Gość: renata IP: *.quarto.pl 29.03.09, 21:26 witam, wybieram sie na 3 dni tanimi liniami do Brukselii.Bede wdzieczna na cenne informacje, odnosnie cen, komunikacji, biletow wstepu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jorn Re: Bruksela na weekend 30.03.09, 22:54 Ale cen czego? Ogólnie drogo jak piorun, jakość obsługi do dupy, więc o zakupach raczej należy zapomnieć. Obiad w restauracji - trzeba liczyć 20€, piwo 3-4€ (uwaga - duże piwo, to 0,33l; małe = 0,25l) przy czym mało co Belgom wychodzi tak dobrze jak piwo - polecam (znają się jeszcze na frytkach i czekoladzie) Bilety komunikacji miejskiej www.mivb.be/tickets.html?guest_user=guest_nl Wstępy w cenach bardzo różnych, najlepiej szukać w internecie na stronach instytucji, do których chcesz nabyć bilet. Samo miasto raczej mało ciekawe, choć ma ciekawe miejsca ze wspaniałym rynkiem (Groote Markt / Grand Place) na czele (wiem, że prawidłowo powinno być Grote Markt / Grande Place, ale nazwy własne rządzą się własnymi prawami). 1,5-2 dni powinno wystarczyć na obejrzenie miasta plus bliżej nieokreślona ilość czasu na zwiedzanie wystaw i muzeów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joahal Re: Bruksela na weekend 02.04.09, 21:56 Bruksela na weekend to dobry pomysł. Poruszanie się komunikacją miejską jest bardzo wygodne, chociaż niezbyt tanie. Warto kupić bilet dziesięcioprzejazdowy. Unikajcie lokali wokół Grand Placu, szczególnie tych przy "rybnej uliczce" wyglądaja malowniczo, warto się przespacerować,pooglądać wyłożone na straganach frutti di mare, ale raczej odpuścić sobie, bo drogo, mało i niesmacznie (moja subiektywna opinia). Polecam natomiast sklepy z czekoladą, która naprawdę warta jest swojej ceny. Ja kupuję zawsze dla siebie paczuszkę kółeczek z gorzkiej czekolady (pycha). Odpowiedz Link Zgłoś