Dodaj do ulubionych

Handel / wymiana leków na forum

13.05.10, 12:53
Jako, że wciąż pojawiają się nowe wątki dotyczące zakupu, sprzedaży, wymiany
czy odstąpienia różnych leków, zmuszona jestem przykleić tę wiadomość, żeby
każda z osób zamieszczających tego typu posty miała świadomość tego, co robi.

Dziennik Ustaw z 2001 r. Nr 126 poz. 1381

USTAWA

z dnia 6 września 2001 r.

Prawo farmaceutyczne.

(Dz. U. z dnia 31 października 2001 r.)

Art. 68. 1. Obrót detaliczny produktami leczniczymi prowadzony jest w aptekach
ogólnodostępnych, z zastrzeżeniem przepisów ust. 2, art. 70 ust. 1 i art. 71
ust. 1.
2. (...)
3. Zabrania się prowadzenia wysyłkowej sprzedaży produktów leczniczych.
4. (...)

Art. 124. Kto wprowadza do obrotu lub przechowuje w celu wprowadzenia do
obrotu produkt leczniczy, nie posiadając pozwolenia na dopuszczenie do obrotu,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Polecam lekturę całego
tekstu ustawy i jego zapamiętanie
.

Dziewczyny, pamiętajcie, że hormony to nie są jakieś zwykłe witaminki. Któraś
z Was chce wziąć na siebie odpowiedzialność za zdrowie, a może i życie innej
osoby?
Obserwuj wątek
    • karolina.and Re: Handel / wymiana leków na forum 14.05.10, 10:28
      Ja leków nie chciałam sprzedać tylko je dać!!!
      Lecząć się nazbierałam tego trochę a nie zachęcam nikogo do
      kupowania bądź brania na własną rękę tylko jeśli ktoś również leczy
      się takimi lekami....TYLE!
      • chantal10 Re: Handel / wymiana leków na forum 14.05.10, 12:54
        To są leki wydawane na receptę. Rozumiem, że zanim byś wydała je jakiejkolwiek
        zainteresowanej osobie poprosiłabyś o receptę do wglądu? Ponadto - pozwól, że
        zadam pytanie retoryczne - masz uprawnienia do wprowadzania leków do obrotu? Bo
        jeżeli nie, a mimo to postanawiasz je udostępniać (wszystko jedno czy za opłatą
        czy nie) podlegasz karze.
        Jak zareagowałabyś na osobę, która stoi na targowisku i oferuje zupełnie za
        darmo rożne leki? W tym powiedzmy hormony, psychotropy, ale również witaminki i
        suplementy? Skorzystałabyś z tej jakże zachęcającej "promocji"? Wątpię wink
        • karolina.and Re: Handel / wymiana leków na forum 14.05.10, 15:48
          Tak naprawde chciałam dobrze te leki to drożyzna a ja je chciałam
          dać skoro nie wolno nie było tematu...
    • blinds potestuje przeciwko naduzywaniu wladzy admina 21.05.10, 17:16
      Wczoraj wieczorem umiescilem na forum informacje o odstapieniu ZA DARMO lekow uzywanych w terapii IVF ale nie tylko. Dzis ku mojemu zdziwieniu po poscie nie ma ani sladu. Jednoczesnie w tresci postu przekazalem ze znana mi jest tresc ostrzezenia wyzej i sam rowniez przekazalem informacje o potrzebie konsultacji z lekarzem.
      Jestem gleboko zbulwersowany tak samo jak nie rozumiem dlaczego moj post zostal w koncu usuniety. Nie naruszylem ZADNEGO punktu regulaminu forum, przestrzegalem zasad netykiety, podalem jak najbardziej sluszne ostrzezenie. To dlaczego moj post jest usuniety? Nawet ostrzezenie chantal10 (jak mniemam spolecznego administratora) nie mowi o usuwaniu takich postow mowi jedynie i slusznie o swiadomosci i konsekwencji. Nie potrafie zrozumiec dlaczego spoleczna informacja o wymianie lekow ma byc bardziej grozna od spolecznej informacji o wymianie informacji na temat klinik?
      Czy rodzice starajacy sie o dzieci nie sa na tyle dojrzali zeby moc podejmowac decyzje za samych siebie i brac za nie pelna odpowiedzialnosc? Nie traktojcie nas jak dzieci!!!
      Drogi adminie twoja troska o zdrowie nas wszystkich jest naprawde urocza i godna pochwaly. Wiedz jednak ze bycie spolecznym adminem nie jest jednoczesnie funkcja policyjna. Byc moze zreszta te kilka lekow ktore mam do oddania przydaly by sie niedoplaconej pani policjantce, ktorej nie stac wydac kilkaset zlotych na nie. W rezultacie czego doczeka sie upragnionego dziecka. Czyz nie oto tutaj chodzi? A teksty o nielegalnym wprowadzaniu do obiegu lekow brzmia dobrze tylko na sali sadowej i w ustach przedstawicieli handlowych koncernow farmaceutycznych.
      • chantal10 Re: potestuje przeciwko naduzywaniu wladzy admina 24.05.10, 08:13
        Nawet darmowe odstąpienie leków jest dopuszczeniem ich do obrotu (dalszego),
        czyli jest niezgodne z prawem. Posty łamiące prawo muszą być usuwane.
        Rozumiem osoby, które chcą mieć dziecko, sama do nich należę. Sama nie
        skorzystałam z droższej terapii bo nie było mnie na nią stać, ale nawet przez
        myśl mi nie przeszło, że mogłabym brać te leki bez konsultacji z moją lekarką,
        bo ktoś odstąpiłby mi je za pół darmo lub za darmo. Rozumiem także, że niektóre
        leki ciężko dostać, jednak w takim przypadku uważam że najlepszym wyjściem jest
        poproszenie lekarza o przepisanie zamiennika. Popieram ideę wzajemnej pomocy nie
        tylko psychicznej ale i materialnej. Nie mam zamiaru usuwać postów dotyczących
        np. odstąpienia testów ciążowych czy owulacyjnych oraz podobnych, jednak co do
        leków nie zmienię zdania.
        Na swoją obronę dodam, że nie tylko ja usuwam posty dotyczące odstąpienia czy
        sprzedaży leków. Robi to także administrator dyżurny Gazety, więc jeżeli ja nie
        usunę, zrobi to "góra".
        • mamma12 Re: potestuje przeciwko naduzywaniu wladzy admina 29.10.10, 13:20
          chantal ja bedąc w ciąży brałam duphaston 3x2 dziennie
          opakowanie nie starczalo mi nawet na 4 dni a kosztowało 40zł
          dopiero po 25 tyg ciązy dawkowanie zmieniło się na 3x1
          uwierz mi że nie bralam leków bez konsultacji a tylko na wyraźne wskazanie dr.
          luteina - tanszy zamiennik mnie uczulała więc nie mogłam jej brać
          i naprawdę zbawieniem dla mnie było jeżeli ktoś mógł mi taniej odstąpić leki
          wątpię żeby wśród ludzi tu przebywających były osoby które dla dobrego samopoczucia biorą clostilbegyt, duphaston, menopur, gonal, purogen i wiele innych
          za to napewno są wdzieczni gdy mogą dostać je taniej
          a że ustawa tak mówi - pewnie, w końcu nie ma to jak zyski z monopolu
          tylko szkoda że ustawodawca nie przewidział refundowania tych cholernie drogich leków
          • chantal10 Re: potestuje przeciwko naduzywaniu wladzy admina 29.10.10, 22:41
            Niestety, polskie prawo kuleje i ma wiele luk, na co ja nie mam żadnego wpływu.
    • mamma12 Re: potestuje przeciwko naduzywaniu wladzy admina 04.11.10, 09:00
      Ladyberta ja leki które mi pozostały zaniosłam do swojego gina i poprosiłam żeby dał komuś komu będą potrzebne
      • sofi75 Re: potestuje przeciwko naduzywaniu wladzy admina 22.01.11, 20:15
        Ladyberta ja leki które mi pozostały zaniosłam do swojego gina i poprosiłam żeb
        > y dał komuś komu będą potrzebne

- a gin tego nie zrobil. A wiesz dlaczego? Bo nie moze dac gwarancji, w jakich warunkach byly przechowywane.
        - Mam kolezanke, ktora przed samym IVFem zaszla w ciaze naturalnie, a ze miala juz wykupione leki, chciala je wszystkie oddac z powrotem do kliniki (nawet nieodplatnie). Klinika ich nie przyjela - glownie z powyzszego powodu. Jakby robili takie rzeczy, to by stracili ISO.
    • ni24 Re: Handel / wymiana leków na forum 27.01.11, 18:10
      wiec odstapeienie lekow tez nie wchodzi wgre chyba amdin powinien interweniowac w takich watkach jak ten najnowszy o Femarze
      • chantal10 Re: Handel / wymiana leków na forum 27.01.11, 19:10
        Wątek został usunięty. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Cóż - jestem tylko człowiekiem i nie siedzę przed kompem 24 godziny na dobę, przez co niektóre wątki mam możliwość zauważyć dopiero wieczorem.
        • ni24 Re: Handel / wymiana leków na forum 03.02.11, 19:43
          ja rowniez nie siedze caly czas ale ze wzgl na moj zawod to zboczenie zawodowe, rowniez pani olenka 13iles tam rowniez probuje odsprzedac leki chyba wskazana jakas interwencja
          • chantal10 Re: Handel / wymiana leków na forum 04.02.11, 13:26
            Dzięki! Post usunięty.
            • antiope83 Re: Handel / wymiana leków na forum 30.08.11, 12:16
              Dobrze, że tego pilnujecie Dziewczyny! Ci ludzie nie zdają sobie sprawy jaką mogą wyrządzić krzywdę crying czasem z dobroci serca proponują oddanie leków, ale to działa tylko przy założeniu, że obie strony są odpowiedzialne (np. leki były dobrze przechowywane, są aktualne badania i recepty... ale wtedy też można się pomylić-np. dawkowanie etc.). Generalnie trzeba pamiętać, że takie akcje są nielegalne, zacisnąć zęby i wysupłać te koszmarne sumy sad ja jestem z Poznania i przerobiłam temat cen objeżdżając całe miasto i na www. Póki co najlepiej w aptece koło Polnej - na Jackowskiego (Apteka Puls), ale są od niedawna więc mam nadzieję, że to nie jest jakaś promocja na zachętę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka