Dodaj do ulubionych

Oriflame - Network Marketing

08.01.06, 16:48
Nasza firma opiera się na zasadzie Network Marketingu (sieć, czy inaczej drzewo do kórego każdy z nas tak dąży^^)

Dla nas zasada działania jest oczywista, nikt nie ma wątpliwości o sprawiedliwości tego przedsięwzięcia.

Ale ja mam problem z namawianiem innych osób do wspópracy!
Zawsze zadają mi pytanie: ale co Ty właściwie z tego masz??!
Czemu mnie tak namawiasz??

Wtedy ja próbuję im wytłumaczyć, ale prawie każdy się zrażą.

Napiszcie co wy mówicie ludziom w odpowiedzi na takie pytania.

Może wspólnie ustalimy w jaki sposób najlepiej wyjasnić tą zasadę, któtko i zrozumiale, żeby nie zrazić nowej osoby. Tak żeby nie poczyła się wykorzystywana.
Obserwuj wątek
    • 1szylider Re: Oriflame - Network Marketing 08.01.06, 21:05
      Witam!

Nie baqrdzo lubie okreslenie network marketing,wole MLM, ale to oczywiscie
      rzecz gustu do terminu.

Nie bardzo tez rozumiem Twoje skrupuły.

Ja zawsze wyjasniam kazdemu praktycznie wszystko nt systemu i raczej ta pelna
      informacja sprzyja sposnosrowaniu niz zraża.

Ogólnie wiadamo na czym to polega wiec nie wim co chcesz wyjasniać?????

Dlatego nie rozumiem dlaczego ktokolwiek miałby się poczuć "wykorzystywany"..?

Jest dla mnie zagadka Twoje sformułowanie o "wykorzystywaniu".

????????????????

Klinij tu:MLM, biznes po godzinach...
      Pozdrawiam i zapraszam! gg172 85 85
    • justa_79 Re: Oriflame - Network Marketing 09.01.06, 10:25
      wykorzystywany to może czuć się człowiek na etacie, który tyra za najniższą
      krajową, a za dodatkową pracę, nadgodziny nie dostaje wynagrodzenia. a tu jest
      wszystko jasne, im wyższe wyniki, tym wyższy zarobek. w wielu firmach dyrektor
      działu dostaje premię zależną od wyników tegoż działu - na podobnej zasadzie w
      MLM premię dostaje sponsor - co w tym dziwnego?
      • ignorant11 Re: Oriflame - Network Marketing 09.01.06, 15:56
        justa_79 napisała:

> wykorzystywany to może czuć się człowiek na etacie, który tyra za najniższą
        > krajową, a za dodatkową pracę, nadgodziny nie dostaje wynagrodzenia. a tu
        jest
        > wszystko jasne, im wyższe wyniki, tym wyższy zarobek. w wielu firmach
        dyrektor
        > działu dostaje premię zależną od wyników tegoż działu - na podobnej zasadzie
        w
        > MLM premię dostaje sponsor - co w tym dziwnego?

Sława!

Zauważ jeszcze,że jako sponsorzy, liderzy itp.. nie mozemy nikomu narzucic
        czegokolwiek i nasze zarządzanie siecia tomwyłacznie tzw miekkkie zarządzanie
        prze przywództwo tak bardzo modne w psychologii zarzadzania i w ogóle w
        nowoczesnym zarzadzaniu.

PO drugie. aby lider otrzymal premię to najpierw jego podopieczni musza
        otzrymac swoje premie.

Zbyszek Rek pieknie powiada,że jestesmy kimś w rodzaju nauczycieli, ktorzy nie
        dostaja kasy za godzinnik spędzone z uczniem, ale dostajemy % od ich zarobków,
        dlatego wiec u nas kazdy moze nauczyć się tego biznesu, kazdy, kto chce...

Nie ma tez jakis etatów na lidera, dyrektora, bo kazdy moze awansowac, co
        wiecej kazdy sam decyduje o swoim awansie, moze osiagnąc niezaleznosc po 5
        latach ale tez i po 5ciu miesiacach...

A takiej klasycznej zbudowanej na zasadzie piramidy korporacji, urzedzie, armii
        aby wansowac musimy kogos wygryźć musimy się komus spodobać, gdy u nas
        kryterium awansu jest czysto merytoryczne: masz wyniki awansujesz, nie masz
        spadasz...

Pozdrawiam i zapraszam na:
        Forum Słowiańskie
        • ignorant11 Re: Oriflame - Network Marketing 09.01.06, 15:58
          Sława!

PS Oczywiscie spadasz w sensie swoich zarobków czy swojej pozycji, a nie w
          sensie,że spadasz z firmy, biznesu, tu gdy sie nieco opuscisz, gdy przez pewien
          czas masz inne priorytety, to nikt Ci nie powie a won, nikt Cie nie zmusza do
          pracy.

W ogóle nie ma kija, ale za ile jest marchewki!!!

Forum Słowiańskie
    • zorina Re: Oriflame - Network Marketing 10.01.06, 12:03
      Oczywiście podpisuję się pod tym co napisali ignorant vel szylider i justa.

Nasunęła mi się jednak inna myśl. Wydaje mi się, że u wielu osób ( być może
      również u ciebie) problem polega nie na tym jak przekonać innych, tylko jak
      przekonać najpierw siebie, że to nie jest "naciąganie, wykorzystywanie,
      namawianie". Ja nigdy nie urzywam takich zwrotów, nie myślę o tym w ten sposób.
      Jeśli znasz dobrze ten system pracy, to go po prostu przedstawiasz w formie
      propozycji, oferty współpracy ( jeśli nie czujesz się w tym jeszcze pewnie,
      poproś sponsora lub lidera o pomoc ). NIGDY NIE NAMAWIAJ, bo to może być
      odebrane jako nachalność i odstraszać. Lepiej postawić się w roli pracodawcy,
      który proponuje wspaniałą pracę, ale to ludziom ma zależeć na tym, aby
      spróbować sił w tym biznesie.

Podobnie jest z sprzedażą kosmetyków: proponujemy, pokazujemy katalogi, próbki
      itp, ale to klient wybiera czy chce zamówić czy nie. Nie powinniśmy się czuć
      zrażeni odmową.
      Odmowa to normalna rzecz. Jeśli tego się nauczysz, będzie ci łatwiej rozmawiać
      z ludźmi, bo nie będziesz nastawiony na to, żeby ich przekonać, a raczej na to,
      żeby im jak najlepiej wytłumaczyć, i aby mogli podjąć decyzję. Przecież nie
      zależy nam na ilości, tylko na jakości. Lepiej mieć mniej klientów czy
      konsultantów, ale zadowolonych, którzy będą z przekonaniem polecać Oriflame
      dalej, niż takich "namówionych" którzy wpiszą się dla świętego spokoju, a potem
      i tak zrażeni będą narzekać dookoła że się ich naciąga itp.

Podsumowując moje wywody wink jeśli ktoś pyta mnie co ja z tego mam, że się
      wpisze, to mówię uczciwie, że nic. Mówię, że będę dopiero coś z tego miała,
      jeśli mu się ten biznes spodoba, i jeśli będzie zarabiać, bo dostaję premię od
      obrotu a nie od "głowy".

Natomiast jeśli ktoś zapyta czemu go tak namawiam ( a raczej mi się to nie
      zdaża) to mówię, że wcale nie namawiam, tylko proponuję. I tyle. Moja praca
      polega na opowiadaniu o tym, czym się zajmuję i odpowiadaniu na pytania i
      wątpliwości. Czy ktoś ostatecznie zdecyduje się na współpracę, to jego decyzja.
      • albicilla Re: Oriflame - Network Marketing 10.01.06, 12:55
        Tak, tak, tak , tyle jestem w stanie powiedzieć mądrego , gdym chora i słaba ,
        bardzo.
        Macie rację - w 100%.
        • zorina Re: Oriflame - Network Marketing 10.01.06, 14:56
          To zdrówka zyczę!! U mnie też wszyscy chorują. Mnie na szczęście tylko gardło
          boli, więc pisać mogę wink
          • ignorant11 A ja nie choruje bo nie ćpam... 11.01.06, 03:47
            Sława!

... tych mykotoksyn.

Forum Słowiańskie
            • albicilla Re: A ja nie choruje bo nie ćpam... 11.01.06, 10:59
              ignorant11 napisał:

> Sława!
              >
              > ... tych mykotoksyn.

Nie chorujesz bo jesteś uwędzony od wewnątrz nikotyną wink))
              Ja tez nie ćpam - same sie ćpnęły na mnie.
              >
              > Pozdrawiam i zapraszam na:
              > Forum Słowiańskie
              • ignorant11 Re: A ja nie choruje bo nie ćpam... 11.01.06, 13:08
                albicilla napisała:

> ignorant11 napisał:
                >
                > > Sława!
                > >
                > > ... tych mykotoksyn.
                >
                > Nie chorujesz bo jesteś uwędzony od wewnątrz nikotyną wink))
                > Ja tez nie ćpam - same sie ćpnęły na mnie.
                > >
                > > Pozdrawiam i zapraszam na:
                > > Forum Słowiańskie
                >
                >

Sława!

Byle dalej od antybiotyków, bo raz się weźmie pada flora i potem są kolejne
                infekcje...

Forum Słowiańskie
      • ignorant11 Re: Oriflame - Network Marketing 10.01.06, 15:13
        zorina napisała:

> Oczywiście podpisuję się pod tym co napisali ignorant vel szylider i justa.
        >
        > Nasunęła mi się jednak inna myśl. Wydaje mi się, że u wielu osób ( być może
        > również u ciebie) problem polega nie na tym jak przekonać innych, tylko jak
        > przekonać najpierw siebie, że to nie jest "naciąganie, wykorzystywanie,
        > namawianie". Ja nigdy nie urzywam takich zwrotów, nie myślę o tym w ten
        sposób.
        +++No oczywiscie,że przecież trener nie moze prowadzić druzyny, jezeli sam nie
        wierzy w sens ich startów, porucznik nie poprowadzi oddizalu w bój, a proboszcz
        ateista...
        smile)
        Warto poczytaj nieco literatury poogladać filmy, przeciez nawet nawet
        przestepcy nie uwazaja że czynia cos zlego, a bronia honoru rodziny.
        W polityce łatwo mozemy zobaczyć jakie negocjacje prowadzily rzady, ktorym
        wydawalo się,że inni robia nam laskę w czymś tam, a jakie Ci co z wiara we
        własne prawa.
        Oczywiscie trzeba zachowywac umiar i wiedziec,że gdy uprawiamy jachting to na
        łodke nie da sie zabrać samochodow setek ludzi ani uzywac jej jako lodołamacza.

To jest po prostu transakcja jak kazdy inny proces sprzedazy my sprzedajemy
        kosmetyki, ktorych potzrebuje Klient i dostajemy za to pieniadze, ktorych my
        potrzebujemy. NIKT NIKOMU NIE ROBI ŁASKI.
        W bardziej zaawansowanym wydaniu te kosmetyki sa tylko narzedziem do
        rozwiazania problemu Klienta. Zatem my rozwiazujemy problem Klienta, swietnie
        pisze o tym Frank Betger.

> Jeśli znasz dobrze ten system pracy, to go po prostu przedstawiasz w formie
        > propozycji, oferty współpracy ( jeśli nie czujesz się w tym jeszcze pewnie,
        > poproś sponsora lub lidera o pomoc ). NIGDY NIE NAMAWIAJ, bo to może być
        > odebrane jako nachalność i odstraszać. Lepiej postawić się w roli pracodawcy,
        > który proponuje wspaniałą pracę, ale to ludziom ma zależeć na tym, aby
        > spróbować sił w tym biznesie.

+++NO tak dobry sprzedawca, dobry lider ma byc UWODZICIELEM nie gwałcicielem,
        wiec jakies wyrafinowane sposoby kokieterii maja jak najbardziej zastosowanie.

>
        > Podobnie jest z sprzedażą kosmetyków: proponujemy, pokazujemy katalogi,
        próbki
        > itp, ale to klient wybiera czy chce zamówić czy nie. Nie powinniśmy się czuć
        > zrażeni odmową.

+++MOze w bardziej wyrafinowanej postaci to my badamy problem i potrzeby
        Klienta i przedstawiamy rozwiazanie, moze w kilku wariantach cenowych i klient
        wybiera dopiero rozwiazanie i koszt jaki chce poniesc. Bo przeciez naogól
        Klient ma za malo wiedzy nt naszych mozliwosci aby samodzielnie wybieral.
        Choc mozna dopuscic i te forme, ale wtedy rekujemy nasza rolę do funkcji gońca.

> Odmowa to normalna rzecz. Jeśli tego się nauczysz, będzie ci łatwiej
        rozmawiać
        > z ludźmi, bo nie będziesz nastawiony na to, żeby ich przekonać, a raczej na
        to,
        >
        > żeby im jak najlepiej wytłumaczyć, i aby mogli podjąć decyzję.
        +++Przelózmy to jezyk kontaktów damsko-meskich. Idzie Józek na dyskoteke i
        spotyka wychodzącego Janka i pyta jak jest w srodku, na co dostaje odpowiedź,że
        fatalnie, laski nie chca tańczyć, bo Janek prosił i Kasie i MArysie i zadna go
        nie chciala. Ale nie zrazony Józek wchodzi i prosi Marysie-odmowa, Kasie-
        odmowa, Magde -odomowa, ale z Mariola i Agnieszka przetańczył cała noc... i
        Kogo uznamy za lwa dyskotekowego?

Przecież nie
        > zależy nam na ilości, tylko na jakości. Lepiej mieć mniej klientów czy
        > konsultantów, ale zadowolonych, którzy będą z przekonaniem polecać Oriflame
        > dalej, niż takich "namówionych" którzy wpiszą się dla świętego spokoju, a
        potem
        >
        > i tak zrażeni będą narzekać dookoła że się ich naciąga itp.

+++Dobry klient to taki, który daje nam popracowac dla siebie, szczególnie
        wtedy gdy jst wymagajacy. W przeciwieństwie do niego inny moze sam zamawiac
        najtańsze produkty i pojedynczo placic niechetnie, a na dodatek mamy do niego
        daleko, wiec moze się okazac,że doplacamy do niego, a on jeszcze nam marudzi i
        wysysa z nas calą energie i entuzjazm. Podobni z niektorymi ludxmi w sieci,
        czasem doczuwam ulge gdy oni wypadają. A pozatem statystyka mi się poprawiasmile)

>
        > Podsumowując moje wywody wink jeśli ktoś pyta mnie co ja z tego mam, że się
        > wpisze, to mówię uczciwie, że nic. Mówię, że będę dopiero coś z tego miała,
        > jeśli mu się ten biznes spodoba, i jeśli będzie zarabiać, bo dostaję premię
        od
        > obrotu a nie od "głowy".

+++Ja mowie uczciwie,co dostanę i dlaczego mi zalezy na jego karierze.
        KOnsultant musi wiedzieć,że pomoc i konsultacje naleza mu sie ode mnie zawsze.
        I nigdy nie spotka sie z odmową pomocy.

>
        > Natomiast jeśli ktoś zapyta czemu go tak namawiam ( a raczej mi się to nie
        > zdaża) to mówię, że wcale nie namawiam, tylko proponuję. I tyle. Moja praca
        > polega na opowiadaniu o tym, czym się zajmuję i odpowiadaniu na pytania i
        > wątpliwości. Czy ktoś ostatecznie zdecyduje się na współpracę, to jego
        decyzja.

+++MOja praca polega na prowadzeniu takiej osoby do kariery klubowej na szczyt,
        na Bal... A to czy on podejmie wyzwanie czy bedzie szukal szans zamiast
        trudnosci to jego wybór...
        • zorina Re: Oriflame - Network Marketing 10.01.06, 16:26
          Hahahaha
          Podoba mi się twoje porównanie do Uwodziciela i Gwałciciela.big_grin
          • ignorant11 Re: Oriflame - Network Marketing 10.01.06, 17:04
            zorina napisała:

> Hahahaha
            > Podoba mi się twoje porównanie do Uwodziciela i Gwałciciela.big_grin

Sława!

Mnie tez.., zreszta byl to (mój) hit szkolenia w NatNet.

Zezwalam na dowolne korzystanie i cytowanie z powolaniem sie na źródlo.
            smile))

Forum Słowiańskie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka