Dodaj do ulubionych

Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podróży!!!

04.07.12, 23:00
Uwaga, mam wazna informacje dla wszystkich jezdzacych z biurami podrozy!
Nigdy nie placcie gotowka!!!! Nalezy placic karta! To przy ewentualnej upadlosci biura pozwoli Wam odzyskac wszystkie pieniadze.
Chyba nie kazdy o tym wie, jak czytam wpisy.
W czym rzecz...
Podaje linki z waznymi informacjami na ten temat:
biznes.interia.pl/finanse-osobiste/news/platnosc-karta-chroni-przed-upadloscia-biura,1539047,4141
www.finanse.egospodarka.pl/57548,Platnosc-karta-a-upadlosc-biura-podrozy,1,48,1.html
Obserwuj wątek
    • gerv.azy Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró 05.07.12, 09:32
      Daje to jakieś nadzieje, ale nie wiem czy nie złudne?
    • neovol Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró 05.07.12, 10:05
      tylko znajdź teraz np agenta u którego zapłacisz kartą, skoro to z jego konta będą ściągane pieniądze w razie bankructwa organizatora wyjazdu
      agenci bedą zapewne teraz rezygnować z terminali
      • Gość: Gość Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.12, 10:13
        W dzisiejszych czasach, w dobie internetu, agent nie ma racji bytu (chyba, że dla niekumatych). Płaci się wprost na rachunek BP przez internet.
        • olka593 Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró 10.07.12, 08:45
          I co z tego , że przez internet. Tylko zapłata kartą i chargeback daje jakieś nadzieje. Przelew bankowy , nawet przez internet, nie daje podstaw do zwrotu kasy.
      • Gość: Tom Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró IP: *.free.aero2.net.pl 05.07.12, 10:34
        Wzruszająca historia. Biedni agenci.
        Żaden agent ani touroperator nie przejmuje się mną i faktem, że w poniedziałek miałem jechać do Hipszpanii ze Sky Clubem i wpłaciłem im 12 tys. które mi UKRADLI.
        Całe szczęście, że miałem chyba jakieś przeczucie i płaciłem kredytówką.
        Wniosek do banku o chargeback jest już złożony i szczerze powiedziawszy mam w DUPIE to czy przez ten zwrot sytuacja jakiegoś agenta się pogorszy czy nie.
        Ja już swoje przygody z biurami podróży (a przynajmniej tymi w PL) po 10 latach zakończyłem.
        Jestem w stanie sobie sam zorganizować wyjazd i nie będzie gorszy niż ten z BP (już to robiłem i jakoś dałem radę).
        Z czystego lenistwa chciałem skorzystać z ich usług w tym roku i mam przez to schrzanione wakacje. Ale to po raz ostatni.
        A agenci? Tyle mnie obchodzi ich los ile ich mój w dniu dzisiejszym.
        • zjawa1 Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró 05.07.12, 23:37
          Ja w Itace placilam karta i nie bylo problemu. Kobieta sama zapytala. Normalna sprawa. W Triadzie, mowili mi, ze ,,wola gotowke":)
          • Gość: Drops Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró IP: *.stargard.mm.pl 10.07.12, 07:31
            Czy ta zasada dotyczy tylko kart kredytowych (np. dlatego ,że rozliczenie następuje po 52 dniach) czy również kart dbetowych? Właśnie kartą debetową płaciłam za moją wycieczkę i zastanawiam się czy w razie czego (odpukać) mogłabym odzyskać pieniądze ?
          • Gość: dementis Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 13:32
            no w tych czasach jakby mi w biurze podróży powiedzieli że tylko gotówką to bym od razu wyszedł...nie zamierzam nościć tysięcy złotych przy sobie na okolicznośc dokonania opłaty, nie teraz kiedy w byle spożywczaku za dwie bułki płace kartą. padaka!
        • olka593 Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró 10.07.12, 08:37
          Napisz potem na forum, czy rzeczywiście oddali Ci kasę. Współczuję z powodu kłopotów.
          • olka593 Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró 10.07.12, 08:39
            Przepraszam, popprzedni mail dył do "TOM"
          • jakanu Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró 10.07.12, 08:45
            To już od kilku lat media mówią o tym aby płacić kartą kredytową - rzadko korzystam z biur podróży (wolę indywidualne wyjazdy), a jeśli już to płacę kartą.
    • Gość: Uka Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró IP: *.icpnet.pl 10.07.12, 08:39
      Pamiętajcie, że kasa idzie nie od banku, ale od tego, który przyjał płatność.
      Jeśli zapłacicie kartą u organizatora, a ten upadnie to nie będzie jak sciągnąc z jego konta kasy, bo będzie ono puste. Bank raczej swojej kasy wam nie da, nie wierzę w to.
      • olka593 Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró 10.07.12, 08:42
        Dlatego pisałam, aby ci co zapłacili kartą napisali co było dalej.
      • Gość: Tom Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró IP: 193.239.80.* 10.07.12, 12:22
        Jeżeli ten co przyjął płatność nie ma kasy zaczyna dzialać ubezpieczenie operatora karty (VISA, Master, Amex).
    • luizka_85 Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró 10.07.12, 10:11
      Charge back to pic na wodę, nie dajcie się na to nabrać. Skoro organizator zbankrutuje, to jakim cudem z jego konta bank ściągnie kasę????
      Poza tym z założenia kasa turystów jest chroniona poprzez gwarancję jaką muszą wykupić organizatorzy. A to, że Sky zrobił przekręt i miał więcej klientów niż suma gwarancji (jak ktoś śledził ich sytuacje, to to wiedział), to już inna sprawa.
      • zilina Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró 18.07.12, 14:14
        Luizka_85 słyszałaś o ubezpieczeniach? Jeśli ktoś Cię stuknie samochodem, nie ma pieniędzy a ma wykupione OC, to też nie dostaniesz pieniędzy ? Chargeback jak najbardzej działa .
        • luizka_85 Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró 18.07.12, 14:28
          nie słyszałam jeszcze o przypadku żeby zadziałało przy płatności bezpośredniej u TO, który zbankrutował, ale czekam na informację :)
          • Gość: Kit Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.12, 14:34
            Działa jak najbardziej, bo pieniądze zwraca nie bankrut, tylko organizacja rozliczająca karty np. polcard czy e-card
    • Gość: box Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 14:42
      Oczywiście że nie działa
      Bank nie ściągnie kasy bo syndyk trzyma łapę
      A bank wam powie że przecież drobnym drukiem to pisało - zresztą ich prawnicy wiedzą co wam wcisnąć
      U agenta kartą się nie zapłaci na dzień dzisiejszy bo chociaż jak ktoś wpisał że ma ich w dupie ( a oni nie będą się narażać )i oni mają swój rozum i terminale płatnicze schowane
      Byłem w 8 biurach nie ma terminali
      • Gość: bzdet Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 16:10
        Kit banków nie ma chyba umiaru. Owszem procedura obciążenia zwrotnego działa,ale nie w wypadku transakcji ubezpieczonych, a biuro maja ubezpieczenia. Jak sobie wyobrażacie zwrot z ubezpieczenia i z karty?
        • katowice.23 Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró 18.07.12, 21:03
          Wiecie co chcą zrobić
          Pisali że chcą ściągnąć od Hotelarzy pare milionów i od agentów parę milionów złotych.
          Po prostu chcą ściągnąć te pieniądze od agentów którzy wycofali lub nie przelali pieniędzy na konto skyclub a mili podpisaną inprezę . Bo jak to inaczej wytłumaczyć
    • katowice.23 Re: Płacenie karta, a nie gotówka w biurach podró 18.07.12, 21:06
      I tu sie mylicie. Was chroni prawo bankowe.
      To niech odrzuci wam pozew bank , a wy pójdziecie do sądu dostaniecie kasę za 5-6 lat ale cała z odsetkami a z biuro dostaniecie 0 totalne 0. Jak ktoś płacił 10 tys.zł to mu sie oplaca czekać
      • Gość: magda Tui IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.07.12, 21:54
        mi odmówiono zapłaty kartą mają limity musiałam do bankomatu lecieć ;(
        • pietnacha40 Re: Tui - co takiego ???? 18.07.12, 22:15
          Gość portalu: magda napisał(a):

> mi odmówiono zapłaty kartą mają limity musiałam do bankomatu lecieć ;(

jakie limity ????
          • Gość: HiHi Re: Tui - co takiego ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 22:34
            Boja się przyjmować płatności kartą za swoje imprezy. Oj dobrze to chyba z TUI-em nie jest.

"Dlatego, wskazywał Betlej, najlepiej oceniać stabilność biura po jego rentowności i wysokości funduszy własnych z działalności turystycznej. Tych danych trzeba szukać w Krajowym Rejestrze Sądowym. Firmy są zobowiązane składać tam co roku sprawozdania finansowe. Już samo omijanie tego obowiązku (najsłynniejszy jest tu przykład TUI Poland) jest sygnałem o jego kłopotach."
            za: www.rp.pl/artykul/705167,896044-Touroperator-madry-przed-szkoda.html?p=1
            • Gość: gość Re: Tui - co takiego ???? IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.12, 22:52
              W niedzielę płaciłam kartą w Tui bez problemu. Więc nie pisz ,że nie przymują płatności kartą. Pracownica Tui sama zapytała czy chcę płacić kartą czy gotówką. Nie płaciłam agentowi ale w Centrum Tui.
              • voyager747 Re: Tui - co takiego ???? 18.07.12, 23:00
                zawsze płacę kartą, ostatnio w Itace, w zeszłym roku w Eximie dostaliśmy jeszcze jakiś wysoki rabat za płatność kartą citi ( kilka procent).
        • Gość: Jola Re: Tui IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.12, 07:20
          Przedwczoraj w biurze TUI rezerwowałam Turcję w last minute dla całej rodzinki (ponad 9 tys) i zapłaciłam kartą bez najmniejszego problemu, zresztą jakiś inny facet też robił wtedy rezerwację i też płacił kartą, i nikt nic nie mówił o żadnych limitach. Jakby nie przyjmowali kart to ja w ogóle nie zrobiłabym rezerwacji. ale w ogóle nie było takiego tematu.
          • Gość: X Re: Tui IP: *.icpnet.pl 19.07.12, 08:44
            To oczywiste, ze w biurze organizatora przyjmują karty, przeciez jak upadną to i tak im kasy z konta nikt nie ściągnie, bo będzie puste.
            • Gość: Magda Re: Tui IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.07.12, 08:59
              poczytajcie w internecie nie jestem pierwszą osobą której odmówili.Oni mają jakieś limity jeśli chodzi o płatność kartą.Ja miałam do zapłaty 2500zł to była dopłata.Bankomat był na drugiej stronie ulicy i nie chciało mi się z tymi paniami dyskutować.
              • Gość: magda Re: Tui IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.07.12, 09:01
                a tak wogóle to ja już po urlopie :) kamień z serca bo teraz pewnie bym była w megastresie. A jakoś obsługi Tui też daje mi trochę do myślenia.
                • Gość: gość Re: Tui IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.12, 12:27
                  Dopłacałam resztę kwoty w wysokości 5400 zł i nie było żadnego limitu. Byliśmy w czerwcu z Tui na Teneryfie i wszystko było w porządku. Nie ma się do czego przyczepić. We wrześniu lecimy z Tui do Egiptu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka