Gość: temida IP: *.icpnet.pl 03.07.10, 18:26 To do tych co nie wiedzą- pilot ma zupełnie inne obowiązki na wycieczkach niż przewodnik. Pilot nie oprowadza po miastach,kościołach,muzeach.Od tego są lokalni przewodnicy. Dziękuję za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
potwor_z_piccadilly Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! 03.07.10, 18:56 Aha. Domniemam ze pilot jest agentem odpowiednich sluzb i zadaniem jego jest dbac o interesy jedynej slusznej linii jakiejs wiodacej sily narodu. Dzieki za ostrzezenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma-mia66 Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! 04.07.10, 13:08 Oczywiście że nie jest. Pilot odpowiada za sprawy organizacyjne i bezpieczeństwo. Od oprowadzania są przewodnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! IP: *.chello.pl 04.07.10, 13:55 a dzięki, będziemy pamiętać :) Odpowiedz Link Zgłoś
archonix Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! 05.07.10, 09:53 Jak ja jezdze to ma byc przewodnik znajacy sie na rzeczy caly czas w autokarze, a czy pojedzie jako pilot to mnie nie obchodzi. Dlatego nie jezdze z pseudobiurami naciagajacymi ludzi( 90 % wycieczek jak nie lepiej), tylko na sprawdzone, niestety tych jest malo. A to naprawde nie jest wielka sztuka znalezc kogos z dodatnia wiedza, no tak ale wtedy nie mozna wysylac 50 autokarow tylko 1 albo 2........ Odpowiedz Link Zgłoś
tourpilot Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! 05.07.10, 13:32 Kolego,pilot MUSI być obecny w autokarze podczas całej imprezy.Chyba nie zdarzyło się aby miejscowy przewodnik podjechał pod twoją wiochę i zawiózł ciebie do np Barcelony.Sporo oj sporo by to ciebie kosztowalo.Zejdz na ziemie.Czytaj ustawy.A potem zabieraj głos.Oczekiwania ty mozesz sobie mieć.I tu ciebie zaskoczę ,małe biura górą! Odpowiedz Link Zgłoś
archonix Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! 06.07.10, 23:44 Nie mowie o miejscowym tylko o pilocie wlasnie, co mnie obchodza ustawy? Ja odpowiednio place to i wymagam, a reszta niech sobie jezdzi z triadami, itakami itp, ale nie wciskajcie ludziom kitu ze tak musi byc.......... Odpowiedz Link Zgłoś
grodzioflic Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! 05.07.10, 13:32 Gość portalu: temida napisał(a): > To do tych co nie wiedzą- pilot ma zupełnie inne obowiązki na wycieczkach niż > przewodnik. > Pilot nie oprowadza po miastach,kościołach,muzeach.Od tego są lokalni przewodni > cy. > > Dziękuję za uwagę. Ciężko w to uwierzyć.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re:Do archonix IP: 81.37.65.* 05.07.10, 18:18 A Ty kim jestes? Podoba sie czy nie, pilot na objazdowkach musi byc. Jezeli oprowadza turystow jako przewodnik to robi to nielegalnie. Pilot to opiekun grupy a przewodnik sluzy do oprowadzania. Jak to mozliwe, ze na forach turystycznych wypisujemy skargi, wymagamy Bog wie co, jestesmy we wszystkim najlepiej poinformowani. Wiemy wiecej niz same BP, a nie odrozniamy obowiazkow pilota i Przewodnika? Turysci, turysci.......... Odpowiedz Link Zgłoś
archonix Re:Do archonix 07.07.10, 08:38 w kapitalizmie rozroznia sie prace obowiazkowa i prace dobrze wykonana. Niestety ludzi z pasja jest coraz mniej, a co do mnie to za jakies 2 do 3 lat zaloze biuro podrozy, i niech mi jakis pilot bedzie nieprzygotowany do wycieczki to tyle sie bedziemy widziec..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szemoza Re:Do archonix IP: *.teosat.pl 08.07.10, 11:39 drogi panie/pani archonix, myślę, że najlepiej jak pan sam wsiądzie do swojego 'malucha', i uda się w podróż życia. sam pan zapłaci, sam będzie od siebie wymagał, sam kupi bilety, sam wynajmie lokalnego przewodnika, który pana oskubie. jak mniemam, będzie pan, swoim małym fiatem, gnał przez bezdroża chorwacji, grecji, czy innej taniej wycieczuni. i niech no, tylko nie będzie pan przygotowany finasowo, niech no, tylko pan będzie wynosił jedzonko z restauracji hotelowych, niech no tylko będzie pan się targował w budce z lodami o grosiki, i niech no, niech no... pozdrawiam, mając nadzieję, że takiego wybryku;) na wycieczce którą sama opłacę ;P nie spotkam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! 05.07.10, 18:49 To może podaj nazwy biur podróży, które na objazdówkach korzystają z usług polskojęzycznego przewodnika. Odpowiedz Link Zgłoś
shluger Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! 05.07.10, 22:34 magdalaena1977 napisała: > To może podaj nazwy biur podróży, które na objazdówkach korzystają z usług polskojęzycznego przewodnika. Proszę bardzo: ALMATUR Byłem z nimi na objazdówce we Włoszech. Przewodnicy polskojęzyczni byli w Asyżu, Rzymie (miasto, Muzea Watykańskie i Bazylika Św. Piotra), Neapolu, Pompejach, Florencji. Odpowiedz Link Zgłoś
potwor_z_piccadilly Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! 06.07.10, 00:24 Szanowna damo z opaska. Racz mi wytlumaczyc czemuz to pilot nie moze byc zarazem przewodnikiem. Ze swej strony sadze ze chodzi tu o wyrwanie z kieszeni turysty dodatkowych pieniedzy. Moge jednak sie mylic choc nie bardzo rozumiem jakim to nawalem pracy rzeczony pilot jest zawalony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajka Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.10, 09:07 Nie chodzi tylko o nawał pracy ale również o lokalne przepisy, które rezerwują pracę przewodników dla miejscowych. Nasz pilot nawet się nie uchylał od pełnienia tej funkcji ale robił to trochę pokryjomu. Prosił, żeby nie mówić,że jest pilotem, gdyby ktoś pytał, lecz jednym z uczestników, który sobie poczytał w przewodniku i innym przekazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! 06.07.10, 10:58 Ja bym odróżniła pilota na objazdówce od pilota obsługującego transfery na pobycie. Ten drugi faktycznie może się ograniczyć do informacji typu "przerwa na toaletę 15 minut", ale nie wyobrażam sobie wycieczki objazdowej, gdzie pilot nie opowiadałby o kraju, kulturze, zabytkach itp. Zresztą takie informacje najlepiej usłyszeć w autokarze i na miejscu już zwiedzać samemu. Byłam na wielu wycieczkach i chyba tylko dwa razy spotkałam się z sytuacją, kiedy oprócz pilota był wynajęty polski przewodnik. Myślę, że w wielu miejscach takich przewodników po prostu nie ma. A i tak część atrakcji jest poza miastami w szczerym polu i trudno żeby pilot / przewodnik o nich nie opowiadał. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma-mia66 Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! 06.07.10, 14:38 Do zadań przewodnika turystycznego należy: oprowadzanie wycieczek fachowe udzielenie informacji o kraju, odwiedzanych miejscowościach, obszarach i obiektach turystycznych; uświadomienie turystom bogactwa kulturalnego naszego państwa, zabytków, pomników, które są naszym wspólnym dziedzictwem w zakresie ochrony przyrody i krajobrazu - uczenie poszanowania natury opieka nad turystami udzielanie pierwszej pomocy przestrzeganie, popularyzowanie zasad kultury turystycznej, opieki nad zabytkami i ochrony przyrody podnoszenie kwalifikacji, ciągłe pogłębianie wiedzy, przestrzeganie regulaminu przewodnickiego noszenie odznaki Ponadto powinien być on kwalifikowanym turystą, miłośnikiem krajoznawstwa, odznaczającym się szeregiem cech osobistych, które wraz posiadaną wiedzą i umiejętnościami pozwolą mu w pełni wykonać powierzone zadanie. Do zadań pilota wycieczek należy: sprawowanie, w imieniu organizatora turystyki, opieki nad uczestnikami imprezy turystycznej w niezbędnym zakresie, wynikającym z charakteru imprezy, a w sytuacjach nieprzewidzianych udzielanie im niezbędnej pomocy, zapewnienie właściwej realizacji programu imprezy, udzielenie uczestnikom imprezy informacji o przepisach obowiązujących turystów oraz podstawowej informacji krajoznawczej, czuwanie nad sposobem wykonywania usług świadczonych na rzecz uczestników podczas imprezy oraz przyjmowanie od nich reklamacji dotyczących świadczonych im usług, reprezentowanie organizatora turystyki wobec kontrahentów świadczących usługi w trakcie trwania imprezy, dbanie o dobre imię organizatora i nienarażanie go na straty, obowiązek potwierdzenia klientowi przyjęcie reklamacji, a w wypadku jej niezałatwienia, przekazania jej niezwłocznie organizatorowi turystyki. pełnienie funkcji negocjatora w przypadku występowania sytuacji konfliktowych w grupie, warunkowo pełnienie funkcji tłumacza podczas imprezy za granicą oraz dla turystów z zagranicy, zgłaszanie organizatorowi uwag i opinii z przebiegu imprezy; wnioskowanie w sprawach programów imprez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: portalu Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! IP: *.183.228.14.dsl.dynamic.eranet.pl 06.07.10, 16:04 mamma-mia66 napisała: > uświadomienie turystom bogactwa kulturalnego naszego > państwa, zabytków, pomników, które są naszym wspólnym dziedzictwem Czy to zredagowaliście z Panią w świetlicy, czy w bibliotece? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! IP: 81.37.65.* 06.07.10, 19:52 Kochani, oblatani, wszystko wiedzacy turysci!!!!!!!!! Widze, ze trzeba tlumaczenia jak do tej krowy na miedzy!!!!!! Na wycieczkach objazdowych autokar z turystami nie moze odjechac bez pilota. Takie przepisy. Co nalezy do obowiazku pilota jak w poscie powyzej. Wszystkie miejsce turystyczne maja swoich przewodnikow, ktorzy po tych miejscach oprowadzaja. Maja swoje zrzeszenia i bronia swojej pracy. Co by bylo gdyby piloci oprowadzali wszystkie wycieczki? Jest nie mozliwe, zeby pilot wiedzial tyle i tak dokladnie o kazdym zakamarku na swiecie. Od tego sa wlasnie przewodnicy lokalni, ktorzy nie opowiadaja bzdur. A jezeli robi to pilot to jako intruz. A nie zeby BP zdarla wiecej pieniedzy z turysty. Tak moze uwazac tylko skonczony ignorant. Odpowiedz Link Zgłoś
grodzioflic Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! 06.07.10, 23:43 Ale o co ta wojna ? O wolne soboty ? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! 07.07.10, 20:13 Gość portalu: Gosc napisał(a): > Wszystkie miejsce turystyczne maja swoich przewodnikow, ktorzy po > tych miejscach oprowadzaja. Niestety nie jest to prawda. Byłam w wielu "miejscach turystycznych", gdzie nie było nawet pani sprzedającej bilety, a co dopiero przewodnika. Plus w wielu bardziej egzotycznych krajach nie ma przewodników mówiących po polsku. W kilku pojedynczych muzeach miałam do czynienia z tłumaczeniem słów lokalnego przewodnika przez polskiego pilota i jak dla mnie jest to totalne nieporozumienie. > Jest nie mozliwe, zeby pilot wiedzial tyle i tak dokladnie o > kazdym zakamarku na swiecie. Ale o konkretnym kraju już tak. I dlatego objazdówki powinni obsługiwać piloci przygotowani, najlepiej mieszkający w tym kraju na stałe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc do magdaalena IP: 81.37.65.* 08.07.10, 10:58 Jak widze nie mozna na tym forum uogolniac, bo co po niektorym trudno zrozumiec. Mowilem o "miejscach turystycznych" gdzie sa lokalni przewodnicy, a nie gdzie nie ma Pani sprzedajacej bilety. Przewodnikow lokalnych mowiacych po polsku trudno spotkac nie tylko w krajach egzotycznych!!!!!! I jak ten problem rowiazac, ze w obcych krajach nie chca uczyc sie polskiego??????? Proste, jest przewodnik mowiacy po np angielsku i ewentualnie pilot tlumaczy. Pilot nie moze mieszkac na stale w docelowym kraju wycieczki bo nie byl by pilotem. Pilot musi wyjechac z grupa i z nia wrocic. I dzieki takim wlasnie magdalaenom mamy na forach tyle bzdurnych skarg,narzekan, glupich wymagan i nie zadowolonych z wyjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: do magdaalena IP: 91.212.223.* 08.07.10, 11:19 Owszem zdarzyło mi się spotkać pilotów mieszkających na miejscu. Na wycieczkę grupa leciała samolotem i pilota spotykała na miejscu np było tak na Sycylii, w Maroku. Nie można uogólniać w żadną stronę, pilot nie wyręcza miejscowych przewodników, jezeli takowi są ale też nie może ograniczac się tylko do spraw organizacyjnych i nie wiedzieć nic o kraju, do którego jedzie. Jest to w interesie biura, dobry pilot na pewno zachęci do kolejnych podrózy z tym samym organizatorem a kiepski...no cóż zawsze można zmienić biuro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Uwaga. IP: *.icpnet.pl 08.07.10, 15:00 "i nie nie może wiedzieć nic o kraju, do którego jedzie" I Wie ,wynika to z ustawy.Przekazuje PODSTAWOWE info o kraju do którego wjeżdza z turystami .Dogłębne info turysta usłyszy od przewodnika miejscowego,jeśli takiego zatrudni biuro.Jeśli nie,pora zmienić biuro podroży.Bo turysta ma prawo do przewodnika miejscowego. To tak jak z pacjentem ,który wymagałby aby pielęgniarz go zoperował.Nie da się,każdy ma swoją"broszkę"za która odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma-mia66 Re: do magdaalena 09.07.10, 20:58 Gość portalu: gość napisał(a): > Owszem zdarzyło mi się spotkać pilotów mieszkających na miejscu. Na > wycieczkę grupa leciała samolotem i pilota spotykała na miejscu np > było tak na Sycylii, w Maroku. Nie można uogólniać w żadną stronę, > pilot nie wyręcza miejscowych przewodników, jezeli takowi są ale też > nie może ograniczac się tylko do spraw organizacyjnych i nie > wiedzieć nic o kraju, do którego jedzie. Jest to w interesie biura, > dobry pilot na pewno zachęci do kolejnych podrózy z tym samym > organizatorem a kiepski...no cóż zawsze można zmienić biuro. Taki gość to rezydent osoba delegowana przez biuro podróży na okres wakacji np od czerwca do września. Rezydent mieszka np w hotelu i do niego należy opieka nad turystami odpoczywającymi w danym mieście czy regionie. Nie jest przewodnikiem ale takim opiekunem na miejscu. Oczywiście posiada wiedzę i może się nią dzielić ale najczęściej w zakresie podstawowym. Od szczegółów są jak było wielokrotnie powiedziane - przewodnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: do magdaalena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.10, 21:59 nie pisałam o rezydentach tylko o pilotach na objazdówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: do magdaalena 10.07.10, 08:02 mamma-mia66 napisała: > Gość portalu: gość napisał(a): > > Owszem zdarzyło mi się spotkać pilotów mieszkających na miejscu. > > Taki gość to rezydent osoba delegowana przez biuro podróży > na okres wakacji np od czerwca do września. Nie zawsze. Ja byłam na objazdówce po Maroku i tam opiekowała się nami pani pilotka (super) Polka, która mieszka w Agadirze. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: do magdaalena 08.07.10, 17:24 Gość portalu: Gosc napisał(a): > Proste, jest przewodnik mowiacy po np angielsku i ewentualnie > pilot tlumaczy. Ale ja wiem, że istnieje taka możliwość (pisałam nawet, że miałam z nią do czynienia w pojedynczych muzeach) i uważam, że jest to pomysł zdecydowanie chybiony. Oprowadzanie trwa długo, a przekaz jest mocno zniekształcony. Ponieważ pilot raczej nie zna miejscowego egzotycznego języka, to wybiera przewodnika mówiącego w jakimś języku europejskim np. po angielsku. IMHO niewielu pilotów zna języki obce na tyle dobrze, żeby tłumaczyć z marszu ustną wypowiedź dotyczącą kultury czy historii wygłaszaną z obcym akcentem. Znacznie łatwiej przyswoić podstawowe informacje na temat kultury danego kraju, dane o zabytku itp. opowiedzieć to w autokarze, a potem puścić turystów na zwiedzanie. > Pilot nie moze mieszkac na stale w docelowym kraju wycieczki bo nie > byl by pilotem. Pilot musi wyjechac z grupa i z nia wrocic. Ostatnio w Maroku zajmowała się nami pani pilotka, która właśnie mieszka tam od dłuższego czasu. I dlatego miała do opowiedzenia nie tylko ogólne dane o zabytkach, ale sporo o historii i kulturze. Co lepsze przy większych atrakcjach, mieliśmy miejscowych przewodników, którzy przydawali się tylko do pilnowania, żeby nikt się nie zgubił w medinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! IP: *.rzeszow.mm.pl 07.07.10, 16:16 To prawda,że pilot nie jest przewodnikiem i np. w obiektach wpisanych na listę UNESCO nie wolno mu oprowadzać grup(tak jest również w wielu znanych zabytkach). Od tego jest licencjonowany przewodnik lokalny. Lubie objazdówki i to w takie mało modne miejsca, gdzie np. w miejscowym kościółku nie ma przewodnika. To jasne, że jadąc do Toskanii we Florencji czy Sienie będzie przewodnik lokalny, ale w tych mniejszych dziurach nie. Poza tym objazdówka to też poznanie obyczajowości, kultury, zwyczajów i kto jeśli nie pilot w autokarze ma to zrobić? Nie przesadzajmy w dwie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krysia Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 22:15 Przepis, przepisem, a dla mnie najbardziej udane wycieczki były wtedy, gdy pilot pasjonował się kulturą danego kraju i potrafił wycieczkowiczów zarazić tą pasją choć trochę (albo i więcej). Takimi pilotami, którzy mieli ogromną wiedzę i dzielili się nią przez cały czas (z wyjątkiem miejsc, gdzie oprowadzał nas lokalny przewodnik), a zwłaszcza podczas długich przejazdów autokarem czy zwiedzania miejsc bez lokalnych przewodników bądź po prostu spacerów po mieście byli w mojej historii wojażowania Janusz D. - Indie, Ewa G. - Iran, Edward - Maroko, Małgosia G. - Jordania, Małgosia J. - Chiny. Piloci, którzy ograniczali się tylko do pilnowania, tłumaczenia itp. nie tylko nigdy nie uzyskali żadnego uznania grupy, ale byli źródłem co najmniej rozczarowania wycieczkowiczów. Takie są realia, które zna każde biuro i każdy pilot, a że nie mają podstaw w przepisach prawa, to już całkiem inna sprawa. Biura, którym zależy na klientach, biorą te oczekiwania pod uwagę, bo podobno "nasz klient, nasz pan"; nieudolne albo zbyt biedne, by wynająć pilota z prawdziwego zdarzenia, będą się zasłaniały cytowanymi wyżej przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! IP: *.icpnet.pl 08.07.10, 23:29 "a że nie mają podstaw w przepisach prawa" -to sedno twojego wpisu Odpowiedz Link Zgłoś
mamma-mia66 Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! 09.07.10, 21:11 Prawa i obowiązki przewodników i pilotów określa Ustawa o usługach turystycznych www.polskainfo.pl/index.php? option=content&task=view&id=39 Pilotom często nie wolno być przewodnikami. W największych miastach w Polsce nie wolno oprowadzać grup turystów bez przewodnika z licencją. Pilot może przez to stracić uprawnienia. Pewnie że często piloci podają szczegółowe informacje w autokarze. Bądźmy im za to wdzięczni i pamiętajmy że robią to z dobrej woli. My nie mamy prawa od nich tego wymagać. Czasem warto przed wyjazdem samemu poczytać czy wyszukać w internecie garści informacji o miejscu do którego się kierujemy. -- www.pajacyk.pl/ www.polskieserce.pl/ www.okruszek.org.pl/ www.sadzimynadzieje.pl/index.php?modul=pola_zasadz Odpowiedz Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! 10.07.10, 08:08 mamma-mia66 napisała: > Prawa i obowiązki przewodników i pilotów określa Ustawa o usługach > turystycznych www.polskainfo.pl/index.php? > option=content&task=view&id=39 Ale dlaczego wiele osób w tym wątku (które jak rozumiem są pilotami / przewodnikami / pracownikami BP) tak bardzo domaga się ograniczenia obowiązków pilota ? Przecież każdy, kto był kilka razy na wycieczce objazdowej, potrafi odróżnić dobrego pilota od marnego. I chyba dla wszystkich turystów wypowiadających się w tym wątku jest jasne, że dobry pilot nie ogranicza się do ustalania przerw na toaletę, tylko opowiada także o kulturze, historii i zabytkach zwiedzanego kraju. Owszem są miejsca, gdzie można wejść tylko z miejscowym przewodnikiem, ale tych miejsc jest stosunkowo niewiele i obecność miejscowego przewodnika nie zwalnia IMHO pilota od przygotowania się do pracy. Dlaczego Wam się to nie podoba ? Czy wszyscy jesteście takimi marnymi pilotami, którym nie chciało się przygotować do pracy i macie pretensje, że w branży są inni lepsi ? Odpowiedz Link Zgłoś
potwor_z_piccadilly Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! 10.07.10, 08:30 Rzeczywiscie zaznalismy tego nieszczescia napotkac na tym forum "marnych pilotow". Dlaczego. Poczytajcie uwaznie ile w ich wypowiedziach jest agresywnych tonow. Przyklad: "Czy mam tlumaczyc jak krowie na miedzy". Wiesz do kogo to piszesz gamoniu w nigdy nie prasowanych, poplamionych spodniach i rozklapcianych butach. Piszesz do Twoich klientow. Piszesz do zamoznych ludzi a jesli sa zamozni to z pownoscia cos soba reprezentuja. Gdyby bylo inaczej byliby podobnymi do Ciebie znudzonymi arogantami w rozklapcianych butach. magdalena1977. Popieram bez uwag. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyag Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! IP: *.icpnet.pl 10.07.10, 12:26 "Ale dlaczego wiele osób w tym wątku (które jak rozumiem są pilotami / przewodnikami / pracownikami BP) tak bardzo domaga się ograniczenia obowiązków pilota ? " Prawa i obowiązki pilota reguluje ustawa,nie turysta.Tak samo ustawa reguluje obowiązki biur podroży względem turystów.Musi ono zatrudnić przewodnika terenowego-miejscowego.Jeśli tak nie jest-zmienić biuro.Ile to razy spotykałem się na wycieczkach z wręcz wymuszaniem na pilotach oprowadzania po miastach ,po których oprowadzać im nie wolno.Wiedeń taki doskonały przykład.W tym przypadku biuro powinno zatrudnić przewodnika miejscowego.Dlaczego tego nie robi? dopowiedz sobie sama. To nie tak ze wszyscy są marnymi pilotami,wykonują swoje obowiązki wedle ustawy.Ty tez w pracy bylabyś niezadowolona gdyby Twój zwierzchnik dołożył tobie obowiązków,tak w ramach oszczędności.Są biura które zatrudniają przewodnika w każdym ciekawym miejscu.Z tymi nalezy jezdzić.Ja tak robię i nie narzekam.Od pilota oczekuje opieki w razie wypadku,realizacji programu,zdyscyplinowania organizacyjnego,wiedzy na temat przepisów panujących na terenie danego państwa( co mogę ,czego nie mogę) Odpowiedz Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! 10.07.10, 14:22 Gość portalu: voyag napisał(a): > Prawa i obowiązki pilota reguluje ustawa,nie turysta. Ale to jest tylko minimum. W ustawie nic nie ma o zakazie wykonywania przez pilota innych usług na rzecz turystów. > Tak samo ustawa reguluje obowiązki biur podroży względem > turystów. Musi ono zatrudnić przewodnika > terenowego-miejscowego. No niestety - poczytałam ustawę i jakoś nie widzę takiego obowiązku. > Wiedeń taki doskonały przykład. W tym przypadku biuro powinno > zatrudnić przewodnika miejscowego.Dlaczego tego nie robi? No właśnie nie wiem. Wydaje się, że w Wiedniu taki przewodnik faktycznie jest potrzebny. Natomiast uwagi większości wypowiadających się tu turystów dotyczą po pierwsze miejsc, gdzie nie ma możliwości wynajęcia przewodnika mówiącego po polsku, a po drugie zachowania pilota poza sytuacjami, gdy się z pomocy tego przewodnika korzysta. > To nie tak ze wszyscy są marnymi pilotami,wykonują swoje > obowiązki wedle ustawy. Ty tez w pracy bylabyś niezadowolona > gdyby Twój zwierzchnik dołożył tobie obowiązków,tak w ramach > oszczędności. Zachowujesz się tak jakbyś był ekspedientką, która ma pretensje, że oprócz przyjmowania gotówki ma jeszcze mówić proszę, dziękuję i życzę miłego dnia. Turysta, który jeździ na objazdówki to osoba zainteresowana kulturą, historią, zabytkami odwiedzanego kraju i chce, żeby pilot wprowadzał ją w ten świat, opowiadał o oglądanych miejscach, pokazywał ciekawostki, doradzał np. co warto spróbować z miejscowej kuchni. Oczywiście jeśli oprócz pilota jest jeszcze przewodnik po konkretnych zabytkach, to tym lepiej, ale klienci oczekują pilota erudyty, a nie tylko "kierownika wycieczki". I (niestety dla Ciebie) tacy piloci istnieją, jeżdżą z grupami i zawyżają poziom oczekiwań klientów. > Są biura które zatrudniają przewodnika w każdym ciekawym miejscu. Nie wierzę. Są miejsca typu Lwów czy Wiedeń, gdzie faktycznie są polscy przewodnicy, nie można bez nich zwiedzać itp. Ale mniejsze zabytki ? ciekawostki położone na uboczu ? Naprawdę są biura, gdzie na objazdówkę po kraju jedzie i pilot i przewodnik ? Podaj nazwy i miejsca, bo naprawdę jestem ciekawa. Może pojadę z nimi w przyszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyage Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! IP: *.icpnet.pl 10.07.10, 14:53 "W ustawie nic nie ma o zakazie wykonywania przez pilota innych usług na rzecz turystów." Tak ,żadna profesja nie jest ograniczana ustawowo.Nikt nie broni lekarzowi podmycia pacjenta,nikt nie broni nauczycielowi wyczyszczenia toalet w szkole,gdy są brudne,nikt nie broni kierowcy oprowadzenia po mieście doskonale mu znanym. WRÓC DO NORMALNOŚCI.... Odpowiedz Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! 10.07.10, 18:37 Gość portalu: voyage napisał(a): > Tak ,żadna profesja nie jest ograniczana ustawowo.Nikt nie broni > lekarzowi podmycia pacjenta,nikt nie broni nauczycielowi > wyczyszczenia toalet w szkole,gdy są brudne, Jeśli opowiadanie turystom o kraju, który zwiedzają stawiasz na tym samym poziomie, co czyszczenie toalet, to chyba powinieneś zmienić zawód. Ewentualnie ustal z pracodawcą, że Ty tylko organizujesz życie na wycieczce i za żadne skarbu nie będziesz opowiadał i oprowadzał. Ciekawe, kto Cię zatrudni swoją drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyag Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! IP: *.icpnet.pl 10.07.10, 21:39 Gwoli wyjaśnienia-nie jestem pilotem.Jeżdzę z rożnymi biurami,i zgadzam się z pilotami.Zakres ich obowiązków ustala ściśle ustawa.Oby tak w każdym zawodzie był ściśle ustanowiony zakres obowiązków.Nie byłoby tego cholernego bałaganu w tym kraju.Zacznij mysleć tak jak koledzy z rozwiniętych krajów. Tam zawsze ktoś ci powie-proszę poczekać,przyjdzie ktoś kompetentny.Tak jest w bankach,urzędach,szpitalach,szkołąch ,biurach tursytycznych,firmach. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! 10.07.10, 23:04 Gość portalu: voyag napisał(a): > Gwoli wyjaśnienia-nie jestem pilotem.Jeżdzę z rożnymi biurami To podaj to biuro i kraj, gdzie na wycieczce cały czas zawsze miałeś miejscowego przewodnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bo Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! IP: *.214.83.35.addr.tdcsong.se 12.07.10, 14:06 np Logostour - Liban, Syria, Jordania - w każdym kraju oprócz pilota był przewodnik miescowy lub CT Poland - Chiny - w każdym zwiedzanym regionie zawsze towarzyszył nam przewodnik miejscowy. Moim zdaniem fajnie jak pilot coś poopowiada w autobusie ale tak naprawdę to najlepiej przygotować się samemu do takiej podróży - teraz jest duuużo możliwości-dobre przewodniki, internet. A przewodników lokalnych najbardziej lubię słuchać jak opowiadają jakieś ciekawostki. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! 12.07.10, 21:11 Gość portalu: bo napisał(a): > np Logostour - Liban, Syria, Jordania - w każdym kraju oprócz pilota > był przewodnik miescowy lub CT Poland - Chiny - w każdym zwiedzanym > regionie zawsze towarzyszył nam przewodnik miejscowy. A co rozumiesz przez miejscowego przewodnika ? Tj. czy to był taki pełnoprawny przewodnik przygotowany do oprowadzania turystów czy tylko drugi pilot wydelegowany przez kooperanta polskiego biura ? bo z tym drugim spotkałam się w Turcji - pan nic nie opowiadał turystom tylko załatwiał sprawy z miejscowymi. I co było z językiem ? miejscowy przewodnik mówił po angielsku a pilot tłumaczył ? po syryjsku ? pilot znał angielski na tyle dobrze, żeby tłumaczyć na bieżąco ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bo Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! IP: *.214.83.35.addr.tdcsong.se 13.07.10, 12:23 przewodnikami lokalnymi byli miejscowi przewodnicy, którzy dobrze mówili po angielsku. Ja miałam pilotów którzy sami mieli bogatą wiedzę o regionie i dużo opowiadali ale przewodnicy lokalni też czasem chcieli coś dodać i wtedy pilot tłumaczył. Dzięki temu, że ci przewodnicy towarzyszyli nam cały czas można było z nimi samemu pogadać i dopytać się o interesujące szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyage Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! IP: *.icpnet.pl 10.07.10, 21:43 "Jeśli opowiadanie turystom o kraju"-to ich obowiazek ale To nie to samo co oprowadzanie po kościolach ,miastach,muzeach .A o tym się pisze.Od tego są przewodnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.10, 15:36 "Ty tez w pracy byłabyś niezadowolona gdyby Twój zwierzchnik dołożył tobie obowiązków,tak w ramach oszczędności" to już są kwestie do wyjaśnienia między pracownikiem a pracodawcą a nie na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma-mia66 Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! 12.07.10, 23:06 Kurcze o co ta wojna? Podsumowując: zadania przewodnika i pilota określa ustawa. To biuro powinno zatrudniać odpowiednią liczbę konkretnych pracowników i płacić im za to. Dlaczego ktoś ma wykonywać pracę za którą mu nie płacą? Poza tym wśród pilotów i przewodników tak jak wśród całej reszty zawodów są pasjonaci i ci którzy wykonują swą pracę. Traf się pasjonat to za darmo rzuci garść dodatkowych informacji. Trafi się taki co wykonuje swoją pracę to powie: mi za to nikt nie płaci. Ma gość prawo. Ciekawe kto z Was lubi być za frajer wykorzystywany? Pewnie niewielu. Powtórzę: To biuro powinno zatrudniać odpowiednią liczbę konkretnych pracowników i płacić im za to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dornkaat Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! IP: *.icpnet.pl 12.07.10, 23:18 I zatrudniają.Nie wszystkie,to fakt.Ale zawsze można biuro zmienić na lepsze. To wypis z regulaminu jednego z lepszych biur na rynku: "UWAGA! Ww. program należy traktować ramowo i może on ulec zmianie, oczywiście z zachowaniem wszystkich pozycji zwiedzania. Pilot nie oprowadza po miastach i obiektach muzealnych." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krysia Re: UWAGA ,UWAGA! Pilot nie jest przewodnikiem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 23:28 Hmmm... Wybieram się do Tybetu i nie wyobrażam sobie sytuacji, w której polski pilot będzie ograniczać sie tylko do tłumaczenia tego, co zechce powiedzieć chiński przewodnik (bo na Tybetańczyka, a w dodatku takiego, który odważy się powiedzieć coś "niepolitycznego" nie ma co liczyć). Tak było w Birmie, gdzie reżimowy przewodnik niewiele miał do powiedzenia, a polska pilotka to już w ogóle nic. Samodzielne przygotowanie wg. mnie jest niezbędne, ale dobrego pilota, który nie trzyma się kurczowo przepisów ustawy, NIC nie zastąpi. Znam jednego, który do tej pory, kilka lat po wycieczce, przysyła chętnym wycieczkowiczom informacje dotyczące kraju, do którego jeździ na wycieczki. I chwała mu za to, że mu się chce, bo w tym jest chyba sedno sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś