Dodaj do ulubionych

Pierwsza strona

29.11.05, 15:37
Chcialabym prosic o porade dotyczaca zalozenia wlasnej strony.
Jestem konsultantka kilku firm i chcialabym aby na tej stronie byla zawarta
informacja co posiadam w ofercie.Myslalam o takiej bezplatnej lub mało
płatnej niezbyt skomplikowanej stronce.
Jak sie do tego zabrac?Czy mozecie mi krotko w punktach podpowiedziec?z
ktorego portalu najlepiej skorzystac?
acha.
posiadam program Nvu, Photoshop-mniej wiecej sie w nich orientuje.Czy cos
jeszcze powinnam miec?
Obserwuj wątek
    • szczurek1983 Re: Pierwsza strona 29.11.05, 19:25
      1. Musisz mieć hosting, tu jest sporo linków z darmowym hostingiem
      forum.skryptoteka.pl/14_611_0.html
      2. edytor html i graficzny + jakis klient ftp filezilla, totalComander(to nie
      jest typowy klient ftp ale posiada opcję połączenia z ftp).
      3. A właściwie po piewrsze powinnaś wiedzieć coś o html i css(kurs on-line,
      książka) i mieć pomysł na stronkę.

Właściwie to do dzieła i zapraszam w razie konkretnych problemów z daną częścią
      witryny.
      • tommy_from_cracow Re: Pierwsza strona 29.11.05, 19:40
        Allo!
        Musze przyznac, ze jestem troche bardziej sceptycznie nastawiony do calego
        przedsiewziecia niz szczurek. Po pierwsze dlatego, ze nie wiem czy dobrym
        pomyslem jest aby strona reprezentujaca jakas firme byla zrobiona przez osobe,
        ktora nie zna sie na tym a strona jest jej pierwsza w zyciu. Podkreslam, ze
        strona bedzie wizytowka firmy i sami wiecie jaka jest reakcja kiedy wchodzac na
        strone podana np. na jakiejs ulotce, opakowaniu etc. widzicie cos nie tyle
        nieprofesjonalnego co amatorskiego w 100 procentach. Co myslicie o takiej firmie?
        Druga sprawa jest darmowy serwer. Po pierwsze ograniczenia transweru, brak php
        zazwyczaj, niemoznosc podpiecia domeny(z tego co sie orientuje) no i wyskakujace
        reklamy. (mowilem o tych najwazniejszych i najbardziej znanych serwerach typu
        republika czy interia, zaznaczam ze nie orientuje sie ile jest mniejszych firm
        swiadczacych darmowy hosting i jakie sa warunki)

Moja rada jest taka: wykupic miejsce na serwerze mozna za paredziesiat zlotych
        rocznie(np. www.boo.pl-32PLN za rok, lub 8PLN miesiecznie). Jesli chodzi o
        zrobienie strony to proponuje rzucic taki temat na forach i wprost zapytac czy
        ktos za darmo nie bylby chetny do zaprojektowania witryna albo za darmo albo za
        niewielkie pieniadze pod warunkiem np., ze bedzie mogl umiescic swoja reklame,
        maila itd.

Mam nadzieje, ze nie zniechecilem zabardzo.
        Powodzenia i pozdrawiam!
        • zsa-zsa Re: Pierwsza strona 30.11.05, 10:29
          absolutnie dobra rada, tommy
          • dondon Re: Pierwsza strona 30.11.05, 14:32
            a no wlasnie mialam podobne obiekcje.Wydaje mi sie, ze lepiej troche
            zainwestowac ale przerazaja mnie kwoty w tysiacach.
            Z literatury kupilam ostatni Komputer Expert ale pewn erzeczy nie sa dla mnie
            zrozumiale.
            Z checia poprostu podszkole sie przy okazji gdy ktos bedzie mi tworzyl taka
            strone.Nie mam narazie z czego inwestowac ale napewno na jakas prosta strone
            cos wyskubie.A moze jak sie naucze sama sobie bede ja rozbudowywac.
            Chcialam nawet wykupic juz jakas porzadniejsza domene , zeby na
            pozniej "starczyla" , bo prawdopodobnie na poczatku przyszlego roku firma mi
            sie rozrosnie o pewne uslugi i trzeba je bedzie bardziej profesjonalnie
            rozreklamowac.
            Co wiec radzicie:
            Zainwestowac w porzadny adres i narazie swtorzyc na nim podstawowe info o
            firmie bez Bajerow?
            czy stworzyc narazie taka strone na bezplatnym serwerze?(najgorsze ze ja
            poprostu jestem laikiem jesli chodzi o zrozumienie pewnych pojec i dlatego
            artykul w kompter ekspert nie dotarl do mnie choc byl niezle napisany)
            Jesli tak to na jakie koszty sie nastawic?
            pomyslow mam sporo , bo i sporo rzeczy robie tez niezarobkowo , ktore mozna by
            wykorzystac.
            Czekam na wskazowki.
            Jesli wykupie adres firmowy za 200 zl rocznie(np.www.nazwafirmy.com.pl) to
            jakie koszty mi jeszcze dojda?
            i blagam nie wysmiewajcie mnie jesli to co pisze jest glupie , bo wiem , ze
            istnieje mozliwosc , ze wydaje mi sie ze cos wiem a nic nie wiem:)
            • szczurek1983 Re: Pierwsza strona 30.11.05, 18:55
              Koszt serwera + koszt domeny + koszt wykonania strony jesli chcesz żeby ktoś ja
              dla Ciebie wykonał.
              Nie wiem jakie masz plany rozwoju witryny ale jeśli zainwestujesz w domenę i ona
              zaistnieje w internecie ludzie szybciej dotrą do nowej wersji, jeśli jednak
              narazie będzie to strona która może zrazić do siebie później będzie problem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka