Dodaj do ulubionych

Opłaty drogowe Czechy, Austria

07.05.11, 10:33
Bardzo prosze was odpowiedzcie mi na pytanie: Czy skrzyneczka tz Go-box jest przypisany do jednego autokaru???czy na jak jakis kierowca ma jakis stary Gp Box a na nim kilka roszy to czy przyjezdzajac na na shela moze zmienic to na ten autokar którym jedzie obecnie???
dzieki za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • diabelski_tuzin Re: Opłaty drogowe Czechy, Austria 07.05.11, 13:39
      > Czy skrzyneczka tz Go-box jest przypisany do jednego autokaru???
      Tak - zarówno w CZ, jak i w A.

>czy na jak jakis kierowca ma jakis stary Gp Box
      > a na nim kilka roszy to czy przyjezdzajac na na shela moze zmienic to na ten au
      > tokar którym jedzie obecnie???
      Tak. W CZ należy przedstawić kwit nabycia go-boxa (1550 CZK kaucji) - bez niego nie jest możliwe wykonanie jakiejkolwiek operacji, w tym również zwrot go-boxa. W Austrii nie ma większych problemów z przepisaniem go-boxa na inny pojazd, w tym także na pojazd o innej liczbie osi, przy czym nie trzeba przedkładać kwitu nabycia go-boxa (niegdyś 5 euro, dziś bodajże 10). I nie tylko na stacjach Shella.

Pozdrawiam 13
    • malgorzata.duraj Re: Opłaty drogowe Czechy, Austria 07.05.11, 21:47
      Hej, zarówno austriacki Go-Box, jak i czeski Premid są przypisane do konkretnego autokaru (nr rejestracyjny) i firmy. Nie ma możliwości wykorzystania ich w innym aucie. Trzeba oddać starego Go-Boxa / Premida (zwracają i pieniądze, jakie na nim zostały, i kaucję za urządzenie) i wziąć nowego.

Nawet jeśli jest w aucie Go-Box / Premid, ale autokar został sprzedany innej firmie, to procedura jest taka sama (zmiana danych auta).
      małgosia
      • saskia1 Re: Opłaty drogowe Czechy, Austria 08.05.11, 10:16
        Bardzo , bardzo wam dziekuje za te informacje
        • smerv Re: Opłaty drogowe Czechy, Austria 08.05.11, 12:17
          Z go-boxami tak jest wszędzie - skrzynka jest przypisana do pojazdu, ale wymiana tego satelitarnego pudła na Słowacji kosztowała - niestety - godzinę postoju.
          • free-znowak Re: Opłaty drogowe Czechy, Austria 09.05.11, 13:11
            W Austrii to małe satelitarne pudełeczko zdarzało mi się też kilka razy wymieniać - operacja trwała nie więcej niż 5 minut. Mam nadzieję, że nasz viaTOLL będzie nie tylko gabarytowo podobny, ale przede wszystkim mało uciążliwy we wszystkich sytuacjach "urzędniczo-biurokratyczno-drogowych"!
            • smerv Re: Opłaty drogowe Czechy, Austria 09.05.11, 17:29
              Podjechaliśmy na czesko - słowackie przejście gdzieś 23.45. Pracownik (?) po słowackiej stronie stwierdził, że przed północą nie zdąży, potem musi zrobić rozliczenie kasy (koniecznie o północy), a potem może tę skrzynkę przyjąć i wydać inną. W sumie przed pierwszą udało się ruszyć.
              Napisałem znak zapytania, bo ten gość nie zachowywał się, jakby tam pracował, tylko raczej czynił łaskę swoją obecnością.
              Polskie będą jak czeskie i austriackie, tylko mniejsze knedle wybrały sobie satelitarną technologię.
              • jimmy_dill Re: Opłaty drogowe Czechy, Austria 10.05.11, 21:38
                Rozliczenie kasy na stacjach benzynowych robi się zawsze punktualnie o północy, nie ma się więc co dziwić Słowakowi, że robił to właśnie o tej porze :]
              • diabelski_tuzin Re: Opłaty drogowe Czechy, Austria 12.05.11, 03:30
                Co prawda pytanie dotyczyło Czech i Austrii, ale skoro smerv wywołał do tablicy Słowację... Jest możliwość przejazdu [b]tranzytem[b] przez Słowację bez ichniego pudła - warunki są dwa: przejazd należy ukończyć do północy i nie zmieniać zadeklarowanej trasy. Wykupuje się wówczas tzw. tranzitkę, czyli coś zbliżonego do winiety.
                Może komuś się przyda ta informacja?
                Pozdr. 13
                • smerv Re: Opłaty drogowe Czechy, Austria 12.05.11, 14:35
                  Tranzitki były, ale się zmyły. Przynajmniej w Svrcinowcu. Może jeszcze są na autostradzie do Bratysławy, w tym roku nie sprawdzałem.
                  Nie mam pretensji, że gość rozliczał kasę, choć jest tam specjalne biuro, a nie stacja benzynowa - kto jeździ, ten wie. Ale grubo przed północą już mu się nie chciało, a sporo po północy też mu się już nie chciało. Na stacji benzynowej rozliczenie kasy zajmuje maks. 10 minut.
    • mostrone Re: Opłaty drogowe Czechy, Austria 10.05.11, 09:02
      W Austrii - operacja doładowania go-boxa parę dni temu, będącego wcześniej w innym pojeździe, nie przekroczyła 5 minut.
      M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka