Dodaj do ulubionych

Encorton w ciąży

13.03.10, 11:28
Hej dziewczyny
Wielka prośba o radę w sprawie mojej koleżanki.
Jest chora na immunologiczną chorobę wątroby i jest zmuszona brać 1 x dziennie
Encorton 20 mg. Planuje teraz ciążę, ale martwi się, jak taka dawka leku może
wpływać na ciążę, a ze względu na chorobę nie może odstawić leku. Czy
brałyście Encorton w ciąży?
Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • ana_pe Re: Encorton w ciąży 13.03.10, 11:39
      Przed transferem i potem po transferze bralam 1 x dziennie, chyba do ok. 5
      tygodnia. Gdzies czytalam ze mozna go bezpiecznie przyjmowac do 5 miesiaca, ale
      nie jestem pewna czy tak faktycznie jest.
      • kategra40 Re: Encorton w ciąży 13.03.10, 11:44
        Jaką dawkę brałaś?
        • ana_pe Re: Encorton w ciąży 13.03.10, 11:50
          1 tabletke dziennie 1 mg
          • bluemka78 Re: Encorton w ciąży 14.03.10, 16:16
            Ja bralam przed i po transferze, ale jak tylko wynik sie okazal
            pozytywny lek byl do odstawienia, gdyz podobno nie mozna go zazywac
            w ciazy. Kolezanka musialaby isc do lekarza, ktory poradzi co bedzie
            w takiej sytuacji.
    • thorgalla Re: Encorton w ciąży 14.03.10, 20:49
      Lekarz powiedział mi,że do 5mg lek nie przechodzi przez łożysko.I
      taką dawkę brałam.Co prawda nie encorton ale inne tego typu steryd.
      Być może możliwe jest zejście do tej dawki ale trzeba to robić
      powoli.Jeżeli oczywiście lekarz zezwoli na to.
      Sama niech nie odstawia.

Niech też zapyta o karmienie piersią.Prawdopodobnie nie będzie mogła
      karmić.Ja nie karmiłam ale biorę też inne leki.
    • pezyrka-30 Re: Encorton w ciąży 11.05.10, 12:41
      Ja przyjmowałam encrton do ok. 5 miesiaca. Ptem lekarz kazał mi odstawić. Bardzo bałam sie brać tego leku. No ale nie miałam wyjscia bo albo donoszę dzidziusia z encortonem albo mogłabym nie donosić. Poza tym nie jestem pierwszą pacjentką u swojego lekarza która bierze encorton w ciaży. Gdyby cos było przecież z innymi pacjentkami nie tak to lekarz nie pozwoliłby mi brać takich lekó. Prawda?
      • kaka254 Re: Encorton w ciąży 06.05.11, 21:57
        Witam ja też będę brała ecorton w dawce 5mg już w trakcie starań o ciążę,jestem po 6wczesnych poronieniach,ten lek może mi pomóc utrzymać ciążę,skoro lekarze go przepisują jest chyba bezbieczny w ciąży Pozdrawiam
        • mikusia_k Re: Encorton w ciąży 08.05.11, 22:07
          nie panikować dziewczyny tylko słuchać lekarzy!

ja biorę od ciałka żółtego encorton 10mg - walczy on z wszelkiego rodzaju przeciwciałami-blokując je ...
          więc jeśli któraś ma przeciwciała ,poronienia na tle immunologicznym lub lekarz podejrzewa taką możliwość - to zapisuje...

encorton można kupić w dawkach : 1mg/5mg/10mg/20mg - należy wykupić tak jak lekarz zapisze i tak zażywać...

lekarz raczej nie chce zrobić pacjentce krzywdy i nie wypisuje leku,który szkodzi dziecku wink
          sama osobiście znam dzieci "po encortonie" i są CAŁKIEM "NORMALNE"
          • mikusia_k Re: Encorton w ciąży 08.05.11, 22:13
            P.S. i jeszcze 2 ważne rzeczy nt encortonu

1) bierze się go zawsze rano ale nie na czczo tylko po śniadaniu - najlepiej do 9:00
            2) nie odstawia się radykalnie tylko stopniowo
            • hasi26 Re: Encorton w ciąży 15.06.11, 10:11
              Witam! Mam pytanie. Otuż mam Hashimoto i poronienie zatrzymane za sobą. Przy kolejnej ciąży mam stosować acard, clexsane, bo to mi przepisał ginekolog. Natomiast zalecane jest też przyjmowanie encortonu i ginekolog odesłał mnie z tym do endokrynolog. Nie wiem czy endokrynolog mi go zapisze? jaki lekarz przepisywał wam ten lek?
              • mikusia_k Re: Encorton w ciąży 16.06.11, 08:52
                gin
              • rewolka404 Re: Encorton w ciąży 16.06.11, 12:32
                mi w potrzebie i ogolny przepisywal. Zazwyczaj gin.
                • hasi26 Re: Encorton w ciąży 19.06.11, 16:36
                  Dzięki za odpowiedź! Teraz zastanawiam się dlaczego gin mi ich nie przepisał i kazał się skonsultować z endokrynologiem? Obawiam się, że jak ich nie zdobędę to czeka mnie znowu ta tragedia....
              • hasi26 Re: Encorton w ciąży 20.06.11, 17:38
                Niestety! Endokrynolog nie słyszała o podawaniu encortonu przy Hashimoto! Nie widzi absolutnie celowości jego podawania! Nie wiem co teraz?!
                • natasza-n1 Re: Encorton w ciąży 20.06.11, 19:47
                  Ja też mam problem z tarczycą. Rozmawiałam o encortonie z gin. Powiedział że nie ma dowodów że encorton pomaga. Kiedyś stosowali ale teraz mają tyle samo ciąż bez encortonu co i z tym lekiem. Powiedział że najważniejsze jest żeby mieć uregulowaną tarczycę a przy chorej tarczycy przeciwciała będą zawsze wysokie. Odesłał do endokrynologa. Wizytę mam na koniec lipca, podpytam. Ale znając mojego endo też mi odradzi, nie jest zwolenników przyjmowania dodatkowych leków w ciąży (poza euthyroxem oczywiście)
                  • hasi26 Re: Encorton w ciąży 21.06.11, 16:37
                    No mi dokładnie to samo powiedziała endokrynolog. Że przeciwciała zawsze będę miała i to się nie leczy, tylko tsh musze mieć uregulowane. Tylko jak miałam tsh poniżej 1 to też poroniłam. Dobrze że mam chociaż clexane od gina i acard. Jak miałam nie uregulowane tsh to nie mogłam wogóle zajść w ciążę. Boję się że może znowu ciąża obumrzeć, dlatego chwytam się każdej informacji. Mówiła też że wiele kobiet ma przeciwciała 500 i więcej i rodzą zdrowe dzieci, a ja ze swoimi (170) to "pikuś", że jakbym miała 5000 to by się obawiała czy donoszę ciążę! Każdy lekarz co innego mówi! Ale jak czytałam są dziewczyny którym lekarze to podają bez problemu i nie ma tragedii.
                    • natasza-n1 Re: Encorton w ciąży 22.06.11, 18:27
                      Ja też sama nie wiem co myśleć. Zobaczę co mi powie endo. Potem przystępuję do in vitro i nie wiem czy mam się upierać przy encortonie. Endo się oczywiście nie przyznam że in vitro. Tylko że ja mam aTPO 85 (norma do 34)
                      • hasi26 Re: Encorton w ciąży 23.06.11, 13:51
                        Z tego co wyczytałam to w klinikach leczenia niepłodności encorton dają przy inseminacjach lub in vitro zeby dobrze zagnieździł się zarodek. Ale czy w każdej? Endo nie ma się co przyznawać bo odrazu zabroni! A jak ginekolog zaleci to lepiej spróbować. Poczytałam na innym forum, że przy hashimoto może wystarczyć acard i clexsane, że na tym zestawie też udało sie donosić ciążę. Ja mam jeszcze endometriozę i naturalne zajście w ciążę jest jak cud niemalże. Raz się udało już ale finał nie był szczęśliwy.
                        • natasza-n1 Re: Encorton w ciąży 23.06.11, 19:46
                          No nie w każdej dają. Ale chyba będę marudzić żeby mi jednak przepisali bo mi spędza to sen z powiek..Moja endo mówi że jak tylko uda mi się zajść w ciążę to żeby od razu do niej przyjść. Zwiększy mi dawkę euthyroxu..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka