Dodaj do ulubionych

Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę ślubu

13.11.06, 15:22
Witam,
moi Rodzice będą obchodzić w kwietniu okrągłą rocznicę ślubu, oboje ciężko
pracują i postanowiłyśmy z siostrą wysłać ich na tydzień na urlop.
Zwykle w wakacje jeżdżą na Mazury na żagle, ale Mamę zaczyna to męczyć bo
zwyczajnie chciałaby odpocząć od gotowania i codziennych czynności.
Chcemy aby wyjechali w kwietniu, zastanawiałyśmy się nad jakimś sanatorium,
wycieczki zagraniczne wchodzą w grę tylko bez paszportu (Rodzice nigdy nie
jeździli za granicę i byłby też kłopot z językiem).
Więc pytanie jest takie:
1. dokąd w kraju
2. może polecicie jakieś sanatoria (z zabiegami)
3. może jakaś zagraniczna wycieczka w rozsądnym kierunku i cenie (myślałam nad
Litwą, Słowacją (baseny termalne))

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc ;)
A.
Obserwuj wątek
    • Gość: jj Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę IP: *.streamcn.pl 13.11.06, 15:48
      Wydaje sie wazne gdzie mieszkaja aby byla wygodna podroz. czy lubie tylko
      oubyty nad woda czy gory tez wchodza w gre czy miejscowosci ciche czy z
      atrakcjami . troche wiecej danych o upodobaniach.
      • tygryska_28 Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę 13.11.06, 16:00
        Jeżeli wyjazd za granicę - raczej autokar żeby nie męczyć Taty. Mają samochód
        więc Polska nie jest problemem. Mieszkamy w Warszawie więc wszędzie blisko :))
        Mazury mają latem więc myślałam o morzu albo górach.
        Nie są zbyt aktywni ruchowo więc raczej spacery i myślałam też o jakiś zabiegach
        leczniczych (dlatego miejscowości uzdrowiskowe). Hulanki i swawole raczej w
        umiarkowanych ilościach, chociaż kto ich tam wie, jak się wyrwą spod opieki
        córeczek :))
        Chciałabym żeby po prostu pobyli trochę sami, odprężyli się, odpoczęli
        (szczególnie Mama od obowiązków domowych :)) A i dobrze żeby była w pobliżu
        opieka lekarska ponieważ tata jest cukrzykiem.

Myślisz, że to w ogóle dobry pomysł?
        A.
        • Gość: JJ Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę IP: *.streamcn.pl 13.11.06, 16:33
          Pomysl b. dobry zwlaszcza ze pobt mozna skorelowac z zabiegami ze skierowania
          z NFZ . Jesli wchodzi w gre Krynica gorska to podam namiar malego
          pensjonatu Swietne polozenie warunki lokalowe dobre ceny zwlaszcza przed
          sezonem na wyciagniecie reki mozliwosc brania zabiegow.
          • tygryska_28 Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę 13.11.06, 16:38
            Tzn jak to zrobić? Bo wiem, że na Sanatorium się jakoś tam czeka długo, a czy np
            lekarz pierwszego kontaktu może wystawić skierowanie na jakieś zabiegi a pobyt
            może być prywatny? Czy takie zabiegi zaordynuje lekarz na miejscu?
            Nie wiem czy w NFZ-cie udzielą mi takich informacji... ale spróbuję ;)

Bardzo poproszę o namiary na pensjonat w Krynicy szczególnie jeżeli jest
            sprawdzony. Tata jeździł do sanatoriów do Krynicy a i Mama lubiła zawsze te
            tereny ;)) Jeżeli możesz to na email gazetowy. Chyba, że zrobimy reklamę ;)

A.
    • Gość: Agnieszka Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 16:31
      Witam serdecznie,
      jeżeli bardzo zależy, aby rodzice wyjechali do uzdrowiska to mam propozycje na
      Słowacji - Bardejowske Kupele (wody mineralne), klimat górski - tam leczą
      cukrzycę, albo Słowacja - Nimnica (wody mineralne, termalne), klimat podgórski -
      również uzdrowisko dla cukrzyków - bardzo ładnie położony - proszę o kontakt
      to prześlę zdjęcia (sungro@onet.eu).
      Jeżeli jednak rodzice mieliby wyjechać na tzw. drugą podróż poślubną, to może
      jednak pomyśleć o czymś w stylu Włoch - Wenecja-miasto zakochanych, gondola,
      relax nad Adriatykiem. Autokarem koszt to ok. 990 zł - w zależności od terminu.
      Pozdrawiam serdecznie - mam nadzieję, że pomogłam.
      Wszystkich zainteresowanych zapraszam na www.travelclub.jasky.pl

• tygryska_28 Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę 13.11.06, 16:44
        Myślałam o Słowacji, ale jeżeli pojadą sami bez wyjazdu zorganizowanego obawiam
        się że mogą mieć problemy z załatwianiem różnych spraw, nie znają żadnych
        języków obcych. Dlatego wolałabym ich wysłać gdzieś gdzie wszystko za nich
        zrobią :) A nie znalazłam jak do tej pory żadnej oferty zorganizowanego wyjazdu
        do basenów na tydzień.
        A ze względu na Tatę nie myślę o dalekiej podróży typu Włochy, autokar jest dość
        męczący na takie trasy, więc chyba pozostanę przy naszym pięknym kraju ;)

Ale przedyskutuję z Siostrą i odpiszę.
        Dziękuję
        Ania
    • Gość: Pesteczka Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 16:53
      Miałam kiedyś podobny pomysł i sprezentowałam rodzicom wycieczkę tygodniową do
      Egiptu. Ciepło, więc dobrze działa na "starsze kości" i nastrój, wszystko
      serwuje hotel, mieli tam spa, sałnę, zajęcia z animatorami. Z językiem jakoś
      sobie poradzili, piąte przez dziesiąte po angielsku wystarczy, a i rezydeńci są
      na miejscu. Bardzo im się podobało. Nie wiem, czy w twoim wypadku taka egzotyka
      wchodzi w grę, ale oni nigdy nie wyjechali spoza kręgu krajów środkowej Europy i
      bardzo sie cieszyli, że mogli to przeżyć
      • tygryska_28 Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę 13.11.06, 17:19
        Dziękuję, ale chyba tak dalekie podróże nie wchodzą w grę, po pierwsze język, po
        drugie zdrowie Taty. Myślę dość mocno nad Słowacją i szukam czegoś
        zorganizowanego na tydzień ale kiepsko to wygląda...
        Nie wiem jak ich podpytać żeby się nie zorientowali :))
        No i wyrobienie paszportów też dałoby im do myślenia :)

Ale dziękuję za odpowiedź.
        Anna
      • Gość: JJ Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę IP: *.streamcn.pl 13.11.06, 17:33
        Wydaje sie ze wyjazd zagraniczny moze byc ze wzgledu na brak znajomosci
        jezyka niepotrzebnie stresujacy ale przy wyjezdzie zorganizowanym mniej
        ale jest to wazna sprawa. Kraje arabskie to czesto klopoty z przewodem
        powkarmowym bo inna specyfika menu a tez z higiena nie tak . wracajac do
        Krynicy to wiem ze bedac tam wiem ze goscie korztstali z zabiegow ze
        skierowaniem od lekarza a nastepnie akceptowanych w NFZ ale nie znam
        szczegolow , te informacje da NFZ. Wtedy te terminy skierowania dostaje sie na
        okres swojego prywatnego pobytu chociez nie wiem czy to nie musi byc okres 2
        tygodni. Mysle jednak ze bedac tydzien o jakim mowa w tym przypadku to moze
        potraktowac to wypoczynkowo a prywatnie tylko jakis ulubiony zabieg typu
        masaz czy bicz szkocki. . Pensjonat o ktorym pisalam to Zofia Krynica
        Bulwary Dietla 4 tel 0184712007. W przypadku samochodu parking zamykan przy
        domu. Bardzo polecam bo jest to swietne miejsce . Jesli beda jakies pytania o
        jakies szczegolyto odpowiem wstrz@poczta.onet.pl
        • Gość: Diabeł Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 19:08
          "wyślij ich w diabły"
          • tygryska_28 Nie mogę ;) 14.11.06, 08:37
            jeszcze się do czegoś przydadzą ;) Może np do pilnowania wnuków ;))
        • tygryska_28 Dziękuję za info 14.11.06, 08:25
          na pewno tam zadzwonię i zorientuję się też w NFZ.

Tak jak piszesz chciałabym uniknąć stresu dodatkowego związanego z
          nieznajomością języka, a wiem, że doskonale odpoczną także w kraju tylko inaczej
          niż codziennie. Głównie chodzi mi o Mamę żeby w końcu na wyjeździe nie musiała
          gotować (tak jak na wyjazdach na żagle):)) bo to żaden wypoczynek.

Bardzo dziękuję i pozdrawiam
          Anna
    • Gość: zosia Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę IP: 83.15.47.* 13.11.06, 19:25
      polecam Druskienniki na Litwie
      • tygryska_28 Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę 14.11.06, 08:27
        Też myślałam ale nie mogę znaleźć wyjazdów krótszych zorganizowanych niż dwa
        tygodnie :(
        A prywatnie - język i podróż chociaż wiem, że można tam spokojnie porozumieć się
        po polsku ;)
    • Gość: JJ Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę IP: *.streamcn.pl 14.11.06, 13:20
      Jesli chodzi o dojazd to ze wzgledu na zdrowie Ojca mozna brac pod uwage np
      pocigie wagonem sypialnym bo tam wszystko w zasiegu reki a na symboliczne
      wycieczki to dobrze dzialajaca komunikacja miejska lub wybrac jakos
      zorganizowana wycieczke z biurem turystycznm a wybor duzy . Poza tym o ilie to
      mozliwe to sugeruje maj a nawet przelom maj czerwca bo wtedy jest cudownie z
      budzaca sie przyroda .
      • tygryska_28 Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę 14.11.06, 13:57
        Jeżeli wyjazd będzie krajowy to pewnie dla wygody będą chcieli pojechać autkiem
        albo ja ich zawiozę, jeżeli zagranica to tylko autokar dlatego wolałabym max
        podróż 12 godz.
        A termin - no cóż, chciałabym się wstrzelić w kwiecień bo wtedy mają rocznicę a
        w maju mamy za dużo spraw a w czerwcu może być już zbyt gorąco ;)
        Zobaczymy. Znalazłam na Stronie Orbisu wczasy na Słowacji więc muszę pojechać i
        dowiedzieć się czegoś więcej ;)

A narazie muszę delikatnie wybadać dokąd by woleli, bo ja ich pcham w góry a
        może oni chcą nad morze? :))
        Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie i pomoc ;)
    • Gość: Wandzia Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę IP: *.slowianin.pl 14.11.06, 14:18
      A ja proponowałabym,żebyś wykupiła tydzień w Paryżu.
      Cos niesamowitego.
      Oczywiście z dobrego biura.
      Itaka,lub Orbis.
      Zwiedzanie Paryż plus inne przyjemności.
      Ludzie marzą,żeby zobaczyć Paryż,zapytaj mimochodem,czy jak miałaby pieniadze,to
      gdzie chciałaby jechać.I zafuduj.
      • tygryska_28 Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę 14.11.06, 14:43
        Widzisz, problem jest w nieznajomości jakiegokolwiek języka obcego. To może być
        stresujące i niezbyt przyjemne w obcym kraju. A ja z nimi pojechać nie mogę
        niestety :))
        Dużo rozmawiamy i mamy podobne zdanie, że nasz kraj ma tyle urokliwych miejsc
        jeszcze nieznanych, że ucieszą się chyba z takiego miejscowego pobytu w
        nieznanym im do tej pory zakątku.

Ale dziękuję za sugestię ;)

• Gość: JJ Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę IP: *.streamcn.pl 14.11.06, 15:21
          Amoze na taka rocznice Rodzice pojechaliby NA WYCIECZKE 4 DNIOWA rZYM WATKAN
          SAMOLOT PRZEWODNIK TO CALY DZIEN SA POD OPIEKA pOPYTJ O SZCZEGOLY bIURO LOGOS
          tOUR TEL W W-WIE 8289765 sAMA CHCE SIE WYBRAC Z TAM BIUREM BO DOBRE INFORMACJE
          O NICH CZYTALAM NA FORUM .
        • larysa21 Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę 15.11.06, 22:56
          Jezeli wyslesz ich za granice na zorganizowana wycieczke, to nie bedzie
          problemu z jezykiem. Wszystko bedzie zorganizowane przez biuro. Mysle,ze Paryz
          to dobry pomysl, ale samolotem (2 godz. z Warszawy), poza tym nie potrzeba
          paszportu.
          Serdecznie pozdrawiam z Paryza, Isabelle
    • ela15 Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę 15.11.06, 15:55
      Dobre z Was dzieczyny tylko wydaje mi sie ,ze nie doceniacie Rodzicow pod
      wzgledem ich operatywnosci i ze pogubia sie na samym poczatku,a kosci tez nie
      takie stare pewnie i co to wogole za ton u prawie wszystkich dyskutantow,ze to
      juz wogole taka staroc ,ze tylko sanatorium lub bardzo blisko domu.Radze kupcie
      Rodzicom Krete,w kwietniu jest tam bardzo fajnie,ok 25 stpni i cala wyspa
      kwitnie,jedynie woda w morzu jest dosc zimna ok 17,18 st. i dojazd szybki 2,5
      godz samolotem. A jezeli chodzi o znajomosc jezyka to bedzie wogole niepotrzebna
      bo wycieczka wykupiona w polskim biurze podrozy jest caly czas pilotowana przez
      polskich pilotow,sa dyzury w hotelach i o wszystko mozna zapytac.Zdziwicie sie
      jak sobie poradza.
      • tygryska_28 Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę 15.11.06, 18:12
        He, he, nie wątpię w ich możliwości porozumienia się ale jak już mówiłam brak
        paszportów ogranicza, finanse zresztą też :)
        Myślę, myślę, kombinuję i szukam ale biura podróży są w tej chwili nastawione na
        Sylwestra i ferie zimowe i nie potrafią udzielić mi konkretnych odpowiedzi, więc
        trzeba poczekać...
        Kreta mówisz... Pomyślę
        dziękuję

PS A co do staruszków - Tata jeździł kiedyś do sanatoriów i wracał baaardzo
        zadowolony i wypoczęty, Mama też ostatnio coś wspominała, że chciałaby na takie
        zabiegi sobie pochodzić więc głównie chodzi o spełnienie jakichś tam malutkich
        marzeń :)
        • bebicka Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę 15.11.06, 19:07
          tygrysko ja chyba tez przychylalabym sie do pomyslow na wyjazd zagraniczny, z
          dobrego polskiego biura powinni miec swietna opieke. Albo rzeczywiscie ten Rzym
          i Watykan, jesli nie byli to moze byc dla nich przezycie. Albo Grecka wyspe,
          tyle ze zamiast Krety Rodos, moim zdaniem rownie ciekawa, ale mniejsza i wiecej
          im sie pewnie uda zobaczyc:-)
          To sie chyba wiaze z wiekszym wydatkiem, ja nie wiem jaka sume chcecie
          przeznaczyc na ich wyjazd.
          Ale nie przejmuj sie paszportami, bo kilka razy o tym wspominasz, sprawdz to
          jeszcze, ale do wiekszosci krajow Unii Europejskiej mozna wjechac na nowy dowod
          osobisty. A ten chyba rodzice maja, co?

pozdrawiam
          maraska
          • Gość: JJ Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę IP: *.streamcn.pl 15.11.06, 20:16
            Prosze mnie posluchac bo mysle ze jestem metrykalna kolezanka Mamy. Wydaje
            sie ze na pierwsza wycieczke to ten watykan i rzym blby z tej okreslonej
            okazji dobry zwlaszcza jesli rodzice sa wierzacy i brali slub koscielny. Ale
            jesli wchodzi raczej wyjazd krajowy to recze za te Krynice . Warunki bardzo
            dobre atrakcji roznego typu zwlascza dla kuracjuszy dojrzalych Kuracja pitna
            jakis zabieg wyjscie na obiad do d lokalu ceny b. zroznicowane a koszt moze
            byc umiarkowany. Ale decycja musi nalezec do Rodzicow bo nie mozna nikogo
            uszczesliwiac na sile. Pozdrawiam Rodzicow i ciesze sie ze sa takie dobre
            dzieci , choc na syna tez nie moge powiedziec zlego slowa.
            • tygryska_28 Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę 15.11.06, 21:42
              No właśnie z tym Rzymem, propozycja ciekawa, ale nie jesteśmy zbyt mocno
              związani z kościołem więc chyba nie.
              No muszę po prostu podpytać i już ;)
              Waham się między Krynicą a Kudową (stamtąd można wyskoczyć na jednodniowe
              wycieczki do Czech)
              Muszę naradzić się jeszcze z siostrą a ta jak narazie jest w Niemczech i nie
              chcę decydować sama.

A do Krynicy jeździł Tata do sanatorium przez kilka lat więc byłby pewnie za :)

W każdym razie bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pomysły.

Pozdrawiam
              Anna
              • Gość: JJ Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę IP: *.streamcn.pl 15.11.06, 21:54
                Kocham w Polsce trzy miejscowosci Krynice Kkudowe z Polanica i Kolobrzeg ale
                Krynica ma wiecej atrokcji w samym uzdrowisku a rowniez jednodniowe wyjazdy do
                Czech a nawet do Budapesztu . Krynica ma najpiekniejsza pijalnie i moc mini
                knajpek na wyjscie itd. Ale rodzice sami wybiora.
                • tygryska_28 he, he 15.11.06, 22:23
                  nie będą mieli wyjścia, albo sami wybiorą albo my to zrobimy.
                  Muszę zaczekać na siostrę i na oferty biur podróży na przyszły rok.

Tak, Krynica ma sporo atrakcji ale Kudowa też jest piękna...
                  Heh, trudny wybór ale myślę, że ze wszystkiego będą zadowoleni bo nie
                  spodziewają się :))

Pozdrawiam ciepło
                  Anna
                  • aziza_kama Re: he, he 17.11.06, 11:25
                    Tygryska, a może Wasi Rodzice (skoro jeszcze pracują) nie są jeszcze takimi
                    zmowu staruszkami wymagającymi ciągłej opieki? Ktoś wyżej proponował wyjazd do
                    Egiptu. Egipt w kwietniu to naprawdę dobry wybór (nie ma jeszcze męczących
                    upałów)i jak dobrze poszukacie to może zmajdziecie jakąś ofertę wcale niewiele
                    droższą od wczasów w Polsce. Uwierz, tam jeździ wiele starszych osób, 40, 50
                    letnich a nawet starszych a przy wyjeździe zorganizowanym brak znajomości
                    języka nie jest takim problemem. Poza tym myślę, że Twoi Rodzice są w tym
                    wieku, że jeszcze "załapali się" na naukę języka rosyjskiego w szkole, więc w
                    Egipcie akurat z porozumieniem się nie będą mieli większych problemów.
                    Pozostaje kwestia paszportów - więc trzeba byłoby jednak wtajemniczyć nieco ich
                    w Wasze plany - ale to chyba jest do załatwienia?
                    • tygryska_28 Re: he, he 17.11.06, 11:35
                      Tak, te paszporty... ;)
                      Podjęłam decyzję, że przygotujemy im kilka ofert, dowiem się co i gdzie możemy
                      im zaproponować i po prostu poprosimy żeby wybrali.
                      Tak chyba będzie najlepiej ;)
                      Więc w ofercie znajdą się góry, morze (pobyty sanatoryjne tzn z zabiegami) i coś
                      za granicą. I już, sami zdecydują a my załatwimy resztę ;)
                      teraz czekam aż biura podróży przygotują oferty na nowy sezon... Bo narazie
                      niczego nie potrafią mi powiedzieć :(

Dziękuję

Anna
                      • Gość: Ewa45 Ciechocinek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 11:41
                        Moi tesciowie byli za nasza namowa w tym roku w Ciechocinku.Wrocili zachwyceni!
                        Z Warszawy jest blisko wiec moze Twoi Rodzice nie beda zadowoleni ale ma to ten
                        plus ze mozna ich odwiedzic i sprawdzic jak im sie wypoczywa:) polecam mały
                        pensjonat "Dworek Tarnowski" z przemilymi wlascicielami.Klimat Dworku i samego
                        Ciechocinka jest b.przyjazny,sporo tam sie dzieje, mozna zwiedzic Torun i
                        okolice.Polecam serdecznie i zycze Rodzicom udanego pobytu ( gdziekolwiek ich
                        wyslecie ;)PS. Zabiegi mozna dobrac dowolnie w dowolnym sanatorium, wystarczy
                        niedaleki spacerek.Koszt takiego pobytu jest znacznie tanszy od wykupienia
                        sanatorium, sprwadzilismy dokladnie!A i Rodzice czuliby sie
                        swobodniejsi.Pozdrawiam!
                        • tygryska_28 Re: Ciechocinek 22.11.06, 09:49
                          Dziękuję, właśnie o czymś takim myślę, gdzie wszystko im podadzą, pójdą sobie na
                          zabiegi i pozwiedzają.
                          Niestety ten pensjonat nie ma swojej strony w necie, ale może sama się wybiorę i
                          obejrzę zanim wyślę tam Rodziców.

Pozdrawiam
                          Anna
                    • Gość: Aga Re: he, he IP: *.c31.msk.pl 17.11.06, 15:37
                      40-50 ta starsi ludzie.Protestuję ,mam 54 i dopiero się rozkręcam.Podrózuję od
                      2 lat (wczesniej dzieci).Byłam na Krecie,ęgipcie 2xTurcja i wybieram się na
                      Karaiby.To wcale nie męczące.Widziałam naprawdę starszych podróżników(po 70-
                      ce).Uważam ,że Egipt w kwietniu to dobry pomysł.
                      • tygryska_28 Re: he, he 17.11.06, 17:03
                        Ależ ja nie uważam moich Rodziców za starszych!!!!
                        Tylko nigdy nie wspominali o tym, że chcieliby pojechać za granicę a o różnych
                        miejscach w kraju często słyszę ;)
                        Mamie przydałyby się po prostu zabiegi typu sanatoryjnego i jak już pisałam Tata
                        też po takich zabiegach czuje się super :))
                        Ale pozwolę im samym zdecydować :)
                      • aziza_kama Re: he, he 17.11.06, 17:22
                        Gość portalu: Aga napisał(a):

> 40-50 ta starsi ludzie.Protestuję ,mam 54 i dopiero się rozkręcam.

Hihi, ja też jetem 40+, podróżuję od ponad 20 lat, w ostatnich latach własnie
                        upodobałam sobie Egipt z uwagi na suchy i gorący klimat (nie znoszę wilgoci),
                        tyle, że jeżdżę tam raczej w maju/czerwcu. Wiem jednak z doświadczenia, że
                        młodzi ludzie w wieku 18-20parę lat uważają nas już prawie za starców i dziwią
                        się, że w "moim" wieku jeszcze mi się chce podróżować;)))
    • Gość: gdzie Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 16:44
      Madagaskar:)
      • tygryska_28 Re: Dokąd wysłać Rodziców ?- prezent na rocznicę 17.11.06, 17:04
        Wyginam śmiało ciało? :)) Z filmem mi się skojarzyło, he, he.
        Nie stać mnie na takie ekstrawagancje :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka