Dodaj do ulubionych

Clo, duphaston i alkohol

20.02.11, 23:05
Dziewczyny,
czy zupełnie odstawiłyście alkohol na czas starań o dziecko czy piłyście jakieś tam ilości?
I druga sprawa - czy w trakcie brania clo i duphastonu należy całkowicie odstawić czy można jakieś sensowne ilości pić (wino do obiadu itp.).
Czy któraś z Was pytała o to lekarza, albo którejś z Was coś mówił...
Obserwuj wątek
    • chantal10 Re: Clo, duphaston i alkohol 20.02.11, 23:28
      Ja przyjmując clo popijałam czerwone wino na wzrost endometrium.
      Bierzesz clo i duphaston jednocześnie?
      • zuzanna_1979 Re: Clo, duphaston i alkohol 20.02.11, 23:40
        Clo - od 2 do 6 dnia cyklu, a duphaston od 15 (więc nie jednocześnie).
        Endometrium mam ok, więc wino leczniczo nie jest mi potrzebne.
        Pytałaś swojego lekarza o to połączenie - wino i clo?
        Mój facet - lekarz - stwierdził po przeczytaniu ulotki, że absolutnie nie wolno pić alkoholu przy clo i przy duphastonie (bo można sobie wychodować np. marskość wątroby).
        A w II fazie cyklu zdarzało Ci się coś wypić czy odstawiłaś alkohol zupełnie?
        Bo znów tenże mój chłop twierdzi, że 25 mg czystego alkoholu znacząco zaniża zdolność do implantacji, zdolność do prawidłowych podziałów itd.
        No i tak się zastanawiam czy on aby jednak nie przesadza...
        • chantal10 Re: Clo, duphaston i alkohol 21.02.11, 00:31
          Więc napiszę Ci tak: luteiny ani dupka nie bierze się od z góry określonego dnia cyklu, tylko od dnia owulacji.
          Przy zażywaniu clo monitoring to podstawa!
          Lekarza nie pytałam o połączenie clo i duphastonu. Co do picia alkoholu w II fazie - jasne, że się zdarzało! Do solarium w II fazie też chodziłam. Nie dajmy się zwariować smile
          Jeżeli masz jakieś wątpliwości pogadaj o nich ze swoim lekarzem prowadzącym, bo z doświadczenia wiem, że ilu lekarzy tyle opinii.
          • zuzanna_1979 Re: Clo, duphaston i alkohol 21.02.11, 10:30
            Monitoring był - duphaston w tym cyklu od 15 dnia (mało precyzyjnie widać się wyraziłam).
            Właśnie nie chcę się dać zwariować własnemu chłopu i dlatego pytam czy którejś z was lekarz prowadzący coś mówił. Bo jak się ma w domu lekarza (ale innej specjalności) to spora dezinformacja może zapanować (niby się zna, ale jak wejść w szczegóły to nie na tym).
            Dzięki w każdym razie. A swojego ginekologa dopytam jak u niego będę.
            • julia56 Re: Clo, duphaston i alkohol 21.02.11, 11:19
              Przy clo piłam. Przy duphastonie nie piłam, bo duphaston brałam będąc już w ciąży.
              A swoim życiu nie piłam tylko w ciąży i przez pierwszy miesiąc karmienia. wink
              ------------------------------
              "uwieeeelbiam tą piosenkę. Ale tylko troszkę." by Miki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka