esadora 07.05.13, 21:10 witam, 26 lipca wyruszam na wycieczkę Jawa -Bali w krainie batiku. Osoby, które będa uczestniczyły w tym programie we wczesniejszych terminach bardzooooooo proszę o opinie i wskazówki. Kazde słowo mile widziane:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
esadora Re: Jawa - Bali z Rainbow Tours 09.07.13, 22:51 Nikt nie był? Nikt nie wrócił? Nadal czekam na relacje z wojaży po Indonezji z RT. Może ktoś zrelacjonuje wcześniejszą wycieczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Papaj122@gmail.com Re: Jawa - Bali z Rainbow Tours IP: *.play-internet.pl 21.09.13, 10:27 Witam, wczoraj wróciłem z tej wycieczki, chętnie podziele sie wskazówkami i uwagami co do tego wyjazdu. Jak coś proszę pisać na papaj122@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turcja1 Re: Jawa - Bali z Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.13, 10:42 Witam Interesuje mnie jaka pogoda była w trakcie wycieczki Odpowiedz Link Zgłoś
kris7109 Re: Jawa - Bali z Rainbow Tours 11.07.13, 15:57 Mam pytanko ,kiedy rezerwowałaś wycieczkę,gdy ja pytałem w kwietniu to może niezorientowana osoba na infolinii powiedział mi że termin nie jest na 100% pewny i zrezygnowałem ,ale teraz żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
esadora Re: Jawa - Bali z Rainbow Tours 11.07.13, 20:31 Oj, rezerwowałam w styczniu na first i to były już ostatnie miejsca :) Ten termin do końca był nie potwierdzony. Ja kupowałam z promocji , było już tylko 4 % zniżki:( I później termin zniknął.) Odbędzie się na pewno, a zszedł jako pierwszy.Inne wakacyjne też się sprzedały, ale później.Myślę, że szkoda, że nie zapytałeś ile osób było zapisanych na ten termin. We wrześniu widzę, że też się odbędzie. Nic straconego, jak sądzę....Pozdrawiam kris7109 napisał: > Mam pytanko ,kiedy rezerwowałaś wycieczkę,gdy ja pytałem w kwietniu to może nie > zorientowana osoba na infolinii powiedział mi że termin nie jest na 100% pewny > i zrezygnowałem ,ale teraz żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel1234 Re: Jawa - Bali z Rainbow Tours IP: *.multi-ip.pl 23.07.13, 17:07 Cześć, miło mi się z Tobą przywitać, gdyż razem jedziemy na wakacje :-) Udało mi się znaleść opinię z wcześniejszych wyjazdów, jednak nie wiem na ile aktualne. Prześlij mi proszę swój adres mailowy to chętnie się podziele. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
r16c Re: Jawa - Bali z Rainbow Tours 27.08.13, 10:52 Bardzo proszę o opinię o wycieczce. Chciałbym z niej skorzystać latem 2014 r. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kaltam Re: Jawa - Bali z Rainbow Tours 27.08.13, 18:55 Wycieczka dobrze zorganizowana i piloci bez uwag. Jeżeli byłaś już w Azji to możesz poczuć pewien niedosyt (jak ja). Pierwsza rzecz to przejazdy autokarem lub busem - średnia prędkość podróży to 30 km/godz. i nic na to nikt nie poradzi. Jazda 300 km to 10 godz. z przystankiem na obiad. Wyżywienie na Jawie jest monotonne (nie ma co porównywać z Tajlandią czy Indiami), na Bali jest lepiej bo w knajpkach jest wszystko. Pamiętaj że Jawa to muzułmanie (zakaz wieprzowiny) a Bali to hindusi (zakaz wołowiny) - wobec powyższego króluje drób. Nocleg przed wejściem na Bromo to temperatura w domku na poziomie 10 st. (mierzyłem) - spałem we wszystkim co miałem ze sobą. Niekiedy postęp cywilizacyjny dopadł Jawajczków w średniowieczu, stąd wiele kontrastów co zobaczycie. Tyle z marszu. Odpowiedz Link Zgłoś
esadora Re: Jawa - Bali z Rainbow Tours 27.08.13, 19:11 Ja byłam na przełomie lipca i sierpnia i było CUDNIE. Polecam wycieczkę. W moim terminie nawet na Bromo było ciepło:) Chociaż zdarzały się opady deszczu i na Jawie i na Bali niestety .... Piękne krajobrazy, wspaniałe swiątynie i światynki.....Fakt przejazdy autokarem męczące, ale to ten wątpliwy urok objazdówek. Autostrad nie ma (prawie jak u nas:) , a z punktu a do punktu b trzeba się przemieścić.......Co do wyżywienia.....śniadania w hotelach - bufety, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. A lancze w restauracjach "po drodze", dużo warzyw, ryż, pyszne szaszłyczki z kurczaka, ryby. Po dwóch tygodniach nie zdążyłam się stęsknić za schabowym. Wieczorem można było cos przekąsić "na własną rękę" w miłych restaurayjkach, bądź też zaopatrzeć się w suchy prowiant w "samie". W hotelach były czajniki, nesca, herbatki (z wyjątkiem Bromo) Ale tam przebywa się króciutko......Hotele bardzo przyzwoite. Grupa mała ( u nas 24 osoby), wiele wrażeń, dużo niespodzianek, piekna przyroda, nieziemskie kwiaty. Przygoda warta swojej ceny:) Odpowiedz Link Zgłoś
cosik222 Re: Jawa - Bali z Rainbow Tours 27.08.13, 21:59 Fajnie, że piszecie jakieś informacje o tej wycieczce. Bardzo prosze o odpowiedź: 1.Czy możecie podać nazwy hoteli, w szczególności na Bali na pobycie 2. Czy codziennie mozna było zrobić jakies małe zakupy w "samach" lub innych sklepikach? 3. Co ciekawego mozna jeszcze zobaczyć w czasie wolnym. Co można zwiedzić/robić na Bali oprócz plażowania i fakultetów. 4. Co ciekawego, orginalnego mozna kupić? 5.Czy pilot proponował dodatkowe fakultety poza programemi jakie były to kwoty 6. Fakultety - czy się odbyły i czy warto. 7. Przejazd busem - czy te 100km było bardzo uciążliwe 8. Czy komary były uciązliwe i czy na miejscu mozna kupic jakieś środki 9. Deszcze - czy były to duże ulewy, czy uniemożliwiały zwiedzanie 10. Ile mniej więcej przeznaczyć na jedzenie w restauracyjkach Z góry dziekuje za odpowiedź Ania Odpowiedz Link Zgłoś
kaltam Re: Jawa - Bali z Rainbow Tours 28.08.13, 08:58 ad1. Hotel bez uwag, piękny ogród, kilka basenów przy plaży, czysto, śniadania full wypas - nazwy nie pamiętam. W pobliżu sklepiki i knajpki. Do tzw centrum handlowego 30 min pieszo. Jeździł też bus z hotelu. Szkoda że jest się na Bali tak krótko. ad2. Nie. Raz że w autobusie (my podróżowaliśmy busem bo było nas chyba 14 osób) spędzasz sporo czasu a po drugie to, że są miejsca gdzie jest nocleg a nie ma sklepów lub przyjeżdżasz w nocy - nocleg przed Bromo, ad3. Jak wykupisz wszystkie fakultety to nie będziesz miał aż tyle wolnego czasu. ad4. Słynne maski. Inny wzór na Jawie inny wzór na Bali. Kawa Kopi Luwak - najlepiej i najtaniej w centrum handlowym w Sanur, są też maski i inne cuda. ad5. Fakultety są na Bali i warto na nie się wybrać. ad6. Jak wyżej. ad7. Spojrzałem na obecny program i na Wasze szczęście nie jedziecie po Bromo na Bali autobusem tylko samolotem. Poprzednio spod Bromo jechało się dwa dni na Bali (a nic ciekawego nie było po drodze) i to była tragedia. Bardzo dobrze że Was to ominie. Te 100 km to da się wytrzymać to tylko 3 godziny. Trzeba pamiętać że poruszasz się to asfaltowej nitce szerokości niekiedy 5 m gdzie skuter z klatką drobiu na bagażniku zajmuje niekiedy połowę jezdni a sznur samochodów wszelakiej maści i skuterów w obie strony jak u nas na zakopiance po długim weekendzie. To jedyna główna droga na Jawie przez wyspę na Bali i po obu stronach drogi są wioski - cały czas. ad8. Żadnych komarów. Ani jednego dnia deszczu. Środki na komary biorę z kraju na początek a jak są to kupuję miejscowe na miejscu. ad9. Ani kropli deszczu. Byłem od połowy września 2011. ad10. Jedzenie, jak to w Azji, jest tanie. Dobry obiad z piwem w Sanur to ok. 10 USD na osobę. Dobrze że zmienili program i jest lot wewnętrzny na Bali. Odpowiedz Link Zgłoś
esadora Re: Jawa - Bali z Rainbow Tours 28.08.13, 22:11 cosik222 napisała: > Fajnie, że piszecie jakieś informacje o tej wycieczce. > Bardzo prosze o odpowiedź: > 1.Czy możecie podać nazwy hoteli, w szczególności na Bali na pobycie > 2. Czy codziennie mozna było zrobić jakies małe zakupy w "samach" lub innych sk > lepikach? > 3. Co ciekawego mozna jeszcze zobaczyć w czasie wolnym. Co można zwiedzić/robić > na Bali oprócz plażowania i fakultetów. > 4. Co ciekawego, orginalnego mozna kupić? > 5.Czy pilot proponował dodatkowe fakultety poza programemi jakie były to kwoty > 6. Fakultety - czy się odbyły i czy warto. > 7. Przejazd busem - czy te 100km było bardzo uciążliwe > 8. Czy komary były uciązliwe i czy na miejscu mozna kupic jakieś środki > 9. Deszcze - czy były to duże ulewy, czy uniemożliwiały zwiedzanie > 10. Ile mniej więcej przeznaczyć na jedzenie w restauracyjkach > Z góry dziekuje za odpowiedź > Ania Ja tez czułam potrzebę uzyskania odpowiedzi, na podobne pytania jak Ty , przed wyjazdem. Nikt sie nie odezwał i może dobrze, były miłe niespodzianki:) Spróbuję odpowiedzieć na pytania, dzieląc się swoimi wrażeniami z niedawnego wyjazdu. 1.Hotele moga się zmienić. Wszystkie na Jawie( z wyjatkiem Bromo, wiadomo) 4 gwiazdki, duże wygodne łóżka, kosmetyki, suszarki,BASENY; na Bromo za to piękne krajobrazy, urocze bungalowy, tez milo, choć skromniej. W Jakarcie hotel Santika,w Bandung Grand Hotel,w Yodykarcie Melia. Na Bali Sanur Beach Hotel - bardzo duży kompleks hotelowy, z trzema basenami, dużym ogrodem, kilkoma restauracjami, plażą nad oceanem, bezpłatnymi leżakami, ręcznikami. 2.Tak z zakupami nie ma problemów, kierowca zatrzymywal się nam, gdy poprosiliśmy, nawet na zakazie:) 3.Wbrew pozorom na Bali nie ma zbyt wiele czasu.Sanur to mala miejscowość turystyczna, ale ma piękną plażę, którą można spacerować bez końca....Fakultety warte swojej ceny, po prostu dalszy ciąg objazdówki z dopłatą. Ramajanę w Yogykarcie wrzucono w cenę (Jawa) nie jest dodatkowo płatna:) Na Bali można pływać, surfować, nurkować, zwiedzać niedaleką okolicę taksówką (na to trochę za mało czasu - trzeba zrezygnować z plaży) itp. itd, można chodzić po sklepikach, oglądać przepiękne rzeźby, obrazy, odwiedzać restauracyjki..... 4.Batiki -obrazy (bo ubrania bardzo drogie, chyba , że szale, lub drukowane), sarongi, arak, suszone owoce, świeże owoce do pokosztowania:) ,rzeźby, maski, piękne długopisy, ręcznie malowane pejzaże, herbatę, kawę. Oryginalna Luwa ( kawa trawiona) tylko na plantacji w certyfikowanym sklepie i kosztuje ok. 60 dolarów. W marketach i na ryneczkach, kawa zmieszana z luwą (parę ziaren) 6 dolarów. Kosmetyki naturalne, mydełka, olej kokosowy i duzo pięknych i tanich gadżetów. Trochę trzeba się targować, bo sondują nasze kieszenie, ale jest spokojnie i milo. 5. Fakultety te, które są w programie. Tak jak pisalam, przedstawienie na Jawie dostaliśmy gratis oraz kolację pożegnalną na plaży w ostatni wieczór (której nie ma w programie) 6. Wszyscy uczestniczyli w fakultetach. Bali bez fakultetów to tylko odpoczynek......No i tylko miejscowość wypoczynkowa Sanur, a Bali jest piękna, barwna, hinduistyczna. 7.Jeżdziliśmy autokarem, takim niezbyt duzym na dwadzieścia kilka miejsc. Cel uświęca środki nie bylo źle. Nie wiem jakie 100 km, zazwyczaj jechalismy więcej......Uciążliwy był 7 dzien ,gdy cały dzien spędziliśmy w podrózy 8.Komarów nie spotkaliśmy Autan - tropiki, wrócił nie naruszony. 9.Czterokrotnie padalo na Jawie, krótko, ale bardzo obficie, zawsze spędzaliśmy ten czas pod dachem. Na Bali cały 1 dzien mżyło i padało. Trochę zmokliśmy, ale plan zwiedzania (dzien fakultetu)został zrealizowany 10.Jedzenie, zależy co się je i jaka restauracyjka od 50 do 200 tys. rupii, czyli ok. 5 do 20 dolarów. Napoje płatne dodatkowo. Ale my już za 50 tys. mielismy pyszne balijskie jedzonko z ze świeżym sokiem. Kuchnia europejska, np. wloska jest droga, ale lokalna ok. Mozna zjeść pyszne owoce i nie iść na kolacje. Lody mają kiepskie.... pozdrawiam i życzę miłych wojaży Odpowiedz Link Zgłoś