mexicana22 16.03.06, 13:56 Czy ciezko jest dostac prace po kursie pilota wycieczek zagranicznych? chcialabym zrobic taki kurs ale boje sie ze po prostu zostane wykwalifikowana bezrobotna .Dzieki za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
turdoradca Re: pytanie 16.03.06, 18:34 Moim zdaniem niełatwo wejść w pilotaż, a i doświadczenia zdobywa się długo Odpowiedz Link Zgłoś
mexicana22 Re: pytanie 17.03.06, 09:36 na kurs trzeba wydac ok700zl wiec sie zastanawiam bo dla mnie to duzo kasy Odpowiedz Link Zgłoś
mariarella Re: pytanie 17.03.06, 15:19 Wszystko zależy od zaangażowania i uporu, choć na pewno odrobina szczęścia też może się przydać... W ostatnim czasie zapanowała wielka moda na bycie pilotem. Wiele osób kończy kursy, zdobywa uprawnienia. Nie ma chyba jednak jeszcze statystyk, które mogłyby nam powiedzieć jaki odsetek absolwentów podejmuje pracę w zawodzie i pozostaje w nim, odnosząc sukcesy. Pierwsza ogromna przeszkoda to właśnie zdobycie upragnionego zlecenia. Ten zawód wymaga ogromnego samozaparcia i wytrwałości w dążeniu do celu. Same uprawnienia czy znajomość języków - to dopiero malutki, pierwszy krok. Nawet szczęście czy znajomości nie gwarantują powodzenia. Pilot wycieczek to jeden z tych zawodów, które wymagają prawdziwego powołania i posiadania tego "czegoś", co pozwala nam żyć w ciągłym biegu i paradoksalnie - dążyć do takiego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
turdoradca ile osób po kursie znajduje się w zawodzie 17.03.06, 22:00 mariarella napisała: > W ostatnim czasie zapanowała wielka moda na bycie pilotem. Wiele osób kończy > kursy, zdobywa uprawnienia. Nie ma chyba jednak jeszcze statystyk, które > mogłyby nam powiedzieć jaki odsetek absolwentów podejmuje pracę w zawodzie i > pozostaje w nim, odnosząc sukcesy. Ja bym stawiał na 20%, choć może to i nawet przesada w górę Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk4 Re: ile osób po kursie znajduje się w zawodzie 21.03.06, 00:26 Jezeli nei masz doswiadczenia w turystyce, znajomych z biurem podrozy to sobie odpusc. Wydaj te pieniadze na jakis inny kurs. Odpowiedz Link Zgłoś
mariarella Re: ile osób po kursie znajduje się w zawodzie 21.03.06, 11:49 > Ja bym stawiał na 20%, choć może to i nawet przesada w górę wiesz Piotrze - to by oznaczało, że z około 2.000 (!!) osób rocznie kończących kurs w całej Polsce - około 400 z nich znajduje pracę.... nie wydaje mi się to mozliwe. Osobiście stawiałabym na mniej niz 10%... troche smutne - ale może to i dobrze bo tylko ci najlepsi sie przebijają. Choc sądząc po niektórych postach... też różnie z tym bywa :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
plisow Re: ile osób po kursie znajduje się w zawodzie 26.03.06, 20:06 Myslę ,że jest to ułamek procenta, z mojego kursu gdzie było 18 osób w zaodzie pracują łącznie ze mną dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
stretnutie Re: pytanie 25.03.06, 12:12 Zgadzam się z przedmówcami : wejście do zawodu łatwe nie jest... Trzeba być dość dbrze oblatanym wcześniej w turystyce (znać dosć dobrze Pl i choć kilka innych krajów), znajomości i szczęście - jak w każdej innej pracy :) Z mojego kursu (było nas 22 czy 23 osoby), utrzymujemy z sobą nadal kontakt mailowy, regularnie oprócz mnie pilotuje jeszcze tylko jedna, a dorywczo - dalsze 2 osoby. Czyli przedział 10-20% jest zachowany :) Odpowiedz Link Zgłoś
martwypies Re: pytanie 26.03.06, 17:22 Ja pierwsze zlecenie (jedniodniówka) załapałem po 3 albo 4 rozmowie kwalifikacyjnej, jest sporo biur podróży, więc trzeba szukać, jak nie w jednym to w drugim. Sporo ułatwia dyspozycyjność, wydaje mi się że jest to wymarzone zajęcie dla studentów V roku czegokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś