Gość: JerzyR Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.04, 18:46 witajcie Stalmontowcy, chyba Wam doprowadzają wodę bo zamknęli ul. Partynicką i coś kopią:)) JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Gdzie jest Bono Vox? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 12:57 Ja się pytam gdzie się podział BONO VOX- bez niego nasze forym podupada:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Gdzie jest Bono Vox? IP: *.midsouth.rr.com 26.11.04, 18:18 faktycznie brak troche jego wypowiedzi -choc czasem byly dosc kontrowersyjne to dodawaly uroku dyskusji Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Witam, witam..... :-) IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 27.11.04, 14:05 Witam Wszystkich, widzę, że "Nasz wątek" dzielnie się trzyma na topie tego forum:-))) Pozwalam sobie zatem nie zgodzić się z opinią, jakoby forum bez moich (skromnych) wpisów podupadało!!! Nie mam też monopolu na wiedzę w tematach związanych ze Stalmontem. Chętnie dzielę się z Wami tym co wiem i oczekuję wzajemności :-))) Myślę, że tak jak Wy - jestem jednym z ponad setki przyszłych lokatorów... :-)) Nic mnie nie wyróżnia.... Ale do rzeczy.... Jak wiecie, okienka w naszej "Stodółce" mamy dzięki firmie "DRUTEX". Są to czterokomorowe profile ALUPLAST IDEAL 2000 system IGLO (ponoć nowość:-))). Okucia: MACO + mikrowentylacja Szklenie: szyba zespolona FLOAT 4/16(Ar)/TERMOFLOAT 4, U=1,1 Kolor: biały. Wszelkie marketingowe informacje (cenniki, wizualizacje, itp.) można znaleźć na stronie firmy: www.drutex.com.pl Okna zamówione przez Stalmont stanowią pewien standard (wcale nie jest taki słaby :-) ), który można jeszcze troszeczkę rozbudować, ale nie pozostawili nam zbyt wiele miejsca do popisu :-))) Wszelkie modyfikacje okienek, są przez Stalmont (raczej) cedowane na firmę DRUTEX, dlatego proponuję uderzyć do nich i ich trochę pomęczyć (pracownicy Stalmontu trochę odetchną.... :-)), dotknąć tematu, itp. :-)) Namiary na jeden z salonów sprzedaży: "WESTE" ul. Zwycięska 14 53-033 Wrocław tel: (+48 71) 766 1556 tel: (+48 71) 333 1341 tel: (+48 71) 766 1557 (www.estewroclaw.com.pl/ - strona w budowie) e-mail: biuro@weste.wroclaw.pl Dla Sąsiadów pracujących polecam soboty, wtedy firma otwarta jest w godzinach od 10:00 do 13:00 (w tygodniu od 9:00 do 16:00). A z innej beczki.... Była mowa o tym w innym poście na forum, że obok inwestycji Blockpol'u (pod oknami) będzie przebiegać droga (przedłużenie ul. Jeździeckiej do ul. Krzyckiej)... wroclaw.plan.pl/wroclaw/mapa/index.php?ulica=je%BCdziecka Ponoć ten zakręt Jeździecka-Partynicka-Skrajna jest niebezpieczny, dlatego chcą go "wyprostować".. A hipotetyczna droga byłaby przedłużeniem ul. Jeździeckiej w stronę Krzyckiej i przebiegałaby pod oknami Blockpolu - i dalej w stronę Racławickiej. Tę informację potwierdziła osoba z forum: Gość: olopolska 07.11.2004 00:43 + odpowiedz Witam! Nowa droga bedzie przebiegac okolo 4 -5 metrow od budynku A-B. Cala jezdnia z wysepka zieleni i chodnikami bedzie liczyla okolo 8 - 10. Jesli ktos chce zobaczyc plan zagospodarowania terenu lacznie z planowana droga obok budynkow "Blockpol-u" wystarczy poprosic o to w UM lub w biurze "Blockpolu" na ul. Krzyckiej. Mysle, ze droga ta nie powstanie predko z uwagi na sytuacje finansowa KDDPiA. Pozdrawiam - przyszly mieszkaniec "Blockpol-u". tutaj informacje z forum Blockpol-u: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=186&w=16845827&v=2&s=0 Pozdrawiam, Do przeczytania. PS. Szczere pozdrowienia ślę również dla pracowników firmy Stalmont, którzy (mam taką nadzieję) czasem tutaj "wpadną" coś poczytać, oczywiście poza godzinami pracy. Budowa nie może czekać!!! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PelEe Re: Witam, witam..... :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.04, 15:55 Witam sasiadow, Kupilem mieskzanko w Blockpolu (sasiedztwo) Bono Vox mnie juz zna raczej z forum :) zreszta kogo on ine zna i Kto jego nie zna - tak sobie pomyslalem, ze nasze budynki sa polozone w miare blisko siebie - wiec mozna by bylo jak juz sie wprowadzimy moze pomyslec - o jakims providerze internteowm - moze jakbysmy pogadali z jakas firma - byloby taniej rozlazyc koszty na tyle mieszkan - a im by sie oplacalo - bo zdobyli by wiecej Klientow w jednym miejscu.... no chyba ze sprawa jest juz jakos rozwiazana - przyznam sie ze nie czytalem waszego zbyt "rozpasanego" forum :) Pozdrawiam PelEe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: Witam, witam..... :-) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.11.04, 16:15 obok Stalmontu jest tez osiedle WPB:)) W budynku F gdzie juz mieszkają ludzie - dwoch providerow juz wywieszalo ulotki o mozliwosci instalacji za ok 50 zl/mies. Niestety nie znam szczegolow bo maja kolezanka ma ISDN (CDI) w Dialogu:( w promocji przez rok 40zl/mies IMHO mogla brac DSLa 1Mb za 99:( Pozdrawiam JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PelEe Re: Witam, witam..... :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 10:30 Oczywiscie WPB tez mialem na mysli : PelEe Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Witam, witam..... :-) 29.11.04, 09:33 Hej, > [...] Wszelkie modyfikacje okienek, są przez > Stalmont (raczej) cedowane na firmę DRUTEX Tzn. jakie modyfikacje? Przecież okna są już zamontowane to co można w nich jeszcze zmieniać? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: "modyfikacje" IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.04, 12:01 > Tzn. jakie modyfikacje? Przecież okna są już zamontowane to co można w nich > jeszcze zmieniać? > > Pozdrowienia Niewiele już tych modyfikacji pozostało - jakieś blokady antywłamaniowe, inne okucia, klamki z blokadami, itp.... O szczegóły możesz dopytywac się w firmie, której adres podałem. Nie znam dokładnie tematu, bo się tym jeszcze nie interesowałem.... A tak na marginesie, okna są wstawione (fakt), ale zawsze można wszystko pozmieniać. Pozostaje tylko kwestia pieniędzy.. :-))) Pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Re: Witam, witam..... :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 11:38 Bono się odnalazł i już jest weselej:) Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Witam, witam..... :-) 29.11.04, 16:17 Witam, > Była mowa o tym w innym poście na forum, że obok inwestycji Blockpol'u (pod > oknami) będzie przebiegać droga (przedłużenie ul. Jeździeckiej do ul. > Krzyckiej)... wroclaw.plan.pl/wroclaw/mapa/index.php?ulica=je%BCdziecka > [...] > Nowa droga bedzie przebiegac okolo 4 -5 metrow od budynku A-B. Cala jezdnia > z wysepka zieleni i chodnikami bedzie liczyla okolo 8 - 10. Jesli ktos chce > zobaczyc plan zagospodarowania terenu lacznie z planowana droga obok > budynkow "Blockpol-u" wystarczy poprosic o to w UM lub w biurze "Blockpolu" > na ul. Krzyckiej. Plan zagospodarowania można też zobaczyć tutaj: uchwaly.um.wroc.pl/zal/0160ru04mapa.pdf Jakość nie powala niestety ale to co trzeba - widać. Moim zdaniem nie ma się co stresować. Od naszych mieszkań to będzie minimum 200 metrów na dodatek osłonięte innymi budynkami. No i nie będzie to raczej ulica o jakimś strasznym nasileniu ruchu, zwłaszcza po południu i wieczorem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: No i mamy 200-setny wpis !!!!!! :-) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.04, 20:10 Pozdrawiam Wszystkich !!! Miłego wieczoru. Pa pa. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro z WPB Re: No i mamy 200-setny wpis !!!!!! :-) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.12.04, 18:16 Witam sąsiadów, U Was też na budowie wiele się dzieje, jak wasz deweloper będzie tak doginał, to pewnie odda mieszkanka znacznie szybciej jak planował. Gratulacje- macie już ponad 200-tny wpis! Pozdrawiam Pedro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro z WPB Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.04, 20:30 Mili sąsiedzi w WPB już po pierwszych odbiorach. Powiem Wam jedno warto czekać na swoje mieszkanko- miło się odbiera klucze i odbija pierwszą butelkę szampana. Czekajcie cierpliwie na swoje bowiem czekanie uwieńczy się niezapomnianymi chwilami. Pozdrawienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Co nowego na budowie....?... IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 08.12.04, 11:55 .... ano zaobserwowano już "pewne" połacie przymocowanego styropianu do elewacji budynku!!! Robi się coraz cieplej wewnątrz naszej stodółki !!! Mam nadzieję, iż rzeczony styropian nie stanie się przyczynkiem do inicjowania akcji strajkowych przez pracowników Stalmontu!!! :-))) Reakcyjne pokolenie lat 70-tych i 80-tych (notabene wyrosłe na "styropianie") mogłoby się wypowiedzieć pełniej w tej sprawie ;-) Pozdrawiam Wszystkich!! BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byłem widziałem Re: Co nowego na budowie....?... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 13:57 oby tylko ten styropian nie odpadł-kto robi takie prace o tej porze?.... załamał mnie też wygląd i rozmiary okien:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Co nowego na budowie....?... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.04, 17:28 He styropian to chyba na budowie obok. na waszej to jakieś ciekawe udziwnienia , jak nie wygląd budynku z epoki późnego Gomułki to teraz ocieplanie z jakiś płyt paździerzowych. A propo tych płyt to moze ktoś wie jaki jest przekrój elewacji. i co to za nowości! Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Idą Święta... 21.12.04, 12:30 ... a na budowie praca wre! Tych, którzy nie odwiedzają swojego M, informuję, że stoją już ścianki działowe oraz zamontowane i obudowane są piony wodno- kanalizacyjne. Aktualnie w naszych mieszkaniach harcują elektrycy a gdzieniegdzie już tynkarze. Jeśli pogoda dopisze (temperatura nie spadnie poniżej -3 stopni) to prace tynkarskie będą kontynuowane. Ekipa trzyma się harmonogramu co pozwala przypuszcać, że odbierzemy nasze mieszkanka w zaplanowanym terminie. Życzę wszystkim sąsiadom zdrowych i wesołych Świąt. Mam nadzieję, że przyszły rok będzie jednym z fajniejszych w naszym życiu. Najlepsze życzenia również dla sympatycznych sąsiadów z WPB, którzy czasem się tu udzielają. Pozdrawiam także tych kilku frustratów, którzy nadmiar emocji muszą rozładowywać akurat na tym forum. Niech wyciągną wnioski z tej rózgi, którą im Mikołaj przyniesie ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: dołączam się :-)))) IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 16:20 Witam, też potwierdzam słowa deutera. U mnie już stoją ścianki działowe!!! Styropianek znajduje się na mniej więcej 1/3 powierzchni budynku "U"!! :-)) Życzę Wszystkim Zdrowych i Pogodnych Świąt Bożego Narodzenia!!! :-))) pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shampoo Re: Idą Święta... IP: *.urtica.pl 27.12.04, 16:29 Mam pytanie: Czy ktoś zna przypszczalny termin oddania mieszkań ?? Wiem, że na umowach (pewnie wszystkich) jest czewiec ale ktoś kiedyś mówił coś o kwietniu. Ja natomiast odwiedzając budowę usłyszałem, że nie będą się śpieszyć. Czy ktoś ma jakieś informacje na w/w temat ? Z okazji debiutu pozdrawiam wszystkich stalmontowców do których grona niedawno dołączyłem. Fajnie czyta się to forum ... s. Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Idą Święta... 28.12.04, 08:47 Myślę, że kwiecień jest nierealny. Elektrycy na budowie mówili, że w kwietniu to będą robione wylewki. A została przecież jeszcze masa drobnych rzeczy, które tak naprawdę zajmują najwięcej czasu. Ja będę całkowicie usatysfakcjonowany jeżeli dotrzymają terminu czerwcowego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shampoo Re: Idą Święta... IP: *.urtica.pl 29.12.04, 11:28 No nie wiem, w firmie przekonywali, że kwiecień jest CAŁKOWICIE realnym terminem. A przeciez nie mogli zakładać tak ciepłej zimy... Może podgonią trochę... Ja nastawiłem się na kwiecień już i choć wiem, że może nie być to realne i w dokumentach jest czerwiec to trudno mi się przestawić :)) i spojrzeć realnie, bo po co mieliby się śpieszyć ?? Jadę zobaczyć na budowę jak się chłopaki trzymają dzisiaj. Pozdr s. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Najserdeczniejsze Życzenia Świąteczne!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 12:40 Dziękujemy za piękne Życzenia przesłane na nasze forum.Całe WPB Życzy Wszystkim przyszłym mieszkańcom STALMONTU samych Radosnych i Szczęśliwych Chwil. Życzymy szybkiej realizacji budowy i udanych odbiorów!!! Pozdrawiam w imieniu FORUM WPB. Pedro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Odwiedziny na budowie! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 03.01.05, 20:54 Czy ktos z Was był wewnątrz budynku, w swoim mieszkaniu?Jak to zrobić i co trzeba mieć? o której najlepiej? Jak jest z antresolą?Czy można ją zabudować i czy to jest jakiś problem? Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Odwiedziny na budowie! 04.01.05, 10:41 > Czy ktos z Was był wewnątrz budynku, w swoim mieszkaniu? Wszyscy :-> > Jak to zrobić Trzeba się skontaktować z kierownikiem budowy i umówić. Najlepiej po prostu zadzwonić do Stalmontu. > i co trzeba mieć? Nic. > o której najlepiej? Umawiają na godziny pod koniec dnia roboczego. 15 - 16. > Jak jest z antresolą?Czy można ją zabudować i czy to jest jakiś problem? Hmm, nie za późno trochę na takie pytania? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Odwiedziny na budowie! IP: *.prw.pl 04.01.05, 12:51 Nie za późno.Różne rzeczy słyszałem więc pytam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Odwiedziny na budowie! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.05, 19:04 antresoli nie można , ZGODNIE Z PRAWEM, zabudować w jakikolwiek sposób, który spowoduje wydzielenie tam dodatkowego pomieszczenia - ponieważ wtedy przestanie ona być antresolą, a stanie się kondygnacją. pozwolenie na budowę ( i plan miejscowy) dopuszczały budynek czterokondygnacyjny - i taki jest. obiór budynku przez nadzór budowlany na pewno będzie dotyczył również tej kwestii. również po odbiorze, co oczywiste, ZGODNIE Z PRAWEM, antresoli zabudować nie można. teoretycznie nikt z INB nie powinien sie juz w tych mieszkaniać pojawić, ale np. donos " uczynnego" sąsiada już jest podstawą do ew. przeprowadzenia takiej kontroli. dlatego osobiście nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Wlasciciele antresoli!!!! IP: *.prw.pl 04.01.05, 20:07 Wlasciciele antresoli, co zamierzacie robic na swoich pieterkach.Czyzby nikt nie chcial zrobic sobie tam pokoiku, lazienki czy czegos innego?Cos nie chce mi sie wierzyc.Mam racje??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: Wlasciciele antresoli!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.05, 23:40 masz rację:) Ale jest to nielegalne:) JR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Wlasciciele antresoli!!!! IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 11:16 Gość portalu: pol napisał(a): > Wlasciciele antresoli, co zamierzacie robic na swoich pieterkach.Czyzby nikt nie chcial zrobic sobie tam pokoiku, lazienki czy czegos innego?Cos nie chce mi sie wierzyc. Mam racje??? Witam, pol, liczysz na to, że "Właściciele antresol" powiedzą "oficjalnie" na forum, że będą łamać przepisy...????? :-)))) pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Wlasciciele antresoli!!!! IP: *.prw.pl 05.01.05, 18:08 to moze zaczna mowic nieoficjalnie!!!pol75@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Szukam wlascicieli antresoli!! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 06.01.05, 00:07 Czy ktos sobie kupil rowniez pieterko?czekam na sygnal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol antresolowicze!!! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 12.01.05, 08:24 czy naprawde nie ma tutaj zadnego posiadcza ansresoli???bede wdzieczny za kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: antresolowicze!!! IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.05, 10:10 Gość portalu: pol napisał(a): > czy naprawde nie ma tutaj zadnego posiadcza ansresoli???bede wdzieczny za > kontakt. Cześć pol, jak tam Twoja integracja z "antresolowiczami"???? :-)))) Jak wiesz nie mam antresoli, ale podzielę się z Tobą swoimi przemyśleniami... Jak wiadomo zgodnie z prawem nie można zbytnio "poszaleć" na antresoli (exemplum): wstawić ścianki działowe, wyodrębnić łazienkę, wybudować basen... :- )) itp.. Jeżeli złożysz taki projekt to na 100% Stalmont Ci go odrzuci (w świetle prawa). Do czasu odbioru mieszkania przez nadzór budowlany nic "sprośnego" nie możesz zrobić - no way!! Ale już na etapie zmian projektowych mogłeś zlecić Stalmontowi (przynajmniej) zainstalowanie "dodatkowych" grzejników na antresoli, okien, zaprojektować rozkład instalacji elektrycznej, itp. oczywiscie zgodnie z przepisami, ale mając na uwadze Twoje zmiany projektowe w przyszłości (vide) po ostatecznym odbiorze mieszkania. Jeżeli dopiero teraz chcesz wprowadzać "drastyczne" zmiany, obawiam się, że jest już sporo za późno na ten krok. Możesz oczywiście porozmawiać ze Stalmontowcami na temat zmian, ale na 99% zrzucą Cię na drzewo.. Nie pozostaje Ci chyba nic innego, jak wrzucić granat na antresolę po odbiorze mieszkania i wprowadzenie zmian zgodnie z własnym Widzi Misiem. Mam nadzieję, że nie posiadasz antresoli nad moim mieszkaniem!!!.... :-)) Pozdrawiam, BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: antresolowicze!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.05, 16:55 czesc, 12/ok.32 ludzi od mieszkan z antresola chce dokonac zmian polegajacych na wyprowadzeniu dodatkowych grzejnikow, pionu kanalizacyjnego na antresole - tak powiedzial szef hydraulikow na budowie. Czyli Ci ludzie beda robic coś z antreolami. Inni, albo nie zdają sobie sprawy, albo nie robią nic z antresolami. Proponuje isc do tego hydraulika i pogadac. Jesli jestes bardzo zainteresowany to napisz na prv. skontaktuje Cie z kolega co kupil mieszkanie z antresolą. JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: antresolowicze!!! IP: *.prw.pl 14.01.05, 18:24 z przyjemnoscia.Jaki masz prv?Ja mam pawelmaj75@gazeta.pl. Z niecierpliwoscia czekam. Narka.ps. dodatkowy grzejnik zamowilem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Wizyta na budowie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.05, 21:52 Byłem na budowie.Idzie do przodu jak złoto.Kierownik powiedział,że wczesniej niż w czerwcu nie oddadzą,także, nie ma na co liczyć!!!Cały czas czekam na kontakt z antresolowców!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sha10 Re: Umowa 27.01.05, 09:03 Czy jest ktoś, kto ma umowę podpisaną ze Stalmontem z datą późniejszą niż czrwiec 2004 r. ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Umowa IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.05, 13:06 Witam, ja podpisałem dwie umowy. Pierwszą (chyba :-))) ) w marcu 2004 r. , a drugą (notarialną) (chyba :-)) w lipcu 2004 r. pzdr. BV PS. Ach ta pamięć do dat...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sha10 Re: Umowa 27.01.05, 20:42 Witam ja podpisałem umowę we wrześniu ale mam waloryzację od czerwca czyli niejako wstecz, przeoczyłem ten zapis daty w umowie podczas jej podpisywania (a tak wogóle to był wzór umowy czerwcowej poprawiany na prędko i sądziłem, że jest to tylko omyłka i że niemożliwa jest waloryzacja wstecz !!!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Umowa IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.05, 10:11 Witam, skąd ja to znam...;-)) W moim przypadku, kiedy podpisywałem umowę notarialną, gdybym nie sprawdził dokładnie jej zapisów, w treści odnosiła się ona do innych osób!! Waloryzacja też była z inną datą... nawet były inne kary umowne (na moją korzyść), ale tę "nieścisłość" akurat Stalmont "wychwycił" :-(((( Co do daty waloryzacji, proponuję parafować zmiany na umowie, oczywiście wraz ze Stalmontem... Nie zagłębiałem się w przepisy, ale w Twoim przypadku waloryzacja wstecz wydaje się (według mnie) nie możliwa. Lepiej to poprawić ze względów formalnych. pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
sha10 Re: Umowa 28.01.05, 12:29 Gość portalu: Bono Vox napisał(a): > Witam, > > skąd ja to znam...;-)) W moim przypadku, kiedy podpisywałem umowę notarialną, > gdybym nie sprawdził dokładnie jej zapisów, w treści odnosiła się ona do innych > > osób!! Waloryzacja też była z inną datą... nawet były inne kary umowne (na moją > > korzyść), ale tę "nieścisłość" akurat Stalmont "wychwycił" :-(((( > > Co do daty waloryzacji, proponuję parafować zmiany na umowie, oczywiście wraz > ze Stalmontem... Nie zagłębiałem się w przepisy, ale w Twoim przypadku > waloryzacja wstecz wydaje się (według mnie) nie możliwa. Lepiej to poprawić ze > względów formalnych. > > pzdr. > BV Witam, okazuje się, że wszystko jest możliwe !!! w moim przypadku waloryzacja wstecz stała się faktem. Otrzymałem już fakturę waloryzacyjną obejmującą okres od czerwca do września, czyli daty wpłaty pierwszej raty, a umowę podpisałem we wrześniu czyli nie miałem szansy na wpłacenie pierwszj raty w takim terminie aby nie była objęta waloryzacją!!! Dalszą konsekwencją będzie to iż następne wpłaty będą również waloryzowane o okres 3 miesiące większy niż czas jaki upłynął od daty podpisania umowy!!! A jeżeli chodzi o zmiany w umowie na ten temat to Prezes nie chce o niczym takim słyszeć twierdząc iż zaszło pewne nieporozumienie w tej sprawie, ale tak ma być z tą waloryzacją w moim przypadku. pozdrawiam, sha10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipka Umowa w formie aktu notarialnego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.05, 20:27 Witam Podpisalismy umowę ze Stalmontem w marcu, a teraz szukamy osób, które nie podpisały jeszcze tej umowy w formie aktu notarialnego. My tego do tej pory nie zrobiliśmy,bo oni korzystają ze swojej kancelarii notarialnej, w której opłaty za podpisanie umowy były wyższe niż w tej, którą polecili nam nasi znajomi(oni dostali 30% rabatu i podpisywały tylko dwie pary). Sprawdzaliśmy to wprawdzie w październiku i nie wiemy jak to wygląda obecnie, ale przy większej liczbie chętnych, można na pewno wynegocjować dobre warunki. Stalmont nie bardzo był zainteresowany zmianą kancelarii. Jeżeli kogoś to interesuje możemy udostępnić namiary i razem podpisac umowy w formie aktu notarialnego. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hagar4@interia.pl Re: Umowa w formie aktu notarialnego IP: *.core.lanet.net.pl 30.01.05, 22:13 też nie podpisaliśmy jeszcze umowy w formie aktu notarialnego i chętnie zmniejszymy wydatki związane z tą umową. możemy się jakoś skontaktować. nasz adres mejlowy to : hagar4@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ani-ołek Re: Umowa w formie aktu notarialnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 16:34 Bardzo fajna inicjatywa. Ja też nie podpisałam umowy ale chętnie to zrobię, grupowo rzeczywiście powinno być taniej. Pytanie czy sprawa jest jeszcze akyualna ? Co do 50 % opłaty przy umowie przedwstępnej a następne 50 % przy umowie kupna to większość notariuszy załatwia sprawę w tej chwili włąśnie tą drogą. Natomiast mam pewne wątpliwości czy jest to uregulowane nowymi przepisami ? Czekam na odzew na forum Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Umowa w formie aktu notarialnego 31.01.05, 09:35 Hej, Wiem, że niektórzy załatwiali to w tem sposób, że koszt umowy przedwstępnej był odejmowany od kosztu aktu przekazania własności. O ile dobrze pamiętam, sprowadzało się to do tego, że za podpisanie umowy przedwstępnej notariusz brał 50% taksy za akt przekazania własności. Drugie 50% weźmie przy podpisaniu właściwego aktu. Jeżeli tutaj też dałoby się tak zrobić (z dodatkową zniżką "grupową") to byłbym bardzo zainteresowany. Natomiast jeżeli ma to tworzyć dodatkowe koszty to nie widze większego sensu. Zwłaszcza, że do odbioru mieszkań zostało niecałe 5 miesięcy i nie widzę żadnych symptomów, żeby się czymś stresować. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: Umowa w formie aktu notarialnego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.01.05, 20:20 tu nie trzeba niczego załatwiac w sprawie tych 50% przy przedwstepnej i 50% przy ostatecznej umowie - wynika to z nowych przepisów. JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Umowa w formie aktu notarialnego 01.02.05, 10:45 > tu nie trzeba niczego załatwiac w sprawie tych 50% Możesz coś więcej o tym napisać? Jakiegoś linka? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzyr Re: Umowa w formie aktu notarialnego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.05, 20:53 Minister Sprawiedliwości wydał rozporządzenie w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej (Dz.U. Nr 148, poz. 1564), które weszło w życie 30 czerwca 2004 r. szczególnie paragraf 6 rozporzadzenia klub.chip.pl/jerzyjb/taksa.pdfJerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Umowa w formie aktu notarialnego 08.02.05, 09:46 Hej, ten link, który podałeś, nie działa ale znalazłem to rozporządzenie po numerze na stronach sejmu. Dzięki. Mam tylko wątpliwość, czy rozumiesz o co mi wcześniej chodziło. §6 określa, że notariusz powinien pobrać połowę taksy za: umowę zobowiązującą (1) oraz umowę przenoszącą własność (2). Nie znalazłem zapisu określającego wysokość taksy w przypadku sporządzenia obu tych dokumentów dotyczących jednej nieruchomości. Zatem jeśli chciałbym podpisać umowę w formie aktu to zapłacę za to dodatkową kwotę w wysokości równej tej za przeniesienie własności. Zgadza się? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: Umowa w formie aktu notarialnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 11:48 link dziala tylko moj podpis sie polaczyl z linkiem:) klub.chip.pl/jerzyjb/taksa.pdf Nie bardzo Ciebie rozumiem, czy Ty chcesz sporzadzic oba dokumenty rownoczesnie? Czy chodzic Ci o sytuacje gdy nie podpisujesz umowy przedwstepnej w formie aktu notarialnego? To wtedy notariusz stosuje stawki max - paragraf 3. JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Umowa w formie aktu notarialnego 08.02.05, 13:01 > Nie bardzo Ciebie rozumiem, czy Ty chcesz sporzadzic oba dokumenty > rownoczesnie? Nie, bo niby jak? Rozważamy sytuację, czy warto teraz notarialnie podpisywać umowę przedwstępną a za parę miesięcy akt notarialny przeniesienia własności. Pytanie zasadnicze brzmi czy podpisanie umowy przedwstępnej notarialnie kosztuje mnie coś ekstra czy nie? > Czy chodzic Ci o sytuacje gdy nie podpisujesz umowy przedwstepnej > w formie aktu notarialnego? To wtedy notariusz stosuje stawki max - > paragraf 3. A skąd ten wniosek? Jak nie masz notarialnej umowy przedwstępnej to paragraf 6.1 przestaje, Twoim zdaniem, działać? Nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Umowa w formie aktu notarialnego 08.02.05, 13:03 > A skąd ten wniosek? Jak nie masz notarialnej umowy przedwstępnej to paragraf > 6.1 przestaje, Twoim zdaniem, działać? Nie rozumiem. 6.2 - oczywiście, sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Umowa w formie aktu notarialnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 13:26 I tak wydoją was z kasy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: Umowa w formie aktu notarialnego- konkrety ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 14:05 Jakieś konkrety...?? Np jaki jest koszt maksymalny(jak wyjdzie taniej to będzie miło) po wszystkich opłatach mieszkania 60 m liczmy za 170 000 PLN Zdaje mi się,że JerzyR pisał coś kiedyś o tym ale jak może- a to równy gość - napisze co i jak jeszcze raz :) Pozdrawiam forumowiczów z STALMONTU Pedro Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Umowa w formie aktu notarialnego- konkrety .. 08.02.05, 14:24 Zakładam, że ta ustawa o której pisał JerzyR, działa tak jak myślę czyli taksa notarialna jest od lipca 2004 obniżona o 50%. Mam nadzieję, że się pomyliłem i te koszty w rzeczywistości są mniejsze :-| Siedzisz? :-) Taksa notarialna 1006,50 Wypisy z aktu (5) 366,00 Podatek od czynnosci c-p 3400,00 Założenie KW 40,00 Wniosek o wpis do KW 183,00 Wpis prawa własności do KW 2020,00 Podatek od hipoteki 170,00 SUMA 7185,50 Obliczenia na podstawie: www.merlin.com.pl/frontend/towar/362299 Pozdrawiam ze złodziejskiego kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: Umowa w formie aktu notarialnego- konkrety .. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.05, 19:35 w tej chwili nie chce mi sie szukac bo testuje Linuxa:) Ale oplaty notarialne za mieszknaie o wartosci ok 170tys wynosza ok. 4500. Wiec Twoje ponad 7000 jest niewlasciwe. Szczegolowe wyliczenie jest mozliwe ale nie w tej chwili. Poza tym nie jest jeszcze pewne czy zaplacimy podatek od czynnosci cywilnoparwnych od gruntu czy 7%/22% VAT. Za sporzadzenie koncowego aktu notarialnego gdy nie podpisales umowy przedwstepnej w formie aktu notarialnego zaplacisz 100% i stawke max. Za kilka dni bede mial do wgladu akt notarialny od ludzi co w XII 2004 podpisywali akty not. i sprawdze czy notariusz nasz (od WPB) pobral max. stawke. JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: Umowa w formie aktu notarialnego- konkrety .. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.05, 22:16 Przykladowe wyliczenie oplat za mieszkanko za 169.000,-zł, w tym grunt 19.800,-zł. Opłaty od takich wartości przy umowie sprzedaży (wszystkie wnosisz u notariusza): - taksa notarialna: 1.645,-zł + VAT 361,90 - wniosek do sądu: 150,-zł + VAT 33,-zł - podatek od czynności cywilnoprawnych: 396,-zł - opłata sądowa za wpis prawa własności do księgi: 2.010,-zł - opłata za nową księgę wieczystą: 40,-zł - wypisy: 7,20 za strone aktu (np. 6 stron) * ilosc egzemplarzy (np. 4) = 172 zl Razem ok. 4800 zl Podatek od czynnosci cywilnoprawnych nie wystapi jesli bedziemy musieli zaplacic 7% VAT od gruntu:( JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: Umowa w formie aktu notarialnego- konkrety .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 09:46 Dzięki... same wydatki:( trzeba wydać jakieś 5 tyś. aby własność stała się własnością:( No to notariusz z WPB się obłowi... no i ten ze Stalmontu też:) Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Umowa w formie aktu notarialnego- konkrety .. 09.02.05, 11:44 Gość portalu: JerzyR napisał(a): > - taksa notarialna: 1.645,-zł + VAT 361,90 Najpierw podajesz link do ustawy, z którego wynika, że taksa jest obniżona o 50% a potem sam wyliczasz ją w pełnej wysokości. To jak w końcu jest? Już nie nie rozumiem. > - podatek od czynności cywilnoprawnych: 396,-zł Masz rację, na szczęście :-D Ja płacę też VAT od gruntu (umowa po 01.05.2005) więc teoretycznie w ogóle nie powinienem płacić podatku od czynności c-p. Hip, hip, hurra! Kupię o klasę lepsze sprzęty do kuchni :-> Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Umowa - przykładowe wyliczenia IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.05, 09:53 Witam, opłaty związane z umową przedwstępną w formie aktu notarialnego (podpisaną po 01.05.2004) składają się odpowiednio z: a) wpis stały w kwocie 30 zł pobiera się od wniosku o wpis w księdze wieczystej (podstawa - ROZPORZADZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 17 grudnia 1996 r.w sprawie określenia wysokości wpisów w sprawach cywilnych D.U. Nr 154, poz. 753, paragraf 27), b) taksa notarialna (podstawa - ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 28 czerwca 2004 r. w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej Dz. U. Nr 148, poz. 1564, paragraf 5 i 16), c) podatek VAT 22% od kwoty taksy notarilanej (podstawa - USTAWA z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług Dz. U. Nr 54, poz. 535). dodatkowo za sporządzenie aktu pobiera się opłaty za wypisy (conajmniej 3 wypisy): d) za sporządzenie wypisu, odpisu lub wyciągu z akt notarialnych lub innego dokumentu maksymalna stawka wynosi 6 zł za każdą rozpoczętą stronę. Za stronę uważa się tekst obejmujący nie mniej niż 25 wierszy. (podstawa - ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 28 czerwca 2004 r. w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej Dz. U. Nr 148, poz. 1564, paragraf 12), e) podatek VAT 22% od kwoty wypisu (podstawa - USTAWA z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług Dz. U. Nr 54, poz. 535). Reasumując, za mieszkanie o przykładowej wartosci około 140.000 pln trzeba zapłacić odpowiednio: a) 30,00 zł, b) 800,00 zł, c) 176,00 zł d) 72,00 zł, e) 15,84 zł czyli razem - 1.093,84 zł. Pozdrawiam, BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: Umowa w formie aktu notarialnego- konkrety .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 10:37 nie wiem z czego sie tak cieszysz, ze zaplacisz 7% zamiast 2%:( JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Umowa w formie aktu notarialnego- konkrety .. 10.02.05, 15:16 > nie wiem z czego sie tak cieszysz, ze zaplacisz 7% zamiast 2%:( Byłem przygotowany na cenę mieszkania (z VAT) oraz na zapłacanie jeszcze tych 2%. Jeśli nagle dotarło do mnie, że wcale tych 2% nie muszę płacić to to chyba jest powód, żeby się cieszyć, nie? :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ani-ołek PCC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 16:27 No to znów zacytuję "podatku (PCC) nie będzie jeśli developer od całości odprowadza VAT (a tak jest najczęściej obecnie); jeśli nie odprowadzałby od gruntu to Ty przy umowie zapłacisz PCC - 2% od wartości ułamka w gruncie (wartość tę wskaże developer)" Niestety pamięć mnie zawodzi :) Jak jest z naszym deweloperem ? Myślę że odprowadza od całość ? OBY OBY :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: PCC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.05, 20:14 znam ludzi co placili zaliczki za grunt w Stalmoncie przed 1.05.2004 i jeszcze nie zaplacili VATu 7%. Nie jest jeszcze pewne czy osoby te zaplaca 7% VAT przy akcie notarialnym czy PCC 2%. JR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Co nowego na budowie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 14:05 Witam, może ktoś zrobi jakieś fotki i je gdzieś umieści, nie jestem z Wrocławia i nie wiem jak tam obecnie budowa. Coś się ruszyło od momentu obijania budynku płytą OSB? Obili już całość budynku, dali coś na tą płytę czy tak zostawili i czekają do wiosny?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Co nowego na budowie??? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 21.02.05, 10:07 witam czy ktoś może zaproponować jakiegoś dobrego, niezbyt drogiego notariusza.... będę wdzięczny za odzew Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ani-ołek NIE TAK SZYBKO !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 09:28 Nie tak szybko kochani z tą interpretacją Dzienników Ustaw. Oto co znalazłam na forum : Ekspert radzi. Pani Bebiak pisze: "Z taksą wygląda to tak: - przy umowie przedwstępnej zgodnie z przepisami co do zasady 100% + VAT i potem 100% + VAT. Owszem, zdarzają się inne przypadki ale co do zasady z przepisów 100%/100%. - przy umowie zobowiązującej już nie jest tak prosto. Jest art. 6 rozp. w spr. taksy not., który mówi, że za umowę zobowiązującą pobiera się 50% (+ VAT) i potem, za przeniesienie 50% (+VAT). Wiem z praktyki, że część notariuszy uważa, że nie o taką zobowiązującą (jak w trybie art. 9) tutaj ustawodawcy chodziło i że ten przepis w tym przypadku nie ma zastosowania (czyli stosuje się ogólny przepis 100%/100%). Ja uważam, ale ja nie jestem notariuszem, że w tym przepisie ustawodawcy chodziło o każdą zobowiazującą (toż jest tam przecinek wyraźnie widoczny), ale praktyka jest taka jaka jest i nie mam tu nic do powiedzenia. To, o czym rozmawiamy, wynika z rozporządzenia ministra sprawiedliwości w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej z dnia 30 czerwca 2004 roku, Dz.U. nr 148, poz. 1564." I co wy na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: NIE TAK SZYBKO !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 10:38 zmien notariusza... Zreszta jesli Twoj (moj tez) deweloper wspolpracuje z notariuszem , ktory bierze maksymalne stawki przy takiej ilosci mieszkan to trezba wybrac innego notariusza (najlepiej z mniejszego miasta np. Olawa, Olesnica - znam jednego), ktory zejdzie z ceny. Po weekendzie napisze jakie stawki zastosowal notariusz od WPB JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: NIE TAK SZYBKO !!! IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 09.02.05, 10:44 Gość portalu: Ani-ołek napisał(a): > ... za umowę zobowiązującą pobiera się 50% (+ VAT) i potem, za przeniesienie 50% (+VAT) (...) I co wy na to ? Witam, nie wiem co oni nato, ale ja za umowę zobowiązującą zapłaciłem 50% taksy, za przeniesienie praw własności też mam obiecane 50%. Zobaczymy jak będzie w lutym 2006 r. :-))) Na temat korporacji notarialnej nie mam zamiaru pisać, bo i szkoda... ale dla lepszej zabawy podam Wam zapisy zawarte w Kodeksie Etyki Zawodowej Notariusza: ROZDZIAŁ 4 Obowiązki notariusza wobec innych notariuszy § 25 Notariusz powinien kierować się zasadą lojalności, życzliwości i szacunku w stosunku do innych notariuszy, zachowując wszakże prawo do oceny ich pracy, a zarazem wystrzegając się jakichkolwiek form nieuczciwej konkurencji zawodowej. § 26 Nieuczciwa konkurencja przejawia się w szczególności w: (...) 2. przyciąganiu klientów poprzez zaproponowanie niższego wynagrodzenia, co jest szczególnie rażącym przypadkiem nieuczciwej konkurencji." (źródło) www.krn.org.pl/dokumenty/kezw.html Ten zapis jest postawiony na DRUGIM miejscu ichniego kodeksu... i to podkreślenie "szczególnie rażącym przypadkiem" !!! Mocne.. Oczywiście notariusze mając na względzie obronę nas maluczkich posiadają taki zapis, świadczący o nieuczciwej konkurencji np. punkt 3 tego paragrafu (§ 26): (Nieuczciwa konkurencja przejawia się w szczególności w:) 3. stałym stosowaniu, w zależności od przewidywanych przyszłych korzyści własnych, niższych stawek wynagrodzenia w odniesieniu do klientów lepiej sytuowanych materialnie, a wyższych - w odniesieniu do klientów gorzej sytuowanych. Oczywiście życie pisze znane nam scenariusze, także zapomnijcie o innych stawkach niż 50%/50%... chyba, że macie w rodzinie notariusza lub jesteście notariuszami ;-)))) Pozdrawiam BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ani-ołek Re: Umowa w formie aktu notarialnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 08:31 Cześć Deuter Ja również nie widzę powodów do obaw. Zwłaszcza że ostatnio odwiedziłam naszą budowę i rzeczywiście jest duży postęp ( nawet przy tych mrozach pracują ). Pominąłeś tylko jeden mały szczegół, do oddania rzeczywiście zostało tylko 5 miesięcy, ale na podpisanie ostatecznej umowy Stalmont zarezerwował sobie jeszcze dodatkowe 6 , razem mamy 11 miesięcy, a to już sporo. Przez ten okres wiele się może wydarzyć, lepiej się więc zabezpieczyć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Umowa w formie aktu notarialnego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.05, 12:36 Od poniedziałku wstrzymali wszystkie roboty mokre z uwagi na duże mrozy w nocy i nad ranem robią tylko elektrycy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: do Gościa IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.05, 14:08 Coś mi się wydaje, że Kolega "Gość" jest bardzo blisko spokrewniony ze Stalmontem.... :-) Czyżby internet na budowie hulał??? :-))) To mam takie pytanie. Może tak jakieś fotki "ogólne" można by umieścić na stronie Stalmontu?? pzdr. ;-))) BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hagar4@interia.pl Re: Umowa w formie aktu notarialnego IP: *.mielecka.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 13:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: zmiany projektowe.... IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.05, 13:54 Witam, dochodzą do mnie sygnały odnośnie kosztów, dotyczących zmian projektowych... tzw. kosztorysy. Z takich standardowych opłat, to opłata za dodatkowy punkt elektryczny (gniazdko) ma ponoć wynosić 50,00 pln. Opłaty inne, np. wybudowanie basenu na antresoli, jacuzzi lub sauny w piwnicy, będą kształtowały się już indywidualnie, w zależności od ilości użytych materiałów i robocizny.. Oczywiście, do całej tej zabawy brakuje opłaty za zmianę projektu. Ponoć zmiany muszą zostać naniesione na projekt, co by podczas odbioru mieszkanka się wsio zgadzało, no i oczywiście co by zmiany zostały objęte gwarancją, rękojmią itp. Kwota za zmianę projektu nie została chyba jeszcze określona.... :-((( Wszelkie dopłaty będą uwzględnione dopiero przy ostatecznym rozliczeniu, ale ponoć mamy otrzymać swego rodzaju wstępne oszacowanie tych kwot w najbliższym (?) czasie... Może coś wiecie na ten temat? Pozdrawiam, BV :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: zmiany projektowe.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 13:14 No to ładnie was podliczyli....:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: zmiany projektowe.... IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.05, 08:35 Witam, podbijam w górę, żeby sięten wątek nie zakurzył.... :-))) Mam pytanie do sąsiadów, którzy mieli już okazję obejrzeć otynkowane mieszkanka. Jak wygląda to wszystko z bliska, starają się chłopaki?? Pozdrawiam, BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: zmiany projektowe.... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.05, 09:20 Nawet nie wiedziałem, że już tynkują, ostatnio (w styczniu) kładli instalacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: zmiany projektowe.... IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 09.03.05, 10:40 jak wchodzisz do swojego mieszkania to jest oczywiście ładnie.... ale tynkowanie wychodzi im ładnie i sporo ludzi chodzi oglądać mieszkania czasami jest nawet kolejka chętnych.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: do gościa IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.05, 12:11 Gość portalu: gość napisał(a): > jak wchodzisz do swojego mieszkania to jest oczywiście ładnie.... > ale tynkowanie wychodzi im ładnie i sporo ludzi chodzi oglądać mieszkania > czasami jest nawet kolejka chętnych.. ciekawe, czy jest to kolejka chętnych do "wzorcowego" mieszkania?? :-) a jednym z takich mieszkań było chyba to z 4 klatki na I p. lub II p. od strony północnej:-) Oczywiście wierzę, że wszystkie mieszkania będą wykończone na tip- top! :-) gościu, a napisz coś jeszcze na temat postępów w budowie (przypuszczalny termin oddania mieszkań, itp.)... A może podpiszesz się jako "Stalmont-budowa" lub coś w tym stylu? Będzie przejrzyściej..:-)) Pozdrawiam serdecznie!! BV :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kier. Budowy Re: do gościa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.05, 14:13 Informuję lokatora z mieszkania nr 1/12, że ma bardzo krzywe ściany, sufit pofałdowany, tynki spadają ze ścian, Szyby w oknach są popękane, a jego mieszkanie będziemy pokazywać jako wzowcowe ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: do gościa IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.05, 14:41 Gość portalu: Kier. Budowy napisał(a): > Informuję lokatora z mieszkania nr 1/12, że ma bardzo krzywe ściany, sufit > pofałdowany, tynki spadają ze ścian, Szyby w oknach są popękane, a jego > mieszkanie będziemy pokazywać jako wzowcowe ? > pozdrawiam :-) Witam Pana Kierownika !! dziękuję za dosyć szczegółowy opis mieszkania :-)) Oczywiście "standard wykończenia" pozostaje kwestią gustu.. Pozwalam sobie żywić nadzieję, iż nasze gusta w okolicach 30 czerwca br. będą zbieżne, z pożytkiem dla obu stron :-))) Mam tylko drobną, ale dla mnie i sąsiadów jakże istotną prośbę - na wysokości naszych okienek znajdują się wspaniałe drzewka, okraszone "obuwiem sportowym" pozostawionym (jak mniemam) przez chłopaków wojaków.. Czy istnieje możliwość pozbawienia naszego drzewka tych wątpliwych ozdób?? Z góry dziekujemy za pomoc!! :-))) Kwestię udostępnienia mieszkania dla zwiedzających pozostawiam w Pana gestii :- )) Pozdrawiam serdecznie, BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kier. Budowy Re: do gościa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.05, 15:00 Każdego z lokatorów na jego prośbę i w miarę możliwości prowadzimy do lokalu, który będzie w niedalekiej przyszłości jego własnością. Lokatorom oraz ich znajomym z lokalu 1/12 na ich prośbę pokazałem mieszkanie z klatki 4 Ip tylko dlatego, że: 1. Ich klatka nie była w tym okresie jeszcze otynkowana 2. Mieszkania z 4 klatki są podobne rozkładowo do mieszkania 1/12 3. Oprucz tynków na klatce 4, 5, 6 wylane już były podłoża Co się tyczy ozdóbek pozostawionych na drzewach po naszym wojsku postaramy się je usunąć ( chociasz w okresie odbioru drzewka będą całe w zielonych listkach!!!!!) Pozdrawiam lokatora 1/12(BV) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: do Pana Kierownika Budowy IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.05, 15:31 Gość portalu: Kier. Budowy napisał(a): > Każdego z lokatorów na jego prośbę i w miarę możliwości prowadzimy do lokalu, > który będzie w niedalekiej przyszłości jego własnością. Lokatorom oraz ich > znajomym z lokalu 1/12 na ich prośbę pokazałem mieszkanie z klatki 4 Ip tylko > dlatego, że: > 1. Ich klatka nie była w tym okresie jeszcze otynkowana > 2. Mieszkania z 4 klatki są podobne rozkładowo do mieszkania 1/12 > 3. Oprucz tynków na klatce 4, 5, 6 wylane już były podłoża > Co się tyczy ozdóbek pozostawionych na drzewach po naszym wojsku postaramy się > je usunąć ( chociasz w okresie odbioru drzewka będą całe w zielonych > listkach!!!!!) > Pozdrawiam lokatora 1/12(BV) Szanowny Panie Kierowniku!! przede wszystkim jest mi (a myślę, że i pozostałym forumowiczom) niezmiernie miło, że dołączył Pan oficjalnie do naszego Szczęśliwego Grona!! Myślę, że prowadzona na tym forum dyskusja będzie jeszcze bardziej pełniejsza i obiektywna. Sądzę, że pewna absencja Szanownych forumowiczów była spowodowana tym, że na budowie nic złego się nie działo. Takiego stanu rzeczy można tylko szczerze pogratulować pracownikom Stalmontu!!! Oby tak dalej, w co wierzę. Doskonale zdaję sobie sprawę z okoliczności wyboru mieszkania z 4 klatki (I p.). Mieszkanie jest naprawdę wzorcowo wykonane, jak każde już oddane!!! Mam pytanie, kiedy będzie możliwość oglądnięcia mieszkania 1/12? W końcu nie ma to jak swoje własne :-) Pozdrawiam, BV :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kier. Budowy Re: do Pana Kierownika Budowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.05, 15:44 Gotowe mieszkanie zgodnie z umową - czerwiec 2005r. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Architekt do Pana Kierownika Budowy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.05, 18:53 Panie Kierowniku, do roboty, a nie przy komputerze siedzieć :-) Trzeba komórke dla Pana Inspektora Nadzoru wyrychtować pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kier. Budowy Re: do Arcitekta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.05, 07:13 Komurka, komurką ale trzeba pilnie włączyć słoneczko żeby nam mocniej grzało bo teraz jest -10'C Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Ale..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 08:52 tu wesoło macie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iner Re: do gościa IP: *.neta-si.pl 19.04.05, 23:04 Te trampi wiszą już dostć długo. mam pocieszającą wiadomość z każdą zimą jest ich mniej. Chba bardziej można liczyć na aurę niż na sciągnięcie ich przez Inwestora. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów. Toche nas przeraża wielkość Waszych budynków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 15:24 Nie, nic nie wiem, ale wracajcie na 1 stronę, bez jaj taki wątek..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Wesołych Świąt Wielkanocnych!!! IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 25.03.05, 08:52 Witam Wszystkich Serdecznie, z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, życzę wszystkim przyszłym Sąsiadom, Pracownikom Firmy Stalmont i ich Rodzinom pogody ducha i radości w sercu!!! Niech ten czas będzie dla Nas sposobnością do spotkania w gronie rodzinym, z dala od trosk dnia codziennego... Alleluja!!! pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shampoo Re: Wesołych Świąt Wielkanocnych!!! IP: *.urtica.pl 25.03.05, 10:46 Choć jestem tutaj niezbyt często, chciałbym popchnąć wątek BV I głośno powiedzieć Alleluja!, ...co podniesie ilość postów również ... Pozdrawiam wszystkich sąsiadów (również tych jeszcze nienarodzonych) shampoo (11/11) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Wesołych Świąt Wielkanocnych!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.05, 19:39 Wesołych Świąt, żeby kolejne były w nowych mieszkaniach. pzdr pol (10/11) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Elewacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 09:24 Nasz budynek lada moment zmieni kolor.... prace elewacyjne mocno zaawansowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shampoo Re: Elewacja IP: *.urtica.pl 12.04.05, 14:57 Na razie wygląda jak wielki atomowy schron przeciwlotniczy .... :)) Byłem w tamtym tygodniu i krzątaja się Panowie rzeczywiście po całym budynku. Jest to bardzo, że tak powiem 'budujące'... Pozdrawiam wszystkich shampoo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad z II Re: Elewacja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.05, 20:39 Jak pomalują to będzie O.K. Oby szybko oddali nasze mieszkania.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Elewacja IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 15.04.05, 21:51 na pewno nie oddadzą mieszkań wcześniej niż w czerwcu i z tego co wiem nie będziemy mogli przed terminem oddania wykonywać żadnych prac w naszych mieszkaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Elewacja IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 15.04.05, 21:57 czy ktoś wie jak będa ogrzewane zimą nasze bloki? Węzeł miejski czy ogrzewanie z kotłowni lokalnej? bo jeśli miejski to raczej nie za dobrze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Elewacja IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.05, 18:36 Witam, z tego co wiem, to na tą chwilę powstanie przy naszej Stodole (lub Schronie atomowym :-)) - jak kto woli) kotłownia lokalna. I jeszcze jedna drobna uwaga - proponuje tym sąsiadom, którzy wykonali pewne zmiany projektowe o odwiedzenie swojego mieszkanka (teraz - now !!), aby przekonali sie, czy zostały one uwzględnione. Życie uczy (są na to przykłady), że nie zawsze mieszkanie musi zostać wykonane zgodnie z projektem... :-((( pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shampoo Re: Elewacja IP: *.urtica.pl 18.04.05, 09:11 :)) Na szczęście niedługo zapuszczą na schron ładną farbkę i będzie git. Zgadzam się z BV. Pomimo zapewnień i akceptacji u Panów monterów w tym okresie pojawia się dużo wątpliwości. Niby wątpić to znaczy być ale dlaczego ja mam mieć kaloryfer w kabinie prysznicowej:)) Kto może niech jedzie i sprawdzi, bo będzie bieda. Pozdrawiam shampoo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad z II Re: Elewacja- oddanie na czerwiec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 09:21 raczej nie wyrobią się z oddaniem budynku na czerwiec, zapomnijmy o tym, gadałem z budowlańcami-realny termin to połowa sierpnia:)Przecież gołym okiem widać,że są w lesie z robotą.... Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Elewacja- oddanie na czerwiec? 21.04.05, 10:09 > raczej nie wyrobią się z oddaniem budynku na czerwiec, zapomnijmy o tym, > gadałem z budowlańcami-realny termin to połowa sierpnia:) Ja rozmawiałem z kierownikiem budowy i padło stwierdzenie, że pierwsze mieszkania zaczną oddawać w połowie czerwca. > Przecież gołym okiem widać,że są w lesie z robotą.... To ja mam ubrane oko chyba :-) Moje mieszkanie jest w zasadzie gotowe do odbioru. Zostały do przykręcenia kaloryfery i pstryczki-elektryczki. Poza tym wykończenie klatki schodowej i pomalowanie elewacji a na to nie potrzeba 4 miesięcy jak sugerujesz. Więcej optymizmu :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Elewacja- oddanie na czerwiec? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.05, 11:32 deuter napisał: > Zostały do przykręcenia kaloryfery i pstryczki-elektryczki. Witam, a właśnie, jak tak temat pstryczków-elektryczków, wszystko ok? ;-) pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad II Re: Elewacja- oddanie na czerwiec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 13:49 obyś miał rację.. już sam nie wiem kogo słuchać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kier.Budowy Re: Do przyszłych właścicieli IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.04.05, 14:46 Z uwagi na zbliżasjący się termin odbiorów za około dwa m-ce zwracam się z prośbą o maksymalne ograniczenie wizyt na budowie. Każda niezapowiedziana wizyta powoduje dezorganizację naszej pracy co pociągnąć może odmowę wpuszczenia na obiekt. Dlatego mając na uwadze wspólne dodro proponujemy sobotę jako dzień ewentualnych wizyt w godz. 12-13 po wcześniejszym umówieniu się telefonicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: Do przyszłych właścicieli IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.04.05, 16:00 ale Panie kierowniku, wprawdzie nie jestem waszym klientem, ale z doswiadczenia wiem, ze zwlaszcza na etapie robot wykonczeniowych (instalacje itp) konieczne sa częste wizyty na budowie. Przez tydzien jak pan sugeruje mozecie juz zrobić tynki i np. zmiany w instalacji beda zwiazane z ich niszczeniem. JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad z II Re: Do przyszłych właścicieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 12:48 za 2 miesiące.... czyli koniec czerwca,jak znam życie to będzie na połowę lipca- i tak dobrze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: STALMONT - ktos cos wie? WIEM! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.05, 20:25 malują wam elewację! od ul. Partynickiej na taki pomaranczowo jakiś kolor. Niestety nie miałem apartu aby zrobić zdjęcia:( Gratuluje JerzyR (Sąsiad z WPB) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iner Postępy prac IP: *.neta-si.pl 26.04.05, 13:07 Powoli kończona jest elewacja kolor kremowy, a tam gdzie są klatki schodowe ceglany. Kolorystyka przyjazna oku, ALE TEN METALOWY DACH OCHYDA!!!!! Wczoraj szleli łącznościowcy i zakładali kable telefoniczne. dzsiaj często wnoszą płyty gipsowo - kartonowe. wstawiono również futryny drzwi do klatek schodowych oraz robiony jest wjazd na osiedle od strony zachodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logic Re: Postępy prac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 14:23 dach będzie pomalowany, spoko nasz jak to mówią bunkier p. atomowy prezentuje się całkiem-całkiem. Znam takich co np. mieszkają na statku itd... Ważni są mieszkańcy i sąsiedzi a tak czytając Forum myślę,że będzie się nam miło mieszkać na najładniejszym zagłębiu BLOCKPOL-STALMONT-WPB. Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Postępy prac 27.04.05, 09:04 > dach będzie pomalowany Możesz podać źródło tych sensacyjnych informacji? ;-> Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shampoo Re: Postępy prac IP: *.urtica.pl 28.04.05, 09:37 Z wizualizacji widać, że ma być czarny, ciemnoszary, 'oksydowany' rzec by można. Mnie tez się wydawało, że nie będzie srebrny, świecący, blaszany. Że go pomalują lub przynajmniej przyciemną w jakiś sposób. Taka przynajmniej mam nadzieję. Widzę, że zazdrośc przemawia z kolegów z WPB, że nasze mieszkanka niedługo będą tętnić życiem. I zamieszanie wprowadzają na forum. Och to podłe uczucia są ... Ale trzeba im wybaczyć, w końcu dziwne te ich bloki jakieś takie :)))) shampoo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iner Re: Postępy prac IP: *.neta-si.pl 28.04.05, 16:22 Patrząc na wizualizację to dach miał mieć łączenia blach pionowo, a są poziomo. Na malowanie dachu się nie zanosi, bo tam gdzie skończono elewację zdjęto juź rusztowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no cóż Re: Postępy prac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 11:30 no to bania.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm, Re: Postępy prac IP: *.urtica.pl 29.04.05, 15:02 No to rzeczywiście kicha ... i co my teraz wszyscy poczniemy z takim blaszakiem ??? Świeci to chyba do Sobótki ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: Postępy prac IP: *.gn.ae.wroc.pl 29.04.05, 15:04 i niedaleko WPBM Moj Dom buduje tez, ale to troche dalej na Partnickiej kolo Parku Klecinskiego JR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Postępy prac IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.04.05, 22:50 rozmawialem z kierownikiem budowy i on twierdzi, że ten dach zczernieje sam, moze to i racja, pozyjemy zobaczymy; pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iner Re: Postępy prac IP: *.neta-si.pl 30.04.05, 11:42 Zczernieje oby równomiernie. Będzie to szczególna ochyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logic Re: Postępy prac IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.05, 20:03 bez jaj blacha ocynkowana nie czernieje tylko śniedzieje i to wygląda beznadziejnie, mało tego jeśli jej nie pomalują to za 5 lat będzie z niej sito... ktoś zaoszczędził grubą kasę na naszym dachu-jak blacha to malowana i powlekana i to wielokrotnie....a nie zwykły ocynk z huty Florian... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierownik budowy Re: Postępy prac IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.05, 11:43 By wytjaśnić obawy przyszłych właścicieli dach waszego budynku pokryty jest gontem powleczonym blachą tytanowo cynkową włoskiej fitmy TEGOLA. (Nie jest to tanie rozwiązanie, lecz jedne z najdroższych. Jest to drugi dach w Polsce pokryty w tej technologii.) Niestety nie będzie on malowany lecz po pewnym czasie (około 1 roku)spatynuje do ciemno szarego koloru w/g producenta. Co do sita jakie miało by powstać po 5 latach to informuję, że blacha tytanowo-cynkowa nie koroduje /bo nie ma żelaza w swoim składzie/, a okres jej trwałości napewno jest dużo dużo dłuższy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murator Re: Postępy prac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 12:49 jestem jedną o osób, które kupiły mieszkanie na ostatnim piętrze i szczerze interesuję się, czym został pokryty dach naszego budynku. w ostatnim numeru muratora zostało napisane, że trwałość blachy tytanowo- cynkowej jest porównywalna z blachą miedzianą ( czyli do 100 lat) i jest to faktycznie jeden z najtrwalszych i droższych materiałów. nic nie wiem o firmie TEGOLA, ale mam nadzieję, że jakość będzie przyzwoita. Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Postępy prac 04.05.05, 13:58 Link do strony producenta: www.tegolacanadese.com/pl/zt_compact.aspx Są tam też 2 fotki jak to wygląda po pewnym czasie. Uważajcie tylko bo strona działa dość dziwnie i niektóre linki otwierają się poprawnie dopiero po 3, 4 kliknięciach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logic Re: Postępy prac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 14:00 Wygląda tragicznie............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierownik budowy Re: Postępy prac IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.05, 15:46 Tragiczne to są wpisy osoby ukrywającej się pod pseudonimem "logic". Mało, że kompletnia amatorszczyzna /blachy z polskiej huty Florian wcale nie należą do najgorszych - zero patriotyzmu. Ponad 90% materiałów stosowanych w budowmictwie jest produkcji krajowej/ to i ostry jad z nich bijący. Mam nadzieję, że nie jest to przyszły mieszkaniec osiela bo współczuję pozostałym lokatorom. Pozdrawiam pozostałych lokatorów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logic Re: Postępy prac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 12:37 Kierowniku- i to mnie martwi,że stosujecie krajowe materiały budowlane bo są raczej kiepskiej jakości a jak budujecie i z czago , to widać gołym okiem... Dach miał wyglądać oficjalnie całkiem inaczej a jaki jest to widać. P.S. Blacha z Huty Florian to nie jest nawet 18G2A a zwykłe ST3S cynkowane ogniowo- szajs! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Postępy prac IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.05.05, 16:29 logic, ale przecież to ty wyjechałeś z tą blachą z huty Florian ! dach nie jest z blachy ocynkowanej ani z huty Florian, ani z żadnej innej... przy okazji, polemizowałbym zdecydowanie z Twoim pogladem ,że blacha powlekana jest lepsza niz każda inna, w szczególności cynkowotytanowa (albo, np. miedziana - w podobnej zresztą cenie). blacha powlekana nie jest materiałem jednorodnym i jej powłoka jest narażona na uszkodzenia mechaniczne. ale to tak na marginesie,bo na dachu tego budynku osttecznie nie ma ani blachy powlekanej, ani ocynkowanej, ani cynkowotytanowej tylko gonty z wierzchnią warstwą tytancynku ( i nie krajowej produkcji, jeżeli tak ci na tym zależy). w odróznieniu od blachy cynkowotytanowej, nie są one dostepne w postaci spatynowanej fabrycznie, więc trzeba na ten efekt troche poczekać. nie wiem o jakich innych materiałach piszesz, wiec trudno z toba dyskutować. uwagi o jakości wykonawstwa też można by podeprzeć jakimiś przykładami, bo rzucenie dwoma fachowymi oznaczeniami stali jeszcze nie robi z ciebie wiarygodnego eksperta do oceniania "gołym okiem" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logic Re: Postępy prac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:59 Witam, na stali to się troszkę znam... Nie neguję umiejętności naszych budowlańców, cała awantura idzie o to,że ten dach wygląda okropnie!!! Dobra jest z blachy tzw. tytanowej- długo posłuży itd, ale mogli go pomalować dla samej estetyki... Jeśli chodzi o polskie produkty budowlane, to te najbardziej znane np. "klej z bocianem w tle" może były kiedyś dobra ale obecnie wszystko idzie na masówkę i jest kiepskie, nawet niemiecki KNAUF produkowany u nas w kraju to już nie to samo co z importu. Problem dotyczy różnego asortymentu - czytałem,że w WPB ciekną dachy,pęka elewacje, farba spływa z elewacji- no cóż przecież to BOLIX z Polski itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Postępy prac IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 12.05.05, 17:59 Malowanie blachy cynkowotytanowej uważam za idiotyzm, nigdzie czegos takiego nie widziałem i mysle, że nie zobaczę. A malowanie tych gontów które sa na dachu stalmontowego budynku to byłby juz idotyzm skrajny i na 100% zakończyłby sie porażką w postaci łuszczącej sie farby ( połączenia, "miękkość" materiału, rózna rozszerzalność termiczna łaczników i samych gontów) miedziany dach na gmachu uniwersytetu tez byś pomalował, bo nierówno patynuje ? spokojnie, ten dach za rok bedzie wyglądał tak jak miał wygladać - a jak ktoś chciał czerwoną dachówkę, to trzeba było nie kupować po prostu w tym budynku mieszkania. "Kierowniku- i to mnie martwi,że stosujecie krajowe materiały budowlane bo są raczej kiepskiej jakości a jak budujecie i z czago , to widać gołym okiem... " - jak dla mnie to wyrazny zarzut pod adresem wykonawcy, wiec nie pisz, że nie negujesz umiejetności budowlańców. A z klejem Atlasa to taki sam strzał kulą w płot jak poprzednio z blacha ocynkowana z Floriana - co to ma do rzeczy ? napisz konkretnie o jakie lipne(twoim zdaniem) matriały chodzi ( na tej konkretnej budowie) i o jakie fuszerki wykonawcze ( też na tej budowie, a nie na budynkach WPB)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logic Postępy prac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:27 czas zakończyć tą dyskusję, jeśli uważasz,że nie wolno malować blachy ocynkowanej....:) Pozdrawiam, a kaczany sam wyłapiesz jak zamieszkasz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwertyy Re: Postępy prac IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.05, 12:22 rzeczywiście, chyba czas kończyć, skoro jedna ze stron nie radzi sobie nawet z czytaniem ze zrozumieniem, nie mówiąc o odpowiadaniu na temat. co najmniej kilka razy (przez rózne osoby) została tu podana informacja, że na tym dachu nie ma blachy ocynkowanej.dociera to do ciebie ,czy nie? są systemowe gonty Tegola z pokryciem z blachy cynkowotytanowej, których się po prostu nie maluje. malowanie ich ma taki sens jak malowanie dachówki ceramicznej, gontu bitumicznego, czy łupka. a nawet gdyby to była zwykła blacha cynkowotytanowa ( a nie stalowa ocynkowana !) to też jej sie nie maluje, bo to nie ma żadnego sensu. ten materiał po prostu nie koroduje, tak jak nie koroduje blacha miedziana czy aluminiowa. rozumiem że twoja specjalizacja to tylko stal, o innych metalach nie słyszałeś. zarzuciłeś wykonawcy stosowanie felernych materiałów i fuszerkę wykonawczą, a nie potrafisz podać jednego konkretnego przykładu dotyczącego tego budynku, piszesz jakieś faramazony o blasze z huty Florian, kleju Atlas, i i produktach Knaufa. przy okazji - nie wiem skąd wykoncypowałeś, że będę mieszkał w tym budynku. kolejne pudło. i proponuję zmienić nick. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość - ZDJECIA - 15.05.05 - IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 15.05.05, 21:41 www.demoo5.vipserv.org/stalmont/ ...nie zawsze będą działać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: - ZDJECIA - 15.05.05 - IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 16.05.05, 08:05 demoo8.vipserv.org/stalmont/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: - ZDJECIA - 15.05.05 - IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 17.05.05, 07:58 www.demoo9.vipserv.org/stalmont/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logic Re: Postępy prac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 14:01 śmieszny jesteś, sam nie czytasz, co zostało napisane... dotarło do mnie,że dach jest pokryty "super blaszką" co nie zmienia faktu,że jest wstrętny!!!! Jeśli chodzi o malowanie ocynku, który "nie koroduje" to popatrz na drogi to zobaczysz ile pomalowanej ocynkowanej i aluminiowej blachy jest na drogach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Postępy prac IP: *.core.lanet.net.pl / 62.111.181.* 16.05.05, 18:09 drogi logic`u, spróbuj jeszcze raz, powoli,przeczytac moje posty. albo masz kłopoty z tą czynnościa, albo nie czytasz ze zrozumieniem, albo nie odróżniasz blachy stalowej ocynkowanej od blachy cynkowotytanowej. różnica jest taka jak ,powiedzmy przedmiotem w całości wykonanym ze srebra, a rzeczą zrobioną ze zwykłej stali tylko posrebrzoną ( mikronowej grubości warstwą srebra). to co nazywasz ocynkiem jest blacha stalową ocynkowaną, a blacha cynkowotytanowa to blacha ze stopu cynku, miedzi i tytanu ( głównie cynku). stop ten nie koroduje, bo nie zawiera żelaza. jego powierzchnia pokrywa sie pod wpływem powietrza warstwą tlenków (popularnie zwanych patyną), która blokuje dostęp do głebiej położonych warstw i proces zostaje zatrzymany. materiał taki jest jednorodny i nie ma niebezpieczeństwa, że nawet mechaniczne uszkodzenie powierzchni spowoduje korozję, co jest mozliwe przy najlepszych nawet blachach powlekanych (także ocynkowanych). NIGDZIE nie pisałem o malowaniu bądź niemalowaniu blachy ocynkowanej natomiast jestem pewien, że blachy cynkowotytanowej sie nie maluje, bo to po prostu jest bez sensu. oczywiście mozna teoretycznie to zrobic, ale warstwa farby z pewnością bedzie miała mniejsza trwałość niż "podkład" znajdź miejce, gdzie pisałem o malowaniu ocynku, sprecyzuj zarzuty o których pisałeś w stosunku do materiałów i wykonawców stalmontu, to możemy podyskutowac. bo na razie to ty jesteś smieszny PS. w razie wątpliwości polecam strony www.zmsilesia.com.pl (a gdyby cie polskość huty odrzucała jak w przypadku Floriana to np.www.vmmzinc.com lub stronę rheinzinc`u) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logic Re: Postępy prac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 13:42 o.k. oby ładnie pokrył się patyną:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarecki STALMONT-Zwycięska,Nowa Inewstycja, Co sądzicie? IP: 195.117.149.* 05.06.05, 20:56 Hej, Przymierzamy się do kupna mieszkania w tej inwestycji, co o tym sądzicie? pozdrowionka, jarecki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GAM Re: Postępy prac IP: *.magma-net.pl 01.05.05, 21:49 WPBM buduje na Partynickiej, ale za blisko Karkonoskiej. Na tyle blisko, że nie słychać przelatujących samolotów... GAM Odpowiedz Link Zgłoś
wysoczanka Re: STALMONT - ktos cos wie? 01.05.05, 09:49 Kochani jak ja Wam zazdroszczę! Kierownik budowy, rozmawiający rzeczowo na forum i nie tylko-z kupującymi,pełna współpraca i profesjonalne traktowanie!!! Mam tylko nadzieję, że nie zmienicie zdania w momencie zamieszkania.Zwróćcie uwagę na wentylację grawitacyjną!. U nas koleżanka ma niesprawną i zimą przy ostwartych oknach wiało, wyziębiało chałupę i nabijało zużycie energii cieplnej. Pokazywała mi już ślicznego grzybka w łazience a mieszka od lipca 2004! Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Dach się wali 05.05.05, 09:44 ... w jednej ze starych kamienic na Partynickiej ;-> Link do artykułu: miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2688552.html Dobrze mi się kojarzy, że to jest ta kamienica przy skrzyżowaniu Jeździeckiej z Partynicką? Szkoda mi oczywiście mieszkających tam ludzi ale nie da się ukryć, że rozwalenie się tej rudery miałoby zbawienny wpływ na estetykę całego osiedla. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Dach się wali IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 09.05.05, 16:08 deuter napisał: > Dobrze mi się kojarzy, że to jest ta kamienica przy skrzyżowaniu Jeździeckiej z Partynicką? Witam, tak, to ta kamienica.. W naszej okolicy jest jeszcze kilka innych "kwiatków", które będą powodowały "zgrzyt estetyczny"... pzdr. BV PS. Jak tam się czujecie Sąsiedzi po długim weekendzie?? Ogródeczki w rynku już rozłożone, więc.....:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Czy to prawda, że trampki z drzewka już zniknęły? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 10.05.05, 16:51 Witam, dochodzą mnie słuchy, że "wspaniałe" trampki po naszych chłopakach wojakach juz zostały zdjęte z drzewka...!!! Czy to prawda?! Proszę o potwierdzenie tej informacji. A ha i jeszcze jedno, ponoć dojrzewa powoli sprawa kolejnego spotkania (ver. 3.0). Czy coś wiecie na ten temat? pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Czy to prawda, że trampki z drzewka już znikn IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.05, 23:17 Dlaczego sie czepiacie trampek???Dla mnie moga wisieć, zawsdze mozna mówić, ze coś po armii czerwonej zostało we Wrocławiu Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Czy to prawda, że trampki z drzewka już znikn 11.05.05, 13:04 > dochodzą mnie słuchy, że "wspaniałe" trampki po naszych chłopakach > wojakach juz zostały zdjęte z drzewka...!!! Czy to prawda?! Proszę o > potwierdzenie tej informacji. No nie wiem, w weekend jeszcze były :-) > A ha i jeszcze jedno, ponoć dojrzewa powoli sprawa kolejnego > spotkania (ver. 3.0). Czy coś wiecie na ten temat? Jedyne co wiem to, że moja żona i forumowa koleżanka Antresolka w prywatnej korespondencji wyraziły zgodną chęć takiego spotkania. Ja też jestem jak najbardziej za. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iner Re: Czy to prawda, że trampki z drzewka już znikn IP: *.neta-si.pl 12.05.05, 22:52 Niestety trmpeczki nadal wiszą, są nieco mniej widoczne, bo listki pojawiły się na drzewie. Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Odbiór mieszkań 20.05.05, 08:30 Są już ustalone (przynajmniej część) terminy odbioru naszych mieszkań. Przekazywanie rozpocznie się w pierwwszej połowie czerwca. Oznacza to, że niektórzy z nas mogą mieć klucze już za 2-3 tygodnie! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Odbiór mieszkań IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 20.05.05, 13:10 ja odbieram klucze 20 czerwca o 14.30........ Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Odbiór mieszkań 20.05.05, 13:44 > ja odbieram klucze 20 czerwca o 14.30. Ja 74 godziny wcześniej :-) W której klatce masz mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Odbiór mieszkań IP: *.crowley.pl 20.05.05, 15:25 witam moi rodzice, /a ja zapewne tam zamieszkam;)/ otrzymali wezwanie na odbiór kluczy na 13 czerwca na 13:30; mieszkanie w klatce nr 4; dostali również rozliczenie: mieszkanie urosło o pół metra (dopłata), ale dostaliśmy rabat za brak jednej ścianki (upust), pozdrawiam przyszłych sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: ja nie odbiorę dopóki... IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 20.05.05, 16:01 Witam, ja na pewno nie odbiorę mieszkania, dopóki nie zostaną usunięte trampki z drzewka :-)))) Mam nadzieję, że do 27 czerwca br. zdążą :-) Pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol odbior IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.05, 22:31 Kurcze a ja nie dostalem jeszcze zawiadomienia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: ja nie odbiorę dopóki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 11:43 Bono te trampki mają wartość historyczną:) Może jakaś licytacja.... Pozdrawiam i życzę udanych odbiorów... Pedro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ani-ołek Re: ja nie odbiorę dopóki... IP: *.crowley.pl 06.06.05, 14:33 Ja mam na 14 czerwca :) Chyba trzeba zorganizować jakiegoś inspektora nadzoru. Może ktoś mógłby polecić kogoś rzetelnego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: Odbiór mieszkań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.05.05, 21:06 przed odbiorem poczytajcie klub.chip.pl\jerzyjb\odbiory.exe JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odbiór Re: Odbiór mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 12:31 jerzy, chętnie poczytam, ale nie mogę tego otworzyć. Możesz sprawdzic czy adres jest prawidłowy? Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Odbiór mieszkań 23.05.05, 12:46 > jerzy, chętnie poczytam, ale nie mogę tego otworzyć. Możesz sprawdzic czy > adres jest prawidłowy? Adres jest OK tylko link się z niego nie utworzył. Spróbuj kliknąć prawym klawiszem na: klub.chip.pl/jerzyjb/odbiory.exe i daj "Zapisz jako...". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odbiór Re: Odbiór mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 13:07 dzięki, za pomoc, teraz działa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Odbiór mieszkań - pytanie.. IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.05, 13:24 Witam, czy macie już informacje odnośnie odbioru mieszkań od Stalmontu przez gminę (Nadzór Budowlany)?? Wiadomo, że nie odbierzemy mieszkań, które faktycznie będą znajdować się na placu budowy....:-) pzdr. BV PS. Czy już zaopatrujecie się w poziomice, łaty, drabiny, sznurki, lupy, zapalniczki, kartki, długopisy, .... na okoliczność odbioru mieszkania??? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: Odbiór mieszkań - pytanie.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.05, 22:11 Witam A czy ktoś orientuje się kiedy będzie zdjęta hipoteka na gruncie? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Odbiór mieszkań - pytanie.. 24.05.05, 09:25 > A czy ktoś orientuje się kiedy będzie zdjęta hipoteka na gruncie? A jakie to ma znaczenie? Przecież bank BZ WBK (gdzie Stalmont ma kredyt) zgodził się na wyodrębnienie mieszkań bez obciążonej hipoteki. Nie dostałaś takiego papierka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: Odbiór mieszkań - pytanie.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.05, 21:18 Nie dostałam. Chyba,że bank w którym brałam kredyt,otrzymał taki papier z BZ WBK, ale nie wiem czy to w ogóle było możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Odbiór mieszkań - pytanie.. 24.05.05, 09:22 > czy macie już informacje odnośnie odbioru mieszkań od Stalmontu przez gminę > (Nadzór Budowlany)?? Wiadomo, że nie odbierzemy mieszkań, które faktycznie > będą znajdować się na placu budowy....:-) Obawiam się, że nie będzimy mieli wyjścia. Wydaje mi się, że NB odbierze budynek dopiero po, przynajmniej zgrubnym, wykończeniu mieszkań. Zerknij na ostanie posty w wątku WPB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Odbiór mieszkań - pytanie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 11:29 Wszyscy odbieraja mieszkania, które znajdują się jeszcze na placu budowy. A zanim przyjdzie NB minie wam jeszcze z pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Drzwi IP: *.wroclaw.mm.pl 25.05.05, 22:13 Witam wszystkich przyszłych mieszkanców. Mam pytanie czy ktoś wie jakiego typu drzwi wejściowe do mieszkań kupił Stalmont? Miały być antywłamaniowe??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: Drzwi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.05.05, 22:25 Najprawdopodobniej to drzwi antywłamaniowe Witex klasy C, ale nia mam 100% pewności, byc może w ostatnich tygodniach coś sie zmieniło w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Drzwi 26.05.05, 13:49 > Najprawdopodobniej to drzwi antywłamaniowe Witex klasy C Jak rozmawiałem z p. Grzegorzem Klimkiem z miesiąc temu to twierdził, że będzie to tańszy model drzwi firmy Witex - Basic. Rozmawiałem wtedy również z dystrybutorem Witexa we Wrocławiu i on potwierdził dostarczenie tych drzwi na naszą inwestycję. Ten model ma oczywiście atest klasy C a od droższego modelu Upgrade różni się mniejszą liczbą bolców i mniej estetycznym wykonaniem. Drzwi Upgrade mają dodatkową metalową ramę, w której można zamontować płytę np. pasującą wzorniczo do innych drzwi w mieszkaniu. Jeśli to kogoś interesuje to Witex może zamontować taką ramę także w naszych drzwiach. Koszt takiej usługi to jakieś 400-500 zł., nie pamiętam dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Drzwi IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.05, 08:37 > Witex może zamontować taką ramę także w naszych drzwiach. Koszt takiej usługi > to jakieś 400-500 zł., nie pamiętam dokładnie. jak rozumiem, możemy rozbudować nasze drzwi do modelu Witex-Upgrade już po odbiorze mieszkania, na spokojnie? :-) pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Drzwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 08:46 A miała być GERDA.... ciekawe gdzie jeszcze nas oszukają???.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: Drzwi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.05.05, 08:45 Może nie dopytałeś dokładnie, ale od początku określali,że drzwi będą albo Gerdy albo Witex'a. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Drzwi 27.05.05, 14:45 > jak rozumiem, możemy rozbudować nasze drzwi do modelu Witex-Upgrade już po > odbiorze mieszkania, na spokojnie? Dobrze rozumiesz ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Drzwi IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 27.05.05, 18:24 Drzwi sa okropne, w czarne ciapki! Sami idzcie zobaczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Drzwi IP: *.core.lanet.net.pl / 62.111.181.* 27.05.05, 20:19 jakie czarne ciapki ??? wg mnie są w okleinie drewnopodobnej w kolorze mahoniowym...może ktoś ci te ciapki namalował ? byłyby białe - ktos by narzekał że białe. jasnodrewniane - że wolałby ciemniejsze, ciemne - że pasowałyby mu akurat jasne. o czarnych nawet nie wspomnę . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: Drzwi IP: *.wroclaw.mm.pl 27.05.05, 18:27 Ok dzięki za wyjaśnieni kwestii typu drzwi. Zaciekawiła mnie jeszcze duża przestrzeń pomiędzy drzwiami a posadzką w mieszkaniach, czy ktoś zwrócił na to uwagę? Jeżeli tak zostanie to myszki będą miały dużą swobodę w przemieszczaniu się po naszym budynku:) Co do typu drzwi to trudno mieć pretensje do Stalmontu w umowie jest napisane że zostaną zamontowane drzwi antywłamaniowe typu Witex lub Gerda. Wiecie może jaki będzie nasz adres Partynicka Siostrzana czy Sąsiedzka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Drzwi IP: *.wroclaw.mm.pl 28.05.05, 14:52 Byłem dzisiaj na budowie i dowiedziałem się że drzwi zostaną tak wyregulowane że nie będzie takiej dużej przerwy jak jest teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Stoi ta nasza chałupka po tej burzy???? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.05, 08:36 Krzyki i Klecina najbardziej oberwały po wczorajszej burzy... Są jakieś informacje o stanie technicznym naszego schronu?? Czy dał radę? pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Stoi ta nasza chałupka po tej burzy???? IP: *.crowley.pl 31.05.05, 08:44 witam, stoi stoi, nawet topola nie ucierpiała:)i ma się dobrze. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Stoi ta nasza chałupka po tej burzy???? 31.05.05, 09:27 > witam, stoi stoi, nawet topola nie ucierpiała:)i ma się dobrze A trampek nie zerwało? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Stoi ta nasza chałupka po tej burzy???? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.05, 10:59 deuter napisał: > A trampek nie zerwało? ;-) no właśnie, mam nadzieję, że trampki odleciały nie pociągając za sobą żadnych drzew :-)) BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Stoi ta nasza chałupka po tej burzy???? IP: *.prw.pl 31.05.05, 11:59 co wy chcecie od trampek.Fajne są i niech zostaną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antreslolka Re: Stoi ta nasza chałupka po tej burzy???? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.06.05, 22:58 Stoi strat nie było- twierdzą stóże :) Jak wycena zmian projektowych u Sąsiadów? rozsądnie czy z przesadą? Stalmont powinien wcześniej wysłać nam wycenę i zrobić aneks do umowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Stoi ta nasza chałupka po tej burzy???? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.05, 04:08 u mnie nie zrobił takiego aneksu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antresolka Wycena zmian w projekcie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.06.05, 17:54 U mnie dodatkowe Okno na antresoli wycelnili na 2 tys! Ktoś ma z sąsiadów też podobną kwotę??? Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Wycena zmian w projekcie 05.06.05, 16:24 > U mnie dodatkowe Okno na antresoli wycelnili na 2 tys! Faktycznie - dosyć dużo. Chyba, że konstrukcję dachu musieli zmieniać, żeby to okno wcisnąć ;-) A te 2000 obejmują też opłatę za zmianę projektu? Jeśli tak, to moim zdaniem, cena jest wysoka ale w miarę akceptowalna. Ja do wyceny swoich zmian w zasadzie nie mam zastrzeżeń. Było parę drobnych nieścisłości ale wyjaśniliśmy je bez żadnych problemów. Ceny dosyć rozsądne, może poza dodatkowymi instalacjami niskoprądowymi (TV/tel./komp.) Jednak z Panami od tych instalacji chyba najłatwiej mi się było dogadać w trakcie budowy. Na dodatek położyli mi kilka dodatkowych, kupionych przeze mnie, kabelków i być może to podwyższyło wartość ich robót. Generalnie rzecz biorąc, jestem zadowolony. Natomiast masz rację co do tego, co napisałaś w poprzednim poście. Stalmont rzeczywiście powinien był zrobić aneksy do umów opisujące te zmiany. A przynajmniej przedstawić szacunkowy kosztorys tych zmian w momencie ich przyjmowania. Robienie tego teraz, na 2-3 tygodnie przed odbiorem, można odebrać jako "stawianie pod ścianą". Na swoją obronę mają to, że przynajmniej w moim przypadku, nie próbują wykorzystać tej sytuacji do obdarcia biednego lokatora ze skóry :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antresolka Re: Wycena zmian w projekcie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.06.05, 12:09 Czy ktoś z Sąsiadów zamawiał dodatkowe okno na na antresloli? Na ile została wyceniona robocizna? Moje okno 94-140 na 2 tys. zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Wycena zmian w projekcie IP: *.apnauk.am.wroc.pl 07.06.05, 17:25 Wprawdzie nie zamawiałam okna na antresoli, ale dodatkowy grzejnik i podciągnięcie wody. Cena za usługę trochę kontrowersyjna. Czy ktoś planował w mieszkaniu na poddaszu kominek? Na ile wycenił tę dodatkową usługę Stalmont? Nas powaliło na nogi. Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: STALMONT i WPB - solidni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.06.05, 13:55 zobaczcie jacy solidni deweloperzy nam sie trafili:) Droga między osiedlem WPB Sp. zo.o. i Stalmontem robi sie, aż miło patrzeć - w odróżnieniu np. od WPB Moj Dom/Atal na Gaju:( Pozdrawiam sąsiadów JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: STALMONT i WPB - solidni 05.06.05, 16:27 > Droga między osiedlem WPB Sp. zo.o. i Stalmontem robi sie, aż miło patrzeć Trochę mnie tylko niepokoi, że budowa WPB przy tej drodze jest jeszcze daleka od ukończenia. Żeby nam tylko od razu nie rozjeździli nowej drogi wywrotkami :-| Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: STALMONT i WPB - solidni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.06.05, 20:01 etap Krzyki II osiedla WPB bedzie ukonczony do konca 2005 roku JR Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Odbiory - elektryka 05.06.05, 16:29 Dowiedziałem się, że w momencie odbioru naszych mieszkań, nie będzie podłączony prąd. Nawet próbnie - kablem po klatce schodowej. Prąd będzie dopiero jak podpiszemy umowy z ZE i zainstalują liczniki. Szczerze mówiąc, nie jestem tym szczególnie zachwycony :-| Wydaje mi się, że powinniśmy mieć możliwość przynajmniej podstawowego sprawdzenia działania instalacji. A co Wy sądzicie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: Odbiory - elektryka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.06.05, 20:00 w WPB tez nie mieliśmy prądu:( JR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarecki STALMONT-Zwycięska,Nowa Inewstycja, Co sądzicie? IP: 195.117.149.* 05.06.05, 20:58 Hej, Przymierzamy się do kupna mieszkania w tej inwestycji, co o tym sądzicie? pozdrówka, Jarecki Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: STALMONT-Zwycięska,Nowa Inewstycja, Co sądzic 06.06.05, 08:56 > Przymierzamy się do kupna mieszkania w tej inwestycji, co o tym sądzicie? Na forum są 3 nowe wątki na ten temat. Nie wysyłaj, proszę, postów jeszcze tutaj bo się już kompletny śmietnik zrobi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marta_i_jarek Re: STALMONT-Zwycięska,Nowa Inewstycja, Co sądzic 06.06.05, 16:51 pzrepraszam, nie zauwazylem, pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: Odbiory - elektryka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.06.05, 22:13 Jestem zaskoczona! Dla mnie podłączenie prądu było czymś oczywistym. Powinniśmy mieć możliwość sprawdzenia czy prąd jest we wszystkich gniazdkach i czy instalacje elektryczne są w ogóle dobrze podłączone. Czytając różne rzeczy na temat odbioru mieszkania, szczególna uwagę zwracano w nich właśnie na elektrykę. Jeżeli nie bedzie mozliwości sprawdzenia elektryki, najprawdopodobniej my nie podpiszemy protokołu odbioru. Bo zawsze trudniej jest wyegzekwować jakieś poprawki po podpisaniu odbioru. A poza tym jak wpuścić do mieszkania ekipę wykończeniową zaraz nastepnego dnia - zostają nam świeczki albo dynamo :)). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Odbiory - elektryka 09.06.05, 09:17 > Jestem zaskoczona! Dla mnie podłączenie prądu było czymś oczywistym. > Powinniśmy mieć możliwość sprawdzenia czy prąd jest we wszystkich > gniazdkach i czy instalacje elektryczne są w ogóle dobrze podłączone. Jak już pisałem, też mi się to nie podoba. Prawdą jest też jednak, że takie szybkie sprawdzenie niewiele daje. Wiesz tylko, czy w konkretnych gniazdkach jest prąd czy nie. Nie wiadomo natomiast jak cała instalacja będzie się zachowywać jak ją obciążysz pralką, żelazkiem i płytą grzewczą, pstrykając przy okazji światłami w pokojach. > A poza tym jak wpuścić do mieszkania ekipę wykończeniową zaraz nastepnego > dnia - zostają nam świeczki albo dynamo :)). Ekipy i tak nie wpuścisz bo nawet gdyby Stalmont podpiął prąd do sprawdzenia przy odbiorze to z całą pewnością nie udostępni go do prac wykończeniowych. Prąd na nasze potrzeby będziemy mieli dopiero po podpisaniu indywidualnych umów z ZE. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: Odbiory - elektryka IP: 212.51.202.* 09.06.05, 16:30 Czy wiadomo kiedy będzie można podpisywać umowy z ZE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Odbiory - elektryka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 23:54 Witam z doświadczenia wiem, że EnergiaPro będzie skłonna podpisać umowę na dostawę enerii po przedstawieniu prawa do lokalu - w tym przypadku będzie to najprawdopodobniej Akt Notarialny. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Odbiory - elektryka IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.05, 23:59 Nie sądze zeby to było mozliwe, bo gdyby tak było to byśmy przy świeczkach żyli kilka miesięcy a adaptowali chatki na generatorach. Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Odbiory - elektryka 10.06.05, 09:36 > Nie sądze zeby to było mozliwe, bo gdyby tak było to byśmy przy świeczkach > żyli kilka miesięcy a adaptowali chatki na generatorach. Masz rację, oczywiście. W zeszłym tygodniu rozmawiałem z Panem Kierownikiem i Panem Szefem Elektryków ;- ) Po podpisaniu protokołu odbioru można wystąpić do ZE o podpisanie umowy o dostawę prądu. W ciągu 7 - 10 dni licznik powinien być zainstalowany a prąd wesoło płynąć w kabelkach :-) Na dodatek, żeby przyspieszyć całą sprawę, Stalmont wystąpi ze zbiorowym wnioskiem dotyczącym wszystkich mieszkań. Ponoć dokumenty są już skompletowane i na początku przyszłego tygodnia sprawa będzie załatwiana. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: Odbiory - elektryka IP: 212.51.202.* 10.06.05, 10:24 Dziękuję za odpowiedź:) Jest to istotna sprawa, gdyż chcemy zaraz po odbiorze zabrać się do pracy i liczymy na "prąd wesoło płynący w kabelkach":)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Organizujemy jakieś spotkanko?? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 07.06.05, 10:54 Witam, do odbioru mieszkań pozostało coraz mniej czasu!! :-) Może przed tym tak znaczącym dla nas wszystkich wydarzeniem spotkamy się w celu wymiany spostrzeżeń? Pozdrawiam, BV Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: Organizujemy jakieś spotkanko?? 07.06.05, 11:26 > do odbioru mieszkań pozostało coraz mniej czasu!! :-) Może przed tym tak > znaczącym dla nas wszystkich wydarzeniem spotkamy się w celu wymiany > spostrzeżeń? Jestem za. Tylko, że jeśli miałoby to mieć jakiś większy sens to musielibyśmy to w ten weekend zrobić. Damy radę? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Organizujemy jakieś spotkanko?? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.05, 11:15 deuter napisał: > Jestem za. Tylko, że jeśli miałoby to mieć jakiś większy sens to musielibyśmy > to w ten weekend zrobić. Damy radę? chyba nic z tego nie wyjdzie.. wszyscy raczej zbierają siły na odbiory mieszkań i wolą to zrobić na trzeźwo.. :-))))) pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deuter Re: Organizujemy jakieś spotkanko?? IP: 217.153.132.* 10.06.05, 14:36 > chyba nic z tego nie wyjdzie.. wszyscy raczej zbierają siły na odbiory > mieszkań i wolą to zrobić na trzeźwo.. :-))))) Mięczaki ;-D 400-ny post, znowu Ci się udało :-) Swoją drogą, to chyba rekord tego forum. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad z 9 - tej Re: Organizujemy jakieś spotkanko?? IP: *.core.lanet.net.pl 12.06.05, 21:40 czy wiecie że będzie jednak lokalny węzeł grzewczy a nie mpc... kanaliza i woda będą dopiero około 30 czerwca - wcześniej nie muszą jej oddawać bo umowa zobowiązuje aby instal. owe były czynne do 30 czerwca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shampoo Re: Organizujemy jakieś spotkanko?? IP: 195.20.110.* 13.06.05, 16:27 Z tym ciepłem to chyba jest tak: Z jednej strony to dobrze (pewnie taniej) z drugiej gorzej, bo MPC ma extra internet. I tu wychodziła różnica pomiędzy tymi, co chcą surfować przy chłodniejszych kaloryferach a tymi, co wolą wolniej surfować przy cieplejszych. a mieszkania już tuż, tuż ... och na trzeźwo to się nie da .... shampoo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol po odbiorze!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.05, 19:33 Ja niestety jeszcze muszę czekać na odbiór,ale pewnie już ktoś odebrał...Jak wrażenia i w ogóle.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: po odbiorze!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.05, 16:55 Widze,ze wszyscy są tak zajęci remontowaniem odebranych mieszkań, że nawet nikt nie ma czasu na forum.No cóż.Ja odbieram za tydzien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antresolka Re: po odbiorze!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.05, 19:33 Co sie stało, ze wszyscy tak zamilkili jest aż tak dobrze, czy tak kiepsko? ;) Uchylcie rąbka tajemnicy, klatka nr 4 mieliście już odbiory? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: po odbiorze!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.05, 08:58 Witam My odbieramy w przyszłym tygodniu. Wczoraj najwyraźniej były już odbiory w klatce nr 8 lub 9, bo wieczorem na balkonie byli juz jacyś mieszkańcy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: po odbiorze!!! 18.06.05, 12:56 > Wczoraj najwyraźniej były już odbiory w klatce nr 8 lub 9, bo wieczorem > na balkonie byli juz jacyś mieszkańcy. Może my :-) Odebraliśmy właśnie wczoraj. Przyszliśmy na godzinę przed planowanym terminem, żeby na spokojnie wszystko obejrzeć. Formalny odbiór jeszcze się opóźnił (ponoć lokatorzy przed nami potrzebowali bardzo dużo czasu) więc mogliśmy szczegółowo wszystko posprawdzać. Generalnie wszystko w porządku. Wylewki wykonane bardzo dobrze - równe, poziome i stabilne w rogach pomieszczeń. Na balkonie prawidłowy spad. Ściany i tynki idealne, można skalować poziomice. Drzwi zewnętrzne, stolarka okienna i szyby bez zarzutu, jedynie wewnątrz ramy drzwi balkonowych na dole było trochę paprochów. Parapety w porządku, za wyjątkiem jednego, który był porysowany - zapisaliśmy w protokole wymianę. Kaloryfery też zamocowane poprawnie, za wyjątkiem jednego, którego nie było :-) My, w naszym projekcie, zmienialismy rozmiar tego grzejnika. Ponoć jest dosyć nietypowy i dlatego nie zdążył dojechać. Nawet w to uwierzyłem, jednak na nieszczęście Stalmontu, już po odbiorze zauważyłem, że na klatce schodowej są zamontowane dwa dokładnie takie same kaloryfery :-) Ale nic to, w ciągu kilku dni mają go przywieźć i zamontować. Głowic termostatycznych nie ma, mają być dostarczone później, być może nawet dopiero przed zimą. Wtedy będzie wykonywana regulacja całej instalacji i najlepiej dla Stalmontu byłoby wtedy montować również głowice. Pstryczki elektryczne zamontowane dobrze, to czy działają okaże się niestety później :-| Liczniki wody i ciepła zamontowane, spisaliśmy stany. Wentylacja, przy uchylonych oknach, ma bardzo rześki ciąg. Piwnice jeszcze nie są gotowe do odbioru, do końca czerwca mają być zamontowane "drzwi" i dostarczone klucze. Jak zapewne wiecie, nasze budynki nie mają jeszcze adresów. Normalnie sprawa powinna być dawno załatwiona jednak w naszym przypadku sprawę komplikuje fakt, że między naszym budynkiem a WPB powstaje nowa uliczka. Podobno we Wrocławiu, proces nadawania nazwy ulicy to biurokratyczny koszmar. Pod koniec czerwca ma odbyć się sesja rady miejskiej, na której ta nazwa zostanie wreszcie nadana. Z nieoficjalnych źródeł wiadomo, że w grę wchodzą Miłosna i Familijna :-) To tyle. Generalnie jesteśmy bardzo zadowoleni. Do przeprowadzki jeszcze kawał czasu ale poczucie "posiadania" jest bardzo przyjemne :-D Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: po odbiorze!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.05, 20:28 Dzięki za tak wyczerpujący opis! Aż nam lepiej po tych informacjach.Zyczymy szybkiej przeprowadzki. pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad z 9 Re: po odbiorze!!! IP: *.core.lanet.net.pl 25.06.05, 19:41 Czy u was także widać pęknięcia na suficie na połączeniach płyt? U nas przerwy między płytami wypełnione zostały tynkiem ale chyba bez siatki lub jakiejś warstwy elastycznej i pęknięcia JUŻ TERAZ są widoczne! jak znam życie to ww momencie kiedy złożę na to reklamację to zatrą to jeszcze jedną warstwą gipsu....i po problemie!! przyjżyjcie się dobrze swoim sufitom!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antresolka Re: po odbiorze!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.05, 18:14 Sąsiedzie czy masz mieszkanie z antresolą? U nas pęka tynk na krawędzi dziury antresoli. Ogólnie cała góra dziury jest obłupana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad z 9 Re: po odbiorze!!! IP: *.core.lanet.net.pl 26.06.05, 19:25 mam mieszkanie pod antresolą i jest za to zalana ściana tuż pod tarasem antresoli (jakby sufitu było mało) zatarli to gipsem żeby nie było widać przy odbiorze!!!! ale i tak było widać teraz to odłazi i będą poprawiać... tłumaczyli że w czasie tej wielkiej ulewy nad wrocławiem nie było jeszcze na owych tarasach antresoli rozłożonej izolacji cieżkiej i ... zalało. Ale przecież wyschnie - powiedział do nas przeprowadzający odbiór mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ani-ołek Re: po odbiorze!!! IP: *.crowley.pl 27.06.05, 14:36 Witam sąsiadów Mnie niestety ręce opadły podczas odbioru w całym mieszkanku może z trzy kąty były proste ( jedna ze ścianek asymetryczna około 5 cm odchyłki ). Ja rozumiem że teraz ścianki asymetryczne są bardzo modne :))) ale ja jestem tradycjonalistką i wolałabym żeby to co ma być proste było proste. Tynk u mnie rónież zalany, do ładnych widoków to raczej nie należy. Pocieszcie mnie kochani, u was też tak kiepsko czy tylko u mnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: po odbiorze!!! 28.06.05, 08:44 > Mnie niestety ręce opadły podczas odbioru A odebrałaś czy nie? > Pocieszcie mnie kochani, u was też tak kiepsko czy tylko u mnie? Określ, która opcja Cię bardziej pocieszy, to tak napiszemy :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ani-ołek Re: po odbiorze!!! IP: *.crowley.pl 28.06.05, 09:18 Nie, nie odebrałam, nad czym ubolewam :( Oczywiście chodziło mi o pocieszenie w stylu " don't worry, everything will be all right " :) A tak swoją drogą czy jest jeszcze ktoś kto nie odebrał ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odbiory Re: po odbiorze!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 17:54 ja też nie odebrałam, usterek było dość sporo mniejszych i więszych. bardzo żałuję, bo zależy mi na czasie i miałam szczere chęci odebrać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: po odbiorze!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.06.05, 22:12 moj kolega nie odebrał:( Nie mial zamontowanych m.in. barierek na balkonie:(!! Chyba Stalmont pogięło. JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zabrakło im czasu Re: po odbiorze!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.05, 18:09 Witam sąsiadów, My też nie odebraliśmy jak i nasza sąsiadka, usterek było naprawdę sporo, ale PAn Klimek zachowywał się bardzo przyzwoicie i nie kłócił się i nie mydlił oczu. Maja wszystko zrobić i bedzie kolejny odbór...a czas leci i ucieka na zrobienie chatki. Płaciliście VAT od gruntu przed 1 maja?? Czy ktoś z WAS otrzymał zwrot kasy za Vat liczony od waloryzacji, albo moze nie placil waloryzacji od dodatkowego metrażu? Sprawy są dość sporne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: po odbiorze!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.05, 20:04 Vatu nie płaciłem, ale zapowiedzieli ze trzeba bedzie zapłacic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: po odbiorze!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.05, 22:52 Dzień prawdy został wyznaczony na dzisiaj. Stawilismy sie z dowodami w ręku lecz okazało sie ze nasze nerwy zostały wystawione na niezłą próbę. W mieszkaniu zastaliśmy ciekawą kolekcję butelek po alkoholu, puszki po piwie i pełno smieci. Jezeli ci panowie w trakcie pracy wypili to wszytsko to ja sie wcale nie dziwie ze mamy takie a nie inne usterki. Potem było tylko gorzej. Folora i fauna która zadomowiła sie w naszym mieszkaniu przerosła nasze wyobrazenia. Grzyb grzyb i jeszcze raz grzyb!!Istna plantacja. Ramy okna popękane, szyby porysowane, kaloryfer w sypialni odpada, a juz prawie do łez nas doprowadziło: brak 1 gniazdka, nie mówiąc ze inne zostały rozmieszczone na chybił trafił niezgodnie z projektem. Mieszkania oczywiście nie odebraliśmy. Drodzy sąsiedzi w trosce o swoje mieszkania możecie co najwyzej liczyć ze tylko w naszym lokalu odbywało sie to istne szleństwo, alokoholowe imprezki panów budowlańców i dlatego stan mieszkania jest opłakany. My dzisiaj zamaist świętować raczej opłakujemy nasze mieszkanie i zaklinamy grzyba zeby sie u nas nie zadomowił na dłuzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promyk slonca Re: po odbiorze!!! IP: 217.5.196.* 30.06.05, 10:26 Gdy będzie sucho i dużo słońca każdy uczciwy grzyb się wyniesie. To oznacza, że nie jest tak beznadziejnie. pozdrawiam i więcej optymizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Re: po odbiorze!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 15:20 Mam pytanie: czy ktoś miał porysowane szyby? My mamy porysowaną zarowno szybę w tzw. fixie (koło drzwi balkonowych - chodzi o to bez zawiasów), jak i w kuchni. Ponadto jedno okno jest od środka pęknięte na ramie (ok 4 cm). Mieszkanie mamy na razie nie odebrane. Jezeli ktoś ma okna w podobnym stanie, prosimy o informację-czy odebrali mieszkanie i do kiedy Stalmont zobowiązał się wymienić uszkodzone okna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: ja też odebrałem... IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.05, 10:23 Witam, ja też odebrałem mieszkanie... oczywiście wypunktowałem kilka ważnych (i mniej ważnych) uchybień, ale protokół podpisałem. Teraz czekam na wykonanie poprawek. Generalnie nie było tragedii w przypadku mojego mieszkania: ściany proste (w granicach normy), kąty też zachowane (choć to nie apteka, ale przy kilku trochę im uciekło milimetrów), podłoga równa (znalazłem dwa miejsca niezgodne z normą - poprawią), balkon do końca niewykończony - brakuje płytek na murku, gniazdka zamontowane zgodnie z projektem (nie zamontowano mi gniazdka TV i gniazdka do dzwonka), kaloryfery też zamontowane zgodnie z projektem, lekko porysowane niektóre parapety (zewnętrzne i wewnętrzne), porysowania szyb (zakwestionowałem), w jednym oknie znalazłem zasuszoną muchę (!!!) między szybami - CZAD!, jedno okno było po prostu brudne, jeden parapet wewnętrzny trochę im podniósł się pofalował (poprawiają) .... tynki położone w miarę równomiernie, także nie trzeba będzie zbyt dużo śmigać z gładziami, największymi minusami były: zafalowanie sufitu nad wejściem do sypialni (jestem bardzo ciekawy, jak sobie dadzą z tym radę), pęknięcia na łączeniach płyt sufitowych oraz zawilgocone ściany osłonowe - właśnie rozpoczął się okres WIETRZENIA!! oczywiście zakwestionowałem brak wykonania zagospodarowania przestrzennego terenu.. nie wpisałem natomiast wiszących trampek na drzewie :))), powiedziałem tylko, że nowy zarządca (czyli Stalmont) będzie musiał zmierzyć się z tym problemem oraz z suchymi konarami... :-) nie odebrałem natomiast komórki lokatorskiej, ponieważ nie została mi ona przedstawiona do odbioru... woda ma ponoć płynąć od 01.07.2005 r. a kotłownia ma zostać zamontowana przed odbiorem przez NB. Problem jest natomiast z adresem. Wczoraj dowiedziałem się, że mieszkam przy ul. Sąsiedzkiej, energetyka twierdzi natomiast, że przy ul. Partynickiej - muszę to wyjaśnić. Z tego co się orientuję, to za licznik energii elektrycznej trzeba zapłacić ok 70 pln (tego nie wiem na pewno, osoby zorientowane proszę o potwierdzenie tej informacji). Napiszcie natomiast jakie usterki nie pozwoliły wam na odbiór mieszkania? Pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
arp2500 Re: ja też odebrałem... 01.07.05, 10:49 witam wszystkich, do tej pory nie udzielalem sie na forum [jakas gleboko zakorzeniona niechec do tej formy wypowiedzi hehe]. ale obserwowalem pilnie :) ale skoro mieszkanie odebrane (nr 4/02), pora sie odezwac. witam wszytskich sasiadow przede wszystkim. a co do odbioru - odbieralem chyba jako jeden z pierwszych, bo 13 czerwca. w odbiorze pomagal mi moj ojciec - inz. budownictwa z 30-letnim stazem. byl szczerze zdumiony solidnoscia Stalmontowcow, nie odkrylismy wlasciwie zadnych usterek (mala nierownosc na wylewce betonowej - juz zostala usunieta). protokol oczywiscie podpisalem. hm, moze mialem szczescie? ojciec niejedna budowe widzial, budowlancow zna na wylot, takze ufam mu, skoro mowi, ze mieszkanko solidnie zrobione. aha, pytanko - czy ktos podpisywal juz umowe z zakladem energetycznym? moja glowe zaprzataly ostatnio inne sprawy i tym sie jeszcze nie zajalem. panowie ze Stalomontu mowili cos przy odbiorze o ewentualnym zbiorczym zgloszeniu naszego budynku do zakladu energet. rozumiem ze o na razie nie wypalilo. a prad przydalby sie, zeby zaczac cos dlubac juz przy wykanczaniu. pozdrowienia Michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiedzi z 11-ej Re: ja też odebrałem... IP: 212.51.202.* 01.07.05, 12:47 My już podpisaliśmy umowę z ZE. Do podpisania potrzebne były: dwa wypełnione wnioski (znajdują się w ZE), dowody osobiste oraz pismo - oświadczenie Stalmontu o oddaniu mieszkania (w naszym wypadku wystarczył faks ze Stalmontu). Jeżeli jest współwłasność mieszkania, to jedna z osób może wystawić upoważnienie do podpisania umowy. Byliśmy w ZE w środę, monter ma być w poniedziałek (już kilka mieszkańców z naszego osiedla jest w ten dzień umówionych):)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiedzi z 11-ej Re: ja też odebrałem... IP: 212.51.202.* 01.07.05, 13:04 Aha, na oświadczeniu ze Stalmontu (wystawione w środę) adres naszego osiedla to: Partynicka 32. Niestety jest to adres działki budowlanej, naszej ulicy jeszcze nie ma :( Pozdrawiamy serdecznie wszystkich sąsiadów i życzymy powodzenia w wykańczaniu mieszkanek ! Agnieszka i Kamil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: ja też odebrałem... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.05, 23:08 Witamy My też już podpisaliśmy umowę z ZE. Licznik będą zakładać w poniedziałek. Na pytanie czy jest to odpłatne, powiedziano że nie. Ustaliliśmy tylko -wysokość prognozy. Generalnie liczniki sa zakładane w 3 blokach godzinowych do wyboru: 8- 11, 11-14, 14-17. Co do odbioru mieszkania to również znaleźliśmy drobne usterki, zapisaliśmy je w protokole, ale podpisaliśmy go. Brakowało nam 1 gniazdka, 2 gniazdka miały być podwójne a sa pojedyncze, brak kawałka siatki na balkonie, brak okapników na balkonie (ale to dotyczy raczej wszystkich mieszkańców), okna do regulacji, jedna ściana ma niewielki "garb", mieszczący się w granicach normy,więc bedzie można wyrównać gładzią. Ogólnie pozostałe ściany proste, kąty równe. Więc nie było źle. Pozdrawiamy wszystkich sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antresolka chętnie poznamy sąsiadów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.05, 10:19 Do Agnieszki i Kamila :) No w końcu z klatki 11 ktoś się ujawnił :) Do tej pory nie mieliśmy okazji poznac sąsiadów. Pod którym numerem mieszkacie? My mamy mieszkanie na samej górze nr 15 z antresolą. Znacie jeszcze kogoś z naszej klatki? proszę o maila na alicenow@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz sprawa okien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 15:23 Mam pytanie: czy ktoś miał porysowane szyby? My mamy porysowaną zarowno szybę w tzw. fixie (koło drzwi balkonowych - chodzi o to bez zawiasów), jak i w kuchni. Ponadto jedno okno jest od środka pęknięte na ramie (ok 4 cm). Mieszkanie mamy na razie nie odebrane. Jezeli ktoś ma okna w podobnym stanie, prosimy o informację-czy odebrał mieszkanie i do kiedy Stalmont zobowiązał się wymienić uszkodzone okna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shampoo Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: 195.20.110.* 14.07.05, 11:06 Witam Wszystkich zajętych przyklejaniem kafelek, malowaiem ścian, przykręcaniem obrazków do ścian a także tych co to wszystko mają jeszcze przed sobą :)) Niemało przed nami roboty, niemało ... Ale jest pytanie: Czy mamy już nasz własny adres? Jeżeli tak to gdzie można to sprawdzić?? Prosze też o informację, czy ktos juz planuje przeprowadzkę ?? Tak z ciekawości pytam, czy będe pierwszy ... Pozdrawiam wszytkich Stalmontowców s. Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: STALMONT - ktos cos wie? 15.07.05, 14:57 > Ale jest pytanie: Czy mamy już nasz własny adres? Ja mam. > Jeżeli tak to gdzie można to sprawdzić?? Zadzwoń do Stalmontu. > Prosze też o informację, czy ktos juz planuje > przeprowadzkę ?? Ja już planuję ............ na październik :-) Pozdrawiam z Partynickiej 32A/5 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.05, 14:37 Gość portalu: shampoo napisał(a): > Ale jest pytanie: Czy mamy już nasz własny adres? > Jeżeli tak to gdzie można to sprawdzić?? witam, z aktualnym adresem jest spory bałagan. Przykładowo budynek "I" jest przypisany do ul. Sąsiedzkiej. Natomiast dla Rejonu Energetycznego istnieje jako budynek przy ul. Partynickiej. Wobec powyższego we wrześniu (lub październiku) trzeba będzie podpisać kolejną umowę na prądzik. Generalnie według Energetyki mieszkamy na budowie - i to jest prawda!! Żeby się natomiast skutecznie zameldować, należy posiąść "pewne" zaświadczenie ze Stalmontu (oni już wiedzą jakie - testowałem pierwszy egzemplarz) oraz uzyskać na druczku do zameldowania na pobyt stały/czasowy (zaświadczenia do uzyskania w Urzędzie Miasta, przy ul. Zapolskiej Gabrysi) podpis v-ce prezesa Stalmontu (on jest nadal właścicielem mieszkania) oraz pieczęć Stalmontu. Cały ten bałagan spowodowany jest w pewnej mierze postępowaniem Stalmontu, który za wszelką cenę postanowił oddać nam mieszkania bez doprowadzenia do końca spraw związanych z zakończeniem budowy. pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 14:05 Ale jak widać to już mniej budowa a spore "osiedle" i to całkiem dobrze wykonane. Pozdrowienia dla STALMONTOWCÓW. Pedro A Bono, kiedy gramy ten mecz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shampoo Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: 195.20.110.* 25.07.05, 09:59 Ale ktoś walił młotem przez cały weekend. Nie mogłem oglądać TV... W imieniu innych mieszkańców i swoim proszę o nieprzestawianie ścian nośnych w swoich mieszkaniach. Chodzi o bezpieczeństwo wszystkich mieszkańców :)) Ponawiam pytanie o przeprowadzki: Czy ktoś ZAMIERZA w NAJBLIŻSZYM CZASIE (1m-c) wprowadzić się do stodółki ?? pzdr s. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.prw.pl 25.07.05, 14:28 Ja zamierzam się wprowadzić!A Ty już mieszkasz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 14:52 z gtego co widać zamieszkałe są już 3 lokale i to na całego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.prw.pl 26.07.05, 05:57 to fakt!Wiadziałem nawet powieszony tv Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: STALMONT - ktos cos wie? 26.07.05, 08:34 > to fakt!Wiadziałem nawet powieszony tv Ja w weekend widziałem, powieszone na balkonie, gacie i ręczniki :-) Nie ma lepszego dowodu, że w niektórych mieszkaniach życie kwitnie na całego :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.05, 11:51 > Ja w weekend widziałem, powieszone na balkonie, gacie i ręczniki :-) Nie ma > lepszego dowodu, że w niektórych mieszkaniach życie kwitnie na całego :-) deuter, Ty weź się lepiej za remont chaty, a nie zaglądaj sąsiadom po balkonach.!! :-D pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: STALMONT - ktos cos wie? 26.07.05, 12:43 > deuter, Ty weź się lepiej za remont chaty, a nie zaglądaj sąsiadom po > balkonach.!! Nie pękaj, nie o Twoim balkonie pisałem :-P Swoją drogą, Wy to sobie możecie suszarkę urządzić na drzewie pod oknem. Jakieś podeszwy tam już mocno podeschły :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.05, 13:03 > Wy to sobie możecie suszarkę urządzić na drzewie pod oknem. Jakieś podeszwy tam już mocno podeschły :-) testujemy naszą wierzbę jako "drzewko szczęścia" :-) Na razie wypada słabo, jeśli test sie nie uda przetestujemy jakieś drzewko przy ul. Partynickiej ;-) pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad z 9 tej Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.05, 18:04 teraz to właściwie partynicka 32 a nie klatka 9... my mamy zamiar wprowadzić się w pierwszym tygodniu sierpnia ale obawiam się że spokoju to tam nie będzie. Wokoło praca wre a wiele osób jeszcze nawet nie zaczęło!! czy ktoś wie jak wygląda sprawa internetu.... czy jako mieszkańcy mamy wspólnie wybrać ofertę jakiejś firmy i czy stalmont ako zarządca bloku ma tu coś do powiedzenia. ja chciałbym mieć internet jak najszybciej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shampoo Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: 195.20.110.* 27.07.05, 08:34 Nie mieszkamy jeszcze, oczywiście podpuściłem szanownych grupowiczów ... Również obserwujemy rozwój cywilizacji na przeciwległych balkonach. Chcemy wprowadzić się do stodółki w ciągu tygodnia. Z pewnością nie będzie spokojnie, bo urządzamy od razu parapetówkę ... Przy dźwiękach wiertarek udarowych oczywiście. Jeżeli chodzi o dostawcę interentu to chyba musi tą decyzję podjąć wspólnota. A ta musi się wcześniej ukonstytuować. W przeciwnym razie to inni mieszkańcy mogliby wnieść sprzeciw co do wyboru w/w przez niereprezentatywną część. Tak mi się wydawa... shampoo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 28.07.05, 23:28 Witam sąsiada z byłej klatki nr. 9!!! To my tak chałasujemy. Ostatnio "podwieszaliśmy łazienkę" - ok. 30 otworów wierciliśmy :) Teraz wchodzi "płytkarz". Czytałem wcześniejsze wypowiedzi tych, którzy odebrali mieszkania. Jeżeli o nas chodzi, nie zamontowano nam tak jak wprowadziliśmy w projekcie instalacji el. podwójnych gniazdek (w łazience w ogóle zapomniano zamontować gniazdko- wisiały sobie przewody :) Dodatkowo jedna z rolet była po prostu za krótka (podobno w wielu mieszkaniach tak się zdarzało :) Ale w sumie jesteśmy zadowoleni. Ściany są proste, szyby nie porysowane. Jeżeli chodzi o internet, najlepiej by było, gdyby udało się załatwić sieć - transfer szybszy, wymienić się "danymi" można będzie. Sieć osiedlowa to same plusy! I za tym bym stanowczo obstawał. A jakie są szanse? Może ktoś się orientuje? Może Bono Vox coś wie, bo z tego co widze ma duuuużą wiedzę :) Przydałoby się coś wspólnie zadziałać... Żeby nas nie wpakowano w jakieś dialnet... czy coś w tym rodzaju...Nie wiem, jak inych, ale dla mnie to istotne... Pozdrawiam wszystich, których znam i których będę miał przyjemność poznać (przy okazji jakiegoś spotkanka integracyjnego, na które bym się pisał :) Witek Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: STALMONT - ktos cos wie? 29.07.05, 09:16 > Jeżeli o nas chodzi, nie zamontowano nam tak jak wprowadziliśmy w > projekcie instalacji el. podwójnych gniazdek (w łazience w ogóle zapomniano > zamontować gniazdko- wisiały sobie przewody :) U nas też niektóre rzeczy wychodzą dopiero teraz. Dodatkowe gniazdka są zamontowane niedokładnie w tych miejscach, w których miały być. Różnice są co prawda o 5-10 cm. ale czasami jest to bardzo istotne. Np. gniazdko do podłączenia okapu nie schowałoby się w rurze okapu albo w łazience wychodzi na styku lustra i płytek. No i trzeba ryć. I to czasami w betonie niestety. > Jeżeli chodzi o internet, najlepiej by było, gdyby udało się załatwić sieć - > transfer szybszy, wymienić się "danymi" można będzie. Sieć osiedlowa to same > plusy! Zgadzam się. Sieć osiedlowa to super rzecz. Nie obiła mi się jeszcze o uszy żadna informacja na temat ewentualnego providera. Widziałem tylko skrzynki Dialogu w piwnicy. > Pozdrawiam wszystich, których znam i których będę miał przyjemność poznać A propos, to może Ty tachałeś wczoraj kafle z, bodajże, czarnego Seata Cordoby? > (przy okazji jakiegoś spotkanka integracyjnego, na które bym się pisał :) Słuszna myśl. Może na tym naszym wewnętrznym dziedzińcu. Ta góra ziemi, którą Stalmont tam pozostawił w ramach małej architektury, już estetycznie porosła zielskiem. Wymarzone miejsce na piknik :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 31.07.05, 19:26 "A propos, to może Ty tachałeś wczoraj kafle z, bodajże, czarnego Seata Cordoby?" Nie, moje przyjechały pół godziny wcześniej. Przy kupnie zawsze zamawiam transport... ale kafle musiałem tachać, bo dowóz nie obejmuje dostarczenia ich do mieszkania :) Całkiem fajnie wnosi się kafle w 38 stopniach :) Kierownik budowy mówił, że będziemy mieli dialog (z czego nie jestem za bardzo szczęśliwy, wolałbym TP z szybszym netem w razie czego). Miałem kiedyś dialnet na Nowym Dworze. Zawrotne transfery przez standardowy modem :) Teraz mam MPEC (transfer 10mb/s :) Bez porównania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 29.07.05, 11:29 Witam!, Gość portalu: Witek napisał(a): > Jeżeli chodzi o internet, najlepiej by było, gdyby udało się załatwić sieć - > transfer szybszy, wymienić się "danymi" można będzie. Jakie "dane" kolega ma na myśli?? :-) > Sieć osiedlowa to same plusy! I za tym bym stanowczo obstawał. A jakie są > szanse? Może ktoś się orientuje? Może Bono Vox coś wie, bo z tego co widze ma > duuuużą wiedzę :) bez przesady cały czas się uczę.... ;-) > Przydałoby się coś wspólnie zadziałać... Z tego co wiem, to nasi sąsiedzi z WPB oraz Blockpol'u myślą też o necie osiedlowym.. Można z nimi skonsolidować wspólne wysiłki. Gdybyśmy mieli ogrzewanie dostarczane przez MPEC, to byłaby szansa na e-Wro, ale jak wiadomo będziemy mieli osiedlową kotłownię gazową... Dlatego jesteśmy skazani albo na innych providerów, operatorów telekom. lub samych siebie. > Żeby nas nie wpakowano w jakieś dialnet... czy coś w tym rodzaju...Nie wiem, > jak inych, ale dla mnie to istotne... jeżeli ktoś posiada umowę lojalnościową np. w Dialogu, to nie będzie szans na przekonanie go do innego dostawcy. Sądzę, że poważne rozmowy na temat netu trzeba odłożyć na kilka miesięcy. Ludzie na razie zainetersowani są wykańczaniem mieszkań, spora część nawet nie zaczęła ... A w ogóle, to co Wy widzicie w tym Internecie? ;-) Pozdrawiam, BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shampoo Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: 195.20.110.* 29.07.05, 15:26 Hmmm, skoro MPEC potrafi przesyłać Internet ciepłem a my mamy swoją kotłownię gazową to może ZG potrafi gazem ~:> Zgadzam się z BV, ludzie na razie nie są skupieni na przesyłaniu 'danych' tylko przyklejaniu płytek ... Niestety trzeba rozmowy przesunąc na kilka m-cy. Kto nie zaczął roboty to ma sprawę jeszcze w d...e, a kto zaczął to na jakiś czas odkłada pewnie takie uciechy. Wiem, bo zacząłem ... shampoo PS. ...a górka będzie na zime jak znalazł ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 29.07.05, 15:32 Gość portalu: shampoo napisał(a): > Hmmm, skoro MPEC potrafi przesyłać Internet > ciepłem a my mamy swoją kotłownię gazową > to może ZG potrafi gazem ~:> :-))) chodziło mnie ło to, że swego czasu e-Wro miał podpisaną umowę z MPEC, w związku z tym, gdzie pojawiał się MPEC mógł pojawić się e-Wro.... jestem za tym, żeby na naszym dziedzińcu powstało boisko... lub przynajmniej stół do Pingi-Ponga..:-) pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Już Sklep??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 12:24 Jakiś pracownik na budowie mi mówił,że lada moment ktoś otwiera sklep spożywczy na naszym osiedlu- szybko i dobrze, będzie jak znalazł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat gładzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 21:57 Sąsiedzi czy zdecydowaliście sie na gładzie w mieszkaniach?A jeżeli tak, to jaki jest cennik takiej usługi za metr kwadratowy? Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: gładzie? 02.08.05, 09:46 > Sąsiedzi czy zdecydowaliście sie na gładzie w mieszkaniach? Tak. >A jeżeli tak, to jaki jest cennik takiej usługi za metr >kwadratowy? Ja płacę 13 zł. za ścianę i 14 zł. za sufit. Cena obejmuje dwie warstwy gładzi ze szlifowaniem "pod halogen" plus wstępne malowanie białą farbą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: gładzie? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 02.08.05, 23:10 Gładzie? Po co? Budynek będzie pracował przez jakieś 5 lat... Poza tym ściany sa wystarczająco gładkie :) Wystarczy je dwa razy pomalować i będzie git :) Witek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: gładzie? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.05, 08:16 Gość portalu: Witek napisał(a): > Gładzie? Po co? Budynek będzie pracował przez jakieś 5 lat... Poza tym ściany > sa wystarczająco gładkie :) Wystarczy je dwa razy pomalować i będzie git :) > Witek Dokładnie!! Ja też nie kładę gładzi. U mnie tynki też były raczej dobrze położone. Oczywiście, pęknięcia na łączeniach płyt sufitowych oraz podcieknięcia na ścianach, Stalmont musiał usunąć. Pozdrawiam, BV Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: gładzie? 03.08.05, 08:48 > > Poza tym ściany sa wystarczająco gładkie :) > > Wystarczy je dwa razy pomalować i będzie git :) > > Dokładnie!! Ja też nie kładę gładzi. U mnie tynki > też były raczej dobrze położone. Nie chcę Was tu indoktrynować ani namawiać na dodatkowe wydatki. Jeśli jednak chcecie mieć wyobrażenie, jak będzie wyglądać Wasze mieszkanie po pomalowaniu, to przyjrzyjcie się ścianom na klatce schodowej. Najlepiej, kiedy pada na nie światło pod ostrym kątem. Te ściany zostały wykonane w tej samej technologii co w mieszkaniach, tak samo otynkowane i pomalowane w miarę przyzwoitą farbą. A efekt? Oceńcie sami. Mi się nie podoba ale być może to wynik wrodzonej upierdliwości ;-> Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: gładzie? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 03.08.05, 10:58 Ja pozostaje twardo przy samym malowaniu. Nie wiadomo jak zachowa się budynek, jak go wszyscy dociążą (kafle,panele,meble itp.) Znajomi kupili 2-3 lata temu mieszkanie na Muchoborze. Pracuje budynek, pracuje...pęknięcia powstają. I nie wyglądają pięknie na gładzi... Jedynie pod tapetą nic nie widać :) Kładli płytki w łazience na cekol, dlatego w miare się dobrze trzymają, natomiast ich sąsiadka na Atlas (na jej własne życzenie) i ostatnio wołała kumpla na ratunek, bo jej wszystkie lecą. Nie znam się na tym zbytnio, ale albo Atlas przereklamowany, albo budynek mocno pracuje w tym miejscu... Witek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: gładzie? IP: *.prw.pl 03.08.05, 13:39 Zgadzam się z Vitkiem.Ja rowniez maluje bez gładzi.Najpierw wyszlifowałem, zagruntowałem i dalej z farbą.Wygląda nieźle.A upierdliwy nie jestem. Apropos płytek, to położyłem na klej plastyczny, dzięki czemu, jak twierdzi kafelkarz, nic się nie stanie z płytkami. Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: gładzie? 03.08.05, 22:02 > Ja pozostaje twardo przy samym malowaniu. I bardzo dobrze, każdy robi tak jak lubi. Jak już pisałem, nie usiłuję nikogo do niczego namawiać. Jednak tym co napisałeś w dalszej części posta trochę dezinformujesz tych, którzy być może się jeszcze zastanawiają. > [...] Znajomi kupili 2-3 lata temu mieszkanie na Muchoborze. > Pracuje budynek, pracuje...pęknięcia powstają. I nie > wyglądają pięknie na gładzi... Po pierwsze, sugerujesz, że na gładzi wyglądają gorzej niż na gołym tynku. Jeżeli taka była Twoja intencja, to uzasadnij proszę tę dość karkołomną tezę. Po drugie, nawet jeśli pojawią się jakieś pęknięcia to nie ma znaczenia czy pojawią się na gładzi czy na tynku. Z wierzchu widać pękniętą farbę a sposób naprawy jest w zasadzie identyczny. Po trzecie, moim zdaniem, nieco przeceniasz cały ten problem. Jestem przekonany, że jedyne miejsca w naszych mieszkaniach, gdzie pęknięcia mogą się pojawić to ściany przewodów kominowych i łączenia płyt stropowych ze sobą i ze ścianami. Ściany z bloczków gipsowych nie popękają z oczywistych względów. A jeżeli pęknięcia pojawią się na ścianach nośnych albo na środku płyt stropowych to gładź lub jej brak będzie ostatnią rzeczą, którą będziemy się martwić :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: gładzie? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 04.08.05, 07:41 Wiesz, rozpisałeś sie mocno... Ja nie zamierzam. Każdy zrobi jak zechce, a skutki ocenimy za parę lat... Pozdrawim i życze udanych decyzji Witek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocisko pęknięcia powstają na ścianach z blokczków gipsowy IP: 217.5.196.* 04.08.05, 08:16 Gdy powierzchnie ścian nie są duże, skurcze występujące pod wpływem osiadania budynku powodują pęknięcia na tych ścianach. pzdr Kocisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: gładzie? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.05, 09:58 deuter napisał: > (...) nawet jeśli pojawią się jakieś pęknięcia to nie ma znaczenia czy > pojawią się na gładzi czy na tynku. Z wierzchu widać pękniętą farbę a sposób > naprawy jest w zasadzie identyczny. po prostu kolega Witek chciał powiedzieć, że: "skoro nie widać różnicy (vide: z wierzchu widać pękniętą farbę), to po co przepłacać".. :-) pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kocurkowa Re: gładzie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.05, 13:20 " Ściany z bloczków gipsowych nie popękają z oczywistych względów". A i tu bym się z Tobą nie zgodziła, mieszkam teraz w 5-cio letnim budynku i okazuje się, przynajmniej u mnie, że bloczki pod wpływem osiadania budynku mogą pękać. Mam tego dowody w swoim mieszkaniu. Mam nadzieję, że nie zaczniesz rozumować,że mam w takim razie jakieś felerne. Są on dobrej jakości i budowała wtedy nie najgorsza firma także ten argument odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.prw.pl 06.08.05, 17:49 ale macie problemy!A w naszym domu nie ma ciepłej wody.Ciekawe kiedy będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witek Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 06.08.05, 21:23 Hej hej sąsiedzi! Może ktoś wie, kiedy ruszy kotłownia? Pozdrawiam Witek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arp2500 Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: 213.25.164.* 08.08.05, 10:00 a moze ktos wie co z adresami naszymi? jakis czas temu pojawila sie na wejsciu do bramy kartka "Partynicka 32e". ale ostatnio ktos to skreslil dlugopisem i napisal "Sasiedzka". nie wiem czy to dowcip, czy sprawa adresow moze dalej sie kotluje i pozostaje nierozstrzygnieta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shampoo Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: 195.20.110.* 08.08.05, 15:08 Wiem jedno. Do d...y bierze się prysznic pod zimną.... Cholera za zimna jest ta woda. Ponoć do 15.08. ZG opóźnia się z podpięciem rury z gazem. Niby pod namiotami było wszystko jedno, czy zima czy ciepła a teraz ... s. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witek Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 08.08.05, 22:49 Pozostaje brać pod prysznic gorącą dziewczynę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shampoo Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: 195.20.110.* 09.08.05, 08:38 Nie jesteś poprawny politycznie... Albo chłopaka, bo co ... Zero tolerancji:)) Praktykuję to z moją od tygodnia i jesteśmy w stanie podnieśc temperaturę wody tylko o 100 % czyli gdzieś do 8 stopni :) Ale co przy tym wrzasku ... Pozdr., shampoo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 17.08.05, 22:52 Hej hej! Jakież to piękne zielone dywany dzisiaj rozścielali robotnicy przed naszymi balkonami :) Ławeczki tez stoją. Robota wre :) Pozdrawiam Witek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antresolka Jak przygotowania do odbioru przez NB? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.05, 00:13 Witam pracowicie urządzających mieszkanka sąsiadów! Jak przygotowania do odbioru przez NB? I czy ktoś wie kiedy on będzie? Bo na wrzesień chyba raczej za wcześnie... w mojej klatce wiekszość nawet nie zaczęła urządzać mieszkania, czy zatem przyjdzie nam czekać podobnie jak w WPB pół roku na odbiór? Moze ktoś z Was orientuje się jak przebieg taki odbiór? Pozdrawiam Nasze podwórko robi juz wrażenie :))) ładne i zielone Odpowiedz Link Zgłoś