Dodaj do ulubionych

jade do Polski

24.06.05, 08:46
za kilka tygodni jade do Polski, interesuje mnie wszystko na odcinku Swiecko-
Warszawa, co trzeba zobaczyc a co mozna pominac, ceny paliwa, gdzie mozna
dobrze i niedrogo zjesc po drodze i w Warszawie, gdzie spac, co zwiedzic,
jaka jest pogoda i jak sie ubrac, lubie biale koszule czy uzywanie ich jest
realne w Polsce

za wszystkie informacje z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: ewe Re: jade do Polski IP: *.osiedle.net.pl 24.06.05, 09:38
      a dlaczego ma nie być realne?:) hhehehe u nas w Polsce nie nosimy koszul, u nas
      się nosi worki po kartoflach;)
      • mair Re: jade do Polski 24.06.05, 10:02
        tyle sie tu czyta o zanieczyszczeniu powietrza, to czy mozna mialem na mysli
        czy warto, czy to nie jest na godzine i juz jest czarna
        • Gość: misiek Re: jade do Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 11:06
          ha ha ha - ale sie obśmiałem
          Rzeczywiście- wiesz czarne koszule są praktyczniejsze w Polsce. Lepiej zabierz
          właśnie takie. Poza tym nie będzie widać na nich zabrudzeń jak będziesz jechał
          chłopską , rozpadajaca sie furmanką. Wiesz tylko taki środek transportu w Polsce
          funkcjonuje!
    • ortodox Re: jade do Polski 24.06.05, 13:00
      Dobrze by było zabrać też maskę p.gazową i OP1(to taki porządny sztormiak i
      kalosze wędkarskie). Niektórzy zabierają jeszcze kije do oganiania się prze
      wilkami.
    • Gość: monikaa13 Re: jade do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 15:05
      Nic dziwnego, że Polska jest tak a nie inaczej postrzegana w świecie, jak tam
      krażą takie opinie!!! Co to za pomysł z tmi koszulami, oczywiście możesz
      chodzic w białych a nawet bez jak wolisz.
      Napisz skąd jesteś bo interesuje mnie jaki kraj ma tak opinie o Polsce, czekam
      • mair Re: jade do Polski 24.06.05, 20:16
        chetnie ale tylko zalogowanym
        apropos, czytam tu czasami zapytania, w co sie ubrac jadac do Wloch w lipcu, to
        czy bylo to takie glupie, gdy zapytalem o ta nieszczesna koszule ?

nie chce byc wulgarny ale jak jest z WC na postojach, czy ciagle trzeba chodzic
        do lasku i podcierac dupke listkiem, tak mi opowiadaja znajomi ?
        • llora Re: jade do Polski 25.06.05, 16:33

ja jestem zalogowana to napisz skąd jesteś.

u nas nie ma lasów i listków bo środowisko jest zanieczyszczone...
          o czym zresztą już wiesz...
          • ennka Re: jade do Polski 25.06.05, 19:48
            Mnie też interesuje ,skąd jesteś i jak długo w kraju nie byłeś?
            Pytasz chyba w ten sposób dla jakiegoś bezsensownego szpanu.
            Zupełnie jakbyś nic o Polsce nie wiedział, nie czytał gazet,nie ogladał TV,nie
            miał netu .
            A może Ty mieszkasz w jakimś dzikim kraju ....?
            Więc na wszelki wypadek , żebyś nie mówił ,że tu same nieużytki są ,to
            informuje ,że benzyna ok.4zł. Stacje benzynowe i sanitariaty,co parenaście
            km ,albo i częściej.Przy wszystkich są WC z papierem i bieżącą wodą.
            Zjeść można w wielu miejscach ,pod drodze pełno różnych zajazdów i kiosków z
            jedzeniem.
            Nocleg w Warszawie poszukaj sobie przez net,pełno tego jest.
            Życzę udanego pobytu.
            • mair Re: jade do Polski 26.06.05, 11:21
              ennka 25.06.2005 19:48 + odpowiedz

Mnie też interesuje ,skąd jesteś i jak długo w kraju nie byłeś?

bylem w Polsce kilka razy jako dziecko, urodzilem sie i mieszkam w Nienmczech
              zachodnio-polnocnych, uczylem sie polskiego w domu od ojca, mam 19 lat
              ojcie pochodzi ze Schlesien a matka jest Niederlander
              tu o Polsce dobrze sie nie mowi ale mnie ten kraj ciekawi, rodzice tez mi
              ciagle mowia uwazaj na to na tamto, ze okradaja, ze brudno - ze koszula biala
              to tylko na chwile, a ja tak lubie jasno sie ubierac, zeby stawac i benzyne
              brac tylko na znanych stacjach, ze drogi zle i mozna wpasc w dziure i sie
              zabic, ze polacy jada jak durnie i duzo roznych innych rzeczy
              dlatego pytam bo sie troche boje ale chce zobaczyc Warszawa i Zelazowa Wola,
              Ghetto Zydow, widzialem film Pianista i bardzo mnie poruszyl, matka mowi ze tak
              bylo

• ennka Re: jade do Polski 26.06.05, 18:09
                Witaj!
                Jesteś bardzo młody i to trochę tłumaczy Twoje pytania.
                Niemniej ,jednak w dobie internetu ,można zdobyć sporo wiarygodnych informacji
                o każdym miejscu.
                W Polsce jest tak samo niebezpiecznie ,jak w innych krajach.
                Po prostu ,należy mieć oczy otwarte, nie chodzić w nieznane ,odludne miejsca.
                Pilnować trzeba kieszeni i plecaka ,ale tak jest wszędzie.
                Na przykład w Rzymie, masz dużo większą szansę ,że Cię okradną , niż w
                Warszawie.
                Z tym zanieczyszczeniem środowiska ,też przesada.
                W mieście ,jak wszędzie ,więcej kurzu i spalin ,ale jasne ubranie wytrzyma cały
                dzień , a nawet więcej.
                Na stacjach benzynowych nie ma żadnego niebezpieczeństwa.Wszędzie jest ochrona.
                Lepiej brać benzynę na tych firmowych, bo jest lepsza,nie oszukana.
                Co do zachowania Polaków na jezdni , to oczywiście różnie się zdarza.
                Narwanych nigdzie nie brak.Bez przesady jednak ,w każdym kraju tacy są.
                Jeżdżę trochę po Europie ,więc mam porównanie.
                Drogi są różne, ale główne są dość dobrze utrzymane.
                Myślę ,że niepotrzebnie boisz się przyjazdu tutaj.Jak wszędzie ,należy zachować
                zdrowy rozsądek i mieć oczy otwarte.
                Poczytaj trochę , bodaj różne fora na tym portalu , to może trochę się
                uspokoisz.
                Życzę Ci udanych wakacji.
              • cleo_1 Re: jade do Polski 27.06.05, 12:23
                Strasznie dobrze mowisz o polsku jak na kogos, kto byl w kraju kilka razy jako
                dziecko... to troche budzi moje podejrzenia. Czy to nie sondaz glupi jakis:)
                Ale zakladam Twoja prawdomowinosc. Powiedz, ile czasu chcesz poswiecic na
                wakacje. Moim zdaniem warto zobaczyc nie tylko Warszawe, choc oczywiscie ja
                przede wszystkim. Jak juz ktos wczesniej mowil, trzeba zobaczyc Lazienki (w
                godzinach ok. 16.00 w niedziele sa tu koncerty chopinowskie na zywo - piekna
                sprawa), Wilanow, starowke (szeroko rozumiana, wlacznie z uliczkami wokol
                starowki), ja bym jeszcze polecila stara Prage, choc to srednio bezpieczne, ale
                to prawdziwy kawalek Warszawy. Getto zydowskie, Powazki moze? W okolicach
                Warszawy polecam Arkadie, Nieborow, Zelazowa Wole i Czarnolas. A jak juz
                bedziesz jechal do Czarnolasu, wystarczy nadlozyc 40-50 km i jestes w pieknym
                Kazimierzu nad Wisla, ktory koniecznie trzeba zobaczyc. W strone Mazur warto
                zajechac do skansenu kurpiowskiego w Nowogrodziu, kawalek dalej Mikolajki albo
                bardziej kamerlany Ryn z pieknymi dwoma jeziorami (to jesli szukasz chwili
                spokoju, Ryn to typowa mazurska miescina). Gdybys jechal dalej (duzo dalej) -
                to Bialowieza musowo. POza tym, moim zdaniem warto jechac do Gdanska i ew.
                Sopotu (tam czesto sie cos dzieje, w sensie imprez kulturalnych, warto wlasnie
                w tym czasie podjechac, poza tym na Boh Westerplatte jest sklep z przecudna
                bizuteria z bursztynow, najpieknieszja jaka widzialam). Warto zacjechac na samo
                Westerplatte wlasnie, jesli lubisz zamki - moze Malbork, a na poludniu Ksiaz,
                jesli starczy czasu to POznan (powinien zreszta byc na Twojej trasie - polecam
                polazic po Centrum - ul. Sw Marcin, Marcinkowskiego, Polwiejska, Podwale,
                Fredry, Most Teatralny, na Sw. Marcinie sa znakomite lody - bar Kociak znany
                jeszcze z lat 70 z ksiazki Musierwiczowej:) i na Starowke, o 12.00 koziolki sie
                trykaja i nie daj sobie sprzedac uslugi polegajacej na tym, ze jakis "uczynny"
                Polak "zalatwi" Ci, ze dla Ciebie o 12.00 te koziolki sie potrykaja:))), Krakow
                (Starowka przede wszystkim), i w tym rejonie dodatkowo koniecznie Zakopane i
                Kroscienko, moze Wroclaw, skad blisko w gory, zreszta bedac na Mazowszu mozna
                skoczyc w gory Swietokrzyskie, do jaskini Raj, to tak na szybko.
                Uwazaj na samochod, jak jedziesz zutem, stawiaj na parkingach strzezonych,
                hotele moga byc np. Orbisu ale od 3 gwiazdek wzwyz, nie nizej, ceny okolo 200
                PLN za nocleg za 1, ale sa promocje, jak nie auto to poruszaj sie pociagami
                najlepiej IC/EC, tez sa rozne promocje, mozna poszukac na stronie
                www.pkp.com.pl, w Wawie srodkami komunikacji miejskiej, choc czasami bywa
                tloczno i goraco (wtedy uwaga na biala koszule - moga sie zrobic zolte plamy
                pod pachami:)). W tychze uwazaj na torby, kieszenie, trzymaj wszystko przy
                sobie, pieniedzy nie trzymaj w portfelu, bo zlodzieje wymacuja portfele. Misj
                oczy otwarte, a nic Ci sie nie stanie.
                pozdrawiam,
    • Gość: nepomucen Re: jade do Polski IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.06.05, 21:43
      tego, co trzeba zobaczyc, Ci nie powiem, bo nie znam tej trasy i nie wiem tez
      ile chcesz z niej zboczyc, zeby cos zwiedzic. W kazdym razie Polska jest piekna
      i kazdy rejon ma bardzo duzo do zaoferowania. Ceny paliwa Pb 95 = okolo 1 euro.
      Najlepsze jedzenie moim zdaniem, to roznego rodzaju bary z dobra polska
      karkowka z grilla. W Warszawie mnostwo miejsc z jedzeniem, zalezy ile to
      niedrogo i jaka kuchnie preferujesz. W Warszawie trzeba zwiedzic tradycyjnie
      Starowke, Wilanow, Lazienki, jak chcesz wieczorem sie bawic, to duzo klubow
      jest na Mazowieckiej. Nie wiem co jeszcze mam polecac, bo nie wiem co lubisz
      ogladac. Warto odwiedzic muzeum Powstania Warszawskiego, ale wszystkich
      ciekawych miejsc w Warszawie nie jestem w stanie Ci tu wypisac. Pogode mozesz
      sprawdzic na www.onet.pl, a powietrze u nas nie jest czarne, w Polsce jest duzo
      zieleni, wiec skoro drzewa wytrzymuja, to i Twoja biala koszula wytrzyma.
      Bardzo ciekaw jestem z jakiego jestes kraju i nie wiem czemu tylko zalogowanym
      chcesz to zdradzic...
      • ryjek1975 Re: jade do Polski 28.06.05, 14:56
        Akurat trasa Świecko-Warszawa nie jest atrakcyjna turystycznie - pomijając fak,
        że jest to najgorsza droga w Polsce jesli chodzi o jej stan techniczny
        (wyłączając oczywiście 150 km nowej autostrady) - ale spoko - żadnych
        niespodzianek ani żadnej egzotyki nie uświadczysz :)

No to już Ci mówię:

Granicę przejeżdzasz w Świecku.
        1) Jakieś 30 km od granicy jest skręt na Międzyrzecz - a tam tzw. Międzyrzecki
        Rejon Umocniony - taka niemiecka Linia Maginote'a (np. 20 km podziemnych
        korytarzy wielopoziomowe bunkry) - warte zwiedzania (za Międzyrzeczem wieś
        Wysoka - tam jest wejście z przewodnikiem do podziemi)
        Ok. Wracamy na drogę - zaraz za Międzyrzeczem zjeżdża sie na autostradę, więc
        nic nie ma do zwiedzania, ale:
        2) Poznań - fajne miasto - warto zwiedzić + Kórnik (pałac, ogrody)
        Jedziemy dalej autostradą - do Konina
        3) Niedaleko Konina jest Licheń - a tam jest wielki, kiczowaty kościół - ale
        warto go zwiedzić, bo jest duży, a nawet bardzo, a poza tym tam jest taki
        spocyficzny klimacik - jeśli tęsknisz za egzotyką, to to jest idealne miejsce.
        Wracamy na drogę - niestety już nie autostradę...
        4) Kopalnia soli w Kłodawie - warta zwiedzenia - fajna kopalnia, fajna trasa
        turystyczna
        Wracamy na drogę - lepiej jechać do Warszawy bo po drodze nie ma nic ciekawego.

Co do warunków w Polsce, o które pytałeś, to napisze tak:

Polska to NIE JEST egzotyczny kraj. Polska jest dwa razy biedniejszym krajem
        niż Niemcy i to widać ale:
        W Polsce WSZYSTKO funkcjonuje tak samo jak w Niemczech. Są te same zdobycze
        cywilizacyjne co w Nieczech - wszystko funkcjonuje tak samo jak w Niemczech -
        lepiej lub gorzej - ale jest dokładnie to samo. Ludzie zachowują się dokładnie
        tak samo jak w Niemczech. Ubierają się dokładnie tak samo jak w Niemczech.
        Takie same instytucje. Te same zasady postepowania. Nie musisz się specjalnie
        przygotowywać na "wyprawę do Polski".
        Będzie tanio - to zaleta. W Polsce są tabuny pięknych dziewczyn - to zaleta
        (naprawdę widać olbrzymią różnicę na ulicy w tym zakresie :))
        Nie wiem, kiedy Twoja rodzina ostatni raz była w Polsce - ale obecnie Polska to
        normalny kraj - normalny w tym znaczeniu, do którego przywykłeś mieszkając w
        Niemczech (bo ja np. o normalności mam inne zdanie :)). Kwestie bezpieczeństwa,
        dostepności usług, serwisu, towarów - identyczne jak w Niemczech - a nawet
        lepsze - biorąc pod uwagę, że sklepy są dłużej otwarte, mechanik naprawi Ci
        samochód nawet w środku nocy itd..

Spędziłem mnóstwo czasu w Niemczech - chociaż akurat na południu (okolice
        Freiburga - ale myślę, że tam rozwój jest mniej więcej taki sam jak w okolicach
        Hamburga. Wydaje mi się, że mam skalę porównawczą.

pozdrawiam
        • mair Re: jade do Polski 28.06.05, 20:07
          dienkuje wszytkim za porady, moze nie jest az tak zle jak mowia
          • monikaa13 Re: jade do Polski 29.06.05, 12:46
            napewno nie, a nawet jest lepiej
            • mair Re: jade do Polski 29.06.05, 12:54
              to sie ciesze
              • w357 Re: jade do Polski 30.06.05, 04:39
                ....I dużo polek mówi po rusku :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka