Dodaj do ulubionych

Włochy: z kim, gdzie i ...dlaczego tak drogo?

IP: 46.113.11.* 27.11.10, 20:53
Proszę o opinie i porady od osób, które korzystały z turystyki zorganizowanej by odwiedzić południowe Włochy, w tym także Sycylię.
Marzy mi się już od kilku lat podróż do tej części Włoch, ale zauważyłam, że ofert jest stosunkowo mało, a jak już są, to drogie. Zawsze wybierałam więc inne kraje, bo po prostu było dużo taniej. W tym roku chciałabym spełnić swoje marzenia.
Odpada podróż swoim samochodem, bo mój mały synek ma okropną odmianę choroby lokomocyjnej. Pozostaje więc samolot.
Proszę o opinie i porady od osób, które w ten sam lub podobny sposób odwiedziły te rejony tego pięknego kraju, np. jakie biura się sprawdziły, jakie wyżywienie wybrać (choć wiem, że wersja all incl. jest rzadkością), jakie hotele, które sprawdziłyby się też dla dzieci, no i niedaleko lotniska.
Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • voyager747 Re: Włochy: z kim, gdzie i ...dlaczego tak drogo? 27.11.10, 21:49
      Sycylia jest droższa niż Turcja czy Grecja, to normalne. Ja byłem dawno temu z Neckermannem i było ok. Można w Itace też popatrzeć, ewentualnie. My mieszkaliśmy niedaleko Taormniy, następnym razem chyba wybiorę Cafalu.
    • Gość: gośc Re: Włochy: z kim, gdzie i ...dlaczego tak drogo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 14:45
      Tylko z Itaką :) Mają bardzo ciekawe programy :) W tym roku w ofercie nowe trasy i nowe regiony Italii :)
    • Gość: turystka Re: Włochy: z kim, gdzie i ...dlaczego tak drogo? IP: 109.196.124.* 30.11.10, 08:23
      Jak chodzi o Włochy, to najleoiej jechać z Itaką. Nie wiem, co byłoby najlepsze na wyjazd rodzinny, bo jeżdże zwykle na objazdówki. W kazdym razie z ostatniej (lotniczej)wycieczki "Pomarańcze i mandarynki" (Palermo) byłam zadowolona, bo zobaczyliśmy naprawdę sporo, zaczynając właśnie od Palermo, dookoła wyspy. Dodatkowo, bezplatnie pilot wykroił nam czas wolny w centrum Katanii (piękne miasto) oraz rejs po Zatoce Syrakuzańskiej.
      Taormina to ekskluzywne, ale cudne miejsce często wybierane na wypoczynek, naprawdę warte polecenia. W Cefalu - na północy wyspy jest inaczej, skromniej, ale i taniej. Samo Cefalu głośne i tłoczne, plaza ujdzie. Może okolice uroczego Cefalu są spokojniejsze i zachęcają do wypoczynku, ale samo miasteczko na pewno nie.
    • Gość: Zenek Re: Włochy: z kim, gdzie i ...dlaczego tak drogo? IP: *.146.184.32.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.11.10, 09:26
      A co sądzicie o możliwości spędzenia sylwestra we włoskich klimatach? Bo wypatrzyłem wycieczkę sylwestrową w Rimini z biura itaka za około 1 222 złotych na sześć dni.
      • voyager747 Re: Włochy: z kim, gdzie i ...dlaczego tak drogo? 30.11.10, 09:55
        W tym roku też przeglądałem oferty Itaki na Sycylię, ale z powodu godzin lotów od razu je odrzuciłem, loty o 3ej, 5ej w nocy są po prostu nieakceptowalne. Latam z Itaką od wielu lat, ale z godzinami lotów jest coraz gorzej. Jakoś inne biura potrafią sobie z tym poradzić, a dla Itaki jeden samolot lata dziennie z 5 polskich miast ( np. Saga do Turcji) i z Warszawy godziny wylotów były beznadziejne. Ja biorę pod uwagę takie rzeczy jak planuję wakacje.
        • Gość: Marek Re: Włochy: z kim, gdzie i ...dlaczego tak drogo? IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.10, 16:45
          Ja byłem z Triadą 3 lata temu TOUR ITALIA(było b.dobrze)a w ubiegłym sezonie byliśmy z
          triadą na Sycylii-naprawdę polecam.Cena b.dobra!i objazd także.Pilotem była Pani około 40 lat ciemne krótkie włosy.Super.
        • Gość: Mary do voyager747 IP: 46.112.214.* 11.12.10, 09:56
          a skąd wiadomo już teraz jakie są godziny lotów? nigdzie nie widzę rozkładu...

w moim przypadku właśnie nocne podróże są wskazane, wtedy mogłabym wybrać dłuższy transfer z lotniska do hotelu :-) a synek śpi....
          • voyager747 Re: do voyager747 16.12.10, 01:24
            Jak ja rezerwuję, to zawsze już wiadomo o której są loty :)
    • agulha Re: Włochy: z kim, gdzie i ...dlaczego tak drogo? 11.12.10, 09:41
      Samolot nie oznacza automatycznie zorganizowanej formy wypoczynku. Można znaleźć hotelik lub kwaterę (za granicą to są raczej "mieszkania wakacyjne" albo "domy wakacyjne", tak się to określa) i dojechać tam samodzielnie. Jak się zapoluje na bilety odpowiednio wcześnie, ceny są naprawdę atrakcyjne.
      Zależy jeszcze oczywiście, dokąd ostatecznie chcesz dojechać, jeżeli gdzieś nad morze, daleko od lotniska, to w przypadku wczasów zorganizowanych będzie łatwiej, bo autokar odbierze Was sprzed drzwi portu lotniczego i odstawi pod drzwi hotelu. Ale co z chorobą lokomocyjną?
      W krajach zachodnich komunikacja publiczna i koleje działają na ogół lepiej niż u nas, więcej jest wind i schodów ruchomych i przemieszczenie się z bagażem nie jest taką męką, jak u nas. A wiem, co mówię, bo dużo podróżuję służbowo po Polsce i niemało po Europie dla przyjemności.
    • Gość: Mary Re: Włochy: z kim, gdzie i ...dlaczego tak drogo? IP: 46.112.214.* 11.12.10, 09:53
      Wszystkim serdecznie dziękuję.
      Faktycznie pojawiły się już nowe oferty, ale standardowo, ofert mało i drogie.
      Myślałam o zorganizowaniu podróży bez pomocy biura, tzn. samolotem i potem wypożyczyć auto, zamieszkać gdzieś w ładnym pensjonacie nad morzem i samemu się wyżywić. Tyle, że mam bardzo mało informacji i możliwości w związku z tym wydają się ograniczone. Nadal pozostaje faktycznie kwestia choroby lok. mojego syna, której niczym nie wyleczę póki co. Ale mogę zorganizować tak podróż, żeby synek zawsze spał - tak robimy jeżdżąc po naszym kraju:-)

Proszę jeszcze o opinie, wszystkie czytam dokładnie i sprawdzam. Dziękuję raz jeszcze.
      Pozdrawiam
      Mary
      • Gość: eire Re: Włochy: z kim, gdzie i ...dlaczego tak drogo? IP: *.159.56.194.static.crowley.pl 22.12.10, 12:28
        Polecam Ci z czystym sumieniem Biuro Podróży Orka Travel! To małe biuro z Warszawy, specjalizuje się we Włoszech, mają naprawdę ciekawą i szeroką ofertę, nie tylko jeśli chodzi o Sycylię, mają też Sardynię, Kalabrię, Apulię chyba i kilka innych regionów. Pisałam o moim wyjeździe do Kalabrii z Orki na tym forum, na forum Włochy z tego co pamiętam też. Na pewno znajdziesz :) W ogóle jest na forum parę dobrych opinii o tym biurze. Zastanów się.
        • Gość: Mary Re: Włochy: z kim, gdzie i ...dlaczego tak drogo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.10, 13:05
          Wszystko fajnie, tylko nie widzę na ich stronie (Orka Travel) oferty konkretnej, widzę tylko opis hoteli, nie ma ani terminów ani cen.
          Na innych stronach typu easy.go czy wakacje.pl w ogóle nie widzę ich oferty.

Gdzie mam szukać ich propozycji?
          • Gość: eire Re: Włochy: z kim, gdzie i ...dlaczego tak drogo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.10, 23:47
            Fakt, ich strona nie jest zbyt przejrzysta, gdybym zaczynała przeglądanie ofert od ich strony to bym szybko się zniechęciła. Polecam Ci stronę fly.pl, tam właśnie znalazłam konkretne oferty Orki. A potem wybrałam się do biura osobiście dopytać o szczegóły i było bardzo miło i sensownie. Możesz też zadzwonić. Ja byłam w Capo Vaticano (Kalabria) w hotelu Baia del Capo. Absolutnie wszystko było zgodne z ofertą i dobrze zorganizowane, żadnych niemiłych niespodzianek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka