marktrawel 16.02.10, 18:08 Witam ponownie. Tym razem potrzebuję pilota na Chorwację w terminie 10-19 wrzesień 2010. Czekam na maile i tel. 508-118-147, kubagardziel@wp.pl. Firma turystyczna Mark-Trawel z Bochni. Pozdrawiam Kuba Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anterka83 Re: Chorwacja - potrzebny pilot - przewodnik 17.02.10, 00:16 a co to przepraszam oznacza "pilot-przewodnik"?? bo myślę, że na tym forum jak i sąsiednim PDT chyba dość jasno zostało omówione rozdzielenie tych funkcji. Zresztą tak się składa, że na terenie Chorwacji we wszystkich większych miastach jest ustawowy obowiązek wynajęcia miejscowego przewodnika - są kontrole i są kary. Czyżby szanowny organizator tego nie wiedział? Czy może to znowu próba sprzedania "niskobudżetowej" wycieczki? Odpowiedz Link Zgłoś
valdi49 Re: Chorwacja - potrzebny pilot - przewodnik 17.02.10, 08:58 Oj współczuję temu kto dostanie tą pracę "pilota-przewodnika". W którymś z postów ktoś pytał czy jest ktoś kogo ukarano za takie "przewodnictwo". Akurat znam osobiście osobę, która została "złapana" i zapłaciła - właśnie w Chorwacji. Odpowiedz Link Zgłoś
turdoradca Re: Chorwacja - potrzebny pilot - przewodnik 18.02.10, 10:57 valdi49 napisał: > Oj współczuję temu kto dostanie tą pracę "pilota-przewodnika" Często takie określenie występuje w ofertach dla turystów. Dla mnie sprawa jest prosta: pilot spełnia też rolę przewodnika poza miejscami, w których nie powinien tego robić (tam gdzie powinno najmować się przewodników miejscowych). Cała dyskusja pilot a przewodnik tyczy się formalnych uprawnień i prawnych ograniczeń, ale de facto w praktyce lepsi piloci sprzedają wiedzę i ciekawe, nie tylko podstawowe informacje często na poziomie przynajmniej rutynowych przewodników lub lepiej (mówię o tych pilotach, którzy tę wiedzę mają). Odpowiedz Link Zgłoś
agnes-05 Re: Chorwacja - potrzebny pilot - przewodnik 18.02.10, 11:29 turdoradca napisał: > > Cała dyskusja pilot a przewodnik tyczy się formalnych uprawnień i prawnych ogra > niczeń, ale de facto w praktyce lepsi piloci sprzedają wiedzę i ciekawe, nie ty > lko podstawowe informacje często na poziomie przynajmniej rutynowych przewodni > ków lub lepiej (mówię o tych pilotach, którzy tę wiedzę mają). > Słusznie. Nawet znam pilotów, którzy specjalnie zamawiają przewodnika na średnim poziomie ( takiego, żeby sprawy nie spartolił, ale jednocześnie nie był zbyt błyskotliwy), bo nie mogą się doczekać, aż grupa z westchnieniem powie: " nareszcie możemy pan/pani znowu posłuchać!!!". Odpowiedz Link Zgłoś
valdi49 Re: Chorwacja - potrzebny pilot - przewodnik 17.02.10, 17:16 Postaram się namówć tą osobę ale nie wiem co z tego wyjdzie. Obecnie i tak jest za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
anterka83 Re: Chorwacja - potrzebny pilot - przewodnik 17.02.10, 17:45 zgadzam się absolutnie z Valdim. Sama byłam kontrolowana w Dubrovniku bo stałam wewnątrz Starego Miasta i rozmawiałam z turystami, a że czekałam na przewodnika to po szybkim kontakcie telefonicznym sprawa została wyjaśniona. Ale w Chorwacji jest ustawa i czy się komuś to podoba czy nie przewodnika trzeba mieć. A jak się komuś nie podoba to sam uprawnienia przewodnika może zrobić i sam turystów wówczas legalnie oprowadzać, bo od zeszłego roku jest swobodny dostęp do licencji dla obcokrajowców. Masz rację "ulubieńcu moderatora", że czasem lepiej przemilczeć tego typu ogłoszenia ale wkurza mnie już tego typu polskie cwaniactwo bo akurat pracuję na Bałkanach i wiem jak bardzo tego typu wybryki naszych biur psują rynek. Przykładem niech będzie miasto Rovinj, w którym pan z lokalnej izby turystycznej mając dość polskiego cwaniactwa, strzela mandatami na lewo i prawo (w towarzystwie policji oczywiście) nawet gdy tylko prowadzi się grupę na miejsce spotkania z przewodnikiem a po drodze nieoptarznie wskaże się ciekawą knajpkę czy toaletę. Tak koleżanki zapłaciły po 700 euro mandatu - mandaty widziałam na własne oczy. Ponieważ to nie ja je dostałam więc nie zamieszczam info w poście koleżanki saskia, bo to już info z "drugiej ręki". A czy koleżanki podzielą się tą wiedzą to wątpię bo większość znanych mi pilotów opuściła to forum widząc poziom dyskusji schodzących na przysłowiowe "psy". Pozdrawiam i dalej nie wnikam. Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Chorwacja - potrzebny pilot - przewodnik 17.02.10, 19:21 Chorwacja nie jest jeszcze w UE, więc tam unijne zasady swobodnego dostępu do rynku nie obowiązują. To nie polscy cwaniacy psują rynek, tylko monopolistyczne praktyki, sprzeczne z ideą wolnego rynku. Jeśli "pan z lokalnej izby turystycznej mając dość polskiego cwaniactwa, strzela mandatami na lewo i prawo" to powinny się tym polskie izby turystyczne zainteresować. W końcu za coś biorą pieniądze. Tak się składa, że to "dolne strefy" Europy (na mapie na dole) monopolizują rynek usług turystycznych, a nasz kochany kraj dumnie równa w dół. Odpowiedz Link Zgłoś
anterka83 Re: Chorwacja - potrzebny pilot - przewodnik 17.02.10, 19:49 Drogi smervie! To nie unijne zasady swobodnego dostępu do rynku, a specjalny przepis wprowadzony w zeszłym roku w celu dostosowania przepisów HR do UE. Tak się składa że praktycznie całe ustawodawstwo chorwackie zostało już dostosowane do wymogów UE, jedynie część przepisów wejdzie w życie wraz z wejściem HR do UE a część, jak np sprawa uprawnień przewodnickich, już obowiązuje. (dziwne dla Polaka?) Tak więc zarówno Ty, ja i ktokolwiek inny może pojechać do HR, odbyć stosowny kurs i zdać stosowne egzaminy. Jedyne ograniczenie - bardzo dobra znajomość języka chorwackiego. Polskie izby turystyczne akurat nic do tego nie mają, jeśli już to ambasada, ale ta drogi smervie w tej sprawie nie kiwnie nawet palcem. Jeśli Słoweńcy (którzy są tak jak my w UE) potrafią na granicy slo-hr odstawić polskie i czeskie autokary na kilka godzin nieprzejmując się np czasem pracy kierowców, a polska ambasada nie reaguje to resztę opowieści o polskich urzędnikach możemy między bajki wsadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
pilotzdzialalnoscia Re: Chorwacja - potrzebny pilot - przewodnik 18.02.10, 20:23 jak to pilot-przeowdnik?? sama jezdze do chorwacji jako pilot i za kazdym razem wynajmuje przewodnikow w różnych miastach!!! to znow nie sa takie wielkie kkoszta!!! wystarczy pozbierac od turytsow 50 euro wiecej i z glowy!!! pilot zna swoje prawa. spaceruje jedynie z grupa po Parku Rzeki Krka i Plitwicach :) Odpowiedz Link Zgłoś