helio-trop 10.09.11, 09:29 Czy ktoś z koleżeństwa może podzielić się informacjami jaka jest dostępność infrastrukury internetu bezprzewodowego w kurortach na Krymie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
claudietta Re: Wi-fi na Krymie 10.09.11, 13:12 witam kolegę:) osobiście nie korzystałam, ale widziałam, ze w pociągu i na dworcach ludzie spokojnie używali bezprzewodowego i hulał im całkiem dobrze, zatem jest nadzieja, ze w kurortach tez są takie miejsca, widziałam oznaczenia, na pewno w Jałcie- w jakiejs restauracji rzuciło mi się w oczy i myślę ze w lepszych hotelach tez można się "załapać" przypuszczam, ze mieli taryfę operatora ukraińskiego, nie wiem jak z innymi, myślę, ze warto zasięgnąć informacji u tego , z którego usług korzystasz pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Wi-fi na Krymie 10.09.11, 13:49 W doskonale znanym Ci pociągu Lwów - Symferopol to nie wi-fi, tylko łączność przez GSM, to, co w Polsce oferują wszyscy operatorzy telekomunikacji. Ukraina nie jest w unii, więc cena takiego internetu w roamingu odbije się na Twoim rachunku, że oczka Ci w poprzek staną. Ale może pracujesz za takie stawki, że Cię stać. Byłem dopiero co w Kijowie, darmowe wi-fi jest w każdym szanującym się hotelu, każdej kawiarni czy nawet na Kreszczatiku na chodniku - w miasteczku namiotowym, gdzie Pięknej Julii bronią i zaraz obok, gdzie wieszają na niej psy. Bez różnicy. Nie sądzę, żeby na Krymie było inaczej, w końcu nawet w Polsce trudno już znaleźć hotel, który by swoim gościom nie oferował dostępu do internetu a miasta stawiają hot-spoty na rynkach czy deptakach. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Wi-fi na Krymie 10.09.11, 14:13 A o czym tu gdybać-ech koledzy chyba tylko do... szklanki. Prawie wszędzie w kurortach jest dostęp. Tu jest wyszukiwarka- ja pracuję i nie mam czasu na męskie zabawki :) ale się zlitowałam. wifi-spots.com.ua/ itd :) Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Wi-fi na Krymie 10.09.11, 14:27 Ja tylko napisałem, żeby ostrzec tych, co mają dostęp przez GSM. Po dwutygodniowym pobycie rachunek na 2k złotych to nie jest rzadkość. Przejazd ze Lwowa do Symferopola może więc być bardzo drogi. To samo ze smartfonami z dostępem do sieci. Wyłączyć usługę przed granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Wi-fi na Krymie 10.09.11, 16:21 Z Twojej strony wnika: chcesz internetu - zjedz trochę śmieci (МакДональдз). Ale oczywiście każda knajpa czy hotel ma swój hot-spot. Odpowiedz Link Zgłoś
helio-trop Re: Wi-fi na Krymie 10.09.11, 22:32 Bluemar, jesteś niedościgniona w wyłuskiwaniu diamentów z gąszczu informacji. Dziękuję i chylę czoło przed Władczynią Internetu :) Odpowiedz Link Zgłoś
helio-trop Re: Wi-fi na Krymie 04.10.11, 09:21 Po powrocie mogę stwierdzić, że nie jest tak źle z wi-fi jak można byłoby sądzić z mapki wskazanej przez bluemar, w większości miejsc jest dostępny. Najwygodniej jest w Ałuszcie, bo jest darmowy miejski internet. Dużo knajpek ma także własne routery, ale czasem mimo zamówienia w knajpie za internet jest dodatkowa opłata. Ogólnie Ukraina szybciej rozwija infrastrukturę internetową niż drogi (i stadiony na EURO 2012). Odpowiedz Link Zgłoś