Dodaj do ulubionych

Spironol- działanie

05.04.04, 11:33
mam pytanie, zawsze miałam baardzo nieregularne cykle, mało progesteronu i w
II fazie bardzo puchłam, moja lekarka przepisała mi Spironol lek
odwadniający, biorę go od 18 d.c I już drugi cykl mam @ regularnie 29-30 dni.
Ostatni cykl brałam tez norprolac na zbicie prolaktyny. Zastanawiam sie co
pomogło na wyregulowanie cyklów? Dodam,że jestem z tego powodu bardzo
szczęśliwa. Czy może któras z Was cos wie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: Aneta74 Re: Spironol- działanie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.04.04, 13:40
      Z tego, co wiem - Spironol jest lekiem na uszczelnienie naczyń żylnych i nie ma
      wpływu na kwestie hormonalne. Też brałam ten lek przez jakiś czas na obrzęki
      nóg (ale u mnie było to niezależne od fazy cyklu), nawet teraz biorę
      profilaktycznie podczas upałów.
      Pomogło Ci najwyraźniej obniżenie prolaktyny: wcześniej pewnie miałaś cykle
      bezowulacyjne (stąd były takie długie i nieregularne), a teraz po zastosowaniu
      norprolacu - wszystko wróciło do normy (szczęściara !)
      • joasik30 Re: Spironol- działanie 05.04.04, 18:28
        Dzięki. Masz rację cykle miałam bezowulacyjne, ale ten cykl chyba również,
        temperatura nie podniosła sie. Mam nadzieję, że w nastepnych będzie lepiej.
        Kupilam tsty owulacyjne i mam przyjmować clostibelgyt. lekarka powiedziała
        mi ,żw sama mam zdecydować kiedy rozpocząć stymulację tzn. w którym cyklu. Może
        poczekam jeszcze miesiąc i wtedy sprobuję...
        • Gość: Aneta74 do joasik30 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.04.04, 18:34
          Może potrzebujesz jeszcze większej dawki leku - żeby skutecznie obniżyć
          wreszcie tę prolaktynę; lekarka powinna jeszcze raz wysłać Cię na sprawdzenie
          poziomu. Z tą temperaturą to też różnie bywa: u mnie czasem wskazuje owulację,
          a potem (na monitoringu) okazuje się, że jajniki milczą.
          Też jestem po leczeniu Clostilbegytem - u mnie zaskutkowała dopiero dawka
          trzech tabletek (zaczynałam od pół tabletki dziennie). Uważaj na torbiele
          (trzeba sprawdzać jajniki na USG), bo ten lek może je wywołać.
          • joasik30 Re: do joasik30 05.04.04, 19:19
          • joasik30 Re: do joasik30 05.04.04, 19:22
            Moje jajniki odpowiadaly po 2 tabletkach,ale dopiero w 24 d.c. takze nic z tego
            tylko wtedy jeszcze nie wiedziałam, że mam za wysoka prolaktynę.
            Może teraz będzie lepiej. A jeżeli moge zapytać udalo ci się?
            • Gość: Aneta74 po Clostilbegycie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.04.04, 19:30
              Jeszcze nie (tzn. udało mi się kilka lat temu, nawet bez "wspomagaczy"
              hormonalnych - teraz walczę znowu).
              Na razie Clostilbegyt w tak dużej dawce (3 tabl.) wywołał skutki uboczne
              w postaci przewlekłych plamień, których nie można było w żaden sposób się
              pozbyć. Z konieczności musiałam brać tabletki antykoncepcyjne - dopiero one
              wyregulowały szalejący cykl. Jak dla mnie to koniec terapii Clostilbegytem -
              aktualnie biorę Bromergon (na obniżenie prolaktyny) i Duphaston (mam niedobór
              progesteronu) i... czekam, może bocian sobie o mnie jednak w końcu przypomni,
              czego i Tobie życzę.
    • Gość: lomre Re: Spironol- działanie IP: *.leszno.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.04, 23:54
      Ja biore spironol antyandrogenicznie i tylko od 1 do 10 dc zeby potem nie
      zaszkodzil dziecku.
      Z tego co czytam to dziala on na rozne choroby.
      • joasik30 Re: Spironol- działanie 06.04.04, 08:48
        Przepraszam, ale co to znaczy antyandrogenicznie?
        • aicha_25 Re: Spironol- działanie 06.04.04, 10:33
          Ja bralam spironol przez rok i to wlasnie w leczeniu hormonalnym. Jest on
          antagonista aldosteronu, co napisane jest na ulotce w punkcie 1 (zastosowanie).
          Wiec nie mozecie powiedziec, ze on nic nie daje. Jest to rowniez lek o innym
          zastosowaniu (m oczopedny), ale przy nadmiernej androgenizacji tez go sie
          stosuje.

PS. Antyandrogeniczne (np. Diane35) blokuja nadmierne wydzielanie meskich
          hormonow (np.testosteron)
          • joasik30 Re: Spironol- działanie 06.04.04, 12:45
            Czy Spironol może pomóc lub zaszkodzić przy staraniach o dziecko? Słyszałam
            różne zdania, niektórzy twierdza,że nie ma wpływu, a inni że przeszkadz w
            zajściu w ciążę. Proszę o wiadomości na ten temat. To dla mnie ważne!
            • Gość: maria Re: Spironol- działanie IP: *.gdynia.mm.pl 06.04.04, 21:24
              Witaj ja róznież stosuję spironol (pierwszy cykl) od 5 dc do 28 dc - 1/2
              tabletki, moja gin - endokrynolog twierdzi że nie działa bezp[ośrednio na
              zachodzenie w ciążę ale jak napisała aicha "blokuje nadmierne wydzielanie
              męskich hormonów" no i uwalnia wodę z organizmu. Jest on jednym z wielu leków
              jakie przyjmuję żeby w końu 'ustawić" jakoś hormony i zajść w ciążę. Jaką dawkę
              spironolu przepisał Ci lekarz?
              • Gość: Aneta74 Re: Spironol- działanie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.04.04, 21:30
                No proszę - a ja brałam spironol w nieświadomości jego androgenicznego
                działania. Wprawdzie nie cierpię na nadmiar testosteronu, ale zawsze miło
                dowiedzieć się czegoś nowego.
                Jeszcze jeden dowód na to, jak bardzo przydatne jest to forum !
              • joasik30 Re: Spironol- działanie 07.04.04, 13:12
                Dzieki za odpowiedź. Biorę spironol od 18 d.c. po 1 tabletce rano. Czuje sie po
                nim bardzo dobrze i @ przychodzi regularnie, jak nigdy. Więc ciesze się, że nie
                przeszkadza w staraniach o dzidzię.Chociaz lekarz na forum nasz-bocian napisał
                mi, że spironolu nie stosuje sie przy staraniach, ale nie napisał czy szkodzi i
                w jaki sposób. Gdybys cos jeszcze wiedziała na ten temat to bardzo prosze o
                informacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka