Dodaj do ulubionych

CO TO JEST I NA CO -LUTEINA?

IP: *.wroc.zigzag.pl 11.02.04, 15:20
Witajcie ,

Może dla was śmieszne pytanie, ale nie wiem co to jest ta luteina i na co
pomaga. Dopiero dziś znalazłam Wasze forum i czytajac wątki wielokrotnie
natknęłam się na tę luteinę - jednak nie mogę wywnioskować z kontekstu jej
przeznaczenia.
Moje starania również nie przynoszą rezultatu. Jednak nie sygnalizowałam
jeszcze lekarzowi moich obaw.
Poradźcie proszę co zrobiłyście, kiedy zorientowałyście się, że mimo starań
nie możecie doczekać się maleństwa? Czy może należy zrobić jakieś badania,
przyjmować leki?
pozdrawiam
iwka
Obserwuj wątek
    • bz.basia Re: CO TO JEST I NA CO -LUTEINA? 11.02.04, 16:43
      Cześć ! przede wszystkim idź do dobrego ginekologa-to on oceni od czego
      zacząć.Jeśli chodzi o luteinę-jest to progesteron, hormon który jest
      produkowany w 2 fazie cyklu, ja na przyklad stosuję go gdyż moim problemem jest
      male endometrum, co z kolei nie sprzyja ewentualnemu zagnieżdżeniu się zarodka
      i luteina ma za zadanie to odbudować.Myślę, że na 1 wizytę powinnaś wybrać się
      zmężem-jeśli to on ma problem zaoszczędzi Ci to wielu badań.Pozdrawiam.
      • Gość: nalo Re: CO TO JEST I NA CO -LUTEINA? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.02.04, 17:04
        Luteina to po prostu progesteron, podaje sie w celu znormalizowania II fazy
        cyklu, sprzyja zagniezdzeniu sie zarodka. Czasem podeje sie ja w celu
        wywolania miesiaczki.
        Jeli chodzi o Wasze problemy, zgadzam sie z przedmowczynia - dobry lekarz to
        podstawa! Na zlego lekarza mozna stracic wiele cennego czasu, potwierdzi to
        niejedna dziewczyna na tym forum. Nie wiem skad jestes, ale ktos na pewno
        doradzi Ci tutaj dobrego lekarza. On juz bedzie wiedzial co i jak - jakie
        badania itd. I nie przejmuj sie na zapas! smile)
    • Gość: iwka Re: CO TO JEST I NA CO -LUTEINA? IP: *.wroc.zigzag.pl 11.02.04, 17:32
      Dziękuję Wam za wyjaśnienie.
      Jeśli jest tu jakaś Wrocławianka z podobnym mojemu problemem to bardzo proszę o
      zarekomendowanie dobrego ginekologa.
      iwka
    • Gość: beatka Re: CO TO JEST I NA CO -LUTEINA? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.04, 23:54
      Cześć, ja czekałam na maleństwo dobrych kilka miesięcy. Koleżanka
      podpowiedziała mi, żebym sprawdziła poziom hormonów (zwłaszcza prolaktyny),
      ponieważ wiele jej koleżanek miało z tym problemy. Poszłam do lekarza - jako
      pierwsze badanie zalecił to samo. Okazało się, że mam za dużo prolaktyny, która
      utrudniała zagnieżdżenie się zarodka. Dostałam leki - ergolaktynę i duphaston
      (to samo co luteina). Po miesiącu brania tych leków pojawiło się maleństwo -
      teraz ma już 27 tygodni!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka