Dodaj do ulubionych

3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania !

IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.07.10, 13:24
Skąd więc te ceny na poziomie 7 tys za metr???
kredytnadom.pl/aktualnosci/artykul/zobacz/koszty-budowy-mieszkan-mocno-spadly.html
Obserwuj wątek
    • anyx27 Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania 17.07.10, 21:29
      Skoro ludzie płacą te 7tys, to co sie dziwić deweloperom, ze po tyle sprzedają.
      Byliby co najmniej głupi, gdyby sami zaniżali ceny.
      • th43dk Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania 18.07.10, 21:29
        Włącz myślenie, człowieku. Równie dobrze możesz napisać, że koszt materiałów
        użytych do wybudowania samochodu to 10 tys zł a ludzie kupują mercedesy za 150
        tys! Czy to oznacza, że firma motoryzacyjna zarabia 140 tys? oczywiście nie.
        A teraz do rzeczy:
        1. Koszt WYBUDOWANIA 1 m2 powierzchni użytkowej mieszkania o średnim standardzie
        wynosi ok 3 tys PLN (netto). W tej cenie trudno jest wybudować obiekt o
        podwyższonym standardzie, z podziemnym parkingiem etc.
        2. Koszt gruntu to nierzadko kilkaset złotych netto liczonej do m2 powierzchni
        użytkowej.
        3. Koszt uzbrojenia gruntu to również grube kwoty, najczęściej deweloper musi
        wykonać projekt sieci a potem samą sieć (wod-kan, elektryka, gaz) za własne
        pieniądze i przekazać dostawcom mediów ZA DARMO!
        4. Zagospodarowanie terenu. Wykonanie nawierzchni drogi to minimum 100zł/ m2
        netto. Do tego chodniki, trawniki i inna kosmetyka.
        5. Koszty zarządzania i marketingu
        6. Koszty gwarancji. Deweloper ma 3-letni okres rękojmii i w tym czasie jest
        zobowiązany usuwać wszelkie usterki. Usuwanie usterek w wykończonych
        mieszkaniach wiąże się ze sporymi kosztami. I nie łudźmy się- nie ma deweloperów
        którzy budują bez usterek. Różnią się tylko ich ilością i sprawnością usuwania.
        I koszty wkalkulowują sobie w cenę sprzedaży.

Suma wyniesie 4-4,5 tys zł/m2 PU NETTO (!)
        A teraz sprzedaż:
        Średnia cena to obecnie ok 6 tys złotych BRUTTO, można znaleźć tańsze i droższe.
        6 tys zł Brutto = 5607

Z prostego równania wychodzi, że zysk to 2-2,5 tys/ m2 PU - podatek dochodowy
        19%. A więc to co mu zostaje w kieszeni to 1,7-2 tys zł.

Więc BEZ DEMAGOGII!
        • Gość: Bela Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania IP: *.wroclaw.mm.pl 19.07.10, 08:47
          Przedstawiciel developera sie odezwal...oj wy biedaki, jak wy mało
          zarabiacie:)))))
          • th43dk Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania 19.07.10, 09:08
            Nie uważam, że deweloperzy mało zarabiają, ale marża na poziomie 20%
            nie odbiega od marż w innych branżach. Z pierwotnego postu można
            odnieść wrażenie, że zarobek dewelopera to 4 tys PLN na metrze, co w
            znaczącej większości nie jest zgodne z prawdą.
        • kristoff26 Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania 19.07.10, 09:02
          Niby wszystko ładnie pięknie, ale czegoś tu nie rozumiem.
          Skoro koszt wynosi 4-4,5tys/m2 netto, gdzie jak widzę koszt gruntu nie stanowi jakiegoś znaczącego składnika (a wg mnie jest to główny element różnicujący między mniejszymi miastami a np centrum Warszawy) to jak to jest że w mniejszych miastach opłaca się budować za 2,5-3tys/m2 ? Nie wierzę że w tych miejscach developerzy mają takie dobre serca że dokładają kupę kasy do każdego metra. A to często są budynki o dość wysokim standardzie.
          Pozdrawiam
          • th43dk Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania 19.07.10, 09:13
            Podałem przykład średni, racjonalnego dewelopera budującego we
            Wrocławiu, który skalkulował koszt gruntu w całości kosztów na
            poziomie 20%. Oczywiście są tacy, którzy znacząca przepłacili,
            kupując w hossie, są i tacy którzy dawno temu zainwestowali w grunt
            rolny, który przekształcili w inwestycyjny i dla nich udział kosztów
            gruntu w całości kosztów jest mniej znaczący.
        • zaje_gazeta Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania 19.07.10, 09:53
          th43dk napisał:
          ..........
          > 1. Koszt WYBUDOWANIA 1 m2 powierzchni użytkowej mieszkania o średnim standardzi
          > e
          > wynosi ok 3 tys PLN (netto). W tej cenie trudno jest wybudować obiekt o
          > podwyższonym standardzie, z podziemnym parkingiem etc.

No piszesz tak jakby kazdy dev dodawal ten garaz za darmo do mieszkania ( sredni
          koszt 1 stanowiska postojowego 25-30 tys maly bloczek - 30- 40 miejsc
          postojowych to koszt bagatela od 1 000 000 - hmm no prawie wolontariat
          developera ;) - a i ta fundamenty zrobic musi ;)

> 2. Koszt gruntu to nierzadko kilkaset złotych netto liczonej do m2 powierzchni
          > użytkowej.

srednio na cen m2 wchodzi nie wiecej jak 250 pln za ziemie - proste obliczenia:

dzialka 10 arow( za mala ale dobra do obliczen) - koszt okolo 500 000 i teraz
          obliczenia dla dobrego dev. - zabudowa na 60 % dzialki blok 3 pietrowy ( 4
          kondygnacje):
          60 % z 10 arow = 600 m2 na jedna kondygnacje * 4 = 24000 m2
          500 000 PLN na 24 000 uzytkowej mniej wiecej 210 PLN - no niech bedzie
          odliczymy ciagi komunikacyjne 250 PLN na metr
          ( nie liczylem garazu piwnic i wogole ( oczywiscie za wszytsko ladna cena::)

> 3. Koszt uzbrojenia gruntu to również grube kwoty, najczęściej deweloper musi
          > wykonać projekt sieci a potem samą sieć (wod-kan, elektryka, gaz) za własne
          > pieniądze i przekazać dostawcom mediów ZA DARMO!

to chyba jest koszt budwy ???

> 4. Zagospodarowanie terenu. Wykonanie nawierzchni drogi to minimum 100zł/ m2
          > netto. Do tego chodniki, trawniki i inna kosmetyka.

Tu fakt - zalezy od dev, sa tacy co trawe zasieja a sa tacy co sie postaraja i
          tu roznica w kosztach jest

> 19%. A więc to co mu zostaje w kieszeni to 1,7-2 tys zł.

No ale koszty prezesa i poracownikow sa wliczone w koszt budowy.
          i policzmy tak prosto - 24 000 *2000 = 48 000 000
          nice ;)
          • yeetii Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania 19.07.10, 13:43
            dzialka 10 arow( za mala ale dobra do obliczen) - koszt okolo 500 000 i teraz
            > obliczenia dla dobrego dev. - zabudowa na 60 % dzialki blok 3 pietrowy ( 4
            > kondygnacje):
            > 60 % z 10 arow = 600 m2 na jedna kondygnacje * 4 = 24000 m2
            > 500 000 PLN na 24 000 uzytkowej mniej wiecej 210 PLN - no niech bedzie
            > odliczymy ciagi komunikacyjne 250 PLN na metr
            > ( nie liczylem garazu piwnic i wogole ( oczywiscie za wszytsko ladna cena::)

Mam propozycje, ja zalatwie kapital, a ty znajdziesz dzialke we Wroclawiu, ktora
            spelnia powyzsze parametry. na takiej transakcji na pewno nie stracisz.
            th43dk szkoda czasu na wyjasnienia, bo ty mowisz o rzeczywistosci rynkowej a
            dostaniesz odpowiedz fantastyczno-naukową.
            • Gość: 3600 za m2 Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.10, 14:36
              ja chce udowodnić że można:)

mieszkaniawroc.pl/440-mieszkanie-okolice-wroclawia-groblice-ulica-polna-310000-pln.html,
            • th43dk dla dociekliwych 19.07.10, 14:40
              Nie zamierzam dalej brnąć w tą dyskusję, ale może co bardziej
              dociekliwych zainteresuje to opracowanie:
              cee.ceeci.website.pl/userfiles/Rentownosc_projektow_deweloperskich.pdf
            • zaje_gazeta Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania 19.07.10, 15:35
              yeetii napisał:

> dzialka 10 arow( za mala ale dobra do obliczen) - koszt okolo 500 000 i teraz
              > > obliczenia dla dobrego dev. - zabudowa na 60 % dzialki blok 3 pietrowy (
              > 4
              > > kondygnacje):
              > > 60 % z 10 arow = 600 m2 na jedna kondygnacje * 4 = 24000 m2
              > > 500 000 PLN na 24 000 uzytkowej mniej wiecej 210 PLN - no niech bedzie
              > > odliczymy ciagi komunikacyjne 250 PLN na metr
              > > ( nie liczylem garazu piwnic i wogole ( oczywiscie za wszytsko ladna cena
              > ::)
              >
              > Mam propozycje, ja zalatwie kapital, a ty znajdziesz dzialke we Wroclawiu, ktor
              > a
              > spelnia powyzsze parametry. na takiej transakcji na pewno nie stracisz.
              > th43dk szkoda czasu na wyjasnienia, bo ty mowisz o rzeczywistosci rynkowej a
              > dostaniesz odpowiedz fantastyczno-naukową.
              a czy ja napisalem ze chce wchodzic w developerke ??
              ja komentuje to co bylo napisane.
              nie rozmie co jest zle w moim rozumowaniu.
              cena dzialki za wysoka ???
              obal moje tezy
              • Gość: lelum polelum Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.07.10, 16:38
                Chłopaku, pokaż mi działkę, którą możesz zabudować w 60%??? Heh, widać w naszym
                kraju wszyscy znają się na piłce nożnej i na budowaniu. Szkoda, że tylko w teorii>
              • yeetii Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania 19.07.10, 16:47
                tak, uwazam ze dzialka, ktorej parametry podales nie istnieje. takich po prostu
                nie ma na rynku. nie chce mi sie teraz szukac w internecie ofert, ale bez
                problemu sam znajdziesz takieg dzie jest powierzchnia, cena i PUM. z pamieci
                moge Ci podac cene m2 dzialki na muchoborze wielkim - ul. Zagony - 800 zł/m2,
                gdzie można wybudować mały budynek wielorodzinny tzw. wille miejska.
                innym sposobem zapoznania sie z cenami gruntów to przetargi miejskie. proponuje
                sie wybrac i zobaczyc za ile dev kupiją i pozniej jaki PUM na nich powstanie.
                Pamietam jak bodajże Triada Dom kupiła coś w okolicach Bajana/Skrzydlata i w
                przeliczeniu na PUM wyszło ok. 800 zł/m2
                Niestety nie ma cudów. Jest tak jak napisal kolega th43dk wczesniej grunt to min
                500 zł/m2 we wrocku (groblice to nie wroclaw). Oczywiście w lokalizacjach
                Marszowice, Stabłowice, Leśnica, Złotniki, Poświętne, Zawidawie, Zakrzów itp.
                można trafić coś tańszego, ale zauważ, że mieszkania są tam też tańsze.
                Ostatni grunt jaki widziałem w "miescie" za 100 zł pochodził z roku 2005.
                reasumując rozumowanie masz dobre ale oparte na założeniach praktycznie
                nierealnych. to opis projektu idealnego :)
                • zaje_gazeta Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania 19.07.10, 17:37
                  yeetii napisał:

> tak, uwazam ze dzialka, ktorej parametry podales nie istnieje. takich po prostu
                  > nie ma na rynku. nie chce mi sie teraz szukac w internecie ofert, ale bez
                  > problemu sam znajdziesz takieg dzie jest powierzchnia, cena i PUM. z pamieci
                  > moge Ci podac cene m2 dzialki na muchoborze wielkim - ul. Zagony - 800 zł/m2,
                  > gdzie można wybudować mały budynek wielorodzinny tzw. wille miejska.
                  > innym sposobem zapoznania sie z cenami gruntów to przetargi miejskie. proponuje
                  > sie wybrac i zobaczyc za ile dev kupiją i pozniej jaki PUM na nich powstanie.
                  > Pamietam jak bodajże Triada Dom kupiła coś w okolicach Bajana/Skrzydlata i w
                  > przeliczeniu na PUM wyszło ok. 800 zł/m2
                  > Niestety nie ma cudów. Jest tak jak napisal kolega th43dk wczesniej grunt to mi
                  > n
                  > 500 zł/m2 we wrocku (groblice to nie wroclaw). Oczywiście w lokalizacjach
                  > Marszowice, Stabłowice, Leśnica, Złotniki, Poświętne, Zawidawie, Zakrzów itp.
                  > można trafić coś tańszego, ale zauważ, że mieszkania są tam też tańsze.
                  > Ostatni grunt jaki widziałem w "miescie" za 100 zł pochodził z roku 2005.
                  > reasumując rozumowanie masz dobre ale oparte na założeniach praktycznie
                  > nierealnych. to opis projektu idealnego :)
                  OK faktycznie moze i troche odbieglo od realii - ale na poczatku pierwszego
                  postu dalem dzialek przykladowa aby lepiej sie obliczalo, dzialek np 10 arowych
                  idealnych nei ma fakt.
                  co do cen w okolicach wroclawia ( gorblice itp_ to sa ceny rzedu 150- 170(brutto
                  !!) za m2 - patrz przetargi i wyniki na stronie gminy.
                  co do Wrocka - jak wszedzie zalezy od lokalizacji obecnie na przetargach
                  miejskich dzialki rociagaja sie ( wywolawcze) od 150 do 900 PLN za metr
                  jkais mieny przyklad z mojej strony - ul klasztorna:
                  http://bip.um.wroc.pl/wps/portal/bip/!ut/p/c5/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os3hHFwt_y2AXYwMLo2AXA0_nMCNXFw8XYwtXc30_j_zcVP1I_ShznKpCzfUjc1LTE5Mr9Quy3RwB21HWlw!!/dl3/d3/L0lJSklna21BL0lKakFBRXlBQkVSQ0pBISEvNEZHZ3NvMFZ2emE5SUFnIS83X0FEOE85U0QzMDgyU0QwSUNWMkVESEQzOFU3LzRTRWJ3MjI0NjAwMDQ!/?PC_7_AD8O9SD3082SD0ICV2EDHD38U7_WCM_CONTEXT=/wps/wcm/connect/bip_pl/bipsite/serwisbiparea/bidssitearea/grunty_budynki/nieruchomosc_klasztorna1
                  100 000 za 30 aro - tak gdzies 370 PLN za metr
                  wiem ze sa i drozsze i tansze ale ceny 1500 za m2 na zadupiu to juz bardzo dawno
                  minely, jak mam obliczac na danych historycznych to to nei bedzie mialo sensu i
                  faktycznie budowy ktore sie skonczyly to dla nich dzisiejsze obliczenia sa
                  bezpodstawne,
                  • Gość: Wiesław Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.11, 15:09
                    www.kcdevelopment.pl/
                    Popatrz na to... Można budować tanio i jednocześnie ładnie.
                    • Gość: fatalista Re: 3 tys. za metr - oto koszt budowy mieszkania IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.11, 18:02
                      naiwna reklama. Bądź subtelniejszy bo się tylko ośmieszasz :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka