Dodaj do ulubionych

Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud.EiF]

24.02.08, 21:00
Witamy przyszłych sąsiadów. Poprzedni wątek dotyczący mieszkań na
ulicy Zatorskiej w budynkach A i B cieszył się sporym
zainteresowaniem i myślimy, że wielu osobom ułatwił pewne sprawy i
niejasności dotyczące naszego dewelopera czyli SM Wrocławski Dom.
Mamy nadzieję, że i ten będzie miał takie samo powodzenie i ułatwi
nam kontak itp.

Mamy zarezerwowane mieszkanko w bloku F, klatka 2.
Obserwuj wątek
    • indians Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 24.02.08, 21:56
      no to życzę powodzenia :)
      ja bym się drugi raz nie zdecydowała na W.D
      • mag-tom Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 24.02.08, 22:07
        Nerwy i cierpliwość się przydadzą, mając na uwadze to co
        przechodzicie z budynkami A i B. Podbno z każdym deweloperem jest
        tak samo np.Dach-Bud na Miłostowskiej - tam na odbiór też się
        przeciąga. Gdzieś trzeba kupić, a gdzie?? Wszędzie ten sam cyrk,
        tylko ceny inne :)
        Pozdr
        • sasiad-ez Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 26.02.08, 13:39
          Dokladnie, gdzies trzeba kupic. Biorac mieszakanie z WD spodziewalismy sie
          problemow i nie oczekujemy ze bedzie latwo.
          Ale to tez nie znaczy ze bedziemy siedziec cicho z boku.
          Sasiad z F1.
          • avitars Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 26.02.08, 17:45
            Przeczytaliśmy cały wątek dotyczący budynków A i B i zanosi się, że z naszymi mieszkankami (E,F) też pewnie będzie ciekawie , ale cóż zrobić...

pozdrawiamy
            sąsiedzi z E4
    • Gość: ola Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 20:54
      A ja wam powiem ze sporo osób z I etapu jest całkiem zadowolonych :)
      • avitars Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 26.02.08, 21:51
        A to bardzo pocieszająca (i ważna) informacja. Czyli wygląda na to, że na forum dotyczącym I etapu wypowiadali się tylko ci niezadowoleni (prawie, bo były nieliczne pozytywne wpisy). Prosimy o komentarze tych zadowolonych z I etapu. pliss
        Byliśmy w sobotę obejrzeć budowę i powoli coś tam rośnie... :) Już nie możemy się doczekać, kiedy to my będziemy się wprowadzać.
      • mag-tom Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 26.02.08, 22:47
        No i miło to słyszeć. Polacy to taki dziwny naród, że zawsze coś nam
        sie nie podoba, a nawet jak sie podoba to i tak ponarzekać warto:).
        Z całym szacunkiem, ale jeśli ktoś myśli, że kupić mieszkanie to jak
        iść i kupić bułki w sklepie, to tak to potem wygląda - jedno wielkie
        narzekanie. I nikt nie mówił, że będzie łatwo. PozdR dla wsystkich
        niezadowolonych:) Pewnie za rok też będę narzekał, bo też tak lubie -
        w końcu z PL jestem.
      • Gość: on Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.08, 10:31
        A z czego Ty jestes zadowolona, z tego ze sucha noga do mieszkania nie dotrzesz?
        albo samochodem nie dojedziesz bo albo się zakopiesz albo zawiesisz przy
        wjezdzie z bagna na parking???
        • Gość: on Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.08, 10:35
          niech Wam wpiszą w umowie co bedzie z droga - bo w planach miasta-zdik nie ma na
          najblizsze 5 lat planow co do powyzszego
          • Gość: Łoker Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.08, 11:19
            z tego co wiem to droga jest obecnie w trakcie utwardzania
            • Gość: on Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.08, 13:32
              utwardza hahaha (jedno wielkie bagno po deszczu powstaje) firma, ktora utwardza
              ta droge nie ma pojecia o tym co robi (tak samo bylo z kanalizacja itd. po 4
              razy to samo rozkopuja i zakopuja), a moze tak bardzo jestescie zadowoleni z
              "basenu" ktory macie przed budynkiem (bud. A). zycze powodzenia
    • mag-tom Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 26.02.08, 22:54
      Hejka!
      Orientuje się ktoś jak wygląda sprawa garaży i piwnic na dzień
      dzisiejszy? Za każdym razem pani z biura inne bajki opowiada.
      Kupował ktoś może samą piwnice? Pytam (bo na dzień dzisiejszy ponoć
      jest to wiązane - chcesz piwnice to kup garaż). Pozdr
      • Gość: gosc Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.finemedia.pl 26.02.08, 23:28
        nie bajki tylko tzreba sie wsluchac uwaznie :] po prostu jest kilka garazy na
        stale polaczonych z komorkami lokatorskimi.I jesli ktos sie zdecyduje na taki
        garaz to jest upust 40% na metrze tej komorki
        • mag-tom Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 27.02.08, 11:46
          Bajki, bajki - jeśli ktoś mówi, że nie ma, potem że są i na koncu
          znów nie ma, to ja nic nie rozumiem. Podobna ściema była w przypadku
          rezerwacji mieszkania. A z tymi garażami to wiedzieliśmy, że są
          łączone i nie, ale o jakimś rabacie 40% nie słyszałem wcale. Pozdr
          • Gość: Kika Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.media4.pl 02.03.08, 12:04
            Witam,
            my zarezerwowalismy mieszkanie w budynku E w klatce 3.

Czy ktoś z Was podpisywał umowę przedwstępną w formie aktu
            notarialnego? Jeśli tak to jaki jest koszt? Którą ofertę kredytową
            najlepiej wybrać? .Czy ktoś już robił rozeznanie?
            Czy wprowadzaliście jakieś poprawki do treści umowy przedswstępnej?

• mag-tom Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 02.03.08, 13:15
              Hej
              My podpisaliśmy umowę przedwstępną, ale nie w formie aktu. Oferta
              kredytowa - BZ WKB, chyba tylko dlatego, że od kilku lat mam tam
              konto i tak było najłetwiej i bezproblemowo. A wprowadzenie poprawek
              wynikło samo z siebie, gdyż jak bank zaczął ich trzepac to wynikła
              jakaś nieścisłośći trzeba było zrobić aneks do umowy zawierający
              zmianę numeru konta, w sumie to wszystko OK. Co jeszcze się
              dowiedzieliśy w banku to to, że to jeden z lepszych deweloperów w
              naszym mieście a czytając wypowiedzi osób z pierwszego etapu to
              dziwię się bardzo. Pozdrawiamy
              • Gość: gosc Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.ha.pwr.wroc.pl 02.03.08, 14:03
                Proponuje jeszcze poczytać watki z objazdowej I i II . Objazdowa II (74-76) rok
                opóźnienia (IV kwartał 2006 został zmieniony na III kwartał 2007 a odbiorów
                dalej brak). Naprawdę znakomity developer.
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=186&w=48276603&s=0
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=186&w=67793555
              • sasiad-ez Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 02.03.08, 15:54
                My tez podpisalismy aneks do umowy gdzie chodzilo o zmiane konta.
              • Gość: kika Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.media4.pl 02.03.08, 18:39
                Dzięki wielkie za odpowiedź:) My jednak podpiszemy w formie aktu
                notarialnego,a po bankach jutro będziemy biegać żeby zrobić
                rozeznanie.Narazie ciekawie wyglądała oferta GE Money.
    • mag-tom Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 02.03.08, 19:27
      Hejka!

Stare czy młode osiedle??
      W jakim wieku jesteście?
      My 23,26.
      POZDR
      • Gość: kika Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.media4.pl 04.03.08, 16:39
        O co chodzi z tym starym czy młodym osiedlem?
        • Gość: gosc Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.08, 08:36
          koledze chodzilo o to czy beda tam mieszkac mlodzi ludzie czy
          starsi, my mamy 25 i 28, pozdrawiamy sasiadow
          • sasiad-ez Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 05.03.08, 13:24
            My mamy 31 i 33. To jeszcze 'mlode osiedle' czy juz 'stare' ?? hehe
            • Gość: kika Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.08, 07:00
              To chyba juz stare haha
              Żartuje oczywiscie:)
              Ja mam 26, a narzeczony 28

Pozdrawiam !
    • sasiad-ez Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 06.03.08, 12:54
      Czy ktos mial problem z kredytem jesli chodzi o wlasnosc dzialek na ktorej sa
      budowane budynki E i F? Okazuje sie bowiem ze czesc tych dzialek nie jest
      jeszcze wlasnoscia Wroclawski Dom Spolka i bank ma do tego zastrzezenia.
      • Gość: kika Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.media4.pl 06.03.08, 16:47
        hmmm no to ładnie...
        a w jakim banku wzieliscie/bierzecie kredyt?
        • avitars Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 06.03.08, 19:22
          My dostaliśmy kredyt w Santander. Po małych pisemnych wyjaśnieniach
          developera, wszystko było ok. Pozdrawiamy
          • mag-tom Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 06.03.08, 20:46
            W BZWBK też robili problemy. Jeśli chodzi o to co myślę, to wymusili
            na deweloperze aneks do umowy ze zmianą numeru konta na konto gościa
            XXX ktorego własnością są jeszcze grunty - tak ja to zrozumiałem.
            Jak ktoś jest zainteresowany to mogę przesłać na @ ten własnie
            aneksik. A tak nawiasem mówiąc to ponoć ten prblem dotyczył około 16
            osób które zdecydowały się wziąć kredyt w BZWBK na tę właśnie
            inwestycję. Jak to się skończy to nie wiem, bo odpowiedzi w sprawie
            kredytu wciąż nie mamy :(

§ 1

Nawiązując do oświadczenia z dnia 16.01.2008r – Rep. A nr 148/2008
            wydanego przez Pana Krzysztofa XXXXXXXXX, dotyczącego odłączenia
            lokali położonych w budynku F, który posadowiony będzie na działce
            gruntu nr 117 – objętej księgą wieczystą KW nr WR1K/00112888/6 i
            założenia dla tych lokali ksiąg wieczystych bez obciążenia na jego
            rzecz, Strony wnoszą następujące zmiany w zapisach przedmiotowej
            umowy :
            w pkt. 4.7. umowy zmienia się podany numer rachunku Spółki na numer
            rachunku należący do ARKOP xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
            prowadzony przez Millennium, Bank Oddział Wrocław.

§ 2

Oświadczenie z dnia 16.01.2008r – Rep. A nr 148/2008, stanowi
            załącznik do niniejszego aneksu.
            Pozostałe warunki umowy nie ulegają zmianie, a niniejszy aneks
            stanowi jej integralną część.

§ 3

Aneks sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym
            dla każdej ze Stron.
            PozdrO
            • Gość: kika Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.media4.pl 06.03.08, 21:46
              Bylismy w BZ WBK i powiedziano nam ze wymogiem wziecia kredytu w tym
              banku jest 30 %-owy stopień zaawansowania budowy.
              A Pani "developerka" oznajmiła telefonicznie, że na tą chwilę budowa
              jest na etapie 10 % :))
              Więc jak tu dostać kredyt?
              • mag-tom Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 06.03.08, 21:57
                Dziwna sprawa, bo nam nikt nic takiego nie mowił. Nie sądze aby
                miesiąc czasu coś zmieniał, bo załatwialiśmy kredyt na początku
                lutego. Co prawda odpowiedzi jeszcze nie ma, ale ponoć na 99%
                pozytwnie i juz w dokumentach jest wszystko OK. Pozostała tylko
                decyzja banku która ma być JUTRO. :) ciekawe czy czegoś nie
                wymotają. Pozdr
        • sasiad-ez Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 07.03.08, 09:17
          My czekamy na odpowiedz od NORDEA bank. WD Spolka powiedzial ze ten aneks o
          zmianie konta powinien wszystko wyjasnic gdyz wiekszosc bankow tego wymagala.
          Zobaczymy, dzisiaj powinnismy miec odpowiedz.
    • mag-tom Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 10.03.08, 17:05
      Witam!
      Korzystając z dzisiejszej pogody odwiedziliśmy placy budowy-robota w
      rękach się pali.Panowie robotnicy wyszli nad ziemie!W każdym razie
      coś się tam dzieje i w porównaniu z fotkami ze stronki WD widać
      postępy. Jak ktoś jest zainteresowany mogę przesłać na mail. Pozdro
      • Gość: wit Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.08, 08:30
        Jeżeli chodzi o kredyt to w PKOBP nie powinno być problemu, przy budynkach A i B
        nawet nie bylo wykopów i bez problemow bank udzielal kredytu, pozdrawiam
        • Gość: krzysdl Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.08, 15:50
          Witam!
          Odebrałem mieszkanie z I etapu i chciałbym się podzielić kilkoma sprawami, które
          może Wam ułatwią życie.
          Z uwagi na przychodnię, która ma powstać w naszym budynku, zmieniono nam w
          trakcie budowy projekt mieszkania. Nieznacznie (w łazience pojawił się dodatkowy
          komin z przewodami went.) jednak uniemożliwiło to taką aranżację wnętrza jaką
          chcieliśmy mieć. Warto więc, aby plany mieszkań stanowiły załącznik do umowy.
          Nikt nie informował nas o położeniu śmietników i rozdzielni elektrycznej i teraz
          mamy ją przed samym oknem.
          Wykończenie mieszkań - tragedia. Jeśli ktoś liczy, że tynki gipsowe wykonane
          przez budowlańców wystarczy pomalować, to będzie miał w domu niezłą "dekorację"
          na ścianach. A o kontach prostych między ścianami możecie wogóle zapomnieć. U
          mnie w kuchni 5cm odchylenia na ściance 180cm.
          A wszystkie kluczowe sprawy, proponuję załatwiać na piśmie. Pani Zofia z
          "inwestycji" bez problemów zapamięta Wasze nazwisko, ale zapomni o ustaleniach,
          które nie były zapisane.
          Ogólnie nie jest chyba najgorzej, ale trzeba mieć dużo cierpliwości i
          samozaparcia. I tego Wam wszystkim życzę.
    • Gość: matrix Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.telsat.wroc.pl 12.03.08, 23:07
      Witam
      intersujemy sie kupnem mieszkania na tym osiedlu. proszę podajcie
      namiary na biuro sprzedaży mieszkań.
      • mag-tom Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 12.03.08, 23:55
        www.wroclawskidomspolka.pl/new/main.php?id=70
        Wszystko jest tutaj.
        Pozdro
        • Gość: kika Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.media4.pl 20.03.08, 18:15
          Czy ktoś kupił mieszkanko w klatce E3 ???
      • sasiad-ez Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 27.03.08, 13:07
        Czy ktos dostal kredyt na mieszkanie w budynku F a dokladnie F1? tam sa jakies
        dziwne rzeczy z wlasnoscia dzialki i bank robi problemy. Czy ktos przechodzi
        przez cos podobnego?
        • mag-tom Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 27.03.08, 20:23
          Przechodziliśmy przez coś podobnego..i przeszlismy. Wystarczyło
          wziąć od WB aneks do umowy ze zmianą numeru konta na konto
          właściciela działki tj. Krzysztofa P. Jak jesteś zainteresowany to
          mam skan tego oświadczenia i aneksu do umowy, moge podesłać na mail.
          Pozdr
          • sasiad-ez Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 27.03.08, 23:31
            To bylo na mieszkanie w budynku F?
            dzieki
            • mag-tom Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 28.03.08, 19:12
              Tak, dokładnie F1
              • sasiad-ez Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 29.03.08, 10:35
                to jesli moezesz to przeslij nam ten scan, uluru75@o2.pl
                dzieki,
                • mag-tom Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 30.03.08, 16:48
                  Poszło, dotarło??
                  • sasiad-ez Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 04.04.08, 23:43
                    mag-tom, chyba nie doszlo albo przypadkowo skasowalem, mozesz jeszcze raz przeslac?
                    • mag-tom Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 05.04.08, 18:53
                      Wysłałem jeszcze raz
                      Pozdrawiam
    • Gość: MM Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.lanet.net.pl 02.04.08, 19:44
      Witajcie, i my zdecydowalismy sie na osiedle wilanowskie, jak narazie mamy zarezerwowane mieszkanko w E4, mam jedna watpliwosc moze ktos podpowie?co sie dzieje, jesli oddanie mieszkan sie opoznia,a przeciez transze kredytu sa dzielone na liczbe miesiecy pozostalych do oddania,czyli 31.08.2009r/?wtedy mimo wszystko bank wyplaci ostatnia transze?a my bedziemy dalej kwitneli w wynajmowanym mieszkaniu :/ bo juz nic
      • sasiad-ez Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 14.04.08, 10:46
        Czyli data oddania bedzie na koniec sierpnia 2009? Nam powiedzieli ze na
        przelomie maja i czerwca.
        • Gość: kika Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.media4.pl 14.04.08, 20:15
          na koniec sierpnia
          • mag-tom Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 15.04.08, 13:21
            A ja mam w umowie do 31.05.09 wiec jeśli z ym sierpniem to prawda,
            to będą lecieć odsetki. Mnie to pasuje.
            Pozdro
            • Gość: iwo Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: 217.153.77.* 15.04.08, 14:40
              Najpierw doczytaj czy ta data świadczy o przewidzianym terminie
              oddania budynku, czy podpisania aktu notarialnego um.przyrzeczonej???
              Ja w swojej umowie też mam sierpień 2009, ale mam również zapis że
              mogą się poślizgnąć do końca marca 2010 i tego czasu nie mogę rościć
              pretensji ;-)))
              • Gość: gosc Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.finemedia.pl 15.04.08, 23:46
                troszke Ci sie pomylilo :) oddanie budynku to jedno a przekazanie wlasnosci
                aktem notarialnym to drugie. Miedzy jednym a drugim mozesz sie wprowadzic i mieszkac
                • Gość: iwo Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: 217.153.77.* 16.04.08, 10:17
                  Oczywiście akt notarialny i możliwość zamieszkania to dwie różne
                  kwestie ;-) Natomiast sformułowanie tego paragrafu jednoznacznie
                  określa, że akt notarialny zostaje sporządzony po otrzymaniu
                  pozwolenia na użytkowanie, więc jeżeli budowa się wydłuży to nie
                  zamieszkasz, a developer przez okres max półroku jest nietykalny -
                  taką interpretację przekazał mi prawnik po analizie umowy
                  przedwstępnej.
                  Ale oby było po Waszemu ;-)))
                  Pozdrawiam
                  • Gość: gosc Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.08, 10:50
                    no bo ja mam w umowie ze nie moge ubiegac sie o odsetki 3 miesiace
                    od planowanego odbioru mieszkania, a wiec wychodzi mi koniec 2009 bo
                    mam wpisane oddanie III kwartal 2009, stad zastanawiam sia skad Ci
                    nagke wyszlo marzec 2010?
                    • Gość: iwo Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: 217.153.77.* 16.04.08, 13:36
                      no właśnie, ja mam wskazanie dokładnie na 31 marzec 2010 ;-( trudno,
                      oby wszystko było ok - jak na razie to bujam się z bankiem, bo
                      dopatrzyli się nieprawidłości we własności grunktów tego developera
                      o czym wspominają poniższej przyszli sąsiedzi.
                      • Gość: gosc Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.08, 13:52
                        w takim razie pewnie masz w budynku F mieszkanie. Spoldzielnia
                        Wroclawski Dom jest po prostu wlascicielem, ale Spolka ma prawo
                        wieczystego uzytkowania z opcja wykupu. kilka papierkow wiecej i
                        dostalem kredyt na mieszkanie w tym bloku
                        • Gość: iwo Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: 217.153.77.* 16.04.08, 16:02
                          pudło ;-))) ja mam w E, ale w um.przedwstępnej developer ujał zapis
                          wszystkich działek i dlatego mój bank trzepał każdą księgę wieczystą
                          i dociekał ,ale jest już ok - chyba???
                        • sasiad-ez Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud 03.05.08, 10:52
                          Hej, gosc, a w jakim banku dostales w koncu ten kredyt na mieszkanie w budynku
                          F? Bo my tez sie tułamy po bankach
      • Gość: Arturrrooo Drodzy sąsiedzi Osiedla Wilanowskiego IP: *.ar.wroc.pl 17.04.08, 17:37
        witam serdecznie.... ja mieszkam (będę mieszkał jak spółdzielnia buble usunie u
        mnie w mieszkaniu, ale nie bede o tym pisal tutaj - jesli jest ktos
        zainteresowany to prosze o kontak)w budynku A. Kupilem tam mieszkanie ponad 2
        lata temu, pamiętam byla tam tylko łąka... nawet nie ogrodzona! Uważnie
        obserwowałem każdy etap budowy! i ostrzegam was - uczulam... to co macie teraz z
        tymi kredytami to początek... nie wiem czy wiecie ale budynek B tonie...
        dosłownie! w piwnicy pojawiła sie woda (2 tyg temu... wiec nie po ostatniej
        burzy) i pękają dość poważnie ściany na korytarzu 3 klatki. Dzieje sie coś
        bardzo złego z ta inwestycja. poza tym nie wiem czy wiecie ale, spółdzielnia
        wzięła dość duży kredyt na początku 2007 roku i zamknęła ten rok moim zdaniem
        ogromnym długiem -1 700 000zł. niezłe co? wiecie ze to tez dotyczy nas... oby
        wszystko było dobrze
        • Gość: dziobas Re: Drodzy sąsiedzi Osiedla Wilanowskiego IP: *.finemedia.pl 18.04.08, 00:20
          na szczescie nasze osiedle buduje spolka wroclawski dom, nie sadze by dlugi
          przejela od spoldzielni. Zastanawia mnie skad to przypuszczenie o dlugu i to tak
          skalkulowanym, o nim raczej powinni wiedziec pozyczkodawcy badz konkurencja
          • Gość: iwo Re: Drodzy sąsiedzi Osiedla Wilanowskiego IP: 217.153.77.* 18.04.08, 11:09
            Słuchajcie, W-wski Dom cieszy się na rynku dobrą reputacją, a
            kwestia kredytu - dla mnie to normalne. Przecież mało kto operuje
            wysoką gotówką, więc tak jak my bierzemy kredyt na zakup mieszkania,
            tak samo inwestor musi za coś budować - zwłaszcza, że przyszli
            lokatorzy płacą transze, a nie całość na wstępie - poza tym nie
            wszystkie jeszcze mieszkania są sprzedane ;-)
            Ale z tą wodą w piwnicy i popękane ściany to faktycznie "szambo",
            ale mam znajomych na smolcu i oni też to przeżywają, tyle że kupili
            od kogoś innego niż W-wski Dom
        • Gość: Artorrrooo Re: Drodzy sąsiedzi Osiedla Wilanowskiego IP: *.ar.wroc.pl 18.04.08, 12:41
          skąd mam takie dokładne wiadomości? otóż jestem członkiem spółdzielni i chodzę
          na zebrania, mimo ze czasem sie nie wyrabiam czasowo... na ostatnim zebraniu
          15.04.2008 była właśnie sprawa finansów spółdzielni i sprawy dotyczące osiedla
          wilanowskiego... stąd moje dokładne dane i wiadomości...Pozdrawiam, dziękuję za
          zainteresowanie... a tym ze to spółka wrocławski dom buduje osiedle teraz to bym
          sie tak nie podniecał... raczej bym sie zastanowił co sie stanie jak stracą
          płynność finansową, albo sie zmieni sytuacja na rynku nieruchomości...
    • Gość: ??? Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: 67.159.44.* 18.04.08, 09:37
      ?/
    • Gość: gosciu Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.ar.wroc.pl 29.05.08, 22:53
      LUDZIE!!! Otwórzcie oczy! Popatrzcie co sie dzieje na Zatorskiej!!!
      • Gość: as-ag Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 23:23
        tzn? co się tam dzieje?
    • Gość: tom Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.08, 10:31
      Kilka dni temu miałem okazję zapoznać się ze wzorem przedwstępnej
      umowy sprzedaży mieszkania w budynku "F". Wszystkim którzy
      zastanawiają się nad zakupem mieszkania w tej inwestycji radzę
      dokładnie przeanalizować treść tej umowy i wziąć pod uwagę ryzyko
      towarzyszące tej inwestycji. Wzór umowy zawiera wiele niedozwolonych
      klauzul i jest bardzo niekorzystny dla kupującego. Przyznaję, że sam
      projekt osiedla i budynków je tworzących jest bardzo sympatyczny,
      ale wydaje mi się, że każdy kupujący powinien zdawać sobie sprawę z
      ryzyka i świadomie je zaakceptować. Podkreślam, iz moje uwagi
      dotyczą jedynie mieszkań w budynku "F", ponieważ zapoznałem się z
      treścią umowy dotyczącej tylko tego budynku.
      Przede wszystkim niepokojąca jest sytuacja prawna gruntu.
      Budynek "F" ma zostać wybudowany na działce nr 117, która nie jest
      właśnością firmy która obiecuje sprzedać mieszkanie. Weźcie również
      pod uwagę, że sprzedającym jest firma Wrocławski Dom Sp. z o. o.
      Spółdzielnia Mieszkaniowa "Wrocławski Dom" to inny podmiot.
      Firma Wrocławski Dom Sp. z o. o. ma aktualnie jedynie prawo zwykłego
      użytkowania tej działki (nie mylicie tego z prawem użytkowania
      wieczystego). Ponadto działka nr 117 jest obciążona hipoteką na
      kwotę 6 mln zł. Jeżeli dokładnie wczytacie się w umowę to
      zobaczycia, że działka 117 ma dopiero zostać podzielona na działki
      117/6 (którą ma kupic firma Wrocławski Dom Sp. z o. o.) i działkę nr
      117/7 którą ma kupić DACHBUD. Biorąc to wszystko pod uwagę musi
      zostać spełnionych wiele warunków, aby firma Wrocławski Dom Sp. z o.
      o. stała się właścicielem gruntu na którym buduje budynek "F". W
      przypadku jakichkolwiek opóźnień lub nieprzewidzianych zdarzeń
      procedura podziału działki i jej wykupu może się ciągnąć w
      nieskończoność.
      Ponadto w umowie bardzo "ciekawie" roziwązano problem ceny
      mieszkania. Niby kupujący ma zapłacić kwotę 5.500 zł brutto za m2,
      ale w dalszej części umowy jest zastrzeżenie że jest to cena
      promocyjna, a warunkiem skorzystania z promocji jest zapłata 85%
      ceny mieszkania w terminie 45 dni od podpisania umowy przedwstępnej.
      W rezultacie jeżeli nie wpłacicie tej kwoty w tym terminie developer
      może zażadać wyższej ceny.
      Kolejną kwestią jest sama firma Wrocławski Dom Sp. z o. o. Nie
      mylcie jej ze Spółdzielnią Mieszkaniową Wrocławski Dom. Sprawdziłem
      firmę Wrocławski Dom Sp. z o. o. w KRS - została założona w
      październiku 2006r. i posiada kapitał zakładowy w kwocie 50 tys. zł -
      jest to minimalny kapitał zakładowy wymagany dla spólki z o. o. Ten
      fakt również nie wzbudza zaufania.
      Reasumując jest to moim zdaniem inwestycja obarczona dużym ryzykiem
      i radzę żeby przed podpisaniem przedwstepnej umowy pokazać ją
      jakiemuś prawnikowi w celu analizy. Warto również podjąć negocjajce
      z developerem i żądać usunięcia z umowy pozostałych niedozwolonych
      klauzul oraz ustalić w sposób definitywny kwestię ceny mieszkania.
      Trzymam kciuki żeby inwestycja zakończyła się pomyslnie i życzę
      wszystkim przyszłym lokatorom tylko pozytywnych emocji związanych z
      własnym "M".
      Pozdrawiam!
      • Gość: glo1004 Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 10:52
        interesujące!
        • Gość: gosc Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.router.finemedia.pl 31.05.08, 11:49
          witam. ja zdecydowalem sie na zakup mieszkania akurat w budynku E, tam
          Wroclawski Dom jest wlascicielem gruntu co prawda, ale wczesniej chcialem kupic
          w budynku F a zatem znam sprawe dosc dobrze. Zmienilem zdanie bo znalazlem
          ladniejsze w budynku E. Nie zwracalbym jednak wiekszej uwagi na to ze
          wlascicielem jest Spoldzielnia, przeciez to ona stworzyla spolke, jaki bylby
          gdyby rzucala jej jakies klody pod nogi? Co do tej pozyczki 6 mln zlotych to
          jest w polowie juz splacona, i kasa z mieszkan w budynku F idzie na jej splate.
          I musze jeszce koledze wytknac malutki bledzik techniczny :) ta kwota 5.500
          obowiazuje przy normalnych miesiecznych ratach. Przy wplacie 85% po uzyskaniu
          kredytu jest ona o 5% mniejsza czyli jakies 5.238. Nie ukrywam ze cena mocno
          mnie podkusila, projekt osiedla rowniez, coz, zobaczymy co bedzie w przyszlosci,
          na razie budowa jakos idzie. Pozdrawiam serdecznie wszystkich sasiadow
      • Gość: glo1004 Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 21:21
        spółdzielnia stworzył spółkę o kapitale zakładowym 50tys, a więc MINIMALNYM jaki
        jest wymagany dla spółki z o.o., co w razie ewentualnej plajty powoduje poważne
        trudności dla wierzycieli - przypominam, że jest to spółka z o.o.
        • Gość: gosc Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 11:46
          tak, ale maja sprzedanych ok 80% mieszkan, wiec z tych 50 tysi
          zrobilo sie nieco wiecej
          • Gość: glo1004 Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 20:04
            dokładnie-kapitał zakładowy i środki uzyskane ze sprzedaży mieszkań, to zupełnie
            innego
    • Gość: tom Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 15:56
      Kapitał zakładowy to wartość udziałów obejmowanych przez wspólników
      przy powstaniu spółki. W dość dużym uproszczeniu świadczy on o tym
      jaką część własnego majątku udziałowcy spólki są w stanie
      zaryzykować i zainwestować w prowadzoną działalność gospodarczą.
      Dlatego moim zdaniem minimalny wkład udziałowców w to
      przedsięwzięcie nie wzbudza zaufania. Natomiast kwota uzyskana ze
      sprzedaży mieszkań to całkiem inna kwestia. Podejrzewam, że środki
      te są przekazywane na spłatę kredytów zaciągniętych na budowę
      bloków. Nie widziałem samej umowy spólki, więc nie jestem w stanie
      określić jaki rok podatkowy przyjęła ta spółka, ale jak dotąd (czyli
      od października 2006r.) nie składała ona żadnego sprawozdania
      finasowego, z którego mozna by odczytać jaki jest jej aktualny stan
      fianasowy. Co do zasady każda spółka powinna składać sprawozdanie po
      zakończeniu roku podatkowego. W sprawozdaniu powinny być wskazane
      aktywa spólki, jej oszczędności, środki trwałe, zobowiązania i
      zaciągnięte kredyty. Dlatego jeżeli ktoś chce sprawdzić aktualną
      kondycję finansową spółki powinien wypytać developera dlaczego do
      tej pory nie złozył sprawozdania finansowego i czy termin do jego
      złożenia już upłynął. Wgląd do akt rejestrowych spółki można uzyskać
      w Sądzie rejestrowym na ul. Poznańskiej.
      Pozdrawiam!
      • Gość: Gość: iwo Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: 217.153.77.* 03.06.08, 09:11
        Zeznanie podatkowe dla przedsiębiorców i os. prawnych jest inne niż
        dla os. fizycznych.
        Z tego co ja się orientuję, to deklaracja podatkowa może obejmować
        nawet do 23 miesięcy i kwalifikowana jest jako rok podatkowy -
        wystarczy że spółka złożyła do US odpowiedni wniosek o rozliczanie
        podatku na innych warunkach niż od 01.01.XXroku do 31.12.XXroku.

Polecam zapoznać się najpier z ordynacją podatkową i ustawą o
        podatku dochodowym od os.prawnych zamin ktoś skieruje zapytanie do
        developera i bez podstawne zarzuty ;-)))

PS. Drodzy Sąsiedzi, przecież to nie jest pierwsza inwestycja tego
        developera...
        • Gość: leolis Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 09:36
          co z tego, że nie pierwsza? to jakaś gwarancja? :P heh
        • Gość: glo1004 Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 15:51
          najpierw to trzeba odróżnić sprawozdanie finansowe spółki z o.o. od zeznania
          podatkowego - tak więc jak widzisz zarzuty nie są bezpodstawne
          • Gość: iwo Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: 217.153.77.* 06.06.08, 09:03
            tak tak, sprawozdanie finasowe i zeznania podatkowe to różne
            kwestie - przyznaję racje ;-)))
            Ale zobaczcie sami - skoro SM dostała kredyt na inwestycje to
            znaczy, że ma ową zdolność kredytową i ma zabezpieczenia gdyby
            okazała się być niezdolną w spłacie.
            Oczywiście trzba chuchać na zimne ,ale może na zapas nie ma co
            wyciągać złych wniosków - budowa jak na razie postępuje - wolno bo
            wolno, ale coś rusza do przodu - trzeba być dobrej myśli.
            Poza tym, założę się, że nie tylko przyśli i obecni sąsiedzi Os.
            Wilanowskiego borykają się z wymienianymi sytuacjami...

Pozdrawiam serdecznie
            • Gość: tom Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.08, 17:25
              Witam!

Z góry przepraszam za pesymizm, ale niestety obawiam się, że
              zabezpieczeniem kredytu zaciągniętego u developera na budowę bloku
              jest hipoteka obciążąjąca grunt, na którym budowany jest budynek.
              Problem w tym, że jeżeli developer nie spłaci tego kredytu, to z
              tego co się orientuję hipoteka ta obciąży automatycznie wszystkie
              mieszkania wybudowane w tym bloku. Między innymi to miałem na myśli
              mówiąć, że ryzyko tej inwestycji ponosi klient.
              W normalnych sytuacjach jest tak, że po wybudowaniu budynku i
              spłaceniu przez developera kredytu bank udzielający kredytu
              developerowi wystawia zaświadczenie o zgodzie na bezobciążeniowe
              wydzieleniu ksiąg wieczystych dla poszczególnych lokali. Bez tego
              bank który udziela Wam kredytu nie wpisze swojej hipoteki na
              pierwszym miejscu w księdze wieczystej Waszego mieszkania. A to może
              oznaczać kłopoty, bo bank który podpisał umowę z Wami może ją
              wypowiedzieć. Zabezpieczenie w postaci hipoteki wpisanej w księdze
              wieczystej mieszkania jest podstawowym zabezpieczeniem banku
              udzielającego kredytu.
              Oczywiście przyznaję, że to ryzyko występuje w każdej inwestycji
              finansowanej przez developera z kredytu, dlatego tak ważne jest, aby
              wynegocjować odpowiednie warunki umowy i odwlec jak najdalej w
              czasie moment zapłty całości ceny za mieszkanie.
              Sprawdzćie jak to jest w tej inwestycji - w jakiej części jest ona
              kredytowana, a w jakiej developer wykłada pieniądze z własnej kasy.
              Z tego też powodu zwracałem uwagę na kapitał zakładowy w minimalnej
              wymaganej prawem wysokości i brak publikacji sprawozdania
              finansowego - wszystko to pozwala podejrzewać, że developer w
              całości buduje za pieniądze z kredytu uzyskanego w banku.
              Pozdrawiam!
    • Gość: tom Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 09:55
      Witam!
      Przede wszystkim ja pisałem o sprawozdaniu finansowym a nie
      deklaracji podatku dochodowego - to dwie różne rzeczy. Obowiązek
      składania przez spółkę sprawozdania finansowego i załączania go do
      akt rejestrowych nie wynika z ordynacji podatkowej.
      Ponadto nie wiem która to inwestycja firmy Wrocławski Dom Sp. z o.
      o., ale biorąc pod uwagę, że istnieje od października 2006r. nie
      mogło być ich wiele. Spytajcie się developera jakie inwestycje
      zrealizował, ale jako firma Wrocławski Dom Sp. z o. o. a nie
      społdzielnia.
      Jeszcze raz podkreślam - to jest inna firma niż Spółdzielnia
      Mieszkaniowa Wrocławski Dom, której inwestycje są mi znane.
      Nie twierdzę że ta firma chce wyłudzić od klientów pieniądze i że ta
      inwestycja nie wypali. Po prostu miom zdaniem nie są oni szczerzy w
      stosunku do klienta. Moim zdaniem porządna firma developerska nie
      działa w taki sposób. Dlatego zwracam uwagę na wszystkie szczegóły,
      które moim zdaniem podnoszą ryzyko tej inwestycji.
      Pozdrawiam!
      • Gość: Gość iwo Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: 217.153.77.* 04.06.08, 15:04
        Oczywiście masz racje, ja również uważam że jest to nie w porządku z
        ich strony. Chociażby sama sprawa działki, o której klienci
        dowiadują się z banków.
        Same dziwne sprawy: budynek F ma powstać nie na ich gruncie, budynki
        oddane A i B mają jakieś wady konstrukcyjne itp., ale szkoda tylko
        że Ci przyśli sąsiedzi dowiadują się o tym, jak już utopią część
        pieniędzy.
        Nie ukrywam, że Twoje sugestie wzbudzają niepokój i zastanowienie
        nad chęcią ulokowania kapitału właśnie u tej spółki ;-(( ale mam
        nadzieje, że sprawy nabiora bardziej optymistycznego wyglądu w
        przyszłości.

Pytanie do Ciebie... ujawniasz te kwestie, ale co radzisz???
        • Gość: tom Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.08, 18:50
          Wszystko zależy od tego, w jakiej sytuacji jest dana osoba - czy
          dopiero zamierza kupić mieszkanie w tej inwestycji, czy też już
          kupiła i czeka z niecierpliwością na zakończenie budowy.
          Jeżeli ktoś dopiero przymierza się do zakupu mieszkania, to
          radziłbym aby zastanowił się, jaki stopień ryzyka jest w stanie
          zaakceptować i za jaką cenę. Koniecznie dałbym umowę do przejrzenia
          prawnikowi - myślę, że potwierdziłby większość moich zastrzeżeń co
          do zawartych w niej niedozwolonych klauzul. Można również podjeść do
          Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów we Wrocławiu i tam poprosić
          o sprawdzenie umowy. Koniecznie zażadałbym od developera aktualnych
          odpisów ksiąg wieczystych aby sprawdzić obciążenia i stan prawny
          działek na których mają zostać wybudowane bloki.
          Żądałbym również od developera konkretnych danych na temat spłaty
          hipoteki obciążającej działkę nr 117 - jeżeli wszystko jest ok, to
          powinni uzyskać od wierzyciela hipotecznego oświadczenia z aktualną
          datą, że spłata zobowiązania przebiega bez opóźnień, jaka kwota
          zostala jeszcze do spłaty i kiedy hipoteka ma zostać spłacona w
          całości i wykreślona.
          Oczywiście radziłbym podjąć z developerem negocjajce co do ceny.
          Przede wszystkim powinniście żądać wykreślenia zapisu o promocji
          cenowej i jej warunkach i domagać się zapisu, iż cena wskazana w
          umowie jest ceną ostateczną, która w przyszłości nie ulegnie
          zmianie. Stałość ceny zagwarantuje podpisanie umowy przedwstępnej w
          formie aktu notarialnego.
          Negocjujcie terminy wpłat poszczególnych transz - np. po podpisaniu
          umowy przedwstępnej wpłacacie 10% wartości mieszkania, a resztę w
          zależności od postępów robót. Najlepszym rozwiązaniem byłoby
          ustalenie, iż pozostałą część ceny musicie zapłacić dopiero po
          podpisaniu ostatecznego aktu notarialnego i nabyciu własności
          mieszkania. Taka sytuacja oznaczałaby, że ryzyko ponosi developer, a
          klient ryzykuje tylko tą kwotą wynoszącą 10% wartości mieszkania. W
          razie jakiegoś nieszczęścia nie zostaniecie na lodzie z kredytem w
          kwocie 250 -350 tys. zł.
          Jednym słowem zrobiłbym wszystko żeby jak najbardziej się
          zabezpieczyć. Po ustaleniu warunków umowy z developerem
          przeanalizowałbym jeszcze raz całą sytuację i wtedy w zależności od
          ostatecznego obrazu sytuacji podjął decyzję, czy podpisywać umowę
          czy jednak zrezygnować i poszukać może droższego mieszkania, ale za
          to u pewniejszego developera.
          Oczywiście domagałbym się również wyjaśnień dlaczego nie złożono jak
          dotąd sprawozdania finansowego i określenia terminu kiedy to
          nastapi. Wszelkie zapewnienia i wyjaśnienia ze strony developera
          próbowałbym uzyskać na piśmie, tak żeby pod oświadczeniem widniał
          podpis kompetentnej osoby. Jeżeli ktoś coś obiecuje lub o czyms
          zapewnia, ale nie chce się podpisać pod oświadczeniem tej samej
          treści z aktualną datą, to jest to dla mnie sygnał, że nie jest to
          prawda.
          Natomiast jezeli ktoś już kupił mieszkanie i oczekuje na zakończenie
          inwestycji, to pozostaje mu zachować zimną krew i trzymać rękę na
          pulsie. Sprawdzałbym wtedy postępy prac, domagałbym się tych samych
          informacji na temat aktualnej sytuacji finansowej spółki. Podpisana
          już umowę dałbym również do analizy prawnika lub UOKiK - niektóre
          klauzule uznane za niedozwolone nie wiążą konsumenta. W razie
          ewentualnych konfliktów z developerem znalibyście swoje prawa i
          wiedzileibyście, których zapisów umowy developer nie będzie w stanie
          dochodzić na drodze sądowej.
          Nie chciałbym, aby po przeczytaniu moich wpisów ktoś, kto podpisał
          juz umowę z tym developerem wpadał w panikę. Mam nadzieję, że budowa
          zakończy się pomyślnie i wszyscy niedługo będziecie mogli cieszyć
          się swoim własnym mieszkaniami.
          Pozdrawiam i trzymam kciuki!
          • Gość: A Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.ar.wroc.pl 04.06.08, 20:40

kupiłem mieszkanie w budynku A... dawno, dawno temu - chyba jako jeden z
            pierwszych przed tym całym skokiem mieszkań... powiem wam SM Wrocławski Dom to
            chłam!!! zapamiętajcie moje słowa... w związku z tym od chłamu nie można nic
            wymagać, to jak na Alternatywy 4. szkoda pisać... POWODZENIA SĄSIEDZI...
            • Gość: pilara prosze o info na temat budynku F IP: *.eranet.pl 04.06.08, 23:37
              Witam serdecznie, planuje kupic mieszkanie w budynku F, a szczerze
              mówiac wasze opinie na temat tego developera i tej inwestycji są
              bardzo niepokojące.w tym tygodniu mam zamiar spotkac sie z
              developerem i w sumie to juz nie wiem czy cche to mieszkanie po tym
              co sie naczytałam.dziwna rzecza dla mnie jest ze developer cche
              oddac mieszkanie bez posadzek, czyli mieszkancy musz za
              przeproszeniem przyjechc z betoniarka i zrobic sobie wylewki zanim
              beda chciec połozyc panele czy płytki?bynajmniej dziwne i u zadnego
              developera z tym sie nie spotkałam!bardzo prosze o kontakt i
              doradztwo!diekuje i pozdrawiam
              • Gość: iwo Re: prosze o info na temat budynku F IP: 217.153.77.* 05.06.08, 15:02
                Ja kupiłam akurat w E, nie wiem jak wyglądają inne umowy, ale ja u
                siebie mam opis, że wylewka na podlodze jest...,z moim budynkiem
                przynajmniej sprawa gruntu jest czysta, ale F coś ma nie tak i o tym
                poinformował mnie prawnik z banku, w którym wzięłam kredyt.
                Poza tym, ja w swojej umowie mam zapis, że cena nie może ulec
                zmianie (wyjątek stanowić może tylko zmiana podatku VAT z 7% na
                wyższy, ale liczę na to, że nic się nie zmieni).
                Tzn. ogólnie te mieszkania są chyba najtańsze we Wrocławiu, a stan
                techniczny i wykończeniowy pewnie nie różni się od innych.
                Jak chcesz, to wykończą Ci mieszkanie wedle życzenia, ale dodatkowo
                zapłacisz.
                Jeszcze nie spotkałam się z opinią, aby gdziekolwiek i ktokolwiek
                był zadowolony z mieszkania, które kupił.
                • Gość: glo1004 Re: prosze o info na temat budynku F IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 15:50
                  najtańsze to do tej pory miał dach-bud (ok 4900 za m2 - w przypadku mieszkań ok
                  50m2). Nowy budynek, który będą oddawać ma już zróżnicowane ceny
                • Gość: pilara Re: prosze o info na temat budynku F IP: *.chello.pl 05.06.08, 22:23
                  w sumie to nie wiem co robic i czy w ogole kupowac mieszkanie u tego
                  dewelopera, skoro budynek F jest budowany na gruncie nienalazecacym
                  do nich...prosze o pomoc i ewentualne wskazówki co moze sie stac
                  złego i jakie moga wyniknac konsekwencje.w sumie to nie wiem jak do
                  tej spawdy mam podejsc i gdzie mam sprawdzic wszystko odnosnie tej
                  działki...jesli ktos jest w stanie mi pomoc to prosze o
                  kontakt.pozdrawiam
                  • Gość: iwo Re: prosze o info na temat budynku F IP: 217.153.77.* 06.06.08, 08:57
                    Musisz sprawdzić księgi wieczyste działek na którym ma powstać
                    budynek F - jak również mapkę geodezyjną z podziałem gruntu na
                    poszczególne nr działek (tj.szczegółowy podział gruntu pod
                    poszczególne budynki).
                    Sprawa jest tego typu, jeżeli SM WD przez oddaniem budynku F do
                    użytkowania nie nabędzie prawa własności ziemi, na której powstaje
                    budynek F to nie będzie miał możliwości prawnej przy spisaniu aktu
                    notarialnego nawyodrębnienie właśności gruntów dla lokatorów.
                    Nie mogą sprzedaż czegoś co do nich nie należy - proste.

To są sprawy trudne i jak się doczytałaś, każdy w inny sposób to
                    interpretuje, ale jak zasugerował kolega w poniższych opisach trzeba
                    skosulotować się z prawnikiem.
                    Jak tak zrobiłam mając wzory um.przedswstepnej i wpis do ksiąg
                    wieczystych jak kupował mieszkanie w innym budynku.
                    • Gość: pilara Re: prosze o info na temat budynku F IP: *.chello.pl 06.06.08, 15:35
                      Dziekuje za info...sprawa jest taka ze czesc ziemi dostanie rowniez
                      DACH BUD, chociaz nie mam pojecia jak oni to chca to podzielic...?
                      druga sprawa to ogrzewania...chca zrobic gazowe i ok...ale po co te
                      piecki (nie wiem jak to sie fachowo nazywa) w kuchni....czy to nie
                      czasami cos takiego jak kiedys były Junkersy?i czy to jest w ogole
                      bezpieczne?jeszcze nigdy sie z czym takim nie spotkałąm jeszcze w
                      nowym budownictwie!i jeszcze to bedzie umieszczone w kuchni...jesli
                      ktos juz kupił mieszkanie w budynku F to prosze o kontakt...moze to
                      wszystko mi sie rozjasni..dziekuje i pozdrawiam
                      • Gość: gosciu Re: prosze o info na temat budynku F IP: *.mayhem.net.pl 06.06.08, 23:01
                        E, jest dobrze. uwazam ze te piecyki to dobre rozwiązanie. to będą na pewno
                        piecyki dwu funkcyjne na ogrzewanie mieszkania i podgrzewanie wody. To dobre
                        rozwiązanie, płaci sie za to ile sie używa - mało tego można to swobodnie
                        kontrolować i regulować... poza tym te piecyki sa bezpieczne, możecie mi wieżyc.
                        szkoda tylko ze w kuchni... widziałem fajna aranżacje takiego piecyka -
                        wbudowany w kominek atrapę! świetnie to wyglądało! ale to było w pokoju gościnnym...
                        ja mieszkam w bloku A. tam mamy jeden wielki wspólny piec dwu funkcyjny (dla
                        budynku A i B) w piwnicy... mało mi sie to podoba... ale cóż trza z tym zyć!
                        Uszy do góry Panowie i Panie
                        • Gość: magda Re: prosze o info na temat budynku F IP: *.router.finemedia.pl 09.06.08, 15:42
                          mekk.waw.pl/mk/mieszkanie/mieszkanie_buy#ocena-umowy
                          Poczytajcie dokładnie ocene developera oraz umowy..... to co pisze "tom" daje
                          sporo do myslenia....
                          • Gość: pilara Re: prosze o info na temat budynku F IP: *.chello.pl 09.06.08, 19:15
                            Dziekuje Wam za pomoc! a czy jest ktos wsród Was kto, juz kupił
                            mieszkanie w budynku F i kto moze korzystał z porady prawnika?jesli
                            tak to prosze o kontakt!poki co to jeszcze walczymy z deweloperem
                            jesli chodzi o umowe!a moze ktos orientuje sie lepiej o co chodzi z
                            tymi piecykami dwufunkcyjnymi?prosze o kontakt pozdrawiam
                          • Gość: gosciu Re: prosze o info na temat budynku F IP: *.ar.wroc.pl 09.06.08, 21:51
                            fajne... za moich czasów takich rzeczy nie rozpatrywaliśmy (roztrząsaliśmy)...
                            Świat idzie do przodu!!! dobrze moi przyszli sąsiedzi!!! tak trzymać... trzymam
                            kciuki za was!
                            • Gość: pilara Re: prosze o info na temat budynku F-spotkanie! IP: *.chello.pl 09.06.08, 22:29
                              Hej Wam,może mielibyście ochote się spotkać na placu budowy któregoś
                              popoludnia pogadac na temat bud.F?Moze wizję lokalna zrobimy z
                              ludzmi zamieszkującymi wybudowane juz mieszkania?to by pomogło w
                              ocenie jakości budowy.dajcie znać!(może środa 18.00?).Podyskutujemy
                              o umowach.pozdr.
      • Gość: Jarecky Powstało forum dyskusyjne - zapraszam! IP: *.lanet.net.pl 23.06.08, 15:45
        Witam!

Utworzyłem forum dyskusyjne na temat tego osiedla:
        www.zatorska.yoyo.pl
        Zapraszam do udziału w dyskusjach, ułatwi nam to komunikację oraz wymianę
        informacji. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów
    • Gość: magda Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.router.finemedia.pl 17.06.08, 14:11
      Czy orientujecie sie czy ceny sa nadal takie same? czyli 5,5 tys za m^2....czy
      slyszeliscie o podwyzkach?
    • Gość: I etap My kupiliśmy w I etapie - TO BYŁ BŁĄD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 18:19
      Drodzy forumowicze. Niestety nie napiszemy tutaj nic dobrego na
      temat SM Wrocławki Dom. Jest to nierzetelny inwestor, nie
      oczekiwaliśmy profesjonalizmu ale przynajmniej zaangażowania.
      Mieszkania zostały oddane po terminie (co prawda tylko 3 m-ce
      później) ale co najważniejsze póki co nie ma szansy na podpisanie
      aktów notarialnych!!! A do czasu ich podpisania teoretycznie nie
      jesteśmy właścicielami lokalu. Jesli juz ktos zdecyzje się na zakup
      nieruchomości w tej inwestycji radzimy podpisywac umowy przedwstepne
      w formie aktów notarialnych!!!
      • Gość: przemix bezpieczne osiedle IP: 80.48.71.* 19.06.08, 18:33
        a ja tylko chcialem napisac ze w bardzo bezpiecznej okolicy mieszkamy:( pewnie niektorzy zauwazyli ze jedno auto jest bez szyby i radia... niestety moje...
        a na policji dowiedzialem sie ze na zakrzowie znajduja sie bloki komunalne a w nich lokatorzy z komuny paryskiej... swietna rekomendacja tej okolicy...
        niesmak...
        • Gość: gość Re: bezpieczne osiedle IP: 217.153.77.* 23.06.08, 10:43
          przykro mi z powodu szyby i radia - ale gdzie jest bezpieczna
          dzielnica!!! Ludzie nie popadajcie w paranoje, ja obecnie mieszkam w
          dzielnicy śródmieście i pod samym domem parkuję auto i co - jedno
          mam porysowane, a w drugim urwali mi lusterko czy to jakaś reguła???
          Poza tym blok w którym obecnie mieszkam jest do bani, a i sama
          spółdzielnia do rzetelnych nie należy...
          skomentuje tyle: tak jest dobrze gdzie nas nie ma ;-)
          Pozdrawiam wszystkich niezadowolonych
          • Gość: przemix Re: bezpieczne osiedle IP: 80.48.71.* 28.06.08, 09:17
            jesli juz sie przeprowadzisz na zatorska drogi sasiedzie napewno spodoba Ci sie soczysta zielen chwastow ktore tu rosna;) bo o trawe ciezko;)
            • Gość: aga Re: bezpieczne osiedle IP: *.gprs.plus.pl 02.07.08, 20:32
              Witam wszystkich nowych lokatorów naszej "cudownej oazy". Hmm co do
              spółdzielni fakt robili i robią sobie ciągle jaja...ta "dzika"
              roślinność przed budynkami wprawia mnie w zachwyt, do tej pory
              domowony nie działają poprawnie, wiem raz miał ktoś chodzić i
              naprawiać - wisiało ogłoszenie na drzwiach, ale to było w dzień
              powszedni między 11 a 15 - no a nasza społeczność zazwyczaj w tych
              godzinach jest w pracy. Klatki schodowe są myte "po łebku" raz na
              tydzień, praktycznie ciągle jest trochę brudno. Kolejny felerny
              minus - śmieci - płacimy za wywóz nieczystośi a kontenery są tak
              rzadko opróżniane - ciągle z nich śmierdzi..mi raz ktoś oblał czymś
              paskudnym - typu skisłe mleko, czy jogur szybę od kierowcy w aucie,
              fakt tu jestem już mądrzejsza - nie parkuję koło śmietnika. Kolejuna
              rzecz akt notarialny - dalej go nie i brak jakichkolwiek informacji
              kiedy będzie. No i hałas za oknami - nowej części budynków II
              etapu...Aha ostrzegam osoby, które chcą kupić mieszkania z SM WD -
              ściany między mieszkaniami są bardzo cienkie - ja nawet słyszę jak
              gra TW u sąsiada - nie mówiąć o schabowych, które są robione ok 3
              razy w tygodniu....mieszkając na 3 piętrze - ostatnim słyszę jak na
              dole trzaskają drzwi od klatki. Osobiście planuję wynajem tego
              mieszkania lub go odsprzedania. Faktem jest, że dzielnica Zakrzów
              osobiście mi się podoba - jest dużo zieleni, inne typy
              budownictwa...ale fakt młodzież jest trochę dziwna...ostatnio moi
              sądziedzi rzucali butelki z balkonu o 3 nad ranem i wyrzucali śmieci
              w workach.
              Pewnie są i pozytywy, tylko my ich jeszcze nie dostrzegliśmy.
              • Gość: Jarecky Re: bezpieczne osiedle - Nowe Forum IP: *.lanet.net.pl 02.07.08, 21:38
                Witajcie przyszli sąsiedzi! Zapraszam Was na nowo-powstałe forum dyskusyjne
                dotyczące naszego nowego osiedla. Mam nadzieję, że ten sposób dyskusji znacznie
                ułatwi nam komunikację i wprowadzi pewien porządek do dyskusji. Niestety nie mam
                czasu podjechać na Zatorską i rozwiesić ogłoszenie na klatce. Jeśli ktoś z
                mieszkańców może mnie wyręczyć będę wdzięczny. Adres forum: www.zatorska.yoyo.pl
                Pozdrawiam
              • Gość: ola Re: bezpieczne osiedle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.08, 09:31
                Co do roslinnosci to ponoc podpisana jest juz stosowna umowa z ogrodnikiem ktory
                ma sie tym zajac "na dniach" :) Mysle ze trzeba troche pomeczyc naszego
                administratora w tej sprawie.

ola
          • Gość: ??? Re: bezpieczne osiedle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.08, 16:29
            A to rozumiem, że możesz być jednym z tych co to chcą opchnąć
            mieszkanie w śródmieściu w spółdzielczym bloku do bani zarządzanym
            przez złodziejską spółdzielnie za 6800 brutto?
        • Gość: ??? Re: bezpieczne osiedle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.08, 16:26
          A to ciekawe, to teraz trza sie wprowadzac na Brochów i na Traugutta
          jeśli menelstwo wyeksmitowano na Zakrzów.
          • Gość: gosciu Re: bezpieczne osiedle IP: *.mayhem.net.pl 28.06.08, 21:13
            Drogi kolego "???" Uprzejmie Cię informuje ze jesteś chyba mocno sfrustrowanym
            praczłowiekiem... na to mieszkanie po części zapracowałem, wziąłem kredyt z
            żoną, a obecnie mieszkamy w wynajętym pokoju... wiec nic nie opycham, a ty
            lepiej zacznij prosić mamusie i tatusia o pomoc bo taki cudaczny nieudacznik do
            niczego nie dojdzie... bo se nie poradzi... z samym sobą!
    • Gość: fifi4321 Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.eranet.pl 15.07.08, 09:36
      Witamy przyszlych sasiadow,
      my rowniez kupilismy mieszkanie w bud F , jestesmy w trakcie uruchomienia
      kredytu i nie ukrywamy ze mamy z tym maly problem . Przeczytalismy wszystkie
      wypowiedzi i mag- tom nie mieli problemow z WBK my mielismy nawet po
      przedstawieniu tego aneksu o ktorym wspominacie , wiec dziwne moze trafilo to w
      rece innego analityka ....? O pozostalych problemach wypowiedzielismy sie na
      forum ktore dla nas zalozyl jeden z sasiadow www.zatorska.yoyo.pl .Chielismy
      sie dowiedziec tez czy "sasiad.." dostal juz kredyt jesli tak w jakim banku ?
      Pozdrawiamy i do uslyszenia
    • Gość: Maciej Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.wro.vectranet.pl 23.10.08, 17:56
      15.10.2008 powstał serwis www.wilanowskie.pl
      Jest tam nie tylko forum, ale i dział aktualności, galeria zdjęć. Wkrótce wiele
      innych usług jakie w przyszłości będziemy wspólnie z wami chcieli wykorzystywać.
      Zapraszamy do rejestracji na nowej stronie.
    • Gość: gość Re: Osiedle Wilanowskie - Zatorska - Etap II [bud IP: *.chello.pl 25.09.09, 04:39
      Witam,

Oglądałem umowę z Wrocławskim Domem i roi się tam od klauzul
      niedozwolonych, czy ktoś z podpisujących zwrócił na to uwagę? Zacznę
      od końca: Wrocławskim Dom wyznacza spółdzielnie do administrowania
      mieszkaniami przez 3lata!!!, Jest to zapis niedozwolony, gdyż
      deweloper musi uzyskać zgodę wspólnoty na zarządzanie nieruchomością,
      natomiast może nią zarządzać najpóżniej do sprzedaży ostatniego
      lokalu, później mieszkańcy muszą się zgodzić.
      2.Gwarancja na budynek to 36 miesiecy, czyli tyle ile zastrzeony
      okres administracji (co niejako wiąze sie z tym, ze deweloper w
      czasie administracji budynkiem ma nieograniczony czas na usuniecie
      usterki), natomiast jesli chodzi o gwarancję na budynek to w swietle
      obowiazujacych przepisów wynosi ona 10 lat.
      3. Zapis, ze developer moze opoznic prace z powodu siły wyzszej i
      zdobycia wymaganych pozwoleń itp (co dobrze było widac na etapie
      budowy budynku A i B), co jest kolejną klauzulą niezgodną, gdyż w
      umowie musi byc wpisany konkretny katalog zdarzen
      4. Zwrot pieniedzy w przypadku rozwiazania umowy - 90dni!!!!, w tym
      okresie pieniadze są nieoprocentowane co jest niezgodne z Kodeksem
      Cywilnym i narusza interesy nabywcy, gdyż sprzedajacy w tym czasi
      eobraca pieniedzmi (np. moze lokowac, moze udzielac z nich pozyczek),
      a kupujacy na tym traci, gdyz zwracana kwota jest nieoprocentowana.
      5. Pomiar wielkosci lokali nie jest oparty na zadnej z norm
      budowlanych, ani na PN-70/B-02365 z 30.06.1970r, ani na PN-ISO 9836-
      1997 z 28.10.1997r, wiec na koniec deweloper moze sobie policzyc
      metraz jak mu sie podoba (nawet ze sciankami działowymi i jeszcze
      wyjdzie, ze trzeba będzie dopłacic za powierzchnię nieuzywaną.
      6. W umowie powinna byc konkretna data przeniesienia aktem
      notarialnym własnosci na kupujacego, z zastrzezeniem, ze za
      opoznienie obowiazuja odsetki ustawowe (ktore są duzo wyzsze niz
      odsetki z umowy 0,01% za dzień!!! (900zł na miesiac przy 300
      tysiacach wartosci mieszkania)

Wacham sie z podpisaniem. Po tym co przeczytałem na forum nt. I etapu
      budowy to włos sie jeży!!!!

Ma ktoś z was jakies zastrzezenia w stosunku co do umowy? Zmieniał
      ktoś jakieś zapisy??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka