Gość: eser IP: *.bsk.vectranet.pl 14.01.08, 21:40 Mam do wyboru wycieczki objazdówki Turcję i Maroko - co byście polecili? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
voyager747 Re: Turcja czy Maroko? 14.01.08, 22:08 Ja bym wybrał Turcję,to zależy też od pory roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eser Re: Turcja czy Maroko? IP: *.bsk.vectranet.pl 14.01.08, 22:19 Długi weekend majowy Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Turcja czy Maroko? 14.01.08, 22:36 W sumie fajny termin, ja byłem w Turcji dwa razy, a w Maroku jeszcze nie. Może wypowie się ktoś kto był i tu i tu, ja bym wybrał jednak Turcję. Pamukkale, Kapadocja, mnóstwo innych zabytków( Aspendos, Perge, Efez i inne),fajny klimat, dobre jedzenie, przyzwoite ceny. Do Turcji jeszcze wrócę parę razy, mam nadzieję, bo warto. Odpowiedz Link Zgłoś
s.wawelski Re: Turcja czy Maroko? 15.01.08, 04:33 Na weekend Turcja bo blizej. S.W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ariadna Zdecydowanie Turcja IP: *.hsi2.kabelbw.de 15.01.08, 08:42 Bylam w Turcji okolo 9 razy, wspanialy kraj, w maju ani za goraco, ani za zimno, jedzenie wysmienilte, ludzie przemili...polecam zdecydowanie Turcje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Turcja czy Maroko? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.08, 10:43 Miałem okazję być tu i tu - wybór nie jest łatwy - ale raczej skłaniałbym Cię do Maroka. Jednak zależy czego szukasz podczas zwiedzania. Turcja oferuje: wspaniałe ciekawostki przyrodnicze - Pamukale, Kapadocja; zabytki sprzed setek lat np. Troja, Efez; zwiedzanie miasta, w którym Europa styka sie z Azją - Stambuł i jego wspaniałe zabytki (Aia Sofia, Top Kapi) i niepowtarzalny bazar pod dachem. Maroko oferuje mniej zabytków (np. Volubilis - miasto z czasów rzymskich) ale daje pełniejszy kontakt z kulturą miejscową - większość zwiedzania to przeciskanie się przez mediny - stare miasta zamieszkane przez ludność arabską - szczególnie Fez; niezapomniany pobyt na placu Dżemma el-Fna; spacer po Cassablance - nowoczesnym mieście z olbrzymim meczetem. Podsumowując: jeżeli chcesz widzieć miejsca turystycznie znane - to Turcja, jeżeli chcesz przeżyć większy kontakt z kulturą arabską - Maroko. Pozdrawiam i napisz na co padł wybór (a po powrocie oczywiście opis wycieczki;)) Odpowiedz Link Zgłoś
smeja Re: Turcja czy Maroko? 16.01.08, 07:37 bylam i w Turcji i w Maroku i przyłączam się do opinii Krzyśka Maroko ma swoją magię - niesamowitą natomiast Turcja oferuje wspaniałą przyrodę Powodzenia w wyborze :) POZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
rege2 Re: Turcja czy Maroko? 16.01.08, 23:11 Polecam i to i tamto... W Turcji byłam 3 razy, zwiedzałam różne rejony i już planuję następny...Na plus są zakupy, eleganckie wyroby ze skóry...biżuteria,rakija i dżin, marokańskie wyroby to typowe rękodzieło. Ale takich widoków jak w Pamukale, Efezie, Kapadocji...to nie ma w żadnym m-cu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eser Re: Turcja czy Maroko? IP: *.bsk.vectranet.pl 17.01.08, 20:04 Wybrałem Maroko. W Turcji byłem już na wczasach w Bodrum, mam nadzieję że jeszcze tam pojadę. Odpowiedz Link Zgłoś
s.wawelski Re: Turcja czy Maroko? 17.01.08, 22:46 Byles po prostu na wczasach w Bodrum a nie w TURCJI. To tak jakby ktos spedzil tydzien we Wladywostoku i stwierdzil, ze Rosje juz widzial a teraz pojedzie gdzie indziej. S.W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eser Re: Turcja czy Maroko? IP: *.bsk.vectranet.pl 18.01.08, 22:26 Stąd moje pytanie.Oprócz Bodrum widziałem też Pamukale i Dalyan. Do Maroka chciała jechać moja żona - gdyż jest mniej "oklepana" (tak doradzały jej koleżanki). Koszt wycieczki do Maroka jest wyższy, a że obydwie wycieczki wykupuje i dofinansowuje z funduszu socjalnego mój zakład pracy - bez względu na którą pojadę i tak płacę to samo. Do Turcji mam chęć pojechać w tym roku na wczasy, więc może zaliczę jeszcze jeszcze jakieś wycieczki fakultatywne. Odpowiedz Link Zgłoś