16.03.06, 13:56
Czy ciezko jest dostac prace po kursie pilota wycieczek zagranicznych?
chcialabym zrobic taki kurs ale boje sie ze po prostu zostane wykwalifikowana
bezrobotna .Dzieki za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • turdoradca Re: pytanie 16.03.06, 18:34
      Moim zdaniem niełatwo wejść w pilotaż, a i doświadczenia zdobywa się długo
      • mexicana22 Re: pytanie 17.03.06, 09:36
        na kurs trzeba wydac ok700zl wiec sie zastanawiam bo dla mnie to duzo kasy
        • mariarella Re: pytanie 17.03.06, 15:19
          Wszystko zależy od zaangażowania i uporu, choć na pewno odrobina szczęścia też
          może się przydać...

W ostatnim czasie zapanowała wielka moda na bycie pilotem. Wiele osób kończy
          kursy, zdobywa uprawnienia. Nie ma chyba jednak jeszcze statystyk, które
          mogłyby nam powiedzieć jaki odsetek absolwentów podejmuje pracę w zawodzie i
          pozostaje w nim, odnosząc sukcesy. Pierwsza ogromna przeszkoda to właśnie
          zdobycie upragnionego zlecenia.

Ten zawód wymaga ogromnego samozaparcia i wytrwałości w dążeniu do celu. Same
          uprawnienia czy znajomość języków - to dopiero malutki, pierwszy krok. Nawet
          szczęście czy znajomości nie gwarantują powodzenia.

Pilot wycieczek to jeden z tych zawodów, które wymagają prawdziwego powołania i
          posiadania tego "czegoś", co pozwala nam żyć w ciągłym biegu i paradoksalnie -
          dążyć do takiego życia.
          • turdoradca ile osób po kursie znajduje się w zawodzie 17.03.06, 22:00
            mariarella napisała:
            > W ostatnim czasie zapanowała wielka moda na bycie pilotem. Wiele osób kończy
            > kursy, zdobywa uprawnienia. Nie ma chyba jednak jeszcze statystyk, które
            > mogłyby nam powiedzieć jaki odsetek absolwentów podejmuje pracę w zawodzie i
            > pozostaje w nim, odnosząc sukcesy.

Ja bym stawiał na 20%, choć może to i nawet przesada w górę
            • kamyk4 Re: ile osób po kursie znajduje się w zawodzie 21.03.06, 00:26
              Jezeli nei masz doswiadczenia w turystyce, znajomych z biurem podrozy to sobie odpusc. Wydaj te pieniadze na jakis inny kurs.
            • mariarella Re: ile osób po kursie znajduje się w zawodzie 21.03.06, 11:49
              > Ja bym stawiał na 20%, choć może to i nawet przesada w górę

wiesz Piotrze - to by oznaczało, że z około 2.000 (!!) osób rocznie kończących
              kurs w całej Polsce - około 400 z nich znajduje pracę.... nie wydaje mi się to
              mozliwe. Osobiście stawiałabym na mniej niz 10%... troche smutne - ale może to
              i dobrze bo tylko ci najlepsi sie przebijają. Choc sądząc po niektórych
              postach... też różnie z tym bywa :-))
              • plisow Re: ile osób po kursie znajduje się w zawodzie 26.03.06, 20:06
                Myslę ,że jest to ułamek procenta, z mojego kursu gdzie było 18 osób w zaodzie
                pracują łącznie ze mną dwie.
    • stretnutie Re: pytanie 25.03.06, 12:12
      Zgadzam się z przedmówcami : wejście do zawodu łatwe nie jest... Trzeba być dość
      dbrze oblatanym wcześniej w turystyce (znać dosć dobrze Pl i choć kilka innych
      krajów), znajomości i szczęście - jak w każdej innej pracy :)
      Z mojego kursu (było nas 22 czy 23 osoby), utrzymujemy z sobą nadal kontakt
      mailowy, regularnie oprócz mnie pilotuje jeszcze tylko jedna, a dorywczo -
      dalsze 2 osoby. Czyli przedział 10-20% jest zachowany :)
    • martwypies Re: pytanie 26.03.06, 17:22
      Ja pierwsze zlecenie (jedniodniówka) załapałem po 3 albo 4 rozmowie kwalifikacyjnej, jest sporo biur podróży, więc trzeba szukać, jak nie w jednym to w drugim. Sporo ułatwia dyspozycyjność, wydaje mi się że jest to wymarzone zajęcie dla studentów V roku czegokolwiek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka