Dodaj do ulubionych

Z namiotem do Drezna

03.10.08, 20:45
Witam!
Jestem nowy na tym forum. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów. Z grupą przyjaciół mamy pewien plan. Chodzi o wyprawę na Games Convention 2009. To są drugie co do wielkości na świecie targi elektronicznej rozrywki. Odbywają się w co roku w Lipsku. W przyszłym roku będą 19-23 sierpnia. Chyba udało nam się znaleźć sposób na znaczne ograniczenie kosztów wyprawy. Jakakolwiek forma noclegu w Lipsku podczas trwania targów wychodzi bardzo drogo. Kilka razy taniej wychodzi opcja: nocleg na polu namiotowym (mamy namioty, śpiwory itp.) w Dreźnie (www.camping-dresden.de/) i codzienne dojazdy pociągiem. Do Drezna z resztą również chcemy dostać się pociągiem - ze Zgorzelca. Dojazdu do Zgorzelca nie będę opisywał, bo to już akurat jasna sprawa. Koszty transportu koleją również będą niewielkie - istnieje coś takiego jak Sachsen Ticket, który uprawnia do przejazdów wszystkimi pociągami w landzie przez 24h dla grupy 5 osób (tyle nas właśnie jest) i kosztuje około 25euro, co wychodzi bardzo korzystnie. Co o tym myślicie? Czy takie rozwiązanie jest dobre? I jeszcze pytanie o Sachsen Ticket - czy ktoś kiedyś z tego korzystał? Bo właśnie nie mam pewności czy można z niego korzystać tylko w dni robocze, czy w weekendy również?
To tyle ogólnego opisu wyprawy. Sprawę komplikuje to, że mamy po 16 lat. Czy w takim razie możemy korzystać z takich usług jak pole namiotowe? Czy musimy mieć jakieś zaświadczenia od opiekunów, że wiedzą o naszym pobycie gdzieś i wyrażają na to zgodę? Jeśli tak, to pewnie należałoby takie coś przetłumaczyć na niemiecki. Czy to, że jesteśmy niepełnoletni komplikuje coś jeszcze? Jak można uniknąć związanych z tym problemów? Czy oprócz paszportu warto wyrobić sobie dowód osobisty - taki dla niepełnoletnich? Czy orientujecie się w tych zagadnieniach, co do których mam wątpliwości? Jeśli tak, to bardzo proszę o odpowiedzi i ewentualne rady. Z góry wielkie dzięki.
Obserwuj wątek
    • aisza5 Re: Z namiotem do Drezna 05.10.08, 09:07
      Podziwiam- plan wyjatkowy!
      Ja osobiście, by było najtaniej- korzystałam z noclegów w
      akademikach w Lipsku, a córka w Waszym wieku (mając 15-16lat)
      podróżowała samotnie z namiotem po NIEMCZECH I NIE BYŁO ŻADNYCH
      PROBLEMÓW! Na wszelki wypadek miejcie zaswiadczenie od rodziców, że
      wyrazili zgodę (chociaz nie jest to konieczne)
      • seweryn.1 Re: Z namiotem do Drezna 05.10.08, 14:32
        Bardzo dziękuję za odpowiedź i konkretne informacje.
        Podczas targów trudno raczej znaleźć dobry i tani nocleg w samym Lipsku. Organizatorzy targów organizują pole namiotowe niedaleko - nazywa się to GC Freestyle. Dodatkową atrakacją tam są różne koncerty i w ogóle atmosfera. Jednak są dwa "ALE":
        1. żeby zarezerwować miejsce, trzeba mieć ukończone 18 lat
        2. cena: ponad 100€ (za 4 dni/osobę)
        Myślę, że nasz pomysł jest niezły, bo sporo zaoszczędzimy. Planujemy na tą wycieczkę poświęcić tydzień, żeby już przed rozpoczęciem rozeznać na miejscu "co i jak" oraz pozwiedzać trochę Drezno i Lipsk.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka