valdi49 04.03.07, 10:14 Czy ktoś spotkał się kiedyś z kontrolą podczas oprowadzania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_2006 Re: Budapeszt 05.03.07, 19:43 Uważaj na Wzgórzu Zamkowym-znajoma pilotka była świadkiem zatrzymania polskiego pilota .Tam zwykle prosze o przewodnika polskojęzycznego,tym bardziej,że przewodnicy w Budapeszcie nie kosztują tyle,co np.w Wiedniu,a to przecież kawał historii .Zwykle biorę przewodnika na ok.4 godz - to akurat Wzgórze z kosciołem Macieja,objazd po miescie i ew.Bazylika św.Stefana.Resztę-tzn.Plac Bohaterów.pałac Vandahunjad ,wyspę Małgorzaty,Wzgórze Gellerta,rejs po Dunaju - robię sama.Jeżeli mam przewodnika na 6 godzin,wykorzystuję go jeszcze przy zwiedzaniu Placu Bohaterów - naprawdę warto ! Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszpiziak Re: Budapeszt 06.03.07, 02:13 Aniu! Jesli masz jakiś znajomych polskojęzycznych przewodników w Budapeszcie podaj mi proszę namiary, moze być tutaj (będzie dla wszystkich) albo na priv. Dzieki z gory - a ha i stawki też proszę:) Ja póki co nie korzystałem z usług - jakoś sam dawałem radę a na kontrole sie nie natknalem :) pozdrawiam Bartosz Piziak Odpowiedz Link Zgłoś
valdi49 Re: Budapeszt 06.03.07, 12:44 Dziękuję za informacje. Dotychczas sam oprowadzałem. Jeśli rzeczywiście masz namiary na miejscowych prrzewodników to byłbym wdzięczny za ich udostępnienie : wfigula@op,pl - z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
agwanija2006 Re: Budapeszt 06.03.07, 18:52 W zeszlym roku bylam 5 razy w Budapeszcie. Za kazdym razem widzialam jakies kontrole, choc mnie nigdy kontrolowali Odpowiedz Link Zgłoś
plisow Re: Budapeszt 07.03.07, 09:08 Witam Wynajęcie przewodnika jest tańsze niż kara i związane z tym nieprzyjemności, głównie chodzi tu o odzyskanie paszportu ,który w czasie kontroli zabiera policja,musisz go osobiście odebrać na posterunku policji. Najczęściej jest to w komendzie stołecznej, tam korowód z urzędnikami, opłata w banku, a jak trafisz w sobotę to musisz poczekać czsami do poniedziałku,teraz sam sprawdż czy to wszystko jest warte tych 80-120€ za turę po mieście.Osobiście miałem 1 kontrlę już po rozstaniu przewodnikiem koło mostu Szehenyi pokazałem voucher i legitymacje pilota, rozstałem sie z policją w pokjowym nastroju . Pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
ania_2006 Re: Budapeszt 10.03.07, 08:06 Najlepszy przewodnik, z jakim przyszło mi pracować w Budapeszcie to pani Bożena Szadai-Bogdańska z Radia Węgierskiego . Była po prostu rewelacyjna , zrobi Ci też rezerwację na rejs po Dunaju. Z tego jednak , co wiem - już nie zajmuje sie oprowadzaniem wycieczek . Gdyby jednak udało Ci się ją namówić...podaję namiary :1188 Budapest,Kólcsey u.11/B Hungary tel/fax: 0036 1 2944566 mobil: 06702270583 . Ew.szukać pod MAGYAR RADIO. Świetnym przewodnikiem jest też pani Alina Fullar. Piszesz na adres : Fullar Gyulane , 1113 Budapest,Diószegi ut 54/a , tel/fax : ( 36-1 ) 466-28-45 . Ta pani wyszła za mąż za Węgra . Warto ją namówić , aby o tym opowiedziała , jak przyjęła nie tylko nazwisko męża ,ale i jego imię i dowiedziała się o tym dopiero następnego dnia . Każda wycieczka słucha tego z zapartym tchem .Miłego zwiedzania - pozdrawiam :) Ania Odpowiedz Link Zgłoś