Dodaj do ulubionych

Czechy-winietki

25.05.05, 11:07
Czy ktoś jechał drogą nr 33 z Kudowy na Hradec Kralowe, Kutną Horę i Tabor, a
dalej drogą nr 3 na czeskie Budziejowice do granicy z Austrią? Czy na tę
trasę potrzebna jest winietka? Z informacji na stronie
abc.onet.pl/2029,1064812,kontent.html
wynika, że odcinki płatne to:
D1 Praha - Brno - Vzyskov
D2 Brno - Břeclav
D5 Praha - Rokycany
D5 Plzen - Rozvadov
R4 Praha - Dubenec
D8 Praha - Kralupy
D11 Praha - Poděbrady
R7 Praha - Slány
R10 Praha - Liberec
E462 Olomouc - Lipnik nad Bečvou
R35 Olomouc - Mohelnice
R46 Olomouc - Brno
więc chyba nie potrzebuję kupować winietki. Ale nie jestem pewna...
Obserwuj wątek
    • Gość: Jackowski Re: Czechy-winietki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 18:35
      Aseretko, jechalem ta droga dwa lata temu i nie byla platna (i zdaje sie, ze
      nadal nie jest). Zastanow sie tylko, czy warto ?! Niestety, fragmentami ta
      trasa jest po prostu fatalna - waskie drogi i miejscami licha nawierzchnia.
      Polecalbym jednak autostrady - oplaty niewygorowane, a komfort nieporownywalny.
      Zreszta, wszystko zalezy od tego, gdzie chcesz wyladowac w Autsrii (czy tez
      dalej).
      • aseretka Re: Czechy-winietki 30.05.05, 09:20
        Własnie dlatego zapytałam o opinię, bo waham się, czy jechać tą droga, czy
        lepiej nadłożyc te 200 km i przeleciec przez Niemcy. Jadę do Włoch i w drodze
        do "tam" będę jechała przez Niemcy. W opcji "z powrotem" zaczęłam rozważac
        przejazd przez Czechy. Najkrótsza droga wyszła mi włąsnie taka, jak opisałam. A
        jaką inną opcję mógłbys ewentualnie zaproponowac na powrót z Jesolo do Łodzi?
        • Gość: Jackowki Re: Czechy-winietki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 11:14
          Raz wracalem z Lido de Jesolo do Poznania wlasnie ta trasa, ktora rozwazalas
          (przez Czechy). Tak, jak Ci juz pisalem choc lubie Czechow i chetnie wyjezdzam
          np. do Pragi czy w czeskie Karkonosze, tak jazda przez Ceske Budejovice i na
          Kutna Hore jest KARKOLOMNA ze wzgledu na fatalna nawierzchnie wielu odcinkow
          drog w Czechach. Oznakowanie tez nienajlepsze - zgubilem sie dwa razy, choc "po
          swiecie" zjechalem kilkadziesiat tysiecy kilometrow).

Zdaje sie, ze do Lodzi najkrotsza trase masz przez Klagenfurt, Wieden,
          Bratyslawe, Banska Bystrzyce, Krakow. Nie znam tej drogi, wiec nie moge jej
          polecic.

Znam natomiast 'fajna' droge przez Niemcy. Uwaga, bo w typowym route-plannerze
          NIKT Ci takiej nie wybierze !

Droga jest fajna z dwoch powodow:
          (1) unika sie duzych aglomeracji (Monachium, Norymberga) i cholernie
          zaltoczonej A9 (Monachium-Berlin), gdzie trafiaja sie korki, a i tak spory
          odcinek jedzie sie autostradami (1300 km z calej trasy liczacej ok. 1600 km do
          Lodzi; trasa przez Bratyslawe jest o ok. 250-300 km krotsza, ale tylko 700 km
          jedziesz autostradami)
          (2) jedziesz ok. 150 km drogami krajowymi przez Bawarie - fajne maisteczka,
          boskie widoki.

Trasa jest nastepujaca:

Lido - do Autostrady Venezia-Trieste - Villach - Salzburg - zjazd 102 na
          Rosenheim - dalej droga krajowa B15 na Landshut i Regensburg - pod
          Regensburgiem wjazd na A93 (nowa autostrada, maly ruch) - do wjazdu do A72 -
          dalej na Drezno - Zgorzelec - Wroclaw (tu koniec autostrady) - Lodz.

Przy tej trasie jest 'wymagany' nocleg (chyba 1600 km nie zrobisz w jeden
          dzien). Mam takie swietne miejsce.

Polecam ETAP w Zwickau (po ok. 1000 km od Lido), ktory kosztuje tylko 27 euro
          (bez sniadania). Dojazd do niego wymaga przejechania kilkunastu kilometrow od
          autostrady, ale jesli bedziesz sie trzymac drogi B93 to nie zginiesz.

Przyjemnosci w Lido.
          • aseretka Re: Czechy-winietki 30.05.05, 14:31
            Na Klagenfurt i Wiedeń jest dłuższa id tej czeskiej o jakieś 80 km. Jechałam
            nią już kiedyś, ale muszę powiedzieć, że przez słowackie autostrady trudno się
            wtedy jechało, bo nie można nazwać autostradą czegoś, co było akurat w remoncie
            i posiadało tylko jedną nitkę. Poza tym w okolicach Wiednia stoi się w korku
            czasem i 2-3 godziny.
            Prześledziłam proponowaną przez ciebie trasę i nawet mi się podoba to ominięcie
            Monachium i Norymbergi. Tylko, że mnie wyszło tu 1360 km. Może mój program coś
            złe liczy. Z autopsji wiem, ze w rzeczywistości róznice między planem a
            rzeczywistością zdarzahją się, ale nie było to nigdy więcej niż +- 30 do 50 km
            przy planowaniu trasy powyżej 800 km.
            Niestety trasę musimy pokonać w jeden dzień. Wyjeżdzamy w niedzielę raniutko i
            planujemy być w Łodzi około 23-24. W poniedziałek trzeba już iść do pracy. :((
            Kilka razy zdarzyło nam się już pokonywać taką trasę i tak zwykle przybywaliśmy
            do Łodzi nawet nie śpiesząc się zbytnio.
            O hotelach Etap i Formuła 1 w Niemczech wiem i często korzystam z nich przy
            noclegach tranzytowych.
            Niestety w Lido zbyt wielu przyjemności nie zaznam, bo mam tam tylko dwa
            noclegi, które traktuję, jako tranzytowe w drodze z Rzymu do Łodzi.
            Pozdrawiam i dziękuję.
            aseretka
            • Gość: Jackowski Re: Czechy-winietki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 15:23
              Sorry, przesadzilem. Wg ViaMichelin ta trasa to 1480 km, ale z tego ponad 1000
              km autostradami (mimo tych 150 km droga B15 w Bawarii).

Jesli jedziesz w skladzie osob doroslych, to pewnie uda wam sie te 1500 km
              przejechac w "jednym rzucie". Pytanie tylko, czy beda korki ?

Odnosnie Niemiec proponuje zerknac na:
              www.adac.de/Verkehr/Staukalender/default.asp
              dla Wloch (niestety tylko autostrada Brescia - Padwa, ale mysle ze to jest
              pewne przyblizenie natezenia ruchu w polnocnych Wloszech w ogole):
              www.autobspd.it/controllo/viaggiatori/giorniCritici
              Milej podrozy
              • Gość: pinky Re: Czechy-winietki IP: *.pke.pl 07.07.05, 12:47
                Nie ma lepszej i szybszej drogi niż lido - udine graz- wien brno cieszyn
                katowice i gierkówką do piotrków łódz. Jakie niemcy .Z wrocławia i poznania to
                jeszcze rozumiem ale z łodzi?
                Pozdrawiam
    • Gość: monikaa13 Re: Czechy-winietki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 13:00
      wybieraj w miarę możliwości trasy szybkiego ruchu a najlepeij autostardy,
      zapłącisz naprawdę jakies małe kwoty a komfort masz zapewniony, nawet jeżeli
      będzie trochę dalej to i tak w rezultacie będziesz szybciej, nie wybieraj
      żadnych skrótów, bo się na tym 'przejedziesz'

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka