Dodaj do ulubionych

WENECJA, RZYM, MONTE CASSINO...

05.04.09, 17:28
Witam, czy mogłabym prosić kogoś doświadczonego w wyjazdach do Włoch o pomóc? Mam pytanie jak wygląda od strony technicznej wjazd do tych miast? tzn. czytałam o check-pointach ale nie mogę znaleźć gdzie się one znajdują, żeby np. zaznaczyć sobie na mapie i nie błądzić. Nie chcę liczyć na kierowców bo może się okazać, że jadą tak samo jak ja pierwszy raz. Wprawdzie byłam we Włoszech ale nie z grupą i nie autokarem a to zupełnie coś innego. Dlatego proszę o poradę jakie formalności się załatwia na wjazdach co np. powinnam jeszcze w Polsce rezerwować (jak wygląda sprawa z tramwajem wodnym w Wenecji?) Jakie są opłaty na wyjazdach czy wypełnia się jakieś formularze itd. Proszę o wszelkie informacje praktyczne jakie mogą być mi potrzebna w tych miastach jak również na Monte Cassino ( czy tam są jacyś polskojęzyczni przewodnicy? gdzie się ich zamawia? ) Bardzo dziękuję za wszystkie porady.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • la_lunna Re: WENECJA, RZYM, MONTE CASSINO... 05.04.09, 18:59
      jakie formalności się załatwia na wjazdach co np. powinnam jeszcze w Polsce
      rezerwować (jak wygląda sprawa z tramwajem wodnym w Wenecji?) Jakie są opłaty na
      wyjazdach czy wypełnia się jakieś formularze itd. Proszę o wszelkie informacje
      praktyczne jakie mogą być mi potrzebna w tych miastach jak również na Monte
      Cassino ( czy tam są jacyś polskojęzyczni przewodnicy? gdzie się ich zamawia? )

Te dylematy rozwiąże Twoje biuro podróży!
      A jak nie rozwiązało dotychczas to odrzuć ten wyjazd.
      Rzeczywiście,pilot"nowicjusz"plus kierowca dyletant to gwarantowany nieudany
      wyjazd i nieciekawa atmosfera na wycieczce.

A jak jesteś panienka z biura podróży to dzwoń do Italy i pytaj ,pytaj ,jeszcze
      raz pytaj w IT.
      • podrozizycie Re: WENECJA, RZYM, MONTE CASSINO... 05.04.09, 19:09
        Nie, nie jestem panienką z biura. Jestem nowicjuszką w tym akurat kierunku
        dlatego wolałam się zapytać kogoś obeznanego i jeżdżącego do Włoch bo nie chcę
        zepsuć imprezy. A że do weekendu majowego jeszcze trochę czasu to zdążę się
        przygotować. Zapomniałam napisać, że dziękuję za wypowiedzi zgryźliwe, które nic
        nie wnoszą do tematu.
      • megazg1 Re: WENECJA, RZYM, MONTE CASSINO... 18.05.09, 17:16
        La_luna to forum jest po to by sobie pomagać ! niezależnie od tego czy jesteś
        lalunią z biura podróży czy lalunią z legitymacją pilocką lub przewodnicką. A
        jak nie chcesz udzielać info to nie komentuj tylko spadaj na swoje forum dla
        samolubów.
    • saaba11 Re: WENECJA, RZYM, MONTE CASSINO... 05.04.09, 19:44
      Dla mnie to co najmniej dziwne ze biuro nie zrobilo rezerwacji itp
      spraw zwiazanych z wyjazdem.Jak jade na wycieczke to na odprawie
      wszystkie rezerwacje , nr.tel. kontaktowych z przewodnikami
      lokalnymi otrzymuje od organizatora wycieczki a do pilota (czyli do
      Ciebie)nalezy realizowanie programu imprezy.Jesli dopiero zaczynasz
      przygode z pilotowaniem i popadlas na takie biuro ...to wyobrazam
      sobie jak bedzie wygladala ta wycieczka a Tobie naprawde wspolczuje
      a sama nigdy nie poszlabym na taki uklad...
      • czrewonemaki1 Re: WENECJA, RZYM, MONTE CASSINO... 05.04.09, 20:45
        Do podrozizycie

Kilka rzeczy Ci się tylko WYDAJE:

a) że LaLuna napisała zgryźliwie - napisała szczerze żeby Ci pomóc;
        może wymusisz od biura to, co do niego należy?!

b) że wypowiedź LaLuny (i każda podobna) nic nie wnosi do tematu. Na
        forum można wiele rzeczy załatwić TYLKO poprzez TAKIE wpisy - przede
        wszystkim punktować - jak w boksie - złą pracę pracowników biur lub
        ich lenistwo.

c) że zdążysz z przygotowaniem imprezy, bo jest dużo czasu - to tak
        jak gdybyś się obraziła za odpowiednie ukierunkowanie Cię i
        mówisz "wypchaj się"! - Przecież dostałaś dobrą instrukcję, a nawet
        więcej bo i pracownik biura z którym pojedziesz też dowiedział się
        co ma robić - pod warunkiem, że mu powiesz oczywiście.

A co będzie gdy na następny weekend będziesz miała dużo mniej czasu
        do przygotowania imprezy - zrezygnujesz bo nie zdąrzysz?!
        BIURO ma przegotować - a Ty REALIZOWAĆ!

Jeżeli to kiepskie biuro (nie potrafi dobrze przygotować imprezy),
        to i tak za drugim razem nie da Ci imprezy w to samo miejsce, bo to
        co Ty przygotujesz będzie realizował pilot - pracownik biura. Tak
        będzie im taniej i tak działają TAKIE biura. Na drugą imprezę gdzieś
        w inne miejsce też wezmą kogoś nowego, bo Ty mogłabyś poprosić o
        podwyżkę, a nowy się nie ośmieli i pojedzie za 80 Pln na dzień!

Historia najnowsza turystyki polskiej realizowana przez NIEKTÓRE
        biura i przy pomocy NIEKTÓRYCH pilotów. Przykre, prawdziwe i coraz
        częstsze!
    • podrozizycie Re: WENECJA, RZYM, MONTE CASSINO... 05.04.09, 22:08
      Zgadzam się z Wami, że biura wykorzystują i wyciągają informacje i zamiast same robić zwalają na innych ( pilotów). Moje biuro tak nie robi jednak ja sama chciałam mieć większe rozeznanie na temat specyfiki terenu. Myślałam, że tu mi ktoś pomoże ( w końcu trafiłam na forum pilockie a nie biur podróży,choć jak tu czytam wszyscy na nie wchodzą łącznie z właścicielami biur). Może zatem powinnam poprosić o wskazówki na maila gazetowego, żeby uniknąć pomówień, że jestem z biura czy coś podobnego? Może tego nie widać w poście, który napisałam ale mi chodziło jedynie o uniknięcie elementu zaskoczenia na wyjeździe w związku z tym, że jadę tam pierwszy raz z grupą. Chcę być przygotowana na każdą ewentualność. Również na taką że jak biuro mi powie że mam coś załatwiać to żebym wiedziała że to nie leży w mojej kwestii. Ale żeby to wiedzieć trzeba najpierw wiedzieć czego można się spodziewać. I o to właśnie mi chodziło. Chciałabym już tu w kraju wniknąć w realia włoskie. Jak kiedyś zaczynałam inny kierunek i po drodze coś wypadło to biuro mi powiedziało, że jak pilot tego mógł nie wiedzieć. Nie mam zamiaru z biurem się tymi wiadomościami dzielić a jedynie być przygotowanym na wypadek gdyby. Chodziło mi przed wszystkim o to, że nie znam za dobrze specyfiki kierunku stąd była prośba o wskazówki.Z tego co wiem to Włochy nie należą do najprostszych kierunków ale kiedyś trzeba zacząć. Czy zatem ktoś mi pomoże udzielając wskazówek?

P.S. na nikogo się nie obrażam ( la lunna). Nie lubię tylko jak ktoś pisze nieprawdziwe stwierdzenia jak to, że np. jestem pracownikiem biura. Nie, nie jestem.
      • ewa.p7 Re: WENECJA, RZYM, MONTE CASSINO... 05.04.09, 22:33
        Witaj! Moje doswiadczenie zawodowe nauczyło mnie, że bez wzgledu na
        to, co przygotuje mi biuro - sama muszę miec rozeznanie w temacie.
        Skoro debiutujesz na trasach włoskich, może na początek przejrzyj
        sobie polskojęzyczną stronę biura Caput Mundi: www.wlochy.it. Tam
        znajdziesz info pt"autokary turystyczne". I dowiesz się jak to hula
        w Rzymie i Wenecji. Wykaz polskojęzycznych przewodników masz na
        forum Projekt DoBRA TURYSTYKA na stronce "przewodnicy". Zresztą pod
        www.wlochy.it - też znajdziesz. Bilet na tramwaj wodny w Wenecji
        kupujesz w budce na przystanku i tu nie trzeba zadnych zamówień.
        Jeśli potrzebujesz jeszcze jakiejś info - dzwoń:606971841 lub
        0184433125 (jestem do Świąt Wielkanocnych). Pozdrawiam! Ewa
        • podrozizycie Re: WENECJA, RZYM, MONTE CASSINO... 05.04.09, 22:46
          Ewo, bardzo Ci dziękuję za praktyczna odpowiedz. Już przeglądam stronki:) Miło,
          że znalazła się osobą, która zrozumiała o co mi chodzi.
          Pozdrawiam ciepło:)
          • ewa.p7 Re: WENECJA, RZYM, MONTE CASSINO... 05.04.09, 23:14
            Nie ma za co! Ja tez kiedys debiutowałam. A Italia jest rzeczywiscie
            BELLA! Powodzenia! Ewa
        • bjacku Re: WENECJA, RZYM, MONTE CASSINO... 19.01.14, 17:56
          Caput Mundi - ostrzegam przed tym reklamowanym tu nieuczciwym biurem z Rzymu. Od kilku lat nie można odzyskać wpłaconych zaliczkowo pieniędzy na odwołane z dużym wyprzedzeniem rezerwacje noclegów! Nie odpowiadają na maile i pisma!
    • malgorzata.duraj Re: WENECJA, RZYM, MONTE CASSINO... 08.04.09, 12:15
      Rzym - są w tej chwili 3 checkpointy. Z obwodnicy Rzymu (numerowany zjazdy) - 1
      (Aurelia), 14 (Ponte Mammolo) i 26 (ew. 25; Laurentina). Na każdym brązowe
      tablice doprowadzą Cię do celu. Wjeżdżając Aurelią jedziesz cały czas prosto i
      na wysokości sklepu Panorama (po lewej) zjeżdżasz na checkpoint po prawej (obok
      stacja kolejki). Na Ponte Mammolo zjeżdżasz 14 i jedziesz cały czas prosto. Jak
      widzisz po lewej stację metra (zobacz na mapie - to jest stacja metra B Ponte
      Mammolo) to skręcasz w prawo - uwaga, bo drogowskaz niewielki). Żeby dojechać na
      Laurentinę prościej jest jechać zjazdem 25, ale znaki są na 26, więc z 26
      jedziesz prosto, na dużym skrzyżowaniu (25 marca) skręcasz w prawo i dojeżdżasz
      do drogi Laurentina (czyli tej, która prowadzi od zjazdu 25). Tu skręcasz w lewo
      i za kawałeczek skręcasz w prawo. Uważaj na ten zjazd, bo drogowskaz mały).
      Na każdym checkpoincie wykupujesz zezwolenie na wjazd i dalej albo jedziesz
      metrem (z Ponte Mammolo i z Laurentiny masz niebieskie. Z Aurelii opłaca się
      podjechać bliżej Watykanu z wjazdówką wsiadanie/wysiadanie na Grzegorzu 7) albo
      autokarem jeździsz po mieście.
      Mając wjazdówkę (nawet tę najtańszą, podstawową) możesz też odstawić autokar na
      Anagninę (zjazd 21, metro A), Saxa Rubrę (zjazd 6, kolejka do Piazza del Popolo).
      To, który checkpoint i parking wybierzesz zależy od realizowanego programu
      (gdzie w Rzymie chcesz się znaleźć), godziny (korki), miejsca noclegu (skąd
      jedziesz) itp.
      Co do wypełniania formularzy - tylko jeśli dany autokar jest pierwszy raz w
      Rzymie i nie jest wpisany w ich system komputerowy trzeba podać numer
      rejestracyjny i dane firmy (na te dane wystawiają potem potwierdzenia płatności
      checkpointu).
      Przewodnicy - znajdziesz na Dobrej Turystyce, na wlochy.it i na stronie regionu
      Lacjum choć właściwie nigdzie nie ma pełnego spisu. Przewodnicy mają jednak
      kontakt ze sobą i jak któryś nie może to zwykle poleci inną osobę.

Wenecja - check pointów jest kilka. Zależy, ile masz kasy na wjazd i jaki program
      Jeśli np. śpisz w okolicach Lido di Jesolo, to jedziesz na Punta Sabbioni, gdzie
      checkpoint jest najtańszy. Jadąc w stronę P. Sabbioni będziesz miała ten
      checkpoint po prawej, dobrze oznakowany. Jadąc do Wenecji od południa (ss309)
      możesz wjechać na Fusinę (oznakowanie "Terminal Fusina"), ale checkpoint
      niewiele tańszy niż do "centrum" Wenecji. Jeśli wjeżdżasz do "centrum" Wenecji,
      co w odniesieniu do autokarów oznacza parking Tronchetto to masz jeden
      checkpoint na stacji benzynowej Bazzera Nord (jak jedziesz od Udine), koło
      sklepu Panorama (jak jedziesz obwodnicą Wenecji od południa) i ostatni tuż przed
      samym Mostem Wolności (jakbyś przegapiła dwa wcześniejsze) - trzeba skręcić w prawo.
      Co do łódek - bilet na tramwaj wodny kupujesz w kasach tak jak napisała Ewa.
      Można pływać też prywatnymi łódkami (masz wtedy mikrofon) i je się zazwyczaj
      wcześniej rezerwuje (choć też nie ma takiej konieczności). Robiąc rezerwację
      możesz mieć zniżkę w opłacie za wjazd do Wenecji (jadąc na Tronchetto)
      Ceny checkpointów znajdziesz na stronie ASM VENEZIA
      Formularzy żadnych nie ma.
      Przewodnicy - jest Małgosia (chyba jedna jedyna) i Ania (szykowała się do
      egzaminu, może już ma uprawnienia). Bywają bardzo oblegane, bo grup polskich dużo...

Monte Cassino - wjazdówek żadnych nie ma, tylko za parking płacisz na górze. W
      miasteczku Cassino jedź po brązowych tablicach na "Abbazia di Monte Cassino" -
      dojazd dobrze oznakowany.
      Przewodnicy - nie mam zielonego pojęcia. Na cmentarzu nie ma nikogo. W Opactwie
      są, ale jakimi językami władają - nie wiem. Polki są w muzeum Historiale, ale,
      wiadomo, oprowadzają po Muzeum, a nie po Opactwie.

To tak całkiem skrótowo. Chyba że masz jeszcze jakieś konkretne pytania.
      Niestety można za pierwszym razem "zapłacić frycowe" - mieć kiepskiego
      przewodnika czy przepłacić za łódkę, ale myślę, że organizator porobi Ci
      wszystkie konieczne rezerwacje (zwłaszcza, że piszesz o długim weekendzie, kiedy
      grup może być sporo).

Powodzenia!
      • podrozizycie Re: WENECJA, RZYM, MONTE CASSINO... 10.04.09, 14:57
        Małgosiu, bardzo wyczerpująco napisałaś, za co Ci pięknie dziękuję:) Mam
        nadzieje, że dam radę. Dużo tego wszystkiego jak na pierwszy raz ale chciałabym
        zminimalizować to frycowe maksymalnie:)Siedzę i sporo czytam więc jestem dobrej
        myśli:)Pozdrawiam;)
    • jacekmi11 Re: WENECJA, RZYM, MONTE CASSINO... 17.04.09, 10:22
      cześć!

to nie jest żart, jeżeli jest to możliwe zabierzcie mnie ze soba na wyjazd. mieszkałem wiele lat w Rzymie, znam to miasto lepiej niz moje rodzinne. W każdy weekend robiłem wyprawy po Rzymie lub okolicach, zwiedziłem prawie całą Italię od Piemonte po Sycylię przez Sardynie. Na Monte Cassino byłem 7 razy a to sam (1listopada) a to ze znajomymi. Po Rzymie oprowadzałem wielokrotnie znajomych, rodzinę lub samotnie.

Mam uprawnienia pedagogiczne (dyplom wyższej uczelni), kierowników wycieczek szkolnych , opiekunów na koloniach oraz ratowników drogowych.

Stawiam na turystykę - kierunek ITALIA

Obecnie jestem w Polsce na kursie pilotów wycieczek w Krakowie,
      oraz do waszej dyspozycji

serdecznie pozdrawiam
    • zybcysiowa Re: WENECJA, RZYM, MONTE CASSINO... 20.01.14, 19:46
      pilotuję od dawna, ale kiedy zaczynałam to byłam tzw II pilotem. Żadne dobre biuro nie odwazyłoby się wysłać nowicjusza.. I żaden nowicjusz nie odważyłby się wziąc takie zlecenie. skoro nie znasz sie na pilotazu Włoch to jak mamy ci pomóc? wiem co mówię , bo wyszkoliłam wielu pilotów, w tym własnego syna, ale nawet "synuś mamusi" musi znać bdb wszystko co obliguje pilota na trasie. Zarobek nie jest wystarczającym powodem do pilotażu. zabierz sie jako II pilot-taka moja rada. trudno
      • agnes-05 Re: WENECJA, RZYM, MONTE CASSINO... 21.01.14, 01:38
        Wątek jest sprzed prawie pięciu lat. Mysle, ze autor (- ka) juz zdązył (-a) sie wyszkolic.:)
        • zybcysiowa Re: WENECJA, RZYM, MONTE CASSINO... 21.01.14, 22:42
          o kurczę , nie zauważyłam , ha , dobre :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka