07.04.11, 13:45
Witajcie,
od roku leczę się na niepłodność (również na niedoczynność tarczycy) i jak na razie bez rezultatu. Ostatnio lekarz powiedział,z e kategorycznie nie moge spożywać produktów z mleka krowiego i cukru. O ile rozumiem dlaczego nie mogę jeść cukru o tyle mleka w ogóle. I czym go zastąpić? Mleko sojowe odpada bo niekorzystnie wpływa na płodność. Może Wy, dziewczyny, coś poradzicie?
Obserwuj wątek
    • ania-starajaca Re: Mleko 07.04.11, 14:15
      nieźle mnie rozśmieszyłaś tym wątkiem. rozumiem że wg lekarza zwiększysz szansę na ciążę jeżeli odstawisz mleko krowie i cukier???...... co za bzdury
      • marija123 Re: Mleko 07.04.11, 14:50
        No właśnie, na moje pytanie dlaczego i czy to być może jest związane z tarczyczą, odpowiedział, że nie. I cisza. Zero komentarza lub jakiegokolwiek uzasadnienia. I jakoś to trudno mi jest sobie samej wytłumaczyć.
    • nie_diabelek Re: Mleko 07.04.11, 14:55
      Hmmm???? Mleka i cukru??? Ale jak to?
      Coś mi tu nie gra....
    • lidek0 Re: Mleko 09.04.11, 14:48
      A konkretnie sojowe czemu odpada?
    • madzia23lubin Re: Mleko 09.04.11, 15:22
      O kurczę a to nowina.
      Może to głupie co napiszę, ale ja przed pierwszą IUI specjalnie piłam dużo mleka i jadłam dużó lodów, bo się gdzieś naczytałam, że taka "dieta" pomaga w zajśćiu i do tego rodzi się córka wink hehe głupie ale się sprawdziło, nie wiem w czym tkwi prawda a może tylko sobie coś wkręciłam no ale fakt jest że mam córkę z pierwszego IUI
      Aha no i bardzo dużo słodzę i używam cukru, więc łamię opinię Twojego lekarza.
    • froobek Re: Mleko 09.04.11, 16:11
      Bardzo dobra decyzja!

Ja jestem na bezmlecznej od roku.
      Jeśli się zdrowo odżywiasz (dużo, warzyw, kasz, orzechów), to w mleku nie ma nic, czego byś już nie dostawała w wystarczających ilościach. Wiele kultur w ogóle nie spożywa mleka innych gatunków. Nie wiem więc, co masz na mysli, pytając o zastępnik. Jeśli się niepokoisz o wapń, to polecam picie naparu z pokrzywy (na płodność też pomoże), jedzenie humusu, jajek, suszonych fig. Jeśli zastanawiasz się, co do chleba (to najczęstszy ból), to polecam tahinę, humus, pastę z bakłażanów, pastę rybną smile
      • nie_diabelek Re: Mleko 09.04.11, 17:03
        No ale w jaki sposób niespożywanie mleka ma pomóc płodności? Bądź w czym picie mleka ma zaszkodzić?
        • froobek Re: Mleko 09.04.11, 17:16
          Generalnie nabiał jest niezdrowy, więc jeśli przyjmiemy, że optymalna dieta podnosi płodność, to warto z niego zrezygnować. Nabiał na pewno nie jest wskazany przy wszelkich zaburzeniach kobiecych hormonów, np. jest przeciwskazany przy torbielach jajnika (cukier i alkohol też), więc wydaje mi się logicznym, że optymalizuje tez płodność. Nabiał może zawierać hormony podawane krowom. Na szczęście w UE zakazany jest BGH, ale czy nie podają im nic innego...? Możemy być pewne?
          • nie_diabelek Re: Mleko 09.04.11, 17:44
            A od kiedy to nabiał jest niezdrowy??? Dla różnych grup wiekowych i różnych osób z wielu innych względów może być zalecany, bądź wykluczany z diety, ale niezdrowy to on na pewno nie jest...
            Nie zgadzam się z tym, że optymalna dieta to dieta bez nabiału.
            No ale to chyba nie dyskusja na to forum...

Myślałam, że może pojawiły się może jakieś nowe naukowe opracowania na temat tego, że mleko źle wpływa na płodność, ale chyba jest to tylko stwierdzenie podobne z typu co jest lepsze "margaryna cz masło".

Pozdrawiam wszystkie fanki i przeciwniczki mleka wink
            • claudia933 Re: Mleko 09.04.11, 19:25
              Moja akupunkturzystka w Stanach (Chinka, ktora napisala bestseller o nieplodnosci) twierdzi, ze wiele kobiet jest uczulonych na mleko i nabial wszelkiego rodzaju, oraz pszenice i nie wie o tym. Przeszkadza to w plodnosci. Nie pilam mleka przez ponad rok, chleb tylko zytni itd, w ciaze wowczas nie zaszlam, za to pozbylam sie odwiecznych problemow z zatokami! Przeszlo jak reka odjal. Co ciekawe jednak, w ciaze zaszlam dopiero jak wrocilam do mleka, jedzenia lodow i wloskich orzechow (kolejny produkt, ktory uczulasmile Bylam zdesperownana, a gdzies przeczytalam, ze lody i mleko pomagaja zajsc w ciaze.. No to odstawilam Chinkesmile Juz sama nie wiem co pomaga, chyba najbardziej zdrowy rozsadeksmile Wszystko wolno w umiarze. Aaa, problemy z zatokami wrocily, ale z dwojga zlego, to wiadomo, wole zapchany nos!
              • marija123 Re: Mleko 11.04.11, 07:45
                Dziękuję dziewczyny za opinie. Ja też uważam, ze zdrowy rozsądek jest ponad wszystko. Staram się ograniczyć produkty mleczne na maksa, ale nie mogę sobie odpuścić słabej kawy z mlekiem i tutaj wybrałam sojowe, kozie i krowie z obniżoną o 80% zawartością laktozy. Z cukru zrezygnowałam całkowicie, jak mam ochotę na słodkie zastępuję cukier ksylitolem. W przysżłości się okaże czy miało to wpływ na płodność. Na razie jestem w pierwszym cyklu na Clo i chyba na mnie nie zadziałało, bo nie odczuwam bólu jajników. Zobaczymy w nastepnym miesiącu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka