vivawawa 23.07.02, 10:25 planuje wypad do egiptu w listopadzie, ale obawiam się tzw. "zemsty faraona" czy faktycznie jest tak źle??? jakie lekarstwa pomagają najszybciej i czy można je kupić w Polsce ???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eli Re: EGIPT - zemsta faraona !!! IP: 217.153.81.* 23.07.02, 11:38 Nitrofuroksazyd - na recepte, nie jest tak zle, ja nie dostala, ale nie kupowalam niczego w sklepach poza woda mineralna,zadnych owocow i lodow. W hotelu / Marriott/ jadlam normalnie owoce, zeby mylam woda mineralna. Maz raz umoyl woda z kranu bo sie zapomnial i nastepnego dnia mial 38 goraczki i biegunke okrutna. Po 2 dniach brania leku przeszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
kini Re: EGIPT - zemsta faraona !!! 23.07.02, 16:34 Ja wzięłam ze sobą lekarstwa na zatrucie pomna wydarzeń z Tunezji w zeszłym roku, kiedy to straciłam przytomność z powodu odwodnienia spowodowanego biegunką. Okazało się, że w ogóle nie były mi potrzebne. Ani mojemu chłopakowi. A myłam zęby wodą z kranu, piłam colę z lodem, a nawet pozwoliłam sobie na lody na mieście. Na to chyba nie ma reguły. Odpowiedz Link Zgłoś
luga26 Re: EGIPT - zemsta faraona !!! 06.08.02, 16:41 Ja po dwoch dniach w Egipcie dostalem takiej biegunki ze trzymalo mnie jeszcze tydzien po powrocie do Polski. Co z tego ze hotel byl 5* (Alibaba Club) jak i tak cala grupa z Polski miala podobne problemy predzej czy pozniej (wyjatkiem byl znajomy ktory pil duzo ichniejszego alkoholu). Ciezko sie zachwycac tymi ich cudownymi zabytkami w takim stanie. Nie sadze zebym tam jeszcze kiedys pojechal - szkoda urlopu na przesiadywanie w toalecie., choc przyznaje ze to co widzialem w pewnym sensie bylo tego warte :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: EGIPT - zemsta faraona !!! IP: 194.79.109.* 25.08.02, 08:00 No wlasnie, a ja kuzwa wczoraj wieczorem kupilem w sklepie loda Nestle. I wyglada ze to po tym:-((( e_rogalik@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palia Re: EGIPT - zemsta faraona !!! IP: *.wsfiz.edu.pl / 192.168.2.* 23.07.02, 14:05 Najlepiej pomaga lekarstwo nie z apteki, tylko ze sklepu wolnocłowego , nabyte Warszawie lub w porcie docelowym = mocny ALKOHOL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierownica Re: EGIPT - zemsta faraona !!! IP: 62.233.177.* 23.07.02, 16:22 Tu się akurat nie zgodzę! Też łapie, znam z autopsji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cinek_ok Re: EGIPT - zemsta faraona !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.02, 20:13 NIektorzy maja sranie od pierwszego dnia a niektorzy w ogole. Owoce na miescie to zdrada - przekonalem sie na wlasnym przykladzie w Tunezji, kiedy to wypilem zajebisty sok ze swierzo wycisnietych pomaranczy. Bosz.. myslalem ze mnie rozerwie ;) W Egipcie bylem 2 lata temu i mialem lekka biegunke w 2 tygodniu pobytu, ale przeszlo dosc szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polo Re: EGIPT - zemsta faraona !!! IP: 62.233.164.* 23.07.02, 20:22 Niestety tak naprawde prawie nic nie dziala oprocz przygladania sie temu co i jak jemy. Mimo, ze nienawidze hotelowego jedzenia, to w Egipcie na nic (oprocz fajki wodnej) nie zdecydowalem sie. I chyba to jest najskuteczniejszy srodek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: EGIPT - zemsta faraona !!! IP: 195.136.70.* 23.07.02, 21:02 vivawawa napisał: > planuje wypad do egiptu w listopadzie, ale obawiam się tzw. "zemsty faraona" > czy faktycznie jest tak źle??? jakie lekarstwa pomagają najszybciej i czy > można je kupić w Polsce ???? Do nabycia w Polsce: Johnnie Walker (ale lepiej w sklepie wolnocłowym) lub ichniejszy wynalazek pod tytułem "Nile". Nacierać się od wewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek Re: EGIPT - zemsta faraona !!! IP: 195.136.47.* 24.07.02, 10:52 to tylko inna flora bakteryjna a nie "zemsta faraona", oni w Polsce maja to samo. nic polskiego nie pomaga, na miejscu w aptece za pare groszy Antinol i Streptoqin , 24 godziny i spokoj. Nie pic wody z kranu, myc owoce i to wszystko, poza tym jednych bieze innych nie. Ja tam bywam co pol roku i juz nic mnie nie bieze. Bawcie sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Przede wszystkim myć ręce !!!!! IP: *.echostar.pl 23.07.02, 22:23 Przy każdej okazji myć ręce. Ręce z daleka od ust. Pić tylko napoje firmowe w oryginalnych butelkach. Jak nie ma możliwości to przegotować wodę (gotować kilka minut) i nosić we własnym bidoniku (dobrze jest go wyparzyć). Owoce jeść tylko te w grubej skórce typu pomarańcza, banan, które można łatwo obrać. Przy kupnie sprawdzić, czy skórka jest nieuszkodzona, bo cwaniaki potrafią zrobić dziurkę w owocu i nasączyć wodą (z rynsztoka) co by nie więdły. Inne rzeczy typu chleb, kupować wyłącznie opakowane fabrycznie w folię. Po za hotelem, na mieście można jeść ale tylko w przypadku jak widzimy co i jak gotują, smażą. Brać samemu bezpośrednio z blachy lub gotującego garnka do własnego naczynia. Zęby jednak lepiej myć wodą przegotowaną. To tak z własnego doświadczenia (kilka miesięcy w topikach bez biegunki). Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.medyk Re: EGIPT - KLATWA FARAONA!!!!!!!!!!!! 01.08.02, 20:28 PODSTAWOWE ZALECENIE TO NIE PIC ZIMNYCH NAPOJI Z LODOWKI, TYLKO TAKIE W TEMPERATURZE OTOCZENIA, UNIKAC OWOCOW Z NIEWIADOMEGO ZRODLA, DO WODY DODAWAC NAJLEPIEJ SWIEZY SOK Z LIMONKI (OGOLNIE DOSTEPNA W EGIPCIE) I DOSC CZESTO PIC CIEPLA COCA-COLA. NIEDAWNO WROCILISMY Z EGIPTU I NIE PADLISMY OFIARA KLATWY - PONAD POLOWA NASZEJ GRUPY - 16 OSOB - POLEGLO ? TO SA RADY POLSKIEGO PRZEWODNIKA, KTORY OD CZTERECH LAT MIESZKA W EGIPCIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: EGIPT - KLATWA FARAONA!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 01.08.02, 22:21 Dzis wrocilam i moge sie pochwalic ze mnie to nie dopadlo, ale mojego chlopaka tak. Pomaga NIFUROKSAZYD w Polsce na recepte na miejscu bez, i STREPTOQIN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Just Re: EGIPT - zemsta faraona !!! IP: *.ksk.com.pl 02.08.02, 08:36 Uwaga na arbuzy, mają dużo wody w sobie, a wiadomo czym oni to podlewają??? Moj mąż miał 2x dwudniowe przerwy w życiorysie właśnie po arbuzie. Piliśmy wodę i colę, nie jedliśmy owoców ani lodów na miescie a w hotelu był tylko arbuz. Zęby woda mineralną, napoje bez lodu i drink z alkoholu kupionego w wolnocłowym. Ja wróciłam bez problemów. Pozdrawiam, Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: EGIPT - zemsta faraona !!! 05.08.02, 12:38 Ale się uśmiałem. Nie ma tak, żeby przez naczynia włosowate do korzeni i do komórek owocu arbuza dostały się bakterie. Dopiero by było, po tej gnojówce co u nas rozlewają po polach. Arbuzy należy kroić własnym, absolutnie czystym nożem, bo w ten sposób bakterie najłatwiej dostają się do miąższu. W tym celu trzeba kupić cały, nieuszkodzony arbuz. Umyć starannie całą skórkę, najlepiej mydłem bakteriobójczym czy czymś podobnym i kroić sterylnym nożem. Gość portalu: Just napisał(a): > Uwaga na arbuzy, mają dużo wody w sobie, a wiadomo czym oni to podlewają??? > Moj mąż miał 2x dwudniowe przerwy w życiorysie właśnie po arbuzie. Piliśmy wodę > > i colę, nie jedliśmy owoców ani lodów na miescie a w hotelu był tylko arbuz. > Zęby woda mineralną, napoje bez lodu i drink z alkoholu kupionego w wolnocłowym > . > Ja wróciłam bez problemów. > Pozdrawiam, > > Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoyo Re: EGIPT - zemsta faraona !!! IP: 213.25.31.* 05.08.02, 15:36 Troche nie na temat, ale chce ostrzec: broń Boże nie jedź w zadnym wypadku z Oasis Tours! Oszukają cię na standardzie hotelu oraz na wycieczkach, a poza tym wyjątkowow niekompetenetna - a za to chamska - obsługa !! Odpowiedz Link Zgłoś
kamusia1 Re: EGIPT - zemsta faraona !!! 05.08.02, 17:08 no nie mam najlepszych wiadomości...ok.80% choruje na te przypadłosc...Ja nie dawno wrociłam i niestety tez mnie dopadlo...ale chyba najlepiej wziasc jak najwiecej medykamentow...wegiel..itp....i brac tzw."konske dawki".Trwa to ok.2- 3 dni...zalezy oczywiscie od organizmu...ale glowa do gory..Zycze powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RobertG Re: EGIPT - zemsta faraona !!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 07.08.02, 22:22 Wlasnie wrocilem. Nie jest tak zle. Ja nie chorowalem wogole. Moja Pani ok. 2h. Kup sobie w pierwszej napotkanej Aptece lek o nazwie ANTINAL ok. 5funtow. I przy pierwszych oznakach problemow zazyj. Oszczedzi ci to dwa dni meczarni ;-) Generalnie jadlem wszystko co bylo do jedzenia nawet w przydroznych knajpkach. Jedynie w pierwszych dniach staralem wybierac sie rzeczy gotowane albo smazone oraz do samego konca nie ufalem wodzie innej niz butelkowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: EGIPT - zemsta faraona !!! IP: 217.97.134.* 21.08.02, 09:57 Potwierdzam Antinal pomaga w 100% wypróbowałem na sobie zaraz przy pierwszym objawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vicki Re: EGIPT - zemsta faraona !!! IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 11.08.02, 18:15 ludzie !!!!! bardzo chce pojechać do Egiptu, ale strasznie się boję jak to wszystko przeczytałem :-)) to jest straszne - kilkudniowa biegunka na wczasach !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CInek_ok Re: EGIPT - zemsta faraona !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.02, 12:07 Gość portalu: vicki napisał(a): > ludzie !!!!! bardzo chce pojechać do Egiptu, ale strasznie się boję jak to > wszystko przeczytałem :-)) > to jest straszne - kilkudniowa biegunka na wczasach !!! Nie pier...ic tylko JECHAC!!! Wlasnie wrocilem z Synaju. To byl moj 2 raz w Egipcie. I tak samo jak poprzednio poza kilkoma lekkimi rozstrojami zolodka nic sie wielkiego nie stalo. Pozwolilem sobie nawet na sok ze swiezo wyciskanych owocow pod koniec pobytu (w Tunezji cos takiego strasznie dalo mi po zoladku) i wszystko spoko. Nifuroksazyd oraz miejscowe leki ktore wymieniano w poprzednich postach w 100% pomagaja. Wiec jechac bo Egipt jest ZAJEBISTY! Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: EGIPT - zemsta faraona !!! 11.08.02, 19:43 Nie ma reguły - moje koleżanki na wycieczce bardzo dbały o higienę, łącznie z myciem zębów wyłącznie wodą mineralną itp. i miały kłopoty z żołądkiem, ja natomiast nawet po zjedzeniu chlebka u beduinów (takiego pieczonego na nawozie wielbłądzim) - nic. Myślę że to jest w dużej mierze kwestia osobistych predyspozycji. W razie czego - najlepiej sie ratować miejscowymi specyfikami, w każdej aptece bez recepty, za kilka funtów. Ogólnie - nie martw się na zapas i jedź jeśli masz taką możliwość. Egipt to ciekawy kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: EGIPT - zemsta faraona !!! IP: *.pl 13.08.02, 16:34 Recepta polecana u nas w pracy przez bywalców: litr Jasia wędrowniczka na głowę do uzytku wewnętrznego. Mozna kupić na Okęciu. Jadąc do Egiptu byłem odpowiednio przygotowany, na szczęscie niepotrzebnie ale Jasio się przydał. Udanego pobytu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elbi Re: EGIPT - zemsta faraona !!! IP: *.gerda.pl / 192.168.193.* 21.08.02, 10:49 Kochana! Czym Ty sie w ogole przejmujesz?! Nifuroksazyd w torbe i w droge! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elbi Re: EGIPT - zemsta faraona !!! IP: *.gerda.pl / 192.168.193.* 21.08.02, 12:23 Nifuroksazyd mozna bez recepty dostac w aptekach egipskich, miejscowi aptekarze zalecaja do tego duze ilosci herbaty. Ja raczej wszystko jadlam, lacznie z owocami i mlekiem, ktore (stopniowo) wlaczalam do jadlospisu, nie zaryzykowalam jedynie z piciem tamtejszej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: EGIPT - zemsta faraona !!! IP: 212.244.188.* 23.08.02, 14:58 W Egipcie bylam dwa razy.Pomimo ,ze mam problemy zoladkowe(regularnie łykam manti lub ranigast) nie chorowalam. Wystarczy wstrzymac sie od owocow i surowych warzyw-szczegolnie pomidory. Woda tylko fabrycznie pakowana! Nie wierz nikomu ,ze alkohol pomaga-nie wazne w jakich ilosciach,kiedys nastapi ten dzien ze nie pomoze ,nawet po 2 tygodniach po przylocie do Polski. Srodki polskie nie pomagaja -najlepiej kupic ich egipski specyfik ,ktory dostepny jest w kazdej aptece. Nie dajmy sie zwariowac ! bez owocow i surowych warzyw przez 7 dni da sie wytrzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eli Re: EGIPT - zemsta faraona !!! IP: 217.153.81.* 24.08.02, 20:00 Nam środek polski pomógł - Nifuroksazyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: EGIPT - zemsta faraona !!! IP: 194.79.109.* 25.08.02, 07:59 Czesc, jestem teraz w Egipcie, w Hurgada. Mnie dopadlo dzis rano:-((( ale nie jest tak zle bo udalo mi sie wyjsc do kawiarenki internetowej. Smialo jedz do Egiptu. Moja zona ma bardzo wrazliwy zoladek, jestemy tu tydzien i jak narazie nic:-))) e_rogalik@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grapa Re: EGIPT - zemsta faraona !!! IP: *.u.mcnet.pl 06.09.02, 12:36 Czesc - wlasnie wrocilam z Egiptu. Z zemsta faraona jest roznie. Musisz przestrzegac kilku zasad: 1. Egipt jest obrzydliwie brudnym krajem, a wynika to ze skrajnej biedy i braku np. utylizacji smieci. Jedzenie dla klientow nadaje sie do spozywania TYLKO w hotelu, poniewaz jest specjalnie dezynfekowane. Nie wolno sie dozywiac na miescie w knjapach. Uwazaj rowniez bardzo mocno na obiad podawany podczas wycieczek fakultatywnych Np. do kairu (lepiej zabrac ze soba suchy prowiant z hotelu) 2. nie kupuj napoi na ulicy, np. w Hurghadzie jest jeden jedyny supermarket dla Europejczykow taki normalny z wozkami, cenami ustalonymi i prawdziwymi, a nie naciagnietymi. nie pamietam nazwy, ale jest na handlowej ulicy, ktora nazywa sie SEKALA. 3. woda w kranach nie nadaje sie do picia, moze sie zdarzyc rowniez jesli Twoj organizm jest wrazliwy, ze problemy moze wywolac takze mysie zebow w wodzie z kranu. 4. jesli bedziesz w hotelu all inclusive (co wg. mnie jest najlepszym rozwiazaniem w Egipcie) mozesz jadac gdzies poza hotel napelnic sobie butelke po wodzie, ktora dostajesz na dzien dobry napojami znajdujacymi sie w hotelu. Jest to normalna praktyka i nikt tego nie zabrania 5. Przy hotelach z dwoma posilkami musisz sie nastawic na dosc wysokie ceny napoi w hotelu, ok. 17-20 PLN za piwo lub wode. Przelicznik funta egipskiego do PLN jest 1:1, za 1 Euro dostajesz ok. 4,60 funta 6. mnie dopadla ostatniego dnia lekka zemsta faraona i zadzialal lek, ktory mialam ze soba o nazwie NIFUROXAZYD (na recepte, ale lekarze jak mowisz, ze jedziesz do Egiptu daja), jesli jednak lek przywieziony z Polski nie dziala po 1 dniu, natychmiast idz do lekarza po ichniejsze specyfiki. Mialam przyjemnosc zasmakowac po smarowaniu sie kremem z filtrem 20 i nie opalaniem sie na lezaku (basen, nurkowanie, chodzenie tylko) uczulenia na slonce. Jezeli spotka Cie cos takiego, nie czekaj tylko od razu idz do lekarza po ich leki. Ja sie meczylam 3 dni biorac ZYRTEC i wapno i nabawilam sie dodatkowo uczelenia z bakteria, po wizycie u lekarza 3 dni i bylo po sprawie. 7. po wyladowaniu w Egipcie rezydenci wreczaja butelke cieplej wody - nie ma sie co wkurzac, ze woda ma 20 stopi, to jest kolejna zasada pozwalajaca uniknac zemsty faraona - pij napoje w temp. pokojowej przynajmniej przez pierwsze dni. Poza tym jest pieknie - wycieczka do Kairu tylko 2-dniowa, bo niewiele zobaczysz inaczej. Trzeba nurkowac nawet jak sie nie umie plywac - zeby sie utopic trzeba byc mistrzem swiata - niewykonalne ze wzgledu na zsolenie wody. Zycze milych wakacji, ja chetnie pojechalabym jeszcze raz - polecam miejscowosc Makadi Bay 30 km od Hurghady. Odpowiedz Link Zgłoś