Gość: cc IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.07.10, 13:24 Skąd więc te ceny na poziomie 7 tys za metr??? kredytnadom.pl/aktualnosci/artykul/zobacz/koszty-budowy-mieszkan-mocno-spadly.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anyx27 Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania 17.07.10, 21:29 Skoro ludzie płacą te 7tys, to co sie dziwić deweloperom, ze po tyle sprzedają. Byliby co najmniej głupi, gdyby sami zaniżali ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
th43dk Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania 18.07.10, 21:29 Włącz myślenie, człowieku. Równie dobrze możesz napisać, że koszt materiałów użytych do wybudowania samochodu to 10 tys zł a ludzie kupują mercedesy za 150 tys! Czy to oznacza, że firma motoryzacyjna zarabia 140 tys? oczywiście nie. A teraz do rzeczy: 1. Koszt WYBUDOWANIA 1 m2 powierzchni użytkowej mieszkania o średnim standardzie wynosi ok 3 tys PLN (netto). W tej cenie trudno jest wybudować obiekt o podwyższonym standardzie, z podziemnym parkingiem etc. 2. Koszt gruntu to nierzadko kilkaset złotych netto liczonej do m2 powierzchni użytkowej. 3. Koszt uzbrojenia gruntu to również grube kwoty, najczęściej deweloper musi wykonać projekt sieci a potem samą sieć (wod-kan, elektryka, gaz) za własne pieniądze i przekazać dostawcom mediów ZA DARMO! 4. Zagospodarowanie terenu. Wykonanie nawierzchni drogi to minimum 100zł/ m2 netto. Do tego chodniki, trawniki i inna kosmetyka. 5. Koszty zarządzania i marketingu 6. Koszty gwarancji. Deweloper ma 3-letni okres rękojmii i w tym czasie jest zobowiązany usuwać wszelkie usterki. Usuwanie usterek w wykończonych mieszkaniach wiąże się ze sporymi kosztami. I nie łudźmy się- nie ma deweloperów którzy budują bez usterek. Różnią się tylko ich ilością i sprawnością usuwania. I koszty wkalkulowują sobie w cenę sprzedaży. Suma wyniesie 4-4,5 tys zł/m2 PU NETTO (!) A teraz sprzedaż: Średnia cena to obecnie ok 6 tys złotych BRUTTO, można znaleźć tańsze i droższe. 6 tys zł Brutto = 5607 Z prostego równania wychodzi, że zysk to 2-2,5 tys/ m2 PU - podatek dochodowy 19%. A więc to co mu zostaje w kieszeni to 1,7-2 tys zł. Więc BEZ DEMAGOGII! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bela Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania IP: *.wroclaw.mm.pl 19.07.10, 08:47 Przedstawiciel developera sie odezwal...oj wy biedaki, jak wy mało zarabiacie:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
th43dk Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania 19.07.10, 09:08 Nie uważam, że deweloperzy mało zarabiają, ale marża na poziomie 20% nie odbiega od marż w innych branżach. Z pierwotnego postu można odnieść wrażenie, że zarobek dewelopera to 4 tys PLN na metrze, co w znaczącej większości nie jest zgodne z prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
kristoff26 Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania 19.07.10, 09:02 Niby wszystko ładnie pięknie, ale czegoś tu nie rozumiem. Skoro koszt wynosi 4-4,5tys/m2 netto, gdzie jak widzę koszt gruntu nie stanowi jakiegoś znaczącego składnika (a wg mnie jest to główny element różnicujący między mniejszymi miastami a np centrum Warszawy) to jak to jest że w mniejszych miastach opłaca się budować za 2,5-3tys/m2 ? Nie wierzę że w tych miejscach developerzy mają takie dobre serca że dokładają kupę kasy do każdego metra. A to często są budynki o dość wysokim standardzie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
th43dk Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania 19.07.10, 09:13 Podałem przykład średni, racjonalnego dewelopera budującego we Wrocławiu, który skalkulował koszt gruntu w całości kosztów na poziomie 20%. Oczywiście są tacy, którzy znacząca przepłacili, kupując w hossie, są i tacy którzy dawno temu zainwestowali w grunt rolny, który przekształcili w inwestycyjny i dla nich udział kosztów gruntu w całości kosztów jest mniej znaczący. Odpowiedz Link Zgłoś
zaje_gazeta Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania 19.07.10, 09:53 th43dk napisał: .......... > 1. Koszt WYBUDOWANIA 1 m2 powierzchni użytkowej mieszkania o średnim standardzi > e > wynosi ok 3 tys PLN (netto). W tej cenie trudno jest wybudować obiekt o > podwyższonym standardzie, z podziemnym parkingiem etc. No piszesz tak jakby kazdy dev dodawal ten garaz za darmo do mieszkania ( sredni koszt 1 stanowiska postojowego 25-30 tys maly bloczek - 30- 40 miejsc postojowych to koszt bagatela od 1 000 000 - hmm no prawie wolontariat developera ;) - a i ta fundamenty zrobic musi ;) > 2. Koszt gruntu to nierzadko kilkaset złotych netto liczonej do m2 powierzchni > użytkowej. srednio na cen m2 wchodzi nie wiecej jak 250 pln za ziemie - proste obliczenia: dzialka 10 arow( za mala ale dobra do obliczen) - koszt okolo 500 000 i teraz obliczenia dla dobrego dev. - zabudowa na 60 % dzialki blok 3 pietrowy ( 4 kondygnacje): 60 % z 10 arow = 600 m2 na jedna kondygnacje * 4 = 24000 m2 500 000 PLN na 24 000 uzytkowej mniej wiecej 210 PLN - no niech bedzie odliczymy ciagi komunikacyjne 250 PLN na metr ( nie liczylem garazu piwnic i wogole ( oczywiscie za wszytsko ladna cena::) > 3. Koszt uzbrojenia gruntu to również grube kwoty, najczęściej deweloper musi > wykonać projekt sieci a potem samą sieć (wod-kan, elektryka, gaz) za własne > pieniądze i przekazać dostawcom mediów ZA DARMO! to chyba jest koszt budwy ??? > 4. Zagospodarowanie terenu. Wykonanie nawierzchni drogi to minimum 100zł/ m2 > netto. Do tego chodniki, trawniki i inna kosmetyka. Tu fakt - zalezy od dev, sa tacy co trawe zasieja a sa tacy co sie postaraja i tu roznica w kosztach jest > 19%. A więc to co mu zostaje w kieszeni to 1,7-2 tys zł. No ale koszty prezesa i poracownikow sa wliczone w koszt budowy. i policzmy tak prosto - 24 000 *2000 = 48 000 000 nice ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yeetii Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania 19.07.10, 13:43 dzialka 10 arow( za mala ale dobra do obliczen) - koszt okolo 500 000 i teraz > obliczenia dla dobrego dev. - zabudowa na 60 % dzialki blok 3 pietrowy ( 4 > kondygnacje): > 60 % z 10 arow = 600 m2 na jedna kondygnacje * 4 = 24000 m2 > 500 000 PLN na 24 000 uzytkowej mniej wiecej 210 PLN - no niech bedzie > odliczymy ciagi komunikacyjne 250 PLN na metr > ( nie liczylem garazu piwnic i wogole ( oczywiscie za wszytsko ladna cena::) Mam propozycje, ja zalatwie kapital, a ty znajdziesz dzialke we Wroclawiu, ktora spelnia powyzsze parametry. na takiej transakcji na pewno nie stracisz. th43dk szkoda czasu na wyjasnienia, bo ty mowisz o rzeczywistosci rynkowej a dostaniesz odpowiedz fantastyczno-naukową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3600 za m2 Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.10, 14:36 ja chce udowodnić że można:) mieszkaniawroc.pl/440-mieszkanie-okolice-wroclawia-groblice-ulica-polna-310000-pln.html, Odpowiedz Link Zgłoś
th43dk dla dociekliwych 19.07.10, 14:40 Nie zamierzam dalej brnąć w tą dyskusję, ale może co bardziej dociekliwych zainteresuje to opracowanie: cee.ceeci.website.pl/userfiles/Rentownosc_projektow_deweloperskich.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
zaje_gazeta Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania 19.07.10, 15:35 yeetii napisał: > dzialka 10 arow( za mala ale dobra do obliczen) - koszt okolo 500 000 i teraz > > obliczenia dla dobrego dev. - zabudowa na 60 % dzialki blok 3 pietrowy ( > 4 > > kondygnacje): > > 60 % z 10 arow = 600 m2 na jedna kondygnacje * 4 = 24000 m2 > > 500 000 PLN na 24 000 uzytkowej mniej wiecej 210 PLN - no niech bedzie > > odliczymy ciagi komunikacyjne 250 PLN na metr > > ( nie liczylem garazu piwnic i wogole ( oczywiscie za wszytsko ladna cena > ::) > > Mam propozycje, ja zalatwie kapital, a ty znajdziesz dzialke we Wroclawiu, ktor > a > spelnia powyzsze parametry. na takiej transakcji na pewno nie stracisz. > th43dk szkoda czasu na wyjasnienia, bo ty mowisz o rzeczywistosci rynkowej a > dostaniesz odpowiedz fantastyczno-naukową. a czy ja napisalem ze chce wchodzic w developerke ?? ja komentuje to co bylo napisane. nie rozmie co jest zle w moim rozumowaniu. cena dzialki za wysoka ??? obal moje tezy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelum polelum Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.07.10, 16:38 Chłopaku, pokaż mi działkę, którą możesz zabudować w 60%??? Heh, widać w naszym kraju wszyscy znają się na piłce nożnej i na budowaniu. Szkoda, że tylko w teorii> Odpowiedz Link Zgłoś
yeetii Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania 19.07.10, 16:47 tak, uwazam ze dzialka, ktorej parametry podales nie istnieje. takich po prostu nie ma na rynku. nie chce mi sie teraz szukac w internecie ofert, ale bez problemu sam znajdziesz takieg dzie jest powierzchnia, cena i PUM. z pamieci moge Ci podac cene m2 dzialki na muchoborze wielkim - ul. Zagony - 800 zł/m2, gdzie można wybudować mały budynek wielorodzinny tzw. wille miejska. innym sposobem zapoznania sie z cenami gruntów to przetargi miejskie. proponuje sie wybrac i zobaczyc za ile dev kupiją i pozniej jaki PUM na nich powstanie. Pamietam jak bodajże Triada Dom kupiła coś w okolicach Bajana/Skrzydlata i w przeliczeniu na PUM wyszło ok. 800 zł/m2 Niestety nie ma cudów. Jest tak jak napisal kolega th43dk wczesniej grunt to min 500 zł/m2 we wrocku (groblice to nie wroclaw). Oczywiście w lokalizacjach Marszowice, Stabłowice, Leśnica, Złotniki, Poświętne, Zawidawie, Zakrzów itp. można trafić coś tańszego, ale zauważ, że mieszkania są tam też tańsze. Ostatni grunt jaki widziałem w "miescie" za 100 zł pochodził z roku 2005. reasumując rozumowanie masz dobre ale oparte na założeniach praktycznie nierealnych. to opis projektu idealnego :) Odpowiedz Link Zgłoś
zaje_gazeta Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania 19.07.10, 17:37 yeetii napisał: > tak, uwazam ze dzialka, ktorej parametry podales nie istnieje. takich po prostu > nie ma na rynku. nie chce mi sie teraz szukac w internecie ofert, ale bez > problemu sam znajdziesz takieg dzie jest powierzchnia, cena i PUM. z pamieci > moge Ci podac cene m2 dzialki na muchoborze wielkim - ul. Zagony - 800 zł/m2, > gdzie można wybudować mały budynek wielorodzinny tzw. wille miejska. > innym sposobem zapoznania sie z cenami gruntów to przetargi miejskie. proponuje > sie wybrac i zobaczyc za ile dev kupiją i pozniej jaki PUM na nich powstanie. > Pamietam jak bodajże Triada Dom kupiła coś w okolicach Bajana/Skrzydlata i w > przeliczeniu na PUM wyszło ok. 800 zł/m2 > Niestety nie ma cudów. Jest tak jak napisal kolega th43dk wczesniej grunt to mi > n > 500 zł/m2 we wrocku (groblice to nie wroclaw). Oczywiście w lokalizacjach > Marszowice, Stabłowice, Leśnica, Złotniki, Poświętne, Zawidawie, Zakrzów itp. > można trafić coś tańszego, ale zauważ, że mieszkania są tam też tańsze. > Ostatni grunt jaki widziałem w "miescie" za 100 zł pochodził z roku 2005. > reasumując rozumowanie masz dobre ale oparte na założeniach praktycznie > nierealnych. to opis projektu idealnego :) OK faktycznie moze i troche odbieglo od realii - ale na poczatku pierwszego postu dalem dzialek przykladowa aby lepiej sie obliczalo, dzialek np 10 arowych idealnych nei ma fakt. co do cen w okolicach wroclawia ( gorblice itp_ to sa ceny rzedu 150- 170(brutto !!) za m2 - patrz przetargi i wyniki na stronie gminy. co do Wrocka - jak wszedzie zalezy od lokalizacji obecnie na przetargach miejskich dzialki rociagaja sie ( wywolawcze) od 150 do 900 PLN za metr jkais mieny przyklad z mojej strony - ul klasztorna: http://bip.um.wroc.pl/wps/portal/bip/!ut/p/c5/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os3hHFwt_y2AXYwMLo2AXA0_nMCNXFw8XYwtXc30_j_zcVP1I_ShznKpCzfUjc1LTE5Mr9Quy3RwB21HWlw!!/dl3/d3/L0lJSklna21BL0lKakFBRXlBQkVSQ0pBISEvNEZHZ3NvMFZ2emE5SUFnIS83X0FEOE85U0QzMDgyU0QwSUNWMkVESEQzOFU3LzRTRWJ3MjI0NjAwMDQ!/?PC_7_AD8O9SD3082SD0ICV2EDHD38U7_WCM_CONTEXT=/wps/wcm/connect/bip_pl/bipsite/serwisbiparea/bidssitearea/grunty_budynki/nieruchomosc_klasztorna1 100 000 za 30 aro - tak gdzies 370 PLN za metr wiem ze sa i drozsze i tansze ale ceny 1500 za m2 na zadupiu to juz bardzo dawno minely, jak mam obliczac na danych historycznych to to nei bedzie mialo sensu i faktycznie budowy ktore sie skonczyly to dla nich dzisiejsze obliczenia sa bezpodstawne, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiesław Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.11, 15:09 www.kcdevelopment.pl/ Popatrz na to... Można budować tanio i jednocześnie ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatalista Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.11, 18:02 naiwna reklama. Bądź subtelniejszy bo się tylko ośmieszasz :) Odpowiedz Link Zgłoś