Gość: dada_ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 10:45 Gdzie lepiej pojechać? Pomocy! bo muszę się szybko zdecydowć. No i nie mam pojęcia. A zarówno w Turcji jak i Grecji jeszcze nie byłam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: JJ Re: Turcja czy Grecja? Co wybrać? IP: *.streamcn.pl 18.07.08, 11:34 Ja absolutnie za Grecją Odpowiedz Link Zgłoś
velika Re: Turcja czy Grecja? Co wybrać? 18.07.08, 11:48 Turcja:)Choć Grecja też przepiękna, jeśli lubisz ciszę i spokój to Grecja. No i przyroda w Grecji jest niesamowita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dada_ Re: Turcja czy Grecja? Co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 12:04 No i masz babo placek:) nadal mam dylemat...może ktoś jeszcze się wypowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Turcja czy Grecja? Co wybrać? IP: 80.50.234.* 18.07.08, 12:13 Jezeli chodzi o samo plażowanie to obojętne i w jednym i drugim miejscu znajdziesz fajne plaże mnóstwo słońca i ciepłą wodę w morzu. Jeżeli zaś chodzi o zwiedzanie jako pierwsze miejsce wybrałabym Grecję, a to dlatego, że ja pojechałam najpierw do Turcji no i Grecją byłam trochę zawiedziona. Turcja jest moim zdaniem ciekawsza do zwiedzania.Numer jeden absolutnie Kapadocja, numer dwa Pamukkale, a numer trzy to Efez. No ale to jest moje prywatne zdanie i mój gust. Wiadomo, że z gustami się nie dyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Turcja czy Grecja? Co wybrać? 18.07.08, 15:12 Turcja jest bardzo fajna i Grecja też. Ja byłem 3 razy w Grecji i 2 razy w Turcji i na 100% wrócę i tu i tu. W kwestiach finansowych, to Turcja jest trochę tańsza ( wycieczki, jedzenie itp.) Jeśli chodzi o zwiedzanie, to wszędzie są zabytki i mnóstwo fajnych miejsc. A konkretnie to dokąd w Grecji czy Turcji ? Odpowiedz Link Zgłoś
aga7501 Re: Turcja czy Grecja? Co wybrać? 18.07.08, 15:34 byłam w Grecji i Turcji, i jesli miałaby wybrac to jestem za Grecją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dada_ Re: Turcja czy Grecja? Co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 10:07 ?? Odpowiedz Link Zgłoś
velika Re: Turcja czy Grecja? Co wybrać? 19.07.08, 10:18 Ja byłam 2 razy w Turcji i 2 razy w Grecji. Grecja jest cicha, spokojna i piękna- nie ma tam wielkich miejscowości turystycznych, są małe wioski albo miasteczka, bardzo urokliwe zresztą. Są fantastyczne meteory i przepiękna przyroda. Turcja jest takim niby krajem europejskim, ale ma swój niesamowity klimat, który tak mnie wciągnął, że nie wiem ,kiedy polecę w inne miejsce:) W Turcji jest tyle do zobaczenia, że jeden wyjazd to za mało. Na twoim miejscu wybrałabym w tym roku Grecję, a za rok Turcję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radka Re: Turcja czy Grecja? Co wybrać? IP: 78.186.116.* 19.07.08, 14:02 Dziewczyno - nie zadawaj takich irytujących pytań, bo nikt nie jest Tobą. To Ty pownnaś wiedziec po co jedziesz: zwiedzać, leżeć na plaży, bawić się itd. Oba kraje mają swoje wady i zalety, oba są warte zobaczenia. Nikt Ci nie odpowie zdecydowanie lepszy/gorszy. Każdy ma swoje preferencje, które nie muszą być zgodne z Twoimi. Czy to ostatnia podróż w Twoim życiu ? Jak masz trudność w podejmowaniu decyzji - rzuć monetą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mene Re: Turcja czy Grecja? Co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.08, 09:32 Skoro pytanie jest dla ciebie irytujące to po co tracisz czas na czytanie a tym bardziej odpisywanie i dodatkowo wpadasz we frustracje? Zajmij się innymi (przyjemniejszymi) rzeczami! Odpowiedz Link Zgłoś
escada92 Re: Turcja czy Grecja? Co wybrać? 20.07.08, 09:51 Jz zdecydowanie wybrałabym Grecję, byłam tu i tu, ale bardziej podobałą mi się Grecja. Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radka Re: Turcja czy Grecja? Co wybrać? IP: 78.186.116.* 20.07.08, 14:50 Gość portalu: mene napisał(a): > Skoro pytanie jest dla ciebie irytujące to po co tracisz czas na > czytanie a tym bardziej odpisywanie i dodatkowo wpadasz we > frustracje? Odpowiadam "po co". Moja odpowiedź spełnia funkcję dydaktyczną. Zawsze chętnie poświęcam czas żeby coś komuś wytłumaczyć lub uświadomić :). Jeśli samodzielnie nie rozumiesz infantylności tego pytania albo jeszcze precyzyjniej - NIEMOŻNOŚCI udzielenia sensownej i pożytecznej odpowiedzi na tak postawione pytanie to mój poprzedni komentarz powinien Ci w tym pomóc. Naprawdę chwilę się nad tym zastanów. Jeśli dalej tego nie rozumiesz - trudno ;). Nie wszyscy muszą wszystko rozumieć !. Co do frustracji - jest mi bardzo daleko. Co najwyżej śmieszą mnie takie pytania typu...błagam o pomoc kogo/co wybrać: brunet czy blondyn, morze czy góry, ptyś czy pączek, czerwony czy zielony, spódnica czy spodnie ;). Odpowiedz Link Zgłoś
kris7109 Do:radki 20.07.08, 23:09 A mnie irytuja ludzie którzy próbuja pełnić na forum ,,funkcję dydaktyczną''.Choć jak pewnie wiesz nie ma głupich pytań sa tylko głupie odpowiedzi.Jak ja uważam że coś jest infantylne to po prostu nie pisze odpowiedzi ,a nie pouczam innych. Odpowiedz Link Zgłoś
escada92 Re: Do:radki 21.07.08, 09:31 zgadzam się, nie am ludzi idelanych takich jak ty, co umieja podejmować decyzje i radzić sobie w życiu, może dziewczyna leci pierwszy raz i jest zdezorientowana i nie wiem co wybrać, trzeba być wyrozumiałym i odpowiedzieć spokojnuie a nie od razu pouczać. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radka Re: Do:radki IP: 78.186.116.* 21.07.08, 13:32 Po pierwsze dziękuję za komplement. Po drugie - masz rację, że dziewczyna jest zdezorientowana i nie wie co wybrać. Ale niech da sobie szansę pomocy ! Niech napisze cokolwiek o swoich preferencjach wakacyjnych, zainteresowaniach. Czy jest turystką leżącą czy zwiedzającą, czy ma mało kasy czy dużo, czy lubi morze czy góry, czy lubi zabytki itd.itd. Wiadomo, że nie ma jednej Grecji - już każda wyspa grecka ma swoja specyfikę, inna jest Grecja kontynentalna. W Turcji podobnie: zupełnie inny teren Riviery a zupełnie inny Bodrum i gór Taurus, jeszcze inaczej wygląda Turcja zachodnia i środkowa... Więc tak jak pisałam - nie można odpowiedzieć na tak postawiony ogólnie i nieprecyzyjnie temat. Mogę równie wyczerpująco opisać wyższość Turcji nad Grecją jak i odwrotnie ;) Niech pytająca uszczegółowi swoje pytanie do poziomu, które pozwoli na sensowną i rzeczową odpowiedź. Wtedy sama chętnie bym jej konkretnie odpisała i poradziła (w obu krajach byłam po 8-10 razy) a forum przestanie by śmietnikiem nikomu nieprzydatnych wątków. A najlepszą (i wcale nie złośliwą) radą jest w tej sytuacji rzut monetą, tak jak pisałam ;)Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ludka75 Re: Do:radki 15.05.14, 01:00 zdecydowanie Grecja:) ja wybieram sie w tym roku na Korfu, na wycieczki organizowane przez Polkę, prowadzącą świetnego bloga o Grecji: salatkapogrecku.blog.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdrawiam głos za grecją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 10:31 Byłem kilka razy tu i tu i zachęcony pytaniem stawiam głos na Grecję, jako pierwszy kurs. Plusem Grecji jest luzacka atmosfera i "dotknięcie" miejsc, o których się uczyliśmy (nasza wiedza o Turcji zazwyczaj sprowadza się do rejz, jakie urządzali Turcy na Polskę, co jest oczywiście błędne, ale tak jest). Jest to także kolebka naszej europejskiej cywilizacji. Atutem Turcji jest to, że jest tańsza (za luksus w Turcji otrzyma się przeciętny standard w Grecji), a warunki w hotelach zazwyczaj lepsze. Ponadto część rodaków robi zakupy (skóry, złoto, podróbki), co dla niektórych może mieć znaczenie. Jeśli chodzi o standard, to jak pojedzie się do b. dobrego hotelu w Turcji, to potem w Grecji może być lekkie rozczarowanie. Natomiast odwrotna sytuacja zawsze poprawia humor. Wypoczynek nadmorski równie udany w obu krajach, choć chyba częściej można znaleźć piaszczyste plaże w Grecji, aniżeli w Turcji. Morze wydaje mi się bardziej przeźroczyste w Grecji i lepiej mi się tam pływa. Równie interesujące miejsca do zwiedzania (Kapadocja w Turcji, czy Meteory w Grecji - to rzeczy powalające). A pamiątki, no cóż identyczne osiołki kupisz w Grecji i w Turcji, a wyprodukowane są chyba w Chinach :-) Może to pomoże. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martasu33 Re: Turcja czy Grecja? Co wybrać? IP: *.euro-net.pl 20.05.14, 17:20 byłam na 3 wyspach Greckich( Santorini, Kreta - 2x, Zakhyntos), oraz na Riwierze Tureckiej, zgadzam się z poprzednikiem odnośnie standardu w obu krajach, reasumując zwiedzanie -Grecja, obijanie się + fakultety Turcja, w Grecji łatwiej zorganizować samodzielne wypady, w Turcji wszędzie daleko i dla "nie globttroterów" trudniej samemu zobaczyć odległe miejsca - trzeba zdać sie na biura podróży w tym roku po raz kolejny Turcja- 2 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś