Dodaj do ulubionych

KRYM na wakacje

IP: *.chello.pl / *.chello.pl 30.06.02, 10:29
Bardzo chciałbym sie wybrac wraz z moimi znajomymi na Krym na
wakacje ,spedziłem tam rok temu wakacje i zakochałem sie w tym miejscu .Jednak
mam mały problem teraz nie znam jezyka a zaden z moich znajomych posługujacych
sie tym jezykiem nie ma ochoty na wyjazd w ta czesc swiata w zwiazku z tym mam
pytanie czy nie mozna by było podłaczyc sie do jakiejs grupy jadacej w lipcu na
Krym????Jeszcze jedno czy według was bariera jezykowa jest tak duza ze nie ma
szans spedzic miło czasu bez porozumiewania sie jezykiem
Obserwuj wątek
    • agagoe pomoc jezykowa 30.06.02, 12:07
      na Krymie bedzie Ci potrzebny raczej ruski niz ukrainski, ale jesli chodzi o
      przygotowanie jezykowe na przejazd przez Ukraine, to sciagnij sobie rozmowki
      ukrainskie (nagrana wymowa!) i uzyteczne zwroty z suputnyk.gory.pl; do pociagu
      czy do zrobienia jakichs zakupow po drodze Ci sie na pewno bardzo przydadza, bo
      wiekszosc spoleczenstwa czerpala nauki za sojuza, gdy jezyki obce nie miescily
      sie w planie nauczania, zas mniejszosc uczaca sie teraz jest nauczana przez te
      wiekszosc ;)
      aga
    • Gość: mariusz Re: KRYM na wakacje IP: *.reykir.is 30.06.02, 13:25
      we lwowie wystarcza polski, lacznie z zakupem biletow i jakiegos prowiantu na
      droge,

w pociagu niekoniecznie, ale tez sporo ludzi zna polski, bo bywaja w polsce,
      badz sa ze lwowa,

na samym krymie bez rosyjskiego tez da sie przezyc, tylko gorzej z targowaniem
      cen, bo dla innostrancow (a do tego nie rosyjsko-jezycznych) ceny kwater u
      babuszek padaja w dolarach i to zawsze jest wiecej niz w hrywnach dla swoich,

podobnie bilety do carskich palacow, meczetu w Bakczysaraju czy Chersonezu sa
      wyzsze dla innostrancow, a najwyzsze dla innostrancow spoza FNP, natomiast
      legitymacja Euro 26 , czy ISIC czesto daje znizke na wejscia,

w tamtym roku bylem na krymie, ale ja znam rosyjski, spotkalem natomiast pare
      mlodych polakow, ktorzy nawet cyrylicy nie czytali a jakos sobie radzili

Pozdrawiam
      Mariusz
      • Gość: acton Re: KRYM na wakacje IP: *.jedwab.net.pl 30.06.02, 17:58
        Ja byłem z 3 osobami i żadna włącznie ze mną nie miała pojęcia o rosyjskim i
        cyrylicy. Dziewczyny dość szybko opanowały podczas podróży kilka zwrotów z
        Pascala i najczęściej powtarzane litery cyrylicy. Mi to zajęło troszkę.
        Generalnie bez problemów:) Kontekst zdania raczej zajarzysz, a przy okazji może
        być zabawnie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka