Dodaj do ulubionych

certyfikaty językowe

16.09.11, 15:25
Witam,

Chciałabym uzyskać wpis do legitymacji potwierdzający znajomość angielskiego. Planowałam zdawać FCE ale doszły mnie słuchy, że TELC na poziomie B2 też potwierdzi moją znajomość języka.

Teraz pytanie, czy rzeczywiście tak jest ? Czy wystarczy zdać zwykły TELC B2 czy np. konieczny jest TELC B2 bussines , albo technical ?

Jeżeli ktoś może mi pomóc będe bardzo wdzięczna, bo po telefonie do urzędu marszałkowskiego Pani nie była w stanie udzielić mi jednoznacznych informacji.
Obserwuj wątek
    • toficzek13 Re: certyfikaty językowe 16.09.11, 16:08
      ja uzyskałam wpis do legitymacji okazując zwykły certyfikat TELC na poziomie B2 oczywiście po przetłumaczeniu przez tłumacza przysięgłego :)
    • paulina2312 Re: certyfikaty językowe 17.09.11, 10:26
      Taki zapis jest w liście dokumentów potwierdzających znajomość języka obcego.

21) B2 Certificate in English - adVantage,
      B2 Certificate in English for Business Purposes - adVantage,
      Certificate in English for Technical Purposes (B2)
      - egzaminy TELC (The European Language Certificates) administrowane przez WBT (Weiterbildungs - Testsysteme GmbH)

Chyba więc wynika z tego, że każdy TELC (B2) potwierdza znajomość języka. Ale jak ktoś jeszcze coś wie niech sie wypowie, bo też jestem ciekawa.
      • smerv Re: certyfikaty językowe 17.09.11, 11:32
        Moi drodzy. Znajomość języka potwierdza nie papier, a... znajomość języka. Organizatorzy bardzo szybko się orientują, kto i jak sobie radzi. Wystarczy poprosić kandydata na pilota o wykonanie telefonu do hotelu i załatwienie jakiejś sprawy. Po drugiej stronie kabla może się znaleźć jakiś imigrant z szerokiego świata i np. po angielsku będzie mówił bardzo dziwnie, a dogadać się trzeba. No ale rozumiem - trzeba ustalić kryteria i wydać przepisy.
        • mateuszopole Re: certyfikaty językowe 18.09.11, 14:55
          Witaj, mam TELCa B2 i to wystarczyło by uzyskać wpis w legitymacji. Nie musiałem nawet korzystać z usług tłumacza. Pozdrawiam
        • mkaczka Re: certyfikaty językowe 18.09.11, 17:29
          Dokładnie. Po grzyba komu te wpisy i certyfikaty? To zapewne też pochodzi z czasów, gdy turystyką zarządzali "towarzysze z klucza partyjnego" sami nie umiejący ani be ani me.

Nie wyobrażam sobie że właściciel biura zatrudnia kogoś bez osobistego sprawdzenia... Ileż sam już rozmów przeprowadziłem, wystarczy 1-2 minuty rozmowy i wiadomo z kim ma się do czynienia.
          • green_kiwi Re: certyfikaty językowe 18.09.11, 18:38
            Ja wychodzę z założenia, że jeśli złożę cv u nowego touroperatora i będzie on miał do wyboru osoby o podobnych kwalifikacjach to jednak na rozmowę zaprosi te, które będą miały potwierdzoną dokumentem znajomość języka. Nie ma się co oszukiwać - takie czasy, że im więcej ma się "papierków" tym lepiej. Zresztą nie zamierzam być pilotem do końca życia, a taki certyfikat przyda się na pewno w przyszłości.
            • smerv Re: certyfikaty językowe 18.09.11, 19:23
              Jeśli papier jest tylko papierem (bez urazy), to po zweryfikowaniu realnych umiejętności potencjalny pracodawca może co najwyżej się żachnąć: "Komu oni dali to świadectwo". Akurat znajomość języka jest łatwo weryfikowalna i jest często weryfikowana przez pracodawców. A co do szans zaproszenia na rozmowę - trzeba się wyróżnić w tłumie, liczy się pomysłowość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka