Dodaj do ulubionych

San Giovanni Rotondo

14.02.12, 10:45
Witajcie, czy w San Giowanni Rotondo obowiazują jakieś specjalne zasady zwiedzania sanktuarium- nigdy tam ni byłam, ale wiem że aby tam dojechać trzeba , trzeba korzystać z komunikacji busami. Bardzo proszę o jakieś szczegóły dotyczące tego miejsca. ile kosztuje bilet na taki przejazd busem, gdzie zaparkować autokar, czy trzeba się z kimś umówić aby zwiedzić to sanktuarium?
Bardzo dziękuje za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • kalo-dromos Re: San Giovanni Rotondo 25.02.12, 03:39
      Czołem! Myślałem, że Ci ktoś odpowie ze starych makaroniarskich wyg, ale coś nie wyrywni. Ja do Włoch wpadam tylko od czasu do czasu, więc mogę nie być na bieżąco. W SGR byłem ostatnio w maju ub.r., i wtedy transport ze specjalnego parkingu znajdującego się na płd. od miejscowości kosztował chyba 2 Eu od głowy w obie strony. Parking usytuowany jest przy ulicy prostopadłej do wylotówki na Foggia (czyli na płd). Tylko tam mogą dojeżdżać autokary, a do kościołów św. O.Pio jedzie się busikami. Z koordynatorem busików umawiasz się na przybliżoną godzinę powrotu + telefon. Przy placu parkingowym (skąd wyruszasz i gdzie wracasz) jest jakiś sklep z darmową degustacją (o ile pamiętam, można było zjeść solidnie coś lokalnego) obliczoną na zakupy miejscowych artykułów spożywczych.
      Kościoły O.Pio zwiedzasz z polskojęzycznymi przewodnikami, jest Pani Beata, są chyba dwaj polscy Ojcowie. Zaaranżować trzeba wszystko z góry: mszę św. I spotkanie z przewodnikiem. Na górnym dziedzińcu Nowego Kościoła O.Pio, patrząc w górę w kierunku Sanktuariów Matki Boskiej Łaskawej, po lewej stronie w suterenie znajduje się Punkt Informacyjny skąd pobiera się zestawy słuchawkowe, tu też najlepiej umówić się z przewodnikiem. Jeżeli nic się nie zmieniło przewodnik i słuchawki będą gratis, zwyczajowo uiszcza się ofiarę i nasze biura zwykle są na to przygotowane. Porządek zwiedzania poszczególnych obiektów trzeba ustalić z przewodnikiem. Ilość zwiedzanych obiektów zależy od czasu i tego co jest wpisane na sztywno w program. Żelaznymi punktami są: Nuova Chiesa di San Pio – monumentalny, nowoczesny kościół z rozległym podziemiem zawierającym nowy grób Świętego i kompleks Santa Maria Delle Grazie złożony ze starego, mniejszego kościoła i sklejonej z nim XXwiecznej bazyliki oraz klasztoru, tu także znajduje się starszy, pusty grób O.Pio oraz poświęcone Mu pomieszczenia muzealne. Jeżeli jest czas warto udać się też na Drogę Krzyżową na stoku wzgórza ponad kościołami. Patrząc z dołu na prawo od niej masz klinikę fundacji O.Pio. Warte zwiedzenia, nawet indywidualnie jest miasteczko, malownicze, bardzo klimatyczne, ze starymi kościołami i pozostałościami fortyfikacji. O najważniejszych obiektach nieźle napisał jeden z naszych kolegów po fachu pod www.voyager64.com/sangiovan.html
      Jeżeli uda mi się znaleźć moją włoską kartę telefoniczną, prześle Ci namiary na przewodników, jeżeli nie TO MAM NADZIEJĘ, ŻE CI KTOŚ Z ITALSKICH EKSPERTÓW DOPOMOŻE. Pozdrawiam serdecznie. Mk
      • saskia1 Re: San Giovanni Rotondo 25.02.12, 15:40
        Bardzo, ale to bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje i mam nadzieję że jakoś dam sobie rade. Pozdrawiam serdecznie Sabina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka