IP: *.cs.bialystok.pl 13.07.03, 12:14
Chce pojechac na wycieczke na wyspe Bornholm. Wiem, ze jest tam mnostwo tras
rowerowych i ze rower stanowi najlatwiejszy srodek komunikacji. Jednak z
kondycja u mnie nie najlepiej dlatego chce tam pojechac samochodem. Czy ktos
moze mi poradzic jak to zorganizowac? Czy tam mozliwe jest poruszanie sie
samochodem?
Obserwuj wątek
    • Gość: ewonka Re: Bornholm IP: 81.15.189.* 13.07.03, 20:57
      Podróżowanie po Bornholmie samochodem jest możliwe. Jednak mimo wszystko
      polecam rower. Jest tam dużo tras rowerowych i nie uważam żebu wymagały
      jakiejś ogromnej kondycji. Często jest tak, że do wielu ciekawych miejsc
      dotrzesz tylko i wyłącznie rowerem. Wyspa jest niewielka w jeden dzień można
      ją objechać wokoło na rowerze a co dopiero samochodem.
      • Gość: szcz Re: Bornholm IP: *.czes.gazeta.pl 13.07.03, 21:21
        Na Bornholm tylko rowerem. Samochodem objedziesz całą wyspe w jeden dzień, ale
        do wielu miejsc nie dotrzesz i wrażenia będą dużo mniejsze. Na dokładne
        zjeżdżenie wyspy rowerem nawet komuś o kiepskiej kondycji wystarczą trzy dni
        (np. jednego dnia wybrzeżem z Roenne przez Hammershus do Gudhjem, drugiego
        przez Ostelars do Nexo, a trzeciego z Nexo w głąb wyspy i z powrotem do
        Roenne). Nie ma żadnego problemu z wypożyczeniem rowerów, znalezieniem tras
        oraz noclegami (choć te lepiej zamówić sobie w Polsce przez jakieś biuro, bo na
        miejscu może sie okazać, znacznie drożej). Trzeba tylko pamietać, że ceny na
        Bornholmie są raczej skandynawskie. No, ale uroki wyspy wszystko wynagrodzą.
        • Gość: Tomaszek Re: Bornholm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.03, 12:27
          Spokojnie, większość rzeczy można zobaczyć jeżdżąc samochodem. Wszędzie są
          ścieżki rowerowe, to prawda, ale bardzo często pogoda niestety nie sprzyja
          miłej jeździe na rowerze. Poza tym jeśli jest więcej osób, w tym dzieci i nie
          macie własnych rowerów, to zdecydowanie taniej i wygodniej jest objechać wyspę
          samochodem.
          • olejna Re: Bornholm 14.07.03, 18:08
            Jedno nie wyklucza drugiego. Możesz pojechać samochodem i albo zabrać ze soba
            rowery albo je wypożyczyć na miejscu. Wyspa jest wielkości Warszawy więc nie ma
            problemu z objechaniem jej na rowerze. Poza tym miejscowe autobusy zabierają
            rowery (mają specjalne stojaki) więc jak się zmęczysz to możesz zatrzymać
            autobus i podjechać nim.
            Ja byłam (i za dwa tygodnie będę) na B. samochodem - bardziej ekonomiczny
            dojazd a rowery zabrałam na bagażnik (ale nie na dach bo wtedy dopłata na
            promie, nalepszy bagażnik taki z tyłu samochodu). Zreszta wypożyczenie nie jest
            aż tak zabójczo drogie a rowery są różne - tandemy, górale, zwykłe no i
            specjane przyczepki dle dzieci. i nie chodzi mi o koszyki tylko taki śmieszny
            sztywny hol do którego doczepisz dziecięcy rower. Trasy rowerowe są b.
            przyjemne i na niektórych ścieżkach ta wspaniała świadomość, że ty masz
            pierwszeństwo jazdy a nie samochód.
            • gosia_go Re: Bornholm 17.07.03, 16:29
              Jak Bornholm to tylko na ROWERZE.
              To jest raj dla rowerzystów (dla tych z kondycją i bez).
              Jak nie jedziesz po ściezce rowerowej to i tak na drodze czujesz się
              bezpieczniej niż w Polsce na chodniku.
              Objechałam całą wyspę właśnie rowerem. Wspomnienie do końca życia.
              Co do cen, to żywność faktycznie droższa, my mieliśmy swoje konserwy itp.
              Rowerowe wyprawy na Bornholm i nie tylko organizował klub "Kopernik" z Poznania.
              (chyba mają swoją stronę na necie)

Polecam Bornholm z całego serca - Gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka