Dodaj do ulubionych

Ausbildung mit 32?

15.07.09, 16:31
Witajcie kochani,

rozpisze sie troche, bo potrzebuje porady siedzacych w temacie i dluzej ode mnie mieszkajacych w Niemczech.
Mieszkam tu osiem lat. Zawsze pracowalam, najczesciej w gastronomii. Obecnie jestem na urlopie wychowawczym, coreczka ma pol roku. Teoretycznie za pol roku planowo powinnam wrocic do pracy. Ale duzo ostatnio rozmyslam o zmianie zawodu.

Na dobra sprawe to nie mam zadnego zawodu. Skonczylam licencjat z germanistyki jeszcze w Polsce w 2001. Potem wyjechalam. No i co z tego mam? NIC! Jedyny pozytek z tej nieszczesnej germanistyki to mozliwosc porozumienia sie zaraz po przyjezdzie tutaj.

Wiem, ze te studia to nic wielkiego, ale mimo wszystko smutno mi kiedy pomysle, ze przez nastepne lata mam podawac kawe i uslugiwac przychodzacym gosciom. Nie chce obrazic tu nikogo, bo w kazdym zawodzie mniej czy wiecej uslugujemy komus. Jednak dawniej mialam zupelnie inne ambicje... I nadal je mam, ale zostaly uspione. Tak sie zycie ulozylo, ze odkladalam zawsze wszystko na pozniej, cieszac sie, ze w ogole mam prace, bo przeciez nic za darmo...

Chcialabym jeszcze cos osiagnac. Czytalam pare postow tutaj i dochodze do wniosku, ze z moim dyplomem nic tu nie zdzialam. Nawet nauczac nie moge. Zastanawiam sie nad Ausbildung, aby zaczac wszystko od poczatku. Powiedzcie mi, czy nie za stara jestem na to? Zawsze mi sie wydawalo, ze tylko mlodzi (czyt: przed 20-tka) przyjmowani sa z otwartymi rekoma na nauke zawodu. Jak sie do tego zabrac? Czy ktos przechodzil podobna droge?
Bede sie cieszyc z kazdej porady.
Serdecznie pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • lunatix Re: Ausbildung mit 32? 15.07.09, 16:37
      Powiem ci tylko jedno.
      W Niemczech najgorsze, to nie miec zadnego.
    • thunder-mug Re: Ausbildung mit 32? 15.07.09, 17:04

Dawniej to można było w tym wieku się jako Alterspfleger wykształcić.

Umschulen...

Ale dzisiaj i to chyba się już nie da...
      • schwarzerkater Re: Ausbildung mit 32? 15.07.09, 17:33
        No to nie pocieszacie mnie...
        • alina29 Re: Ausbildung mit 32? 15.07.09, 17:50
          To sie nazywa Umschulung, popytaj w AA, majä duzo ofert.
          Zobacz tez:
          hartnack.de/
          i
          www.daa-erfurt.de/n.php?n_id=9498&host=www.daa-erfurt.de&lang=de

Pozdrawiam
      • kokolores co sie nie da??? 15.07.09, 18:48
        Jak ktos chce sie uczyc to zawsze znajdzie sposob.

Powodzenia zycze.

:)
        Koko
        • schwarzerkater Re: co sie nie da??? 15.07.09, 19:01
          A czy mialabym szanse budowac cos na moim dyplomie? Juz wiele lat temu dalam
          wszystkie moje swiadectwa do tlumaczenia, w tym dyplom i indeks(!). Z tego co
          wiem, uznawac tego nie musze, ale co dalej?
          Gdybym tak chciala jednak uczyc? Np. w podstawowce? Jaka droga wtedy przede mna?
          Nie mam pojecia od czego zaczac, gdzie zwrocic sie o porade? Moze jakies wskazowki?
          • znana.jako.ggigus zeby uczyc, musisz 15.07.09, 19:06
            studiowac na Lehramt. Idz do uniw. w Twoim miescie i popytaj.
          • kokolores Re: co sie nie da??? 15.07.09, 21:48
            schwarzerkater napisała:

> A czy mialabym szanse budowac cos na moim dyplomie?

hm....a co bys chciala robic (???), bo nauczycielem z tym papierkiem byc nie mozesz.

:)
            Koko
    • caysee Re: Ausbildung mit 32? 15.07.09, 20:48
      Nie jestes za stara! Jest bardzo duzo fajnych i dobrze platnych zawodow, ktore
      mozna zdobyc poprzez Ausbildung. Bierz sie w garsc i szukaj czegos, co by ci
      odpowiadalo :)
    • inda-sia Re: Ausbildung mit 32? 15.07.09, 21:05
      Pytanie,co chcesz robic i jakie masz mozliwosci organizacyjne np.ze wzgledu na
      male dziecko.Czy jestes w stanie chodzic codziennie do szkoly na kilka godzin?
      Do tego dochodzi bardzo powazny problem ze znalezieniem praktyki.Wiek jest tu
      najmniejszym problemem.A myslalas o zrobieniu papierow na tlumacza skoro jestes
      po germanistyce.Napisz cos wiecej.Ja jestem w podobnej sytuacji i tez szukam
      czegos dla siebie,bo przekonalam sie ze same studia w Polsce niewiele tutaj
      znacza,jesli nie masz konkretnego fachu w reku.
      • juzniewqrwionylektor nie ma papierów na tłumacza. 15.07.09, 21:20
        Nie jest to zawód chroniony i każdy może go wykonywać. Zamiast papierów
        potrzebna jest ogromna wiedza.
        • schwarzerkater Re: nie ma papierów na tłumacza. 15.07.09, 22:13
          Od lutego przyszlego roku mala idzie do zlobka. Wtedy moglabym cos zaczac. W
          obecnej chwili mam zwiazane rece, bo nie mam tu babci, cioci itp. Wiem, ze
          byloby ciezko, ale wiem tez, ze im dluzej zwlekam tym mniejsze mam szanse na
          jakas zmiane.
          Teraz zaluje, ze przez te osiem lat nic nie zrobilam, a czas zlecial niewiadomo
          kiedy.
          Mieszkam w NRW (kolo Bonn). Dobra znajoma pracujaca w ratuszu kazala mi
          sprobowac zlozyc Bewerbung um eine Ausbildungsstelle zur
          Verwaltungsfachangestellten, bo tam szukaja. Ale cos mi sie zdaje, w tym wypadku
          przekroczylam juz dawno najwyzsza granice wiekowa (26 lat?). No i duzych szans
          sobie nie wroze....
          A czy ktos orientuje sie jak to jest z tym Lehramt? Jak dlugo musialabym
          studiowac i przede wszystkim co? Chyba musialabym sie przejechac na Uniwerek w
          Bonn i popytac.
          • inda-sia Re: nie ma papierów na tłumacza. 15.07.09, 22:44
            Moge Ci zaproponowac przejscie na priv? Jak masz ochote to pisz na poczte
            gazetowa.Cos mi sie zdaje,ze jestesmy w podobnym punkcie.Pozdrawiam:)
        • quasi.modo Re: nie ma papierów na tłumacza. 16.07.09, 12:52
          Jak to nie ma? Żeby być tłumaczem przysięgłym, czyli takim, który może tłumaczyć
          oficjalne dokumenty, trzeba chyba złożyć egzamin w urzędzie. Tak mi powiedział
          tłumacz, u którego ostatnio tłumaczyłam papiery do ślubu. Tak się składa, że to
          było w NRW i nawet się dowiedziałam, że jedyny urząd w całych Niemczech
          obsługujący języki słowiańskie jest w Düsseldorfie. Nie wiem, czy wymagane jest
          jakieś konkretne wykształcenie, ale chyba nie. Nie wiem też, czy można się na
          tym czegokolwiek dorobić, ale niewątpliwym plusem dla matki z dzieckiem jest
          możliwość pracy z domu.
          • juzniewqrwionylektor słyszysz, że dzwony biją, ale nie wiesz, 16.07.09, 13:57
            w którym kościele.
            • quasi.modo Re: słyszysz, że dzwony biją, ale nie wiesz, 16.07.09, 15:31
              No nie wiem, bo mnie to mało interesuje. Polecam jednak autorce zgłębienie tego
              tematu, bo wydaje mi się, że taki zawód byłby w jej sytuacji strzałem w dziesiątkę.
              • znana.jako.ggigus tak strzal w dziesiatke 17.07.09, 21:29
                szczegolnie ze teraz z powodu UE wiele dokumentow ma miedzynarodowe wersje,
                wielojezyczne.
    • westina Re: Ausbildung mit 32? 15.07.09, 22:48
      za moich czasow mozna bylo w Arbeitsamt prosic o Umschulung.
      Przemysl sobie, jaki zawod sprawilby tobie radoche i pogadaj z twoim
      Arbeitsvermittler.
      Powodzenia:)
      • inda-sia Re: Ausbildung mit 32? 15.07.09, 23:11
        Prosic o Umschulung mozesz,ale niekoniecznie moga Ci to dac.Mnie powiedzieli,ze
        jak chce studiowac to jest tylko moja sprawa,a Arbeitsamt sie zajmuje tylko
        Ausbildungiem i dawaniem pracy.Problem w tym,ze osobiscie nie widze potrzeby
        robienia Ausbildungu,ktory wymaga Hauptschule,skoro skonczylam w Polsce jakies
        studia.I co? Tylko dlatego,ze mieszkam tutaj i panstwo niemieckie ma inne normy
        co do wyksztalcenia mam nagle isc do szkoly o duzo nizszych wymaganiach,ale
        dajacej pozadany tutaj zawod?
        • westina Re: Ausbildung mit 32? 19.07.09, 01:17
          A tu rozmawiamy o dwoch roznych rzeczach..
          Prosza o Umschulung ci, ktorzy chca pracowac. /teoretycznie/
          Studiujacych swoich, maja Niemcy wiecej niz dosc.
          Studiuja po 20 lat i skacza po kierunkach jak w gume na ulicy..a kazdy student
          kosztuje..ojj..kosztuje..
          A jak skonczylas w Polsce "jakies" studia, to sie nie dziw, ze maja tu "swoich"
          po germanistyce..Niemcow, eben...:)
          I ci studenci sa duzo lepsi w te klocki..
          inda-sia
          jak sie wyjezdza do obcego kraju,
          to sie powinno troche dostosowac do jego praw i obyczajow..

• juzniewqrwionylektor to było kiedyś, teraz są opłaty za studia, to 19.07.09, 06:50
            już nie ma wiecznych studentów.
            • florena82 Re: to było kiedyś, teraz są opłaty za studia, to 19.07.09, 07:50
              Nie za wszystkie studia placisz.
      • schwarzerkater Re: Ausbildung mit 32? 15.07.09, 23:16
        Za twoich czasow :)))? Az taka wiekowa jestes :))? A tak na serio, tez myslalam
        o podpytaniu w urzedzie pracy. Ale znajomi mowia mi, ze tam to mnie raczej
        odesla z kwitkiem, ze szkoda mojej drogi...
        • schwarzerkater Re: Ausbildung mit 32? 15.07.09, 23:19
          inda-sia chetnie przejde na priva, ale moj gazetowy jakos nie dziala. Nigdy nie
          dochodza do mnie mejle. Wysle do ciebie wiadomosc i podam moj adres. Jak
          dostaniesz to odpisz, jak nie to daj tutaj znac.
          • breili Re: Ausbildung mit 32? 16.07.09, 09:35
            W zlobku synka jest taka fajna dziewczyna z Polski w Twoim wieku i
            wlasnie konczy 2-letnie Ausbildung zur Kinderpflegerin.
            Prawdopodobnie dostanie prace na stale.
          • znana.jako.ggigus schwarzerkater, po prostu idz 17.07.09, 21:30
            na uniw. i do urzedu pracy i zapytaj, co Ci dadza i czego wymagaja, zamiast gdybac.
            czas leci...
        • szaramycha Re: Ausbildung mit 32? 16.07.09, 10:02
          a moze po prostu praktyka/staz w jakiejs firmie? nie wiem, co by Cie
          interesowalo, ale sporo jest ogloszen o praktykach np. w marketingu, PR.
          Ja tez tak zaczynalam tutaj, wprawdzie swiezo po studiach w Polsce (juz kilka
          lat temu), ale jestem przykladem na to (nie mylic z przykladna ;) ), ze taka
          "droga" tez jest mozliwa (obecnie pracuje w tej firmie).
          A urzedu pracy w Bonn nie polecam - mam zle doswiadczenia :( to w Kolonii sa
          juz bardziej przyjazni (choc kompetencje zostawiam bez komentarza...)
          Pozdrawiam i powodzenia zycze!
          • suwsuw Re: Ausbildung mit 32? 16.07.09, 10:18
            Mit 32 tez mozna, jasne.
            Skonczylam w PL germanistyke, pracowalam i potem przeprowadzilam sie
            do DE. W wieku 28 lat rozpoczelam tutaj Ausbildung (Kauffraz
            für...), za pol roku koncze je. Pracuje jako Azubi normalnie 8 godz.
            dziennie, szkole mam raz lub dwa razy w tyg. zaleznie od semestru -
            8 godz. lekcyjnych. Jestem zadowolona.
            Mam dwie kolezanki Polki w moim wieku, rowniez po studiach
            jezykowych, ktore w wieku 27 -29 lat zaczely Ausbildung. Jedna
            kolezanka ma w klasie kolezanki Niemki, ktore robia Ausbildung w
            wieku 34 - 36 lat. W mojej firmie jest dwoch chlopakow lekko po 30-
            stce, sa na drugim roku Ausbildung..... Tak wiec mozna.
            Najwazniejsze, zeby znalezc Ausbildungsplatz, szkola nie robi
            problemow. Licza sie checi.
            Pytanie tylko, czy rzeczywiscie masz ochote na chodzenie do szkoly i
            uczestniczenie w lekcjach typu Sport, DV czy Religion (takie
            przedmioty tez czasowo mielismy). To moze byc bolesne dla ciebie,
            wyginac sie z 20-latkami podczas lekcji WFu.....
            Przemysl jeszcze co tak naprawde chcesz robic.
    • inda-sia Re: Ausbildung mit 32? 16.07.09, 11:03
      Wyslalam Ci wiadomosc na adres,ktory podalas.Niestety nie wiem do konca,jak ta
      poczta gazetowa funkcjonuje,wiec napisz czy dotarlo.Pozdrawiam:)
      • schwarzerkater Re: Ausbildung mit 32? 16.07.09, 22:52
        inda-sia, wiadomosc doszla. Juz ci odpisalam.
        • fasolka3 Re: Ausbildung mit 32? 17.07.09, 19:04
          Ja skonczylam Umschulung i nie moge znalezc pracy. Mialam 29 jak zaczynalam, ale
          wydaje mi sie, ze po 30-ce bez doswiadczenia zawodowego (chociaz mam porobione
          praktyki itp) nie jest latwo znalezc zajecie w jakiejs firmie. Umschulung
          kojarzy sie wszystkim z niepracujacymi cale zycie nierobami bez jakichkolwiek
          szkol (nie trzebe nawet miec Hauptschulabschluss), wiec pewnie lepiej jest
          zrobic normalny Ausbildung w firmie. Mimo zdania egzaminu na 2 w IHK nie moge od
          roku nic znalezc. I wiekszosc z mojej klasy nie znalazla pracy w zawodzie.
          Dziewuchy stoja w sklepach na kasie, sprzataja i kelnerkuja. Odradzam Umschulung!

FFF
          • schwarzerkater Re: Ausbildung mit 32? 17.07.09, 21:45
            A z czego na co sie przeszkolilas, jesli mozna spytac?
    • florena82 Re: Ausbildung mit 32? 18.07.09, 19:22
      Mam znajoma Polke, ktora zrobila Ausbildung jako Erzieher w wieku 39 lat,
      wlasnie skonczyla szkole i od lipca pracuje :)
      Moja szwagierka ma 35 lat i tez skonczyla ta szkole i na dniach ma dwie rozmowy
      w sprawie pracy, takze wiek nie jest wazny, chcesz to sie ucz, jak dziecko
      pojdzie do przedszkola to bedziesz miec mozliwosc.
      Praca w Gastronomii czy w sklepie zawsze bedzie, takze nie masz nic do stracenia.
      Problemem moze byc to iz nie wiem czy zdazysz z papierami, bo nowy rok zaczyna
      sie po wakacjach, choc nie wiem jak tam u Ciebie.
      3mam kciuki, pozdrawiam.
    • schwarzerkater Re: Ausbildung mit 32? 24.08.14, 23:18
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka