Dodaj do ulubionych

oligospermia

IP: 195.136.50.* 05.03.04, 16:36
witam wszystkich, jestem nowa.parę dni temu dowiedzieliśmy się z mężem, ze
nie zachodze w ciążę bo on ma oligospermię, czyli znacznie obniżoną płodność.
czy któraś z was dziewczyny zetknęła się z tym problemem, ile trwało
leczenie? z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: Dobrawka Re: oligospermia IP: *.chello.pl 05.03.04, 17:09
      Ja tez nie zachodziłam w ciążę i mąż zrobił w styczniu badanie nasienia -
      oligozoospermia- chłopaczki bardzo dobrej jakości, dobra ruchliwość, budowa
      itp ale jest ich zdecydowanie za mało i słaba koncentracja 4,5 mln /1ml. Lekarz
      powiedział, ze są niewielkie szanse na naturalne zaciążenie. Można leczyć ale
      mężczyzn leczy sie bardzo trudno i - to czytałam w jakimś czasopismie
      medycznym - nawet po poprawie parametrów nasienia efektów w postaci ciąży
      raczej nie ma. W naszym przypadku inseminacja też nie wchodziła w grę ze
      względu na małą ilośc plemników. Jedyny sposób to invitro. I tu, po oddaniu
      chłopaczków, okazało się, że tego dnia były dodatkowo słabej jakości -
      dziewczyny często piszą na forum o zmieniających sie w czasie - i to znacznie-
      parametrach nasienia. Była micromanipulacja i transfer, i teraz czekam na
      efekt. Nie wiem czy to co napisałam Cie w jakimś stopniu pocieszy, w naszym
      przypadku przy podejmowaniu decyzji o in vitro , ważny był mój wiek i to że
      jestesmy juz 7 lat po slubie i nie zawsze sie zabezpieczalismy i dzidzi nie ma.
      Leczenie męża mogłoby potrwać ,a nawet gdybyśmy uzyskali poprawę , mój wiek
      mógłby stanowic powazny problem. Nie wiem ile macie lat. Musicie porozmawiać z
      dobrym andrologiem, który opowie Wam o szansach, w Waszym konkretnym przypadku,
      na poprawę parametrów nasienia.
    • Gość: kathrin78 Re: oligospermia IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.04, 18:50
      Wszystko zależy od tego, jak osłabione są wyniki i co jest tego przyczyną.
      Kiedy to wina bakterii - to należy zwalczyć infekcję. W przypadku złego poziomu
      hormonów można podawać preparaty hormonalne. W więlu jednak przypadkach nie
      udaje się ustalić przyczyny - a tym samym leczenie nie jest znane. Wówczas - w
      zależności od całokształtu obrazu pary - podejmuje się decyzję co dalej: próby
      naturalne, inseminacja, in vitro.

U mego męża są kiepskie wyniki, jednak przczyną jest cofanie się jąder w
      dzieciństwie oraz genetyka - leczenia nie ma. Podchodziliśmy już do IVF-ICSI.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka