słowacja - Sztyrbskie Pleso IP: *.olkusz.pl / *.olkusz.pl 24.09.04, 17:07

Rowniez zgadzam sie z tym, ze Slowacja jest mila i przyjazna turystom. W wakacje bylam w Dedinkach, wiosce w Slowackim Raju i bardzo mi sie podobalo. Gospodyni byla bardzo mila i pomagala nam czesto. Jesli ktokolwiek mysli, by tam pojechac, polecam!
        • Gość: Travel Re: Słowacja - Dedinky IP: *.amwaw.edu.pl 25.09.04, 01:37
          Oj tak...
          Dedinky są bardzo romantyczne i uroczo położone w zielonej dolinie.
          Piękny jest widok, jak się z okolic hotelu "Priehrada" patrzy na pociąg
          przejeżdżający po drugiej stronie jeziora Palcmanska Masa:)
    • krakusia Re: Słowacja - Sztyrbskie Pleso 29.09.04, 01:36
      Piotrze...a, kuku :) wróciłeś? Jak wypadła konfrontacja? Nie ma Cie? oj, kasy
      mu zostało zbyt dużo więc wałęsa sie po szlakach :))) <<Niech moc będzie z
      Tobą>>
    • Gość: mlody Re: Słowacja - Sztyrbskie Pleso IP: *.cambridge.org / *.cup.cam.ac.uk 16.12.04, 18:32
      dobrze ze chociaz jedna osoba zrozumiala o co chodzi w twoim pytaniu..... jak
      wrociles to napisz jak to teraz wyglada a jak bedziesz cos wiedzial o zdiarze i
      okolicach to prosze o szczegolne info bo jade tam za kilka dni. pozdr
      • c_izula Re: Słowacja - Sztyrbskie Pleso 28.12.04, 22:45
        Ooooj, az zachcialo mi sie jechac..tak ladnie piszecie, moze jakis konkrentny
        namiar na pensjonat/kwaterę?
        Pozdrawiam
        • boris2 Re: Słowacja - Sztyrbskie Pleso 04.01.05, 11:18
          Jak chcesz namiar na kwaterki i pensjonaty w okolicach Sztrbeskiego odezwij się
          do mnie: boris2@gazeta.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka