Gość: pikuś IP: 10.30.1.* 18.07.02, 15:03 Ktoś był? jakieś szczegóły? warto? ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krzysztoff Re: chorwacja - istria IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 18.07.02, 16:37 warto, jedź do Rovinja, to najpiękniejsze miasto na Istrii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: Rovinj - tak IP: 195.136.36.* 18.07.02, 18:09 Zgadza się. Ładne są też Porec i Vrsar. Ale piekniejsze otoczenie jest na wschodnim wybrzeżu Istrii, od strony zatoki Kvaerner, np. Rabac, Opatija. Miłośnikom dzikiego (góry, skały) wybrzeża polecałbym tę stronę Istrii. No i widok na Wyspy Kvaernerskie. Zachodnia strona proponuje więcej atrakcji, nazwijmy "turystycznych", ale widoki poza Limskim Kanałem są raczej monotonne. Pozdrowienia, alek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dany Re: Rovinj - tak IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.02, 13:45 czy sa tam gdzies piaszczyste plaze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: Rovinj - tak IP: 195.136.36.* 22.07.02, 07:52 O ile mi wiadomo, to piaszczyste plaże można znaleźć na Istrii tylko w okolicach Puli (Verudela). Pozdrowienia, alek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: chorwacja - istria IP: 194.204.129.* 19.07.02, 18:01 Gość portalu: Krzysztoff napisał(a): > warto, jedź do Rovinja, to najpiękniejsze miasto na Istrii. jadę tam 2.08 czy nie lepiej jechać kawałek przez Włochy aby ominąć korki w Słoweni.Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztoff Re: chorwacja - istria IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 20.07.02, 11:09 Ja do Chorwacji wjeżdżałem dwa razy od strony Słowenii, tj. przez Macelj, Zagrzeb, tunel Ucka i było spoko. Niektórzy chwalą też trasę przez Ljubljanę. Myślę jednak, że jeśli jedziesz w szczycie sezonu, to od strony Włoch może być spory ruch - na Istrię wyjeżdża kupa Włochów. A propos - gdzie mieszkasz w Rovinju? Ja mieszkałem w 2000 roku w hotelu Valdaliso - bardzo fajne miejsce, 40 minut spacerkiem od starówki, a blisko do zupełnie dzikich plaż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: chorwacja - istria IP: 195.136.36.* 20.07.02, 13:46 Ja bym proponował jednak jechać przez Ljublanę. Za Ljublaną (autostrada płatna odcinkami) można zjechać w Postojnej w kierunku Rijeki i dalej przez tunel Ućka (droga Postojna-Rijeka bardzo kręta i wąska), lub jechać prosto aż do samego Kopru i stamtąd zjechać w dół ku Rovinji (szybciej i bezpieczniej, ale można się - jak pisze Krzysztoff - nadziać na Włochów). Ogólnie, oznaczenia kierunków na Istrii są dość enigmatyczne (wszystkie drogi prowadzą do Puli) dlatego warto mieć dobrą mapę samej Istrii i to jak najnowsze wydanie, bo tam się ostatnio sporo nowych dróg pobudowało. Z wyrazami zazdrości, alek Odpowiedz Link Zgłoś
szary_obywatel oto szczegoly! 18.07.02, 22:31 www.chorwacja.vis.pl& http: pl.croatia.hr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoli Re: chorwacja - istria IP: *.smochowice.sdi.tpnet.pl 22.07.02, 11:47 Byłem tam w maju. Wg mnie zdecydowanie godnym polecenia jest Rovinj. Pula - nic szczególnego. Rabac także nie zrobił na mnie większego wrażenia. Miejscowości wdłuż nadmorskiej drogi południowego wybrzeża, te nieopodal Rijeki, uważam za godne polecenia. Ale jak to swego czasu przeczytałem na tym forum, prawdziwa Chorwacja zaczyna się podobno dopiero na południe od Splitu. niestety jak do tej pory tam nie udało mi się dotrzeć :-( pzdr Odpowiedz Link Zgłoś