Dodaj do ulubionych

Ku przestrodze... SKANDAL

22.07.11, 17:00
Ogłoszenie z dnia dzisiejszego z tur-info:

www.tur-info.pl/p/og_id,48447,,,wychowawca_w_hiszpanii_pilne_wyjazd_w_dniu_dzisiejszym.html
Wychowawca w Hiszpanii - pilne! Wyjazd w dniu dzisiejszym
Wychowawca na obozie młodzieżowym w Hiszpanii - Calelli.
Wyjazd w dniu dzisiejszym z Bielska-Białej lub Katowic.

Oferujemy:
- transport
-zakwaterowanie
-wyżywienie
- ubezpieczenie NNW i KL
wynagrodzenie: 550 zł brutto za turnus 15 dniowy

Obowiązki:
- sprawowanie opieki nad młodzieżą w wieku 13 - 18 lat
- wyjazdy z grupą na wycieczki fakultatywne

--------------------------------------

Moim zdaniem to przestroga nie tylko dla nas pilotów/wychowawców ale i dla rodziców... Myslę, że ktos powinien się uważnie przyjrzeć poczynaniom tego biura podróży.

No i to wynagrodzenie 550 brutto - to jakiś koszmar... Czytam i nie wierzę. 550 złotych brutto za 15 dni ciężkiej pracy! Zgroza! Przysięgam to już Caritas płaci studentom za wychowawcze praktyki kolonijne o wiele więcej. Caritas płaci 600 złotych za turnusy 12 dniowe.
Obserwuj wątek
    • kamilekwawa Re: Ku przestrodze... SKANDAL 22.07.11, 17:08
      Dodam jeszcze, że cena obozu na który jadą te dzieciaki to 1600 złotych - dlatego już kompletnie nie rozumiem jak można zaproponować komukolwiek 550 złotych brutto za 15 dni pracy. To jest pensja poniżej średniej krajowej, która za cały miesiąc pracy wynosi 1.317 brutto - a tu mamy za pół miesiąca 550 złotych brutto.
      • smerv Re: Ku przestrodze... SKANDAL 22.07.11, 18:42
        To jest nawet poniżej płacy minimalnej, w dodatku bez limitu czasu pracy i nadgodzin. Ale cóż - mamy wolny rynek, więc jeśli firma znajdzie jelenia za te pieniądze, to go wyśle, a potem jeszcze nie zapłaci. Jedyny sposób, to zbojkotować takie ogłoszenie, ale to nierealne. Pojedzie jakiś student /jakaś studentka wychodząc z założenia, że będzie miał(a) darmowe wakacje i jeszcze parę groszy zapłacą (może kiedyś albo wcale). Oczywiście dzieciaki będą rozbiły, co zechcą i wszystko się będzie jakoś turlać, dopóki nie zdarzy się jakieś nieszczęście. O wspaniałym ośrodku na Gargano to już wróble ćwierkają.
        • pilociwycieczek WITOURS 22.07.11, 20:01
          jeżeli ktoś nie wie co już o tym biurze było: WITOURS
    • bluemar Re: Ku przestrodze... SKANDAL 22.07.11, 20:10
      kamilekwawa napisał:

>...Przysięgam to już Caritas płaci studentom za wychowawcze praktyki kolonijne o wiele więcej. Caritas płaci 600 złotych za turnusy 12 dniowe...>

Caritas może płacić tak astronomicznie wysokie wynagrodzenia :) -nie ponosi kosztów jak BP.

A poważnie- skóra cierpnie jak pomyślę,że ludzie powierzają swoje dzieci pod opiekę studentów,którzy w większości sami takiej opieki potrzebują(nikt inny nie pojedzie z taką stawką).

• agnes-05 Re: Ku przestrodze... SKANDAL 22.07.11, 22:41
        Skoro wyjazd dzisiaj i ogłoszenie dzisiaj, to ktoś ich wystawił, albo pojmując dzień przed wyjazdem, że to jakiś totalny hardcore, albo była to decyzja przemyślana: ktoś np. nie mógł doprosić się zaliczki, podpisania umowy, lub po prostu sobie z nich zadrwił po przeczytaniu wątku na forum. Jeżeli tak jest, to opłaca się dyskutować na takie tematy!!!

Szkoda jedynie tych dzieciaków i rodziców, którzy płacą przecież niemałą sumę i są przekonani, że ich pociechy spędzą wspaniałe wakacje i będą super dopilnowane.
        Nie wiem, czy cieszyłabym się wiedząc, że moje dziecko ma jechać z osobami z łapanki, skandalicznie nisko opłacanymi..((
        • akacja2010 Re: Ku przestrodze... SKANDAL 23.07.11, 21:08
          Mnie to samo biuro zaproponowało stawkę 800 zł brutto za pełnienie na ich obozie funkcji kierownika. 15 dni i nocy ( z reguły na takich obozach śpię niewiele), odpowiedzialność i żebracza stawka! A do tego problem z wypłatą...
          Dobrze, że na tym forum wcześniej już widziałam ostrzeżenia dot. tego biura.
          Powiem Wam jeszcze ciekawostkę. Odpowiadam na ogłoszenie z turinfo, też chodzi o kierowanie obozem. Wypytuję o ilość uczestników, kadrę, czas trwania no i na końcu o stawkę... Powaliła mnie.... Pan spokojnie powiedział 600 zł. Gdy zapytałam czy ktoś za takie pieniądze jeździ ( na 15 dni) odparł, że w ubr jeździli za 500 (chodzi o kierownika)! Żeby było ciekawiej to też jest biuro z Bielska.:) Ale nie Witours.:)
          • agnes-05 Re: Ku przestrodze... SKANDAL 23.07.11, 21:45
            akacja2010 napisała:

> Pan spokojnie powiedział 600 zł. Gdy zapyta
            > łam czy ktoś za takie pieniądze jeździ ( na 15 dni) odparł, że w ubr jeździli z
            > a 500 (chodzi o kierownika)!

To że pan tak odpowiedział, to mnie akurat nie dziwi. Zdarzało mi się usłyszeć od biura biadolenie, ze tylko ja żądam takiej wysokiej stawki, wszyscy piloci pracują za tyle i tyle. Po konsultacjach z kolegami okazywało się, że każdy z nich usłyszał podobny tekst...
    • kamilekwawa Re: Ku przestrodze... SKANDAL 10.08.11, 13:36
      POWTÓRKA Z ŻENADY:

www.tur-info.pl/p/og_id,49041,,bort_witours,dam_prace,wychowawca_na_obozie_mlodziezowym,wychowawca_na_obozie.html
      • smerv Re: Ku przestrodze... SKANDAL 10.08.11, 14:19
        Coś się tak uparł, przecież płacą (tzn. obiecują zapłacić). Inni piszą wprost, że szukają jeleni (wolontariuszy).
        • agnes-05 Re: Ku przestrodze... SKANDAL 10.08.11, 19:55
          smerv napisał:

> Coś się tak uparł, przecież płacą (tzn. obiecują zapłacić). Inni piszą wprost,
          > że szukają jeleni (wolontariuszy).

Po głębszym zastanowieniu ( i jednym głębszym) stwierdziłam, że chyba lepiej byłoby jechać jako wolontariusz. Przynajmniej człowiek nie poniżałby się proszeniem o wypłatę tych groszy ( a podobno niełatwo od tej firmy wydębić pieniążki ).
      • bluemar Re: Ku przestrodze... SKANDAL 10.08.11, 17:09
        kamilekwawa napisał:

> POWTÓRKA Z ŻENADY:>

:))) już sama wartość KL wyszczególniona w ogłoszeniu- jednocześnie powala i rozbraja naiwnością : -tyle kasy na jednego pilota :))) a on chciałby jeszcze zarobić:))).
        Trzeba przyznać,że wykorzystują wszelkie chwyty-no bo jak ktoś nieświadomy przeczyta to jeszcze pomyśli,że te tysiące euro organizator wydaje na pilota.
        550 zł na tyle dni to w tamtych warunkach i klimacie jest tym samym co wolontariat.
        A te "darmowe" 3 posiłki-już je widzę "oczyma wyobraźni" :) zwłaszcza jak niektórzy wożą kucharzy z Polski :)-można dostać trwałego przykurczu żołądka, dokupić zwykle nie ma gdzie ,a jak w powyższym przypadku i za co.
        14 dni (to z podróżą?) wychodzi po jakieś 10 eu na dzień,powtórzę się: jest to mniej więcej równowartość kieszonkowego na wc i napoje-a gdzie wynagrodzenie za odpowiedzialną pracę?
        • figamaga Re: Ku przestrodze... SKANDAL 10.08.11, 20:55
          A się czepiacie. Przecież wiadomo, że pilot ma zawsze wakacje :) Pojedzie sobie do Grecji czy Hiszpanii, łypnie okiem na dzieciaki, dostanie kasę (albo i nie). Żyć, nie umierać!
          • free-znowak Re: Ku przestrodze... SKANDAL 10.08.11, 22:16
            W tym przypadku o wychowawcę chodzi a nie o pilota - tym gorzej, bo wychowawcy razem z kierowcami pomagali na tych obozach kucharzom w przygotowywaniu posiłków(!) więc jeszcze więcej obowiązków. Było już kiedyś o tym, a osobiście słyszałem od jednego kierowcy.
            Mimo wszystko wychowawcy się znajdują i obozy co roku są! "Wychowawcy-młodzieżowcy" ale także chcący dorobić nauczyciele - no cóż - zawsze im mało płacono za nauczanie więc dziwić się nie ma czemu. Gdyby otrzymywali godziwe wynagrodzenie za całoroczną udrękę z młodym pokoleniem - to na obóz biura W....s nawet by nie spojrzeli. Z tej drugiej strony patrząc (od ludu) zaraz po pilotach to właśnie nauczyciele mają "TYLE WAKACJI" - to za co im płacić?!
            ... no i koło się zamyka: są chętni za takie pieniądze - to i za mniejsze z pewnością się znajdą?!
    • mkaczka Re: Ku przestrodze... SKANDAL 15.08.11, 16:49
      Sorry ale nie widzę tu żadnego "skandalu"... Organizator uczciwie informuje o warunkach zatrudnienia i jest to jego problem czy znajdzie kogoś do pracy za taką cenę czy nie. Na tym polega rynek, prawo gwarantuje swobodę zawierania umów. Nie jest to dużo, ale przy zagwarantowanym wyżywieniu, zakwaterowaniu pewnie bez trudu można znaleźć kogoś np. studenta-obiboka na utrzymaniu rodziców który nie ma co robić, niech jedzie i się nauczy bycia pożytecznym.

Przestroga - owszem ale jedynie w kontekście żeby nikt nie myślał że pilotowanie od razu ma oznaczać kokosy.

Skandalem byłoby co innego - gdyby wszyscy piloci próbowali zawrzeć zmowę cenową - to jest nielegalne i ścigane z urzędu, coś takiego zostało wykryte u przewodników tatrzańskich - piszę o tym w osobnym wątku.
      • akacja2010 Re: Ku przestrodze... SKANDAL 15.08.11, 22:01
        ".... Nie jest to dużo, ale przy zagwarantowanym wyżywieniu, zakwaterowaniu pewnie bez trudu można znaleźć kogoś np. studenta-obiboka na utrzymaniu rodziców który nie ma co robić, niech jedzie i się nauczy bycia pożytecznym. "
        Na wszystkich obozach zakwaterowanie, wyżywienie i ubezpieczenie (ja zawieram jeszcze dodatkowe ubezpieczenie) to żadna łaska. a taki student-obibok to na wychowawcę się NIE NADAJE.
        Jak dobrze, że mam już dorosłe dzieci....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka