Dodaj do ulubionych

Frago sie chwali :)

07.06.06, 09:15
Pragne sie pochwalić gdyż pękam z dumy. Wiem.. wiem... nie bardzo jest
jeszcze czym ale ja jestem zachwycona tak owocnym pierwszym zetknieciem z
htmlem !
www.odnowawewnetrzna.friko.pl
no niech ktos porobi oh i ah nad moja strona! :)))))

Oraz pytanie - czemu w kontaktach sloneczko z gg nie zmienia sie na zolte
kiedy dana osoba jest dostepna??? hmmm...

pozdrawiam

ja zafascynowana nowa zabawka :))))

Obserwuj wątek
    • tommy_from_cracow Re: Frago sie chwali :) 07.06.06, 11:14

OH AH!
      Jesli to poczatki z HTML em i projektowaniem to musze przyznac ze jestem pod wrazeniem. Mam kilka uwag, odnoscie wygladu kdyz kodu nie ogladalem. Otoz zdaje mi sie ze cos jest "walniete" w wadze naglowka i stopki. sa czarne i duze i ginie wnich tresc wlasciwa strony. Przyciemnil bym ja w jakis ciekawy sposob a stopke zmniejszyl. No i niestety... przyjemnosc ogladania Twojej strony zaklucala mi skutecznie flashowa reklama-urok darmowych hostingow. Pomysl nad tanim platnym serwerem albo wrzuc na zagraniczny. Darmowych bez reklam jest mnostwo...
      Pozdrawiam i powodzenia!
    • patch_of_heaven Re: Frago sie chwali :) 07.06.06, 11:24
      Prosze - oh i ah :)
      Ocene strony technicznej pozostawiam fachowcom, ja tez raczkuje w tej dziedzinie.
      Strona graficzna raczej mi sie podoba, tylko moim skromnym zdaniem baner jest
      troche za duzy i pasek nawigacji troche za 'krowiasty' - jakby byl wezszy
      (przepraszam za brak polskich czcionek) to wygladaloby to subtelniej.
      Jest skromnie i prosto - tak jak lubie, ale chyba dodalabym jakis kolorek, zeby
      zlamac troche te czern... Galeria mi sie podoba i to co na zdjeciach tez.
      Pozdrawiam.
      Swoja droga ciekawe co o kobietach tworzacych strony www mysla faceci
      webmasterzy (zapytala zaczepnie;))
      • gajowy_marycha Re: Frago sie chwali :) 07.06.06, 11:37
        > Swoja droga ciekawe co o kobietach tworzacych strony www mysla faceci
        > webmasterzy (zapytala zaczepnie;))

hmm, zaskoczylo mnie to pytanie. nie sadzilam do tej pory, ze tworzenie stron
        www, to jakas domena mezczyzn. raczej na pewno kobiety nie sa w tej dziedzinie
        mizerna mniejszascia.
        • patch_of_heaven Re: Frago sie chwali :) 07.06.06, 11:51
          Do niedawna takie pytanie nie przyszloby mi do glowy, ale trafilam na taka oto
          opinie:

'Ponoć faceci i kobiety mają inne preferencje dotyczące projektów stron i tak
          faceci lubią strony robione przez wemasterów, a kobiety wolą strony robione
          przez webmasterki.'

Zdanie takie padlo podczas rozmowy na Forum DI na temat Windows kontra Linux,
          gdzie wypowiada sie dziewczyna zajmujaca sie grafika i tworzeniem stron.
          forum.di.com.pl/viewtopic.php?t=2077&postdays=0&postorder=asc&start=50&sid=8cc59eb3557739af30f0cda3a26667c4
          • justek20 Re: Frago sie chwali :) 07.06.06, 11:58
            To ja sie podziele moja opinią kogos kto dopiero zaczyna poznawac te rejony.
            Bylam swiecie przekonana,ze kobiet webmasterek jest malutko i ze faceci tutaj
            wioda prym jak we wszystkich dziedzinach zwiazanych z informatyka ( cokolwiek
            by to mialo znaczyc ) . Pewnie i ten drugi poglad nie jest sluszny ale znam
            duzo panow informatykow a pani zadnej... :( I jak juz sobie pochodzilam po
            forach i popatrzylam na strony to okazuje sie,ze duzo dziewczyn projektuje
            strony! Co mnie osobisice bardzo cieszy bo to swietne i tworcze zajecie!

ja - webmistress :D
          • gajowy_marycha Re: Frago sie chwali :) 07.06.06, 12:05
            na pewno cos w tym jest :)

ale ja chyba zle zrozumialam postawione przez ciebie pytanie. myslam, ze chodzi
            o to co sadza mezczyzni na temat kobiet 'odbierajacych im chleb', czyli coraz
            chetniej zajmujacych sie tworzeniem stron www.

pozdrawiam
            gajowy_m
            • patch_of_heaven Re: Frago sie chwali :) 07.06.06, 12:14
              Nie absolutnie nie chodzilo mi o 'odbieranie chleba'.
              Kobiety tworza piekne strony internetowe i tylko sie zastanawiam, czy facet
              ogladajacy dana strone widzi w niej 'kobieca' reke...
              • gajowy_marycha Re: Frago sie chwali :) 07.06.06, 12:37
                pewnie widza, bo ja sama w swoich widze i czesto mnie ta reka wkurza ;))
                • patch_of_heaven Re: Frago sie chwali :) 07.06.06, 12:52
                  ...mam to samo:)
    • gajowy_marycha Re: Frago sie chwali :) 07.06.06, 11:34
      strona jest bardzo ladna (ale zastrzegam, obejrzalam tylko homepage, na wiecej
      nie ma czasu ;)) Wg mnie, proporcje biel-czern sa ok, niczego bym tu nie
      zmienila - projekt wyglada dobrze zarowno w niskiej jak i b. duzej rozdzielczosci.

Jedyne do czego chcialabym sie 'przyczepic' ;) od strony wizualnej to:

- MARQUEE nad stopka. zupelnie niepotrzebny, a ponadto ten znacznik jest stary i
      niezalecany.

- 'made by frago' - niepotrzebny anglicyzm, cala strona jest po polsku. Ponadto
      dobrze gdyby ten wiersz byl linkiem. Moze ktos, kto zachwyci sie twoja stronka,
      zapragnie zamowic podobna dla siebie? To najprosstszy sposob kontaktu z
      projektantem)

Ale, ale! Od podszewki, czyli po stronie kodu, witryna nie wyglada juz tak
      dobrze. Kilka rzeczy wymaga poprawki!
    • justek20 Re: Frago sie chwali :) 07.06.06, 11:49
      ale mi dobrze zrobiliscie :)))) dziekuje. Mialam pilna wewnetrzna potrzebe
      pochwalenia sie!

Tez uwazam,ze za ciezko z tym czarnym na gorze... Tresci mialo byc wiecej ...
      no ale nie ma. Przeniesiona zostanie na platny serwer niebawem jak tylko
      zglebie o co chodzi w tym calym pozycjonowaniu.
      Patch, jak dla mnie za skromnie... Ja bym chciala tam zawijaski, dodatki ,
      naciukane wszystkiego a potem to brokatem bym jeszcze posypala :)))) ale poki
      co tylko skromnie umiem . Dzieki za uwagi o galerii :)
      Gajowy... nie fajne marquee? A ja sie jak dziecko cieszylam,ze mi tam lata...
      Kiedys bedzie inny podpis z linkiem jak juz bede projektantka . :))))))

A na kod lepiej niech nikt nie patrzy... sobie go ukladalam jak puzzle.. metoda
      prob i bledow.

Anyway bardzo dziekuje za skomentowanie. Moja proznosc zostala zaspokojona.

ja w pelni usatysfakcjonowana i napuchnieta z dumy! :))))
      • patch_of_heaven Re: Frago sie chwali :) 07.06.06, 11:53
        "jak dla mnie za skromnie... Ja bym chciala tam zawijaski, dodatki ,
        naciukane wszystkiego a potem to brokatem bym jeszcze posypala :)))) ale poki
        co tylko skromnie umiem"

I TAK TRZYMAJ!!!!! Less is more!
        • justek20 Re: Frago sie chwali :) 07.06.06, 17:12
          Mniej znaczy wiecej.. wiem wiem... staram sie ograniczac i nie dopuszczac do
          glosu mojego alter ego wierzacego gleboko, ze dobry kiczyk nie jest zly :))))

• tommy_from_cracow Re: Frago sie chwali :) 07.06.06, 16:02
      Mężczyzna mówi:

Wiec juz zajżałem do kodu i moje uwagi(twardy, szorstki bezuczuciowy facet teraz sobie odbije...):
      1. Brakuje deklaracji DOCTYPE a co za tym idzie niewiadomo w jakim jezyku jest strona-to bardzo ogolne i teoretyczne stwierdzenie.
      2. <META NAME="Author" CONTENT="Artur Pluta "> Więc jednak facet... (wiedziałem)
      3. Brakuje <head> ta sekcja nie jest odseparowana w zaden sposob od sekcji <body>!
      4. To standartowa uwaga ale moze warto powtazac: uklad oparty na tabeli a nie na css'ie...
      5. Jesli juz wybierzesz czy strona ma byc w html4, xhtml1.0 czy 1.1 i jeszcze werja to w zaleznosci od tego bedziesz musiala przekonwertowac rozne rzeczy np: dodac "" przy width i height obrazków
      6. koncowka dokumentu wyglada tak:
      </BODY>
      </HTML>
      </noembed></noscript></style></head><!
      • justek20 Re: Frago sie chwali :) 07.06.06, 17:08
        Tommy... o czym Ty do mnie piszesz????
        :)))))
        Sobie odbijaj samcu Ty! Mocno zapatrzona jestem w moje "Dzielo". Tym
        bardziej,ze Twoja krytyka konstruktywna jest tylko. Ja sobie Twoj watek wlasnie
        dodalam do ulubionych i przy nastepnej stronie ( a jakze! hyyyy ) sobie
        odszyfruje co Ty mi napisales.
        I nie facet! W zasadzie to nie wiem co mna kierowalo jak wpisywalam w autora
        A.P. ... przeciez tam nie jest napisane wlasciciel tylko autor... gapowato dosc
        sie zachowalam . :)
        Kod smieciarski straszliwie bo oczywiscie jak wlaczalam podglad i dzialalo to
        juz nic nie robilam wiecej . Taki leser troche ale juz chcialam zeby byla!!!!

Bardzo raz jeszcze dziekuje za te madre rady. <dyga grzecznie> I za koncowy
        kompelement na ewentualna oslode tez! <dyg dyg>

a teraz kto mi powie co to jest?
        <script src="h t t p://www.google-analytics.com/urchin.js"
        type="text/javascript">
        skad to sie wzielo i czemu sluzy? Tak mnie zaciekawilo,ze tam nazawa google
        jest...

• tommy_from_cracow Re: Frago sie chwali :) 07.06.06, 17:49
          "h t t p://www.google-analytics.com/urchin.js" wpisalem wyskoczyla strona jakiegos "silnika indexujacego czy wyszukujacego strony". Zapewne skutecznosc zerowa tego skryptu a dodany najprawdopodobniej przez serwer friko w co nie mozesz ignorowac... Mam podejzenie ze google w adresie moze nie mic nic wspolnego z naszymi starymi dobrymi goglami tylko to taki "chwyt". Mam jeszcze pare uwag po Twoich slowach: Sobie odbijaj samcu Ty!
          Zrobilbym tak ze to co jest underconstruction nie da sie kliknac i np dodac title="STRONA W BUDOWIE" do znacznikow,
          Galeria w ramkach a W3C zaczelo z nimi walczyc ok tysiaca lat temu, dokladnie pod koniec ubieglego tysiaclecia... Zrezygnuj poki strona jest jeszcze w trakcie rozwoju. Oprzyj na JavaScripcie i np getElementById, klikasz na miniaturke a duze zdjecie pojawia sie w odpowiednim divie...
          I jeszcze ten dzial w HOME: nasze uslugi: sugeruje ze jest to cos do klikniecia-menu drzewiaste dzieki tym znaczkom [+]prz kazdym punkcie - a kliknac sie nie da. To bardzo mylace(tu jestem zdecydowanie na nie!)
          Dzial: O firmie-> dodaj padding do textu; nie ma marginesow w srodkowej kolumnie i to brzydko wyglada..
          Pozdrawiam!!!
    • foamclene Re: Frago sie chwali :) 07.06.06, 17:26
      Na kodowaniu sie nie znam,
      ale konwencja bardzo mi sie podoba...
      grafika do mnie przemawia :)

jak to mowia
      prostota najwyzsza forma wyrafinowania :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka