shesarealcoolcat 30.03.10, 21:39 Cześć. Jadę na wycieczkę objazdową 9-16 czerwca do Syrii i Jordanii z rainbow. Czy ktoś z Was był na takim wyjeździe? Napiszcie jak było, może jedzie ktoś na tą wycieczkę? :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: Syria Jordania z Rainbowtour IP: *.pools.arcor-ip.net 31.03.10, 11:36 www.rezerwuje.pl/p,182 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zajac1 Re: Syria Jordania z Rainbowtour IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.10, 16:30 Byłam jakieś 3-4 lata temu. Generalnie było ok, niestety Rainbow strasznie naciąga na fakultetach. Kiedyś program był tak opracowany, że wiekszość tego co zorganizowano nam w ramach fakultetow była w cenie, niestety to biuro ma przeginanie we krwi. Gdyby nie to, ze w tamtym czasie jako jedyni organizowali imprezę bez przejazdu przez Izrael pewnie bym wybrała inne biuro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Syria Jordania z Rainbowtour IP: *.limes.com.pl 31.03.10, 18:30 Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem, inne biura organizowały objazdówkę po Syrii i Jordanii z przejazdem przez Izrael ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Syria Jordania z Rainbowtour IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.10, 16:34 właśnie wróciłam. Bardzo mi się podobało, program zrealizowany, fakultety się odbyły, hotele w porządku, pilot też. Wszyscy ludzie z grupy, z którymi rozmawiałam byli zadowoleni. Lot powrotny był opóźniony o 3 godziny - ale na to nikt nic nie poradzi. Mi najbardziej podobał się Damaszek, no i oczywiście Petra. Warto było jechać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorbea Re: Syria Jordania z Rainbowtour IP: *.147.149.41.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.04.10, 20:19 Byłam 2 lata temu na tej wycieczce i bardzo mi się podobała. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Syria Jordania z Rainbowtour IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.10, 13:37 Czy ktoś może podzielić się najnowszymi wrażeniami z tej wycieczki?Interesuje mnie wszystko...hotele,realizacja programu,odległości jakie pokonuje się w ciągu dnia,ile zabrać forsy itd,itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea Re: Syria Jordania z Rainbowtour IP: 217.173.192.* 02.04.10, 09:40 Witaj Ja bylam w listopadzie. Wycieczka dobrze zorganizowana, hotele zroznicowane. Jednak najgorszy byl w Petrze. Troche pozno wyjezdzalismy na zwiedzanie Petry wlasnie. Szkoda, ze pilot nie namowil wycieczki na to zeby wyjechac troche wczesnie. Jest co ogladac. Przygotuj sie na upal. My w listopadzie (poczatek) mielismy ok 30. Wart wspiac sie i zobaczyc Monastyr, ale wskazana dobra kondycja. Chyba ze zdecydujesz sie wjechac na osiołku. Jesli masz jakies pytania chetnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Syria Jordania z Rainbowtour IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.10, 10:37 Zazdroszczę Ci tej wycieczki, bo byłam na niej rok temu i mam super wspomnienia. Petra rzeczywiście robi wrażenie, chociaż trzeba się przygotować na upał. Warto się poświęcić i wspiąć do Monastyru - widoki niezapomniane. Poza tym rajd po Wadi Rum, kąpiel w Morzu Martwym, zamek krzyżowców Krak w Syrii i wiele, wiele innych atrakcji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
shesarealcoolcat Re: Syria Jordania z Rainbowtour 03.04.10, 17:34 Mam jeszcze kilka pytań. Ile pieniędzy warto zabrać i co warto kupić? Miałyście może problemy żołądkowe, a jeśli tak to jakie leki wziąć? Pytam bo w zeszłym roku w Turcji tak się rozchorowałam, że mi do końca życia starczy ;) Wiecie może, czy w czerwcu też są tam takie upaly? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Syria Jordania z Rainbowtour IP: 80.54.94.* 03.04.10, 20:14 Byłam w sierpniu i rzeczywiście gorąco - ale spokojnie, dasz radę. Największy upał był w Betanii nad Jordanem, może przesadzam, ale wydaje mi się, że było grubo ponad 40 stopni. Jeśli chodzi o kłopoty żołądkowe, to trzy osoby z naszej wycieczki zachorowały - kupuje się wtedy jakiś ichni lek, nazwy nie pamiętam, ale jest bardzo popularny i kosztuje coś ok. 2 dolarów. Zresztą na początku pilot podał jego nazwę i zapewnił, ze żadne polskie lekarstwa nie będą tak skuteczne. Ja zabrałam coś ok 600 dolarów i wystarczyło, ale w tej kwestii zależy, kto ma jakie potrzeby. Przywiozłam arak, buteleczkę z kolorowym piaskiem i wielbłądem z Petry (kiczowate, ale sympatyczne :))i trochę kosmetyków z Morza Martwego. Aha, jeszcze pyszne, pięknie zapakowane ciasteczka z cukierni w Damaszku (cacuszko - trzeba było widzieć uśmiechnięte buzie obdarowanych przyjaciół). Trochę się rozpisałam, ale mam nadzieję, że coś z tego skorzystasz. Jeśli będziesz miała jeszcze jakieś pytania - śmiało. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczur Re: Syria Jordania z Rainbowtour IP: *.toya.net.pl 01.06.10, 14:10 Kilka pytań : Justynko , te 600$ to na osobę czy parę? Czy podczas wycieczki są jakiekolwiek problemy z robieniem zdjęć ? Tzn. nie wolno używać lampy , statywu , albo w ogóle aparatów ? Napiszcie coś więcej o kosmetykach znad M.Martwego . I jeszcze jedno , ktoś z forumowiczów wybiera się 15 września 2010?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Syria Jordania z Rainbowtour IP: *.jmdi.pl 14.06.10, 20:17 Witam ja miałam 600 dol. ( w tym ponad 200 na bilety wstępu i fakultety) dla siebie, ale wszystkiego nie zdołałam wydać. Z robieniem zdjęć nie było żadnego problemu; tylko w Egipcie nie można fotografować punktów kontrolnych na drogach. Mieliśmy taką trochę nieprzyjemną sytuację w drodze do portu, gdy żołnierze to zauważyli - dwóch wsiadło do autokaru, rozmawiali z naszym pilotem i egipskim przewodnikiem, a potem kazali wykasować zrobione zdjęcia. I raczej w Syrii bym żołnierzy nie fotografowała, ale ja trochę tchórzem jestem :) Kosmetyki kupowałam dla rodziny i znajomych, sama używałam tylko kremu do rąk i maseczki z błota - całkiem niezłe. Pozdrawiam i życzę fajnych wrażeń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wi Do Justyny :) IP: *.wroclaw.mm.pl 20.06.10, 21:37 mam pytania czy potrzebne są pełne buty np. typu adidas ? czy brać coś więcej z długim rękawem niż bluzę ? korzystałaś z płatnych obiadów ? Jeśli tak to są samczne czy tylko dla bardzo głodnych ? ;) Czy w hotelach na objeździe są suszarki do włosów ? pozdrwiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Do Justyny :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.10, 11:35 Jakieś zakryte buty przydadzą się w Palmirze i Petrze, bo chodzenie po "ruinach" w klapkach jest ciężkie, przynajmniej dla mnie. Ja miałam tenisówki i było ok, ale moja koleżanka świetnie dawała radę w sandałach, tak więc to jest sprawa indywidualna. Miałam jeden sweter z długim rękawem i potrzebny był tylko na lotnisku w Warszawie. W sierpniu był upał i nawet jak wychodziłyśmy późnym wieczorem to z krótkimi rekawami. Wyjazdy z hotelu są wcześnie rano i może byc trochę chłodniej, ale to akurat była przyjemność :) Jeżeli chodzi o obiady, to niestety nie mogę nic doradzić, bo nie korzystałam. Było tak gorąco, że wystarczało mi śniadanie i kolacja. Ale, ale - przed zwiedzaniem zamku Krak idź na płatny obiad do knajpy, której właścicielem jest gej. Wrażenia niezapomniane. Co do suszarek to nie bardzo pamiętam, ale chyba nie we wszystkich hotelach były. Na pewno w jednym była zepsuta, ale za to tam odbierał TVP Kultura i jak wróciłyśmy około 24 do pokoju to jeszcze leciał "Żółty szalik" :) Pozdrawiam i życzę fajnej podróży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wi Re: Do Justyny :) IP: *.wroclaw.mm.pl 24.06.10, 20:55 ślicznie dziękuję ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Syria Jordania z Rainbowtour IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.10, 10:50 ja wydałam ok.700 USD. Kupiłam ciastka w Damaszku - pudełko 10 USD, figi nadziewane migdałami - 10 USD/kg, daktyle nadziewane migdałami i posypane pistacjami - 8 USD/kg, pocztówki ok. 1 USD za komplet 8- 12 pocztówek, kosmetyki nad Morzem Martwym : mydełko 6 USD, kremy do twarzy po 40 USD, arafatki po 7 USD. Za herbatę płaciłam 1-3 USD, obiady 12-15 USD, kebab 3-5 USD, wino libańskie 8 USD. Toalety z reguły 1 USD za dwie osoby. Problemów żołądkowych nie miałam, ale były osoby które narzekały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beat.09 Re: Syria Jordania z Rainbowtour IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.10, 13:39 W czerwcu na pewno bedzie goraco wiec pamietj o czyms na glowe. W kwesti pieniedzy ja mialam 300 dolarow i wystarczylo. Kupilam wino w strefie wolnoclowej miedzy Syria a Jordania, jakies slodycze, chalwe, herbate i srebro w Petrze. Duzy wybor, oryginalne wzory i wcale nie tak drogo jak myslalam. Moja branzoletka kosztowala 15 $ a kolezanka w Madabie kupiła b.podobna za 20. Naszykuj sobie troche dolarow po 1 $, bo za toalete czesto zycza sobie wlasnie "one dolar" ;-). Udanej wycieczki i milych wrazen. Odpowiedz Link Zgłoś
wiadro_z_woda Re: Syria Jordania z Rainbowtour 01.06.10, 13:35 Ja mam pytanie z gatunku technicznych :). Czy w hotelach na objeździe są suszarki czy moze warto wziąć jakąs małą ze sobą ? Z góry dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: up Re: Syria Jordania z Rainbowtour IP: *.wroclaw.mm.pl 06.06.10, 13:00 up Odpowiedz Link Zgłoś
wiadro_z_woda Re: Syria Jordania z Rainbowtour 14.06.10, 11:03 Mam jeszcze pytanie jak jest z posiłkami w trakcie obajzdu czy jest możliwość zjedzenia "obiadu" ? Jedziemy z 10 letnią dziewczynką i dlatego pytam ? Jeśli jest możliwość to czy jest zjadliwe czy raczej tylko dla niewybrednych ? Odpowiedz Link Zgłoś