Dodaj do ulubionych

chorwacja - istria

IP: 10.30.1.* 18.07.02, 15:03
Ktoś był?
jakieś szczegóły?
warto?
...
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysztoff Re: chorwacja - istria IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 18.07.02, 16:37
      warto, jedź do Rovinja, to najpiękniejsze miasto na Istrii.
      • Gość: alek Re: Rovinj - tak IP: 195.136.36.* 18.07.02, 18:09
        Zgadza się. Ładne są też Porec i Vrsar. Ale piekniejsze otoczenie jest na
        wschodnim wybrzeżu Istrii, od strony zatoki Kvaerner, np. Rabac, Opatija.
        Miłośnikom dzikiego (góry, skały) wybrzeża polecałbym tę stronę Istrii. No i
        widok na Wyspy Kvaernerskie.
        Zachodnia strona proponuje więcej atrakcji, nazwijmy "turystycznych", ale
        widoki poza Limskim Kanałem są raczej monotonne.

Pozdrowienia, alek
        • Gość: dany Re: Rovinj - tak IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.02, 13:45
          czy sa tam gdzies piaszczyste plaze?
          • Gość: alek Re: Rovinj - tak IP: 195.136.36.* 22.07.02, 07:52
            O ile mi wiadomo, to piaszczyste plaże można znaleźć na Istrii tylko w
            okolicach Puli (Verudela).

Pozdrowienia, alek
      • Gość: Joanna Re: chorwacja - istria IP: 194.204.129.* 19.07.02, 18:01
        Gość portalu: Krzysztoff napisał(a):

> warto, jedź do Rovinja, to najpiękniejsze miasto na Istrii.
        jadę tam 2.08 czy nie lepiej jechać kawałek przez Włochy aby ominąć korki w
        Słoweni.Joanna
        • Gość: Krzysztoff Re: chorwacja - istria IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 20.07.02, 11:09
          Ja do Chorwacji wjeżdżałem dwa razy od strony Słowenii, tj. przez Macelj,
          Zagrzeb, tunel Ucka i było spoko. Niektórzy chwalą też trasę przez Ljubljanę.
          Myślę jednak, że jeśli jedziesz w szczycie sezonu, to od strony Włoch może być
          spory ruch - na Istrię wyjeżdża kupa Włochów. A propos - gdzie mieszkasz w
          Rovinju? Ja mieszkałem w 2000 roku w hotelu Valdaliso - bardzo fajne miejsce,
          40 minut spacerkiem od starówki, a blisko do zupełnie dzikich plaż.
          • Gość: alek Re: chorwacja - istria IP: 195.136.36.* 20.07.02, 13:46
            Ja bym proponował jednak jechać przez Ljublanę.
            Za Ljublaną (autostrada płatna odcinkami) można zjechać w Postojnej w kierunku
            Rijeki i dalej przez tunel Ućka (droga Postojna-Rijeka bardzo kręta i wąska),
            lub jechać prosto aż do samego Kopru i stamtąd zjechać w dół ku Rovinji
            (szybciej i bezpieczniej, ale można się - jak pisze Krzysztoff - nadziać na
            Włochów).
            Ogólnie, oznaczenia kierunków na Istrii są dość enigmatyczne (wszystkie drogi
            prowadzą do Puli) dlatego warto mieć dobrą mapę samej Istrii i to jak najnowsze
            wydanie, bo tam się ostatnio sporo nowych dróg pobudowało.

Z wyrazami zazdrości, alek
    • szary_obywatel oto szczegoly! 18.07.02, 22:31
      www.chorwacja.vis.pl&
      http: pl.croatia.hr
    • Gość: Łoli Re: chorwacja - istria IP: *.smochowice.sdi.tpnet.pl 22.07.02, 11:47
      Byłem tam w maju. Wg mnie zdecydowanie godnym polecenia jest Rovinj. Pula - nic
      szczególnego. Rabac także nie zrobił na mnie większego wrażenia. Miejscowości
      wdłuż nadmorskiej drogi południowego wybrzeża, te nieopodal Rijeki, uważam za
      godne polecenia. Ale jak to swego czasu przeczytałem na tym forum, prawdziwa
      Chorwacja zaczyna się podobno dopiero na południe od Splitu. niestety jak do
      tej pory tam nie udało mi się dotrzeć :-(

pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka