siostra_gucia 11.01.10, 14:19 Witam ! Mam pytanie czy ktoś może był na takowej wycieczce ? Jakie są Wasze wrażenia ? Jakie są temperatury w lipcu ? Czy jest coś szczególnego co powinnam zabrać na taką wycieczkę z góry dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miriam_73 Re: Itaka objazdówka Jordania 11.01.10, 14:41 Temperatury w Jordanii w lipcu są bardzo wysokie, trzeba bardzo uważać, żeby się nie odwodnić i nie spalić na słońcu. Na szczęście, podobnie jak w Egipcie, generalnie sucho i dzięki temu upał jest znośny. Konieczne wysokie filtry, nakrycie głowy, przydaje się taki bidon-termos, jest wtedy szansa na wodę o temperaturze do picia a nie zaparzania herbaty ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ruta0759 Re: Itaka objazdówka Jordania 14.02.10, 15:40 Wybieram się w październiku na objazdówkę po Jordanii z Itaki.Napisz czy byłaś zadowolona z organizacji - przewodnika, czy hotele były na przyzwoitym poziomie, jak ogólne wrażenia z wycieczki. Bedę bardzo wdzięczny za odpowiedzi na te pytania i ewentualne wskazówki i rady jak się przygotować na ten wyjazd. Pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olczi Re: Itaka objazdówka Jordania IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.02.10, 10:18 Krem z dużym filtrem i nakrycie głowy jest nie zbędne w tych rejonach! Jeśli chodzi o Itakę, to byłam już na wielu wycieczkach przez nich organizowanych. Wszystko przebiegało według planu i nawet się nie mam do czego przyczepić. Jedyne czego mogę wam życzyć to udanej wyprawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAGDAM110 Re: Itaka objazdówka Jordania IP: *.biznesdsl.etel.pl 18.02.10, 09:11 Ja też byłam w październiku 2009 na objazdówce po Jordanii. Było bardzo gorąco, więc nie bierz dużo rzeczy na chlodniejsze dni. Wieczory też były ciepłe więc ja z długiego rękawa korzystałam tylko przy powrocie do Polski. Byłam z Triadą i pomimo niepochlebnych opini na forum co do tego biura, wycieczka była świetnie zorganizowana , przewodnik Pan Tomasz K. bardzo profesjonalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolczyk Re: Itaka objazdówka Jordania IP: *.220.123.24.dsl.dynamic.eranet.pl 18.02.10, 20:51 Z miesiac, gora dwa temu opisywalem dosc dokladnie na kilka pytann dotyczacych tej wycieczki. Bylem na przelomie stycznia i lutego - wiec o temperatujrze nie do mnie. Organizacja 8/10. W sumie calkiem dobrze. Nie przestrasz sie pierwszego hotelu w Izraelu. Dla mnie byl sredni ale dosyc duzo ludzi marudzilo. Albo ja mam male wymagania - albo ludzie sie sami nakrecali. Odpowiedz Link Zgłoś
taliaq Re: Itaka objazdówka Jordania 19.02.10, 20:19 Hmm, to ja zakręciłam się totalnie. Jaki hotel w Izraelu? Ja myślałam (może naiwna jestem), że w ogóle Izrael omijamy.W programie jest tak: "Zbiórka na lotnisku i przelot do Egiptu na półwysep Synaj. Przejazd do hotelu. Zakwaterowanie, kolacja i nocleg. 2. DZIEŃ Śniadanie. Przejście graniczne Taba/Ejlat/Akaba i spotkanie z miejscowym przewodnikiem w AKABIE. Przejazd do PETRY..." Masz pieczątki w paszporcie z Izraela?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asek57 Re: Itaka objazdówka Jordania IP: 87.204.115.* 15.01.11, 13:24 Wybieram się z Triadą na objazdówkę po Jordanii na początku lutego. Proszę o rady odnośnie: temperatury, ubioru itp. . Mój e-mail: asek57@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ludwik_7125 Re: Itaka objazdówka Jordania 26.03.10, 22:29 Byłem w Lipcu więc z urzędu jest ciepło. W Ammanie i Jerash na północy troche lżej, wieczorem równając do Egiptu dla niektórych nawet chłodno ale o długich rękawach zapomnij, co już pisano. Morze Martwe - leżący w depresji(400m) piec, zero wiatru, chodzenie po piasku bez klapków jest wielkim gorącym problemem. Po południu nawet w wodzie mocne działanie promieni słonecznych. Większość robi zdjęcie z gazetą we wodzie - fajna pamiątka. W dniu pobytu nad morzem nie radzę się depilować czy golić. Zasolenie wody jest b. duże. W Petrze warto zrobić zdjęcia wybranych miejsc dwa razy. Przed i po południu. Odcienie Skarbca jak i sam wąwóz prowadzący do niego są inne w różnych porach. Piękne widoki Wadi Rum. Wycieczka jeep-safari. Warto. Jeśli dobrze pamiętam nie we wszystkich muzeach wolno używać lampy błyskowej, mozna zapytać pilota. Dziwne stwierdzenie (opolanina) o hotelu w Izraelu. Być może pomylił z objazdem po tym kraju. Izraela widzimy tyle co przejazd przez centrum Ejlatu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiorek Re: Itaka objazdówka Jordania IP: *.jmdi.pl 28.03.10, 10:01 Proszę bardzo ... kilka cennych informacji ... forum.gazeta.pl/forum/w,19,96469028,96469028,Jordania_z_Itaka_Bardzo_bliski_wschod_.html Odpowiedz Link Zgłoś