Dodaj do ulubionych

Jaka polecacie dzielnice?

12.05.03, 21:08
Witam
Za jakies dwa miesiace sytacja zmusza nas do zmiany miasta zamieszkania
właśnie na Wrocław, o którym to mieście dość mało wiem i stąd moje pytanie.
Na początku bedziemy wynajmowac mieszkanie, tylko gdzie jakie dzielnice
polecacie i dlaczego.Mam pieciomiesięczno coreczke wiec chciałbym mieszkac w
jakims spokojnym miejscu gdzie jest przewaga młodych ludzi, duzo zieleni, w
miare spokojno, sensowne sklepy, dobry dostęp do komunikacji służby zdrowia
Za dużo wymagam? czekam na opinie i zgóry dziekuje i pozdrawiam a Wrocław to
śliczne miasto:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: pikac Re: Jaka polecacie dzielnice? IP: *.tlsa.pl 14.05.03, 10:45
      kluncia napisała:

> Witam
      > Za jakies dwa miesiace sytacja zmusza nas do zmiany miasta zamieszkania
      > właśnie na Wrocław, o którym to mieście dość mało wiem i stąd moje pytanie.
      > Na początku bedziemy wynajmowac mieszkanie, tylko gdzie jakie dzielnice
      > polecacie i dlaczego.Mam pieciomiesięczno coreczke wiec chciałbym mieszkac w
      > jakims spokojnym miejscu gdzie jest przewaga młodych ludzi, duzo zieleni, w
      > miare spokojno, sensowne sklepy, dobry dostęp do komunikacji służby zdrowia
      > Za dużo wymagam? czekam na opinie i zgóry dziekuje i pozdrawiam a Wrocław to
      > śliczne miasto:-)

Polecam Grabiszynek lub Krzyki.
    • Gość: anetta75 Re: Jaka polecacie dzielnice? IP: *.fega.com.pl / 10.10.1.* 14.05.03, 16:00
      polecam również Krzyki
      ale głównie okolice parku południowego.
      Na pewno nie Gaj/Huby.

Chć sama wyprowadzam się z ulgą z Krzyków - no cóż mieszkam przy Wiśniowej.....
      Ładny też jest biskupin - trochę snobistyczny.

W każdym razie Krzyki to nie jest specjalnie młoda dzielnica, ale park
      południowy zawsze pełen niań z dziećmi.

Poza tym zawsze podobał mi się Oporów - niby na obrzeżu ale dosyć blisko
      centrum.

pozdrawiam z Wro.
      • inaww Re: Jaka polecacie dzielnice? 22.05.03, 04:15
        Aneta, nie mów żle o Gaju! Mieszkam przy Krynickiej od 1985 roku. W nocy cisza
        taka, że bez budzika zaśpisz rano! Do przychodni piechotą mam 1 minutę, do
        sklepu osiedlowego (cynny do godz. 20 pawilon "Gaj", w ktorym chyba z 30
        sklepików w których kupisz wszystko, nawet jedzenie dla papużki i wypijesz sok
        z marchewki, a po kilku wizytach sprzedawcy pamiętają np. jaki gatunek herbaty
        zwykle kupujesz) - 2 minuty; 2 szkoły w pobliżu, przeszkole (może i żłobek?)
        schowane w zieleni tak, że gdybym przypadkiem tam nie weszła - nie
        wiedziałabym, że jest (przy Bardzkiej, ale od jezdni odgrodzone szerokim
        trawnikiem), do dworca (kolejowego i autobusowego) - piechotą (!) 10 minut,
        poczta, 2 apteki, PKO na Orzechowej i tam druga poczta, w pawilonie jest nawet
        malutki barek z domowymi potrawami, dojazdy do miasta kilkoma autobusami, ale i
        stacje benzynowe i Mac Donald na rzut kamieniem. Do tramwaju 3 minuty, ale na
        Krynickiej go nie słychać. Jest biblioteka osiedlowa i weterynarz dla Twego
        pieska, kawiarenka internetowa i mini-cukierenka. Rada Osiedlowa ma ambicje
        dbać o interesy mieszkańców, dokoła coraz więcej zieleni, a samochody pod
        blokami świadczą o coraz większej zasobności "tubylców". Od ul. Armii Krajowej
        do Bardzkiej i nasypu kolejowego 11-piętrowce, między nimi 4-piętrowe uliczki.
        Nie ma latem komarów, mamy swieże powietrze od Sobótki, żadnej fabryki, a "dla
        ducha" 1 kościół na Kamiennej, róg Bardzkiej, a drugi koło Orzechowej. Nie wiem
        na pewno, ale chyba przy Świeradowskiej są jeszcze w nowiutkim bloku wolne
        mieszkania, a jak nie to w blokach obok. Jest też dokoła sporo ogródków
        działkowych i ogrodnictwo, a mieszkańcy sadzą drzewka i krzewy koło "swoich"
        bloków.
        Kiedy była we Wrocławiu powódż - u nas było sucho. Aha! Nawet mamy "własnego"
        zegarmistrza, pana Andrzeja, pozatem członka zarządu "kablówki" czyli
        społecznego Stowarzyszenia Telewizji Kablowej "Gaj" gdzie abonament miesięczny
        to 15 zł, a dostarcza też ona całodobowy internet za 50 zł. miesięcznie.
        Niech mi się nikt nie waży żle mówić o Gaju!
        • inaww Re: Jaka polecacie dzielnice? 22.05.03, 04:20
          P.S. - W maju słychać u nas słowiki!
          • Gość: pikac Re: Jaka polecacie dzielnice? IP: *.tlsa.pl 22.05.03, 11:21
            inaww napisała:

> P.S. - W maju słychać u nas słowiki!

A ja na Grabiszynku słyszę o 17.00 kukułkę
            (chociaż do Halera mam 6 min drogi)
          • Gość: memphis Re: Jaka polecacie dzielnice? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.05.03, 19:43
            zapomnialas dodac ze macie sporo dresiarzy i jeszcze wiecej skinow, a jak sie
            do was wpadnie po godzinie 20 to mozna juz zywym nie wrocic. Polecam GAJ -
            dostarcza naprawde wielu wrazen :)
    • Gość: Straad Re: Jaka polecacie dzielnice? IP: 80.51.53.* 14.05.03, 23:08
      Polecam wątek z 30.08.02 pt. "chce kupić mieszkanie..." znajdziesz tam dyskusję
      nt. plusów i minusów poszczególnych dzielnic Wrocławia. Oczywiście polecam też
      zamieszczoną tam moją rekomendację.
    • Gość: agsza Re: Jaka polecacie dzielnice? IP: *.recluce.one.pl / 192.168.0.* 16.05.03, 17:13
      Polecam Księże Małe (południe Wrocławia)-stare osiedle i nie tylko. Niektórym
      się wydaje się, że to koniec świata. 2 tramwaje do centrum samego (niecałe 15
      min jazdy), autobus też do centrum, autobus drugi prawie do centrum w okolice
      południowego Wrocławia, postój taksówek tez jest jak ktoś nie lubi zamawiać.
      Przychodnia na osiedlu + bardzo dobry pediatra wzywany prawie o każdej porze do
      domu (mieszka na osiedlu), Kościół, szereg sklepów, poczta, apteka, agencja
      PKO, wulkanizator, mechanik samochodowy, blacharz, szewc, fotograf, tapicer,
      przedszkole, szkoła. Plac zabaw dla dzieci z prawdziwego zdarzenia, ogrodzony
      (jak dziecko będzie ciut większe). Tereny spacerowe - most nad terenami
      wodonośnymi, Park Wschodni do spacerów, ogródki działkowe. Dużo młodych rodzin
      z dziećmi.
      Mieszkam tu od 10 lat z przerwą 3 letnią - bo wróciliśmy tu. Mąż mieszka od
      urodzenia i nie wyobraża sobie innego miejsca. Ja mieszkałam 20 lat na Krzykach
      (15 min pieszo do Rynku)i za nic bym tam nie wróciła.
      Poza tym tu są na pewno tańsze mieszkania do wynajęcia.
    • Gość: kk071 Re: Jaka polecacie dzielnice? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.03, 15:02
      Tak na dobrą sprawę, większość wrocławskich osiedli spełnia wymagania...
      Polecam Biskupin, Krzyki, ew.Karłowice lub Księże
    • skarolina Re: Jaka polecacie dzielnice? 19.05.03, 19:18
      A ja polecam Popowice albo Gądów Mały (Kwiska, Kłodnicka, Na Ostatnim Groszu).
      Blisko do Parku Zachodniego i nad Odrę, więc na spacery jest gdzie chodzić.
      Dojazd do centrum znakomity (5 tramwajów i 3 trzy autobusy na Legnickiej),
      jedzie się jakieś 10-12 minut.
      Dużo młodych ludzi, bo mieszkania tu nie są tak drogie jak na Krzykach czy
      Grabiszynku, które to dzielnice są uznawane za ekskluzywne.
      Na Gądowie jest duża przychodnia i dwie czy trzy praktyki lekarzy rodzinnych
      (polecam te ostatnie).
      Jeśli chodzi o sklepy to jest Astra (duży dom handlowy, gdzie można kupić i
      załatwić wszystko - oprócz handlu są tam dwa banki, trzeci naprzeciwko, trzy
      bankomaty,fryzjer, poczta, dwie pralnie, apteka i od niedawna kawiarnia z
      pysznymi lodami). Za Astrą jest duże targowisko. Oprócz tego, dwa przystanki
      dalej jest duży i tani supermarket Kaufland.
      Sama tu mieszkam od 3,5 roku i nie zamieniłabym się na żadną inną dzielnicę.
      pozdrawiam
      skarolina
    • Gość: Donia Re: Jaka polecacie dzielnice? IP: *.kogeneracja.com.pl 23.05.03, 13:50
      A ja polecam KOZANÓW (ulice Dokerska, Kozanowska, Modra, Gwarecka) do
      przychodni blisko, sklep jest na dole, poczta, pizzeria i przede wszystkim
      spokój. No i można wybrać sie na spacer nad Odrę. Nie dawni wyprowadziłam sie z
      Kozanowa i bardzo tęśknie do tego osiedla właśnie z racji spokoju, bo atkualnie
      mieszkam w strasznie obleśnej części miasta jakim jest Sródmieście - ulica
      Chrobrego i brak spokoju - te hałasujące cały dzień i noc tramwaje i pijacy.
      Nikomu nie polecam tej dzielnicy!!!!
      Polecam także Oporów - super spokojne osiedle - trochę daleko do miasta ale za
      to blisko do Tesco
      Pozdr z Wrocławia
      Donia
    • Gość: Artur Re: Jaka polecacie dzielnice? IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.05.03, 14:23
      Mialem taki sam problem pare miesiecy temu. Obejrzalem w sumie 64 mieszkania!
      Zajelo mi to prawie 2 miesiace. Od razu zaznacze, ze szukalem mieszkan do kwoty
      125 tys zl i tylko w czescie zachodniej i poludniowej, ze wzgledu na codzienne
      dojazdy do pracy do Lubina. I po ciezkich probach udalo mi sie kupic bardzo
      ladne mieszkanie na Kozanowie IV. Zaznaczam, ze jest to Kozanow "czworka", zeby
      kazdemu dac do zrozumienia, jak bardzo ta czesc tego osiedla rozni sie
      od "starej". A zalety sa nastepujace: ogromna ilosc zieleni, spokoj, czystosc,
      dogodny uklad komunikacyjny, odpowiednia ilosc przychodni, sklepow, roznych
      instytucji, tania telewizja kablowa, kilku dostawcow internetu. No i na koniec
      dodam, ze ta czesc osiedla nie ucirpiala podczas powodzi. Acha, jeszcze jedno.
      Zachwycony bylem pracownikami spoldzielni mieszkaniowej. Oprocz milej i
      profesjonalnej obslugi koszty "mieszkaniowe" sa bardzo niskie.
      Pozdrawiam:)
      • Gość: almac Re: Jaka polecacie dzielnice? IP: *.e-wroc.com 08.06.03, 22:01
        Gość portalu: Artur napisał(a):

> Mialem taki sam problem pare miesiecy temu. Obejrzalem w sumie 64 mieszkania!
        > Zajelo mi to prawie 2 miesiace. Od razu zaznacze, ze szukalem mieszkan do
        kwoty
        >
        > 125 tys zl i tylko w czescie zachodniej i poludniowej, ze wzgledu na
        codzienne
        > dojazdy do pracy do Lubina. I po ciezkich probach udalo mi sie kupic bardzo
        > ladne mieszkanie na Kozanowie IV. Zaznaczam, ze jest to Kozanow "czworka",
        zeby
        >
        > kazdemu dac do zrozumienia, jak bardzo ta czesc tego osiedla rozni sie
        > od "starej". A zalety sa nastepujace: ogromna ilosc zieleni, spokoj,
        czystosc,
        > dogodny uklad komunikacyjny, odpowiednia ilosc przychodni, sklepow, roznych
        > instytucji, tania telewizja kablowa, kilku dostawcow internetu. No i na
        koniec
        > dodam, ze ta czesc osiedla nie ucirpiala podczas powodzi. Acha, jeszcze
        jedno.
        > Zachwycony bylem pracownikami spoldzielni mieszkaniowej. Oprocz milej i
        > profesjonalnej obslugi koszty "mieszkaniowe" sa bardzo niskie.
        > Pozdrawiam:)
        Wg mnie nie ma większej różnicy miedzy obiema częściami osiedla, tu i tu jest
        extra, a ta część bardziej zalana też nie ucierpiała, woda po powodzi b. szybko
        zeszła i niedługo potem nie było już śladów powodzi. Dobrze, że
        określenie "stary" daleś w cudzysłów. Jak się wprowadzałem na Dokerską to przez
        wiele lat okolice Kolistej, Wiślanskiej określało się jako Stary Kozanów (nawet
        tak było na tabliczce autobusu 143, który dojeżdżał w okolice
        Wiślańskiej/Pałuckiej) z tego względu, że w tym miejscu jest najstarsza część
        osiedla (jeśli chodzi o bloki to faktycznie są trochę młodsze niż w okolicach
        Dokerskiej, Gwareckiej - to właściwie powinny być raczej Pilczyce)a Dokerska,
        Gwarecka to był Nowy Kozanów.
        Podsumuwując nie zamiemiłbym Kozanowa na żadne inne osiedle (typu Nowy Dwór czy
        Gaj) właśnie ze względu na to, że otoczone jest zielenią i wodą (choć ta część
        w okolicach Dokerskiej podoba mi się bardziej niż "czwórka")
    • Gość: jola Re: Jaka polecacie dzielnice? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 15:50
      tylko Karłowice! to idealne miejsce na mieszkanie dla rodzi z dziećmi. dużo
      zieleni, parków, wały nad Odrą, place zabaw, zerowa przestępczość!
      • skarolina Re: Jaka polecacie dzielnice? 30.05.03, 15:07
        Hmmm, nie radzę, mieszkałam tam 20 lat i powiedziałam, że nigdy więcej we
        Wrocławiu za mostami. Usiłowałam dziś rano szybko dojechać na Karłowice z
        Gądowa, a potem z Karłowic na lotnisko. Korek na mostach Dmowskiego i moście
        Osobowickim, w drodze powrotnej już 500m przed mostami Dmowskiego (na
        Łowieckiej), całe mosty i jeszcze do Hita było zatkane, wolę nie myśleć co się
        działo na moście Pomorskim i przed 1 maja. Dobrze, że ciotka pomyliła godzinę
        odlotu i podała 9,40 zamiast 10,40, to akurat zdążyliśmy na początek odprawy,
        zamiast oglądać ogon samolotu w powietrzu.
        Powtarzam - jeśli macie możliwość, nie odcinajcie się Odrą od centrum miasta,
        bo każdy most to wąskie gardło komunikacyjne.
        pozdrawiam,
        skarolina
        • Gość: pikac Re: Jaka polecacie dzielnice? IP: *.tlsa.pl 10.06.03, 11:50
          święte słowa !!!!

skarolina napisała:

> Hmmm, nie radzę, mieszkałam tam 20 lat i powiedziałam, że nigdy więcej we
          > Wrocławiu za mostami. Usiłowałam dziś rano szybko dojechać na Karłowice z
          > Gądowa, a potem z Karłowic na lotnisko. Korek na mostach Dmowskiego i moście
          > Osobowickim, w drodze powrotnej już 500m przed mostami Dmowskiego (na
          > Łowieckiej), całe mosty i jeszcze do Hita było zatkane, wolę nie myśleć co
          się
          > działo na moście Pomorskim i przed 1 maja. Dobrze, że ciotka pomyliła godzinę
          > odlotu i podała 9,40 zamiast 10,40, to akurat zdążyliśmy na początek odprawy,
          > zamiast oglądać ogon samolotu w powietrzu.
          > Powtarzam - jeśli macie możliwość, nie odcinajcie się Odrą od centrum miasta,
          > bo każdy most to wąskie gardło komunikacyjne.
          > pozdrawiam,
          > skarolina
          • Gość: zeus Re: Jaka polecacie dzielnice? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.03, 23:37
            Kochani Karłowiczanie.
            Most budują.
            www.biprogeo.wroc.pl
            Szeroki. Z drogami na rowery. Będzie szybciej.
            Więcej optymizmu i prędzej z domu wychodzcie.
            PZD
            • Gość: zośka Re: Jaka polecacie dzielnice? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.03, 11:46
              Gość portalu: zeus napisał(a):

> Kochani Karłowiczanie.
              > Most budują.
              > www.biprogeo.wroc.pl
              > Szeroki. Z drogami na rowery. Będzie szybciej.
              > Więcej optymizmu i prędzej z domu wychodzcie.
              > PZD

Właśnie, nie ma co panikować i lamentować!!!Most budują a i za naprawę dróg
              zapewne niedługo się zabiorą:-)
              Jestem Karłowiczanką i mieszkam w tej uroczej dzielnicy już przeszło 20 lat,
              nie zamieniłabym tego spokoju i zieleni za żadną inna dzielnicę.
              Z Karłowicami może się równać tylko Biskupin. Na Karłowicach jest cudownie,
              pełno zieleni, ścieżek rowerowych a osatnio powstał fajny plac zabaw dla
              dzieciaków przy ul. Kasprowicza. Więc jeśli ktoś planuje rodzinę lub chce po
              prosu uciec od miejskiego zgiełku jest to moim zdaniem idealna dzielnica.
              Polecam z całego serca Karłowice!!!
              • skarolina Re: Jaka polecacie dzielnice? 11.06.03, 14:25
                Gość portalu: zośka napisał(a):

.
                > Z Karłowicami może się równać tylko Biskupin.
                Tak, zwłaszcza pod względem utrudnień w dojeździe do centrum. Tu trudno
                powiedzieć, które z nich dzierży palmę pierwszeństwa.
                • Gość: zośka Re: Jaka polecacie dzielnice? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.03, 09:15
                  skarolina napisała:

> Gość portalu: zośka napisał(a):
                  >
                  > .
                  > > Z Karłowicami może się równać tylko Biskupin.
                  > Tak, zwłaszcza pod względem utrudnień w dojeździe do centrum. Tu trudno
                  > powiedzieć, które z nich dzierży palmę pierwszeństwa.
                  >
                  > Oj, nie przesadzaj, trzeba po prostu z domu wcześniej wychodzić i opracować
                  sobie dobrze rozkład jazdy busów i tramwajów;-)
                  Ja dojeżdżam codziennie z Karłowic na Krzyki i nie narzekam.
                  Więcej optymizmu i udanych wakacji!
                  • skarolina Re: Jaka polecacie dzielnice? 12.06.03, 15:10
                    Gość portalu: zośka napisał(a):

>
                    > > Gość portalu: zośka napisał(a):
                    >
                    > > Oj, nie przesadzaj, trzeba po prostu z domu wcześniej wychodzić i opracowa
                    > ć
                    > sobie dobrze rozkład jazdy busów i tramwajów;-)

A to fakt, przez 17 lat mieszkania na Karłowicach wyrobiłam sobie odruch, że
                    koniecznie trzeba wyjść co najmniej godzinę wcześniej przed zaplanowanym
                    spotkaniem czy rozpoczęciem zajęć.

> Ja dojeżdżam codziennie z Karłowic na Krzyki i nie narzekam.

Widzisz, a ja mieszkając na Karłowicach studiowałam na Krzykach, co równało
                    się spędzaniu całego dnia na uczelni, bo nawet w trakcie trzygodzinnego
                    okienka nie opłacało się wracać do domu, zwłaszcza w godzinach szczytu.

Jak ktoś ma czasu w nadmiarze, albo jest niepracującym domatorem to
                    rzeczywiście polecam Karłowice.

> Więcej optymizmu i udanych wakacji!
                    I nawzajem,
                    pozdrawiam,
                    skarolina
                    • Gość: zośka Re: Jaka polecacie dzielnice? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.03, 15:25
                      skarolina napisała:

>" Jak ktoś ma czasu w nadmiarze, albo jest niepracującym domatorem to
                      > rzeczywiście polecam Karłowice. "

> > Gość portalu: zośka napisał(a):

Niepracującym domatorem na pewno nie jestem,
                      pracuje na pełem etat,w weekendy robie dodatkowy kurs, więc na nadmiar
                      czasu nie narzekam a znajduę jeszcze czas na sport;-)Juz niedługo
                      otworzą nowe Fintess Centrum przy Obornickiej.A wszystkich interesujących
                      sie nowymi inwestycjami na wrocławskich Karłowicach zapraszam na stronę:
                      www.zdik.wroc.pl
                      pozdrawiam serdecznie wszystkich Karłowiczan!
                      zośka

>
                      >
    • papanek Re: Jaka polecacie dzielnice? 17.06.03, 11:05
      Witam przyszla wroclawianke z wyboru .Wroclaw rzeczywiscie jest pieknym
      miastkiem i mam nadzieje ze bedzie coraz piekniejszy.Wracajac do tematu
      wszystko oczywiscie zalezy od kasiorki i -a moze przede wszystkim od pierwszego
      spotkamia z nasza metropolia. Tak ze napewno nie podejmiesz decyzji w
      10.min.Osobiscie mieszkam ponoc w najgorszej dzielnicy - oczywiscie nie dla
      mnie ,tu sie urodzilem wychowalem i jakos dalej nie moge sie z tad wyniesc.
      Jesli chcesz kilka tipow musisz bardziej sprecyzowac wymagania, oczekiwania i
      to czym dysponujesz czyli tzw eci peci.Niesluchaj przypadkiem podszeptow osob
      ktore beda mialy w tym jakis interes bo Wroclaw potrafi nawet w teoretycznie
      najlepszych dzielnicach zgotowac niespodzianki .Rozgadalem sie jak bedziesz
      chciala sie cos dowiedziec sluze pomoca - i tak teraz nie mam nic do roboty.
      Trzymaj sie i powodzonka PAPANEK.
    • Gość: eWusia Re: Jaka polecacie dzielnice? IP: *.finemedia.pl 04.07.03, 15:04
      Dzielnica Psie Pole, osiedle Pawłowice. Malutkie, zadbane i spokojne, a co
      najważniejsze bezpieczne oraz bardzo zielone

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka