usarmy 06.02.08, 21:34 Istnieje? czy nie? Podajcie przyklady Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kattowitzer_gieksa Re: GWARA ZAWIERCIANSKA 07.02.08, 12:00 Ja , mocie gwara kiylecko\medalikorsko\altraichowo to jes miszung pastyrzy jurajskich heheeeee.... Odpowiedz Link
genetlman Re: GWARA ZAWIERCIANSKA 19.02.08, 21:40 O gwarze nie ma chyba co mówić. Ale mamy takie pojedyńcze słowa np. kuboj, kompe sie, przyszłem czy wyszłem. I niestety sporo wiejskich naleciałości np. dziołcha. :) Pozdr. motto dnia: Podawanie wysokości pensji w wartości brutto jest jak podawanie długości członka razem z kręgosłupem... Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: GWARA ZAWIERCIANSKA 20.02.08, 11:39 Jakaś tam gwara na naszych terenach jednak istnieje. Jesteśmy w końcu Małopolską Zachodnią: artur.czesak.webpark.pl/Stronica/Dialmlp.html Wprawdzie przyszło do nas sporo przybyszów z Kielecczyzny i innych okolic, którzy osiedlali się na terenach przemysłowych od XIX wieku, ale na wsiach i w małych miasteczkach gwara się nie zmieniła chyba od stuleci. Nawiasem mówiąc, zwracam dość baczną uwagę na naszą lokalną gwarę, którą jednak posługują się dziś głównie ludzie starsi. Jest kilka ciekawych określeń i wyrażeń, które zasłyszałem w Ogrodzieńcu i okolicach, ale głębsze rozważania na ten temat to już robota dla dialektologa. W każdym razie powiat zawierciański ma swoją specyfikę regionalną, jeśli chodzi o gwarę. Odpowiedz Link
jaborygyn Re: GWARA ZAWIERCIANSKA 11.04.08, 11:22 Ta dźioucha, to pewńikym je ze Wjyrchńigo Szloonzska? :-) "Koompja śe" tyż padoomy, yno ńy wja, cy to te same uoznaczo? Odpowiedz Link
singielka_1976 Re: GWARA ZAWIERCIANSKA 03.05.08, 23:27 genetlman napisał: > O gwarze nie ma chyba co mówić. Ale mamy takie pojedyńcze słowa np. kuboj, to fakt:). > (..) przyszłem czy wyszłem. To chyba braki w polszczyźnie. >I niestety sporo wiejskich naleciałości np. dziołcha. śląski = wiejski? Ciekawe. Odpowiedz Link