Gość: XYZ IP: *.toya.net.pl 25.08.05, 21:03 Witajcie! W jaki sposob, albo na jakie sposoby, mozna sie najkorzystniej (najszybciej/najwygodniej/tanio) dostac z Londynu do Manchesteru? Z gory dziekuje i pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corrina_f1 Re: London - Manchester - jak? 30.08.05, 16:23 Linią autobusową National Express, cena economy apex to około 20 GBP (economy 26). Ja już za tydzień tak będę podróżować właśnie z Manchesteru do Londka i back :) www.nationalexpress.com/home/hp.cfm?e=7&CFID=10955556&CFTOKEN=30902022 Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: London - Manchester - jak? 30.08.05, 16:24 sorki, po .com już nic nie powinno być żeby wyszła główna :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: London - Manchester - jak? IP: *.toya.net.pl 30.08.05, 21:03 Dziekuje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: London - Manchester - jak? 13.09.05, 17:23 jechlam i bylo bardzo spoko. Cena jak pisalam - w 2 strony 26 GB, rezerwowane tydzien wczesniej, 20. Czas jazdy to niestety 5 godzin... Odpowiedz Link Zgłoś
jurekny Re: London - Manchester - jak? 14.09.05, 17:19 a z przystankami jedzie, czy non-stop?(z tej strony na necie jest niejasne) i czy droga jest ciekawa(widoki). Ta sama trasa samolotem to $100, 1 godzina i na miejscu.. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: London - Manchester - jak? 14.09.05, 22:47 Trasa jak trasa, jedziesz 90% autostradą, więc widoki rózne. Ja większość DO Londynu przespałam bo autobus miałam o 6:20 ze Stockport, musiałam tam jeszcze dojechać więc wstałam o 4:40.. :-/ Najgorsza jest ostatnia godzina bo sama jazda faktycznie zajmuje jakieś 4 h a ostatnia ta piąta to praktycznie jeden wielki korek na wjeździe do miasta i przebiciu się do Victoria Coach. Nie wiem dokładnie, skąd się jedzie z samego Manchesteru, bo Stockport jest poniżej Manch. i autobus miał jeszcze tylko przystanek na lotnisku a potem gdzieś w połowie drogi w jakimś mieście, gdzie nikt ani nie wsiadał ani nie wysiadał. Generalnie nie ma przerwy, wc jest w autobusie i w przeciwieństwie do autokarów w Polsce, można z niego korzystać. Co do samolotu, owszem, może i się opłaca, ale bierz pod uwagę, że dojazd z lotniska do centrum zajmie, w zależności od środka transportu także sporo czasu. Nie wiem, jak w przypadku Heathrow, ale na stacji Victoria Station (na kolejowej) widziałam specjalne perony czy też peron dla Gatwick Express więc zakładam że to coś być może korzystnego (sugerując się nazwą Express) ale nie zapominajmy też, jak drogie jest w Anglii podróżowanie pociągiem.. Przykładowo za Manchester Picadilly-Liverpool Lime Street (ok. 60 km) cena w jedną stronę to ok. 9 GBP. pzdr Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
jurekny Re: London - Manchester - jak? 15.09.05, 06:41 Kasia: Bardzo dzieki, to co napisalas daje duzo do myslenia, poniewaz bede musial doliczyc przejazd z Russell Square(tam mam nocleg/hotel) do Heathrow, wiec min. 1 godzina na underground, i oczywiscie powinno sie byc na lotnisku min. godzine przed odlotem, potem z Manchester Airport nie wiem ale mysle ze tak samo chyba z godzine do centrum, wiec jesli chodzi o czas i wygode to moze na to samo wychodzi. Sprawdzalem bilety na pociag- to okolo $160 return. ps: ogladalem twoje zdjecia- naprawde profesjonalne! Zainspirowalas mnie, jade w Pazdzierniku na tydzien do Londynu i Manchesteru (na mecz oczywiscie!) i chcialbym napisac taki dziennik z podrozy jak twoj. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś