sestre 11.07.07, 23:22 Czy pilot ma obowiązek zapewnienia posiłku kierowcom na trasie przejazdu do konkretnego kraju? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
id.kulka Re: Obowiązek pilolta.... 12.07.07, 00:45 ??? Nie jestem pewna, czy dobrze rozumiem pytanie :-) Jeśli miałby zapewnić z własnej kieszeni to oczywiście NIE:-) Jeśli są odgórne ustalenia, że np. pilot pokrywa ze służbowych pieniędzy jakieś świadczenia kierowców (choć ja się z czymś takim nie spotkałam) to TAK. Zwyczajowo natomiast przyjęte jest, że gdy grupa zatrzymuje się po drodze w jakiejś restauracji, to zazwyczaj kierowcy + pilot mają obiad gratis. I to pilot przeważnie pyta, czy restauracja proponuje coś dla obsługi itd. Tzn. ja pytam ;-) bo wiem, że niektórzy idą na pewniaka: mnie się obiadek należy, bo jak nie, to pakuję grupę do autokaru i jadę do innej knajpy;-) Odpowiedz Link Zgłoś
malediwypiotrs Re: Obowiązek pilolta.... 12.07.07, 09:39 Spodziewam się, że może chodzi o taką sytuację, w któej pilot jadący z kierowcami na długiej trasie jest naciskany przez kierowców, żeby się zatrzymać przy jakiejść knajpie gdzie będą mogli zjeść... W najlepszym i najczęstrzym przypadku,kierowca i pilot na początku wyjazdu wspólnie ustalają wstępnie gdzie planują kolejne przystanki i gdzie ewentualnie zrobić dłużsżą przerwę tak aby grupa mogła zjeść np. jakiś obiad i przy okazji rónież obsługa autokaru. Wszystko po partnersku. Ale być może kierowcy na samym początku poinformaowali Cię, że oni mają zjeść i tyle a Ty się domyśl jak im to zorganizować... To oczywiście nie jest Twój obowiązek a zachowanie kierowców świadczy o ich niskiej kulturze i wbrew pozorom pewnie niewielkim doświadczeniu w wyjazdach z turystycznych. Odpowiedz Link Zgłoś